• BIST 100

    9390,51%1,20
  • DOLAR

    38,75% 0,36
  • EURO

    43,66% 0,38
  • GRAM ALTIN

    4168,89% 1,59
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

Abdullah Öcalan'dan tarihi çağrı: PKK kendini feshetmeli, tüm gruplar silah bırakmalı

DEM Parti heyeti, İstanbul'a geldi. Kameralar karşısına geçen heyet, Öcalan'ın bildirisini okudu. Öcalan, "PKK kendini lağvetmeli. Tüm gruplar silah bırakarak kendini feshetsin" dedi.

GÜNDEM 27.02.2025 17:29:00 0
Abdullah Öcalan

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Pkk'nın silah bırakması ve tasfiye edilmesi çağrısıyla başlayan süreçte, DEM Parti heyeti terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere üçüncü kez İmralı'ya gitti. Heyet ziyaret sonrası Öcalan'ın mesajını kamuoyuna aktardı. Öcalan'ın çağrısını okuyacak heyet, alkışlar arasında salona girdi. Sırrı Süreyya Önder, metnin 3 sayfa olduğunu açıkladı.

ÖCALAN'IN FOTOĞRAFI SALONDA GÖSTERİLDİ

Öcalan'ın yazdığı bildiri okunmadan önce İmralı görüşmesinden fotoğrafı ilk kez kamuoyu ile paylaşıldı. Fotoğrafta Öcalan ile DEM Parti'nin İmralı heyetinin yanı sıra İmralı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş da yer aldı.

Abdullah Öcalan'ın tarihi çağrısını canlı aktarıyoruz

ÖNDER, SÖZLERİNE TEŞEKKÜR EDEREK BAŞLADI

Sözlerine teşekkürle başlayan Sırrı Süreyya Önder, "Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Devlet Bahçeli, Sayın Özgür Özel ve ismini sayamadığımız tüm kadrolara teşekkür ediyoruz." dedi.

Önder sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ülkenin bütün evlatları askeri polisi ayırt etmeksizin bu anlamsız kaotik süreçte hayatını kaybeden bütün gençlerimizi ayırt etmeksizin bütün gençlerimizi saygıyla anıyoruz. O annelere evlat olacağız. Bir daha böyle günler görmemeyi diliyoruz bunun sözünü veriyoruz onlara da."

"PKK ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ VE FESHİNİ GEREKLİ KILMIŞTIR"

Öcalan'ın İmralı'dan gönderildiği mektupta, "Teori, program, strateji ve taktik olarak yüzyılın reel-sosyalist sistem gerçeğinin ağır etkisinde kalmıştır. 1990'larda reel-sosyalizmin iç nedenlerle çöküşü ve ülkede kimlik inkarının çözülüşü, ifade özgürlüğünde sağlanan gelişmeler, PKK'nin anlam yoksunluğuna ve aşırı tekrara yol açmıştır. Dolayısıyla ömrünü benzerleri gibi tamamlamış ve feshini gerekli kılmıştır." denildi.

"PKK KENDİNİ FESHETMELİ"

Terör örgütü elebaşı Öcalan'ın İmralı'dan gönderildiği mektupta, "Sayın Devlet Bahçeli'nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanın ortaya koyduğu iradeyle diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstleniyorum. Varlığı zorla sona erdirilmemiş her çağdaş cemiyet ve partinin gönüllü olarak yapacağı gibi devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın; tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir." denildi.

ÖCALAN'DAN NOT: HUKUKİ BOYUTUN TANINMASI GEREKİR

Sırrı Süreyya Önder, terörist başı Abdullah Öcalan'ın talebiyle ilgili ek açıklama:

"Kendisinin bir notunu da paylaşmak istiyoruz. Bu perspektifi ortaya koyarken şüphesiz silahların bırakılması ve PKK'nın kendini feshi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir notunu da bizlere iletti. Onu da sizinle paylaşmış olalım."

İŞTE ÇAĞRININ TAM METNİ

DEM Parti İmralı heyetinin okuduğu Öcalan'ın mektubu şu şekilde:

"PKK; tarihin en yoğun şiddet yüzyılı olan 20. asrı, iki dünya savaşı, reel-sosyalizm ve dünya genelinde yaşanan soğuk savaş ortamları, Kürt realitesinin inkarı, başta ifade olmak üzere özgürlükler konusunda yasaklardan kaynaklı oluşan zeminde doğmuştur. Teori, program, strateji ve taktik olarak yüzyılın reel-sosyalist sistem gerçeğinin ağır etkisinde kalmıştır. 1990'larda reel-sosyalizmin iç nedenlerle çöküşü ve ülkede kimlik inkarının çözülüşü, ifade özgürlüğünde sağlanan gelişmeler, PKK'nin anlam yoksunluğuna ve aşırı tekrara yol açmıştır. Dolayısıyla ömrünü benzerleri gibi tamamlamış ve feshini gerekli kılmıştır.

Kürt-Türk ilişkileri; 1000 yılı aşan tarihler boyunca Türkler ve Kürtler, varlıklarını sürdürmek ve hegemonik güçlere karşı ayakta kalmak için gönüllülük yönü ağır basan, hep bir ittifak içinde kalmayı zorunlu görmüşlerdir. Kapitalist modernitenin son 200 yılı, bu ittifakı parçalamayı esas gaye edinmiştir. Etkilenen güçler, sınıf temelleriyle birlikte buna hizmeti esas bellemişlerdir.

"DEMOKRATİK TOPLUM İHTİYACI KAÇINILMAZDIR"

Cumhuriyetin tek tipçi yorumlarıyla birlikte bu süreç hızlanmıştır. Günümüzde çok kırılgan hâl alan tarihsel ilişkiyi, kardeşlik ruhu içinde inançları da göz ardı etmeden yeniden düzenlemek esas görevdir. Demokratik toplum ihtiyacı kaçınılmazdır. Cumhuriyet tarihinin en uzun ve kapsamlı isyan ve şiddet hareketi olan PKK'nin; güç ve taban bulması, demokratik siyaset kanallarının kapalı olmasından kaynaklanmıştır. Aşırı milliyetçi savruluşunun zorunlu sonucu olan; ayrı ulus-devlet, federasyon, idari özerklik ve kültüralist çözümler, tarihsel toplum sosyolojisine cevap olamamaktadır.

Abdullah Öcalan'dan tarihi çağrı: PKK kendini feshetmeli, tüm gruplar silah bırakmalı

"DEMOKRATİK UZLAŞMA TEMEL YÖNTEMDİR"

Kimliklere saygı, kendilerini özgürce ifade edip, demokratik anlamda örgütlenmeleri, her kesimin kendilerine esas aldıkları sosyo-ekonomik ve siyasal yapılanmaları ancak demokratik toplum ve siyasal alanın mevcudiyetiyle mümkündür. Cumhuriyetin ikinci yüzyılı ancak demokrasiyle taçlandırıldığında kalıcı ve kardeşçe bir sürekliliğe sahip olabilecektir. Sistem arayışları ve gerçekleştirmeler için demokrasi dışı bir yol yoktur. Olamaz. Demokratik uzlaşma temel yöntemdir. Barış ve demokratik toplum döneminin dili de gerçekliğe uygun geliştirilmek durumundadır.

"BU ÇAĞRININ TARİHİ SORUMLULUĞUNU ÜSTLENİYORUM"

Sayın Devlet Bahçeli'nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanın ortaya koyduğu iradeyle diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstleniyorum. Varlığı zorla sona erdirilmemiş her çağdaş cemiyet ve partinin gönüllü olarak yapacağı gibi devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın; tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir. Ortak yaşama inanan ve çağrıma kulak veren tüm kesimlere selamlarımı iletirim."

SÜREÇ BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMASIYLA BAŞLADI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Ekim 2024'te "Teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın." açıklamasında bulunmuştu. 

Bahçeli, bu açıklamasından kısa bir süre sonra DEM Parti heyetine İmralı'ya gitmesi için izin verilmesi çağrısı yapmıştı.

26 Kasım 2024'te DEM Parti, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'la İmralı'da görüşme yapabilmek için Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulundu.

9 Aralık 2024'te Bahçeli, TBMM'deki bütçe görüşmelerinde, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın yeni bir başlangıç çağrısında bulunan konuşmasının ardından Bakırhan'ı alkışladı.

Bakırhan konuşmasında, "2025 yılında, Cumhuriyetin 103. yılında yeni bir başlangıç yapabiliriz. Bu Meclis, Demokratik Cumhuriyetin kuruculuğunu üstlenme şansına sahiptir. 85 milyonun kendisini ait hissedeceği bir ülkeyi var etme onuru bu Meclis'e ait olsun" ifadelerini kullandı.

27 Aralık 2024'te Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, DEM Parti'nin görüşme talebine olumlu yanıt verildiğini açıkladı.

DEM Parti heyetinin PKK elebaşı Öcalan ile ilk görüşmesi 28 Aralık Cumartesi, ikinci görüşmesi ise 22 Ocak Çarşamba günü gerçekleşti.

Bu süreçte heyet, siyasi partilere de peş peşe ziyaretler gerçekleştirdi.

Heyet,16 Şubat Pazar günü Erbil'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak'taki Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. .

17 Şubat Pazartesi günü ise Süleymaniye'de Bafil Talabani ve Kubat Talabani ile bir araya geldi.

Haberi Yorumla

“Bu ülkeye sahip çıkmak, aileye sahip çıkmakla mümkündür”

Adana’da öğretmen, otizmli çocukları dövmekten gözaltında

"Anne" Temalı Şiir yarışması Sonuçlandı

Katil sosyal medya kadını tehdit etti...

Yeni nesil ödeme araçları yolda!

Adana Sosyal Dönüşüm Programı Başlatıldı

Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu ilk kez hakim karşısına çıktı!

Başkan Demirçalı; ‘Annelerimizin gölgesi yeter’

Boşandığı karısını öldürdü, "Amacım eşim ya da oğluma zarar vermek değildi"

Fenomen Murat Övüç'e 4 yıl hapis istendi...

