Tarih: 19.09.2024 15:45

2025 maaş zamları hesaplanıyor!

Facebook Twitter Linked-in

2025 asgari ücret kaç TL olacak? Memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? SGK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Milyonlar Ocak ayı maaş zamları için şimdiden geri sayıma başlarken, akıllarda da benzer sorular var. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini dikkate alınırken, maaş zamları için hesaplar başlandı. Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları tahminen kalem kalem açıklanırken, "Biz 2025'in ilk 6 ayını bu zamlarla geçireceğiz" yorumları dikkat çekti. Son günlerde yüzde 44'lük zam oranı kamuoyunda konuşulurken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e çok konuşulacak bir çağrı geldi.

Milyonlar alım gücünün yükselmesi için ve ekonomik olarak az da olsa nefes alabilmek için Ocak ayında yapılacak maaş zamlarına kilitlendi. 2025 maaş zamları bazılarına rahat nefes aldıracak bazılarının ise beklentilerinin altında kalacak ancak kulislerde konuşulan rakamlar pek de memnun etmeyeck gibi görünüyor. Peki 2025 asgari ücret zammı, memur ve emekli maaşları ne kadar olacak?

Çalışan ve emekliler Ocak ayında yapılacak maaş zammını merak ederken; Merkez Bankası beklenti anketine göre, yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,14 seviyesinde olacak.

Söz konusu enflasyon tahminin gerçekleşmesi halinde 2024 yılının ikinci 6 ayında enflasyon yüzde 14,76 olacak.

2025 EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 14-15 BİN TL OLACAK?

 2025 EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 14-15 BİN TL OLACAK?

2025 mekli maaş zammı için enflasyon rakamları büyük önem taşırken; bu rakamlara göre en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli maaşının 14-15 bin TL olması bekleniyor.

Memur ve memur emeklileri için de enflasyon farkı yüzde 4,3; Ocak zammı ise yüzde 10,59 olacak. Söz konusu rakamların beklendiği gibi gelmesi halinde memur ve memur emeklilerinin maaş zammı yüzde 14,92 olacak.

Açıklanan verilere göre 2025'in ilk 6 ayı yüzde 15'e yakın maaş zamlarıyla geçirilecek.

2025 ASGARİ ÜCRET İÇİN 20 BİN TL İDDİASI

 2025 ASGARİ ÜCRET İÇİN 20 BİN TL İDDİASI

2025 asgari ücret zammı için kulislerde ise yüzde 20 zam konuşulurken; 17 bin 2 TL olan asgari ücretin 20 bin TL olması bekleniyor.

Gazeteci Dr. Şeref Oğuz ise canlı yayında yaptığı açıklamada "Devlet diyor ki; 'Ben kendi gelirimi geçmiş enflasyona göre hesap edeceğim ama vereceğim zamları geleceğin enflasyonuna göre yapacağım.' Devlet, asgari ücreti 20 bin TL yapmayı planlıyor." diye konuştu.

"ASGARİ ÜCRET YENİ YILDA 22 BİN TL DE OLABİLİR"

2024 asgari ücretin 20-22 bin TL arasında bir rakam olacağını tahmin ettiğini belirten Oğuz, "Asgari ücreti 24 bin TL de yapsanız Eylül itibariyle alım gücü ancak aynı kalmış oluyor. Bir zam yapılmamış oluyor" dedi.

Çalışanların yılbaşına kadar bu kadar sıkılması halinde sokakları, sendikaları hareketlendirebileceğini iddia eden Oğuz "Çalışma barışı bozulur" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 44 ZAMMI KONUŞULURKEN, MEHMET ŞİMŞEK'E ÇAĞRI YAPTI

  YÜZDE 44 ZAMMI KONUŞULURKEN, MEHMET ŞİMŞEK'E ÇAĞRI YAPTI

Bütçede manevra alının kalmadığını belirten Vergi Uzmanı Ozan Bingöl ise "Yatırımlardan tasaarruf yapılıyor. Düşük ücret zaten ortada" derken, Maliye ve Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek'e çağrıda bulundu.

Bingöl, Sözcü TV canlı yayınında şu ifadeleri kullandı;

"Sayın Mehmet Şimşek samimiyse, enflasyonla gerçekten mücadele etmek istiyorsa şimiden söyliyelim önümüzdeki yıl vergi ve harç cezalarında yüzde 44'lük bir artış öngörülüyor. Eğer samimiyse asgari ücrete ne kadar zam yapılacaksa, işçiye, memura, emekliye ne kadar maaş artışı yapılacaksa; vergi ve harç cezalarına da o kadar artış yapılsın."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —