Tarih: 02.10.2025 11:36

Adana’nın geleceği için Oda ve Borsalar ATO’da bir araya geldi

Facebook Twitter Linked-in

Adana Ticaret Odası (ATO) ev sahipliğinde, ATO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantının divan başkanlığını ATO Meclis Başkanı İsmail Acı, başkan yardımcılığını ADASO Meclis Başkanı İsrafil Uçurum ile Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış yaptı.

'ADANA İÇİN BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ'

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram, Adana'nın kalkınması ve yatırımların hızlanması için kentteki tüm kurumların birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. 41 bin üyesi ve 46 meslek komitesiyle sektörlerin sorunlarını düzenli olarak gündeme taşıdıklarını belirten Başkan Bayram, "Artık yazışmaların ötesine geçerek birlik ve beraberlik içinde Ankara'da güçlü bir şekilde varlık göstermeliyiz. Öncelikli sorunlarımız için oda başkanlarımız, meclis başkanlarımız ve milletvekillerimizle birlikte ilgili bakanlıklara giderek çözüm aramalıyız" dedi.

Başkan Bayram, Çukurova Havalimanı'ndan Irak'a doğrudan uçuşların başlatılmasının ihracatçılar için acil bir ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Adana en çok ihracat yaptığı ülkeye hâlâ uçak koyduramıyor. Bu konuda ortak bir sesle girişimde bulunmalıyız" diye konuştu.

Ceyhan OSB yatırımlarının bir an önce hayata geçmesi gerektiğini de vurgulayan Başkan Bayram, "Adana güçlü bir sivil toplum örgütlenmesine sahip. Eğer öncülük edersek, Gaziantep, Kayseri, Bursa gibi şehirlerin yaptığı gibi birlik içinde hareket ederek şehrimize daha fazla yatırım ve hizmet kazandırabiliriz" ifadelerini kullandı.

'ADANA'NIN İHRACATI ARTIYOR AMA POTANSİYELİN ÇOK GERİSİNDE'

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana'nın Ocak-Ağustos dönemi ihracatının 1 milyar 979 milyon Dolar olarak gerçekleştiğini belirterek "Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artış kaydedildi. Kimya sektörü 417,2 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer alırken, tekstil sektörü 326,2 milyon dolar, hububat sektörü ise 232,1 milyon dolarlık ihracatla öne çıktı. En fazla artış ise yüzde 143,9 ile madencilik sektöründe yaşandı. Bu tablo, Adana'mızın üretim ve ihracat gücünün artarak devam ettiğini ortaya koyuyor. Ancak biz bu rakamları yeterli bulmuyoruz. Adana'nın çok daha yüksek bir ihracat potansiyeli var ve önümüzdeki yıllarda bu rakamların çok daha üstüne çıkacağına yürekten inanıyorum." dedi.

Başkan Kıvanç, kentin sanayi alanları açısından Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye genelinde sanayi alanlarının ülke yüzölçümüne oranı yüzde 0,36 iken Adana'da bu oran yüzde 0,45 seviyesindedir. Valiliğimiz öncülüğünde yürütülen çalışmalarla toplam 131 bin 690 dekarlık yeni yatırım alanı daha kente kazandırılacaktır. Bu yatırımlar tamamlandığında sanayi alanlarımızın oranı yüzde 1,38'e ulaşacak" ifadelerini kullandı.

Yeni yatırım alanları arasında Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Kimya İhtisas OSB, AOSB genişleme alanı, Karataş Tarıma Dayalı İhtisas OSB'ler, Karaisalı ve Kozan OSB gibi önemli projeler bulunduğunu belirten Başkan Kıvanç, bu yatırımların Adana'nın üretim gücünü artıracağını vurguladı. Başkan Kıvanç ayrıca şehrin lojistik altyapısına yönelik yatırımlara da değinerek, "Aksaray Yeni Çevre Yolu ve Pozantı–Ceyhan Otoyolu projeleri, Adana'yı İç Anadolu ve Marmara'ya kesintisiz bağlayacak. Bu projeler sayesinde zaman kayıpları ortadan kalkacak, şehrimiz lojistik açıdan daha da güçlenecektir" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na teşekkür eden Başkan Kıvanç, bu yatırımların yalnızca ulaşımda değil, ekonomik ve sosyal kalkınmada da yeni bir ivme kazandıracağını ifade etti.

"TARIMDA MEKANİZASYON VE SU VERİMLİLİĞİ ARTIK ZORUNLU"

Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç, tarımın sürdürülebilirliğinin ortak akılla alınacak kararlar ve hızlı uyum süreciyle mümkün olacağını söyledi.

Başkan Bilgiç, tarım işgücü temininde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek mekanizasyon ve dijital tarım uygulamalarının artık bir zorunluluk haline geldiğini belirtti. Çiftçilerin mod

ern tarım makineleriyle desteklenmesi gerektiğini ifade eden Başkan Bilgiç, yerli üretimin teşvik edilmesi ve eğitim programlarıyla dönüşümün hızlandırılabileceğini kaydetti.

İklim değişikliğine bağlı kuraklık sorununa değinen Başkan Bilgiç, kapalı devre basınçlı sulama sisteminin acilen devreye alınması gerektiğini söyledi. "Su verimliliği artık yalnızca teknik değil, ekonomik ve ulusal güvenlik meselesidir" diyen Başkan Bilgiç, kamu, üretici örgütleri ve yerel yönetimler arasında daha güçlü bir koordinasyon çağrısı yaptı.

Pamuk ekim alanlarındaki gerilemeye de dikkat çeken Başkan Bilgiç, öngörülebilir alım fiyatları, girdi maliyetlerinin azaltılması ve sözleşmeli üretim modelleriyle pamuk üretiminin yeniden cazip hale getirilebileceğini belirtti.

TARSİM'in önemine işaret eden Başkan Bilgiç, tarım sigortasının trafik sigortası gibi zorunlu hale getirilmesi gerektiğini, üreticilerin iklim riskleri karşısında güvence altına alınmasının hayati olduğunu vurguladı. Ayrıca, tarımsal ticarette fatura ve müstahsil makbuzu düzenleme yükümlülüğünün devam ettiğini hatırlatarak kayıt dışılığa izin verilmemesi gerektiğini dile getirdi.

BAŞKAN CAN'DAN DENİZ TİCARET ODASI ÇAĞRISI

Ceyhan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Can, Ceyhan ve Yumurtalık'ta 7'si aktif, yapımı sürenlerle birlikte 13'ü aşacak liman bulunduğunu belirterek, Adana'da mutlaka Deniz Ticaret Odası temsilciliği açılması gerektiğini söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —