2008’den bugüne kadar 4696 kadın öldürüldü

2008’den bugüne kadar 4696 kadın öldürüldü

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de kadın cinayetlerinde yaşanan acı gerçekleri ortaya koydu ve meclisin araştırma komisyonu kurmasını talep etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de kadınları ve aileyi koruyan İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kalktığı 1 Temmuz 2021 yılından bugüne kadar 1065 kadının öldürüldüğünü, 768 kadının ise şüpheli şekilde ölü bulunduğunu vurguladı. Son zamanlarda hunharca işlenen kadın cinayetlerine çocukların ve bebeklerin de eklendiğini kaydeden Dr. Şevkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) göreve çağırdı.
Meclisin komisyon kurması için araştırma önergesi sunan Dr. Şevkin, Türkiye’de her gün en az 3 kadının ya cinayete maruz kaldığını ya da şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiğini söyledi.

“2008’DEN BUGÜNE KADAR 4696 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ”
Her yıl şüpheli ölümlerle birlikte en az 500 kadının yaşamdan koparıldığını ifade eden Dr. Şevkin, 2008-2023 yıları arasında erkeklerin en az 4 bin 401 kadını öldürdüğünün tespit edildiğini, 2024 yılının ilk 9 ayında 295 kadının cinayete kurban gittiğini, 194 şüpheli kadın ölümü gerçekleştiğini belirtti.
2024 yılının Ekim ayı başlarında İstanbul’da Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’in aynı kişi tarafından canice öldürülmesi, Mersin’de Sonay Öztürk’ün sevgilisi tarafından boğularak hayattan koparılması, Diyarbakır’da Bedriye Işık’ın evli olduğu erkek tarafından katledilmesi, Tekirdağ’da Fatma Özdemir’in kendisine platonik aşk beslediği savunulan bir erkek tarafından silahla vurularak öldürülmesinin yanı sıra 2 yaşındaki bir bebeğin de istismar nedeniyle ölmesinin artık dayanılmaz bir hale sebep olduğunu aktaran Dr. Şevkin, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) acilen Araştırma Komisyonu kurulması, daha fazla kadının cinayete maruz kalmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir” dedi.
Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde en önemli yasal dayanak olan 6284 sayılı Kanun’un etkin uygulanmadığı, uygulamayanların yargılanmadığı bu düzlemde kadına yönelik şiddet suçlarının işlenmesinin kaçınılmazlığından bahseden Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”
“Kadına yönelik şiddetle mücadele etmenin tek yolu, bu sorunun sebebi olan toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadeledir. Bu mücadelenin en net ve kapsamlı ifadesi İstanbul Sözleşmesi’ndedir. Kadınlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini açıklamasına karşı durmaya devam edecek, İstanbul Sözleşmesi’nden de haklarından da vazgeçmeyecektir. İstanbul Sözleşmesi, kadınları korumaya dönük bir gelişme olarak hayata geçirilmiş ancak sonrasında atılan yanlış adımlar kadın ve çocukları tam anlamıyla korumasız bırakmıştır. Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetten arınmış bir Avrupa oluşturmak için yapılan İstanbul Sözleşmesi, kadınlar için son derece önem taşımakta ancak Türkiye’de imzalanmasına, adının da ‘İstanbul’ olmasına rağmen yürürlükten kaldırılmıştır. Kadınları şiddete karşı korumak, kadına yönelik her türlü ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve tamamen sona erdirmek” amacını taşıyan İstanbul Sözleşmesi yeniden hayata geçmelidir. 6284 sayılı yasanın etkin olarak uygulanması sağlanmalıdır.

“RUHSATSIZ SİLAH SAYISI 36 MİLYONA DAYANDI”
Türkiye’de öldürülen kadınların yarısından çoğu ateşli silahla yaşamdan koparılmaktadır. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri de bireysel silahlanmadır. Bireysel silahlanma en çok kadınları vurmaktadır. Türkiye’de ruhsatsız silah sayısının 36 milyona dayandığı çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir.  Türkiye’de kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet tahammül edilemez bir hal almıştır. Türkiye, kadın cinayetlerin önüne geçmek zorundadır.

“KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR”
Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri politiktir, çünkü şiddeti önlemede ve şiddet mağdurunu korumada devletin yükümlülükleri vardır. Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olduğu Anayasal güvence altındadır. Yine Anayasada özellikle kadınların ve çocukların korunması için pozitif ayrımcılığa da vurgu yapılmaktadır. Çeşitli hafifletici sebepler gösterilerek cezai indirim veya meşrulaştırma sona erdirilmelidir. Kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzlerin sonlanması, suçluların hak ettikleri cezayı almalarına dönük müeyyidelerin uygulanması, mağdurların haklarının aranmasına yönelik var olan yasalar hayata geçirilmelidir. Kadınların siyasete katılımı, eşit temsili için imzaladığı uluslararası sözleşmeler hayata geçirilmelidir. Belediyelerin, kadın hakları eşitlik politikaları geliştirmeleri, kadın danışma/dayanışma merkezleri, cinsel şiddet kriz merkez birimleri oluşturmaları, kreşler ve kadın destek birimlerini hayata geçirmesi büyük önem arz etmektedir.”



Mide kanseri sessiz katil! Milyonlarca can kaybı olabilir...

2020 ve sonrası doğanları bekleyen büyük tehlike!

2025 Avrupa Diploması Adana Büyükşehir Belediyesi’nin

Hayat kurtaracak aşama için tarih verildi...

7 yaşındaki çocuğun başına geldi: Böyle zehirlenme tipini duymadınız!

Orta Doğu'da nükleer gerilim!

Daha güçlü geri döndü! Bu belirtilere aman dikkat

Füzeler peş peşe fırlatılırken ABD Başkanı Trump; "Yakında İsrail ve İran arasında barış olacak"

İsrail Tebriz'e saldırı başlattı...

Orta Doğu'da füze savaşı! İran'dan İsrail'e misilleme geldi...

“Aynı sofrada buluşmanın manevi huzuru yaşıyoruz”

Adana tutuklu başkanlarına sahip çıktı...

Yusuf Kanlı ve Hakan Yıldırım halkın içinde sorun dinlediler

Zeydan Karalar ve Ahmet Şahin görevden uzaklaştırıldı

Başkan Karalar'dan 'Mücadeleye devam' çağrısı

Özgür Özel Adana'da miting düzenleyecek!

Başkan Zeydan Karalar’ın tutuklanmasına tepkiler büyüyor

Kılıççıoğlu: Sağduyumuzu koruyoruz bu mağduriyet bitmeli

Meclis'te Zeydan Karalar eylemi...

Sadullah Kısacık: "Emeklilerimiz Ölüm Sınırında Maaş Alıyor"

Hüseyin Nuri Çomu iş dünyasındaki başarısını taçlandırdı...

Akif Balta; “Tarım arazilerinden yüksek verim elde ediliyor”

6 ay süresi var, tüm detayları belli oldu...

Zara, D&P, Mr DIY... Hepsi listeye girdi! Piyasadan toplatılıyor...

Bankada parası olanları ilgilendiriyor, faiz gelirleri... Karar Resmi Gazete'de!

İSO İkinci 500’de AOSB’den 12 Firma

Sigaraya zam! Peş peşe açıkladılar... İşte son fiyatlar

Ciddi Uyarı! Mümkünse dışarı çıkmayın!

Tabela değişiyor...

Başkan Kıvanç: “İlk binde Adana’dan 28 firma yer aldı”

TFF Açıkladı! Stadyuma girişlerde yeni dönem başladı...

Tenisin şampiyonları ATDSK’da buluşuyor...

Adana Demirsporlu taraftarlardan "Yaşasın Demirspor" kampanyası

Adana 01 yeni transferlerle kadrosunu güçlendiriyor!

Adana Demirspor Teknik Direktör Koray Palaz ile Anlaştı...

Çukurova’da havuzlar çocuklarla şenlendi...

Adana 01 Yusuf Can Calayır ile anlaştı...

Yüreğir Belediyesi’nin yüzme kursları başladı

Vali Köşger,  “Engelsiz bir yaşam hakkı bir lütuf değil”

Bu yılın teması “herkes için hareketlilik”

Terörsüz Türkiye'de tarihi gün! İlk PKK'lı grup silah bıraktı...

Nacar: 15 Temmuz'u Unutturmayacağız

Esendemir, “Yüreğimiz yanıyor”

Kamu görevlileri, orman yangınına karşı atık topladı

Hepsi değişti ama rakamlar gülünç!

SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 16.67 oranında zam yapıldı

Madımak’ta katledilenler Çukurova’da anıldı

Adana ve Osmaniye’de 14 farklı noktada orman yangını çıktı...

Kurultay davası ertelendi...

Bakan Işıkhan ilk sinyali verdi…

Gülşen Bubikoğlu sezonu Bodrum'da açtı...

Terörsüz Türkiye'de tarihi gün! İlk PKK'lı grup silah bıraktı...

18 yaşındaki Türker, 650 TL’lik kaçak akım rölesi takılı olmadığı için ölmüş

“Aynı sofrada buluşmanın manevi huzuru yaşıyoruz”

Çalışma hayatında yeni düzenleme! Meclis'te kabul edildi, haftalık izinlerde yeni dönem!

Bakan Yerlikaya duyurdu! 21 ilde büyük operasyon...

Tuğçe Tayfur'dan baba isyanı! Keşke...

Hüseyin Nuri Çomu iş dünyasındaki başarısını taçlandırdı...

Gündoğdu bu sene de LGS Türkiye birincisi oldu!

Akif Balta; “Tarım arazilerinden yüksek verim elde ediliyor”

Mert Ramazan Demir yine dudak dudağa yakalandı!

Hafta sonu plan yapanlar dikkat! "Kavrulacağız"

Ailesinin evini yaktı, linçten polis kurtardı...

Terörsüz Türkiye için tarihi gün! PKK silah bırakıyor, tüm gözler Süleymaniye'de

Mahkemede tansiyonun yükseldi...

Adana tutuklu başkanlarına sahip çıktı...

Otomobil uçuruma yuvarlandı: 1 ölü, 7 yaralı

6 ay süresi var, tüm detayları belli oldu...

96 kişiye mezar olan apartmanın müteahhitti mahkemeye heyetine küfretti

İskelenin halatı koptu, işçi ölümden döndü...

Pozantı'da Zincirleme Trafik Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı

O meslek tekrar yükselişte! İş garantisi geldi...

852 rakımda 12 askerimize ne oldu?

Yusuf Kanlı ve Hakan Yıldırım halkın içinde sorun dinlediler

Sinem Kobal ezber bozdu! Yıllar sonra bikinili poz geldi

Yaşlı adama işkence etmekten tutuklandı...

Uzmanlardan ailelere uyarı! Çocuklarınız risk altında...

Aile hekimliğinde yeni düzenleme! Süre uzatıldı...

"Para Para Para!" şarkısıyla tanınmıştı! Rüçhan Çamay'dan acı haber

Zara, D&P, Mr DIY... Hepsi listeye girdi! Piyasadan toplatılıyor...

Yükleniyor