Kozay’dan özel çocuklara ve annelerine özel etkinlik

Otomobil bagajında ve kaputunda tehlikeli yolculuk

Terör örgütü PKK resmen duyurdu

Kısacık: 35 Yaş Sınırı Kamuda Umut Bekleyen Gençlerimize Hakarettir

Gazeteci Özke, Öğretmen Akademisi’nde Yaşar Kemal’i anlattı

Emekliler Platformu Sorunlara çözüm arıyor

Korkunç olay! Kız kardeşleri okulda öldüren katil eski hükümlü çıktı...

2 farklı anket 2 dikkat çeken sonuç! Cumhur İttifakı'nın kalesinde oyları eridi...

Evleri yangında küle dönen çift zor durumda kaldı

Okul önlerinde uyuşturucu alarmı: 43 şüpheli yakalandı

Artık 112 Acil Çağrı Merkezi'ni meşgul edenlere ceza geliyor.

Yeşilçam'ın güzeller güzeli Emine'si Meral Zeren son haliyle şaşırttı! Görenler tanıyamıyor

Adana 01, rakibine penaltılarda teslim oldu

HSK'dan eşini aldatan savcıya ceza

Cesur kostümleri ve seksi dansları çok eleştirildi!

Mahkeme kararını verdi! Alacağı tazminat...

İşte Türkiye'de en çok personel aranan meslekler listesi...

Ayrılığı hazmedemediği için eski eşini pusu kurup, öldürmüş! "Size anne acısı yaşatacağım"

AVM'lerle ilgili flaş karar! Bundan sonra kullanılmayacak

600 yıllık Kapalı Çarşı’nın restorasyonu tamamlandı...

Yükleniyor

Tedavisi son derece zor!

Dünya Şokta! "Gizli yeraltı şehirleri inşa ettik"

Avrupa'da görülmemiş kaos...

Türkiye'de 24 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi...

Büyükelçi Küçükcan, Endonezya Yatırım Bakanı ile görüştü

Kızamıkta, 27 yıl sonra en yüksek vaka sayısı!

Yapay kalple 100 gün hayatta kaldı

La Nina'nın ömrü belli oldu...

Zirai don felaketi Meclis gündemine taşındı

Kanserden kaçış var mı? 2040 için korkutan uyarı

Kısacık: 35 Yaş Sınırı Kamuda Umut Bekleyen Gençlerimize Hakarettir

2 farklı anket 2 dikkat çeken sonuç! Cumhur İttifakı'nın kalesinde oyları eridi...

Barut, "Sağlıkta sorunlar büyüyor, iktidar susuyor"

Özgür Özel’e saldırıya Seyhan meclisinden ortak tepki

"Çocuklarımız emek sömürüsüne kurban edilmesin"

Hızlı tren Pozantı'dan geçmeyecek!

Atilla Karataş; “Toprak Susarsa Geleceğimiz Susar"

Başkan Tanburoğlu: “CHP korkmaz, sinmez, geri çekilmez!”

Kısacık, Gençlerimizi Uyuşturucu İlletine Teslim Edemeyiz!

HAYKONFED AK Parti İl Başkanı Dağlı'yı ziyaret etti

Eski bakan Sarı DAİMFED Ailesine Katıldı

2026'yı işaret etti, 'Tek başına yeterli değil'

Gıda satışında yeni dönem! 60 gün süre verildi...

Önümüzdeki günlerde fiyatlarda yeni değişiklikler bekleniyor!

Bir bu eksikti! Evleneceklere kötü haber! Artık düğünlerde göbek atmak paralı olacak...

Dünya asansör endüstrisini buluşturan fuarda, Adana da yer alıyor!

En düşük emekli maaşı için rakam verdi! Asgari ücret zammında net konuştu...

Sigortada yeni dönem başlıyor...

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat...

İşte 4 aylık enflasyon farkına göre yeni maaş tablosu…

Adana 01, rakibine penaltılarda teslim oldu

Göztepe, Adana Demirspor'u 2-1 Geçti

Amedspor farklı kazandı ama umudu azaldı: 4-0

Adana 01 FK Play-Off'da moralli oynayacak: 4-2

Tetikçiler 600 saatlik görüntüler izlenerek yakalandı...

Adanaspor'un Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu

İrem Kürklü Adana’nın gururu oldu

AOSB Futbol Turnuvası Heyecan Veriyor

Seyhan’da hamleler “23 Nisan” için yapıldı

Adana Demirspor rakiplerini mutlu eden takım oldu: 1–3

Adana’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı

“Emeğin görünmez olmadığı bir gelecek hayaliyle mücadele ediyoruz”

Karalar; “Emek, barış ve demokrasi için dayanışmayı sürdüreceğiz”

Vali Köşger, “Onurlu mücadelenin sembolü müstesna bir gündür”

Baki'den uyarı; "Bu deprem, büyük bir depremin önünü kesmiş oldu"

"Eli kulağında" diyerek uyardı: "7'nin üzerinde deprem olacak"

"İstanbul'daki büyük deprem ne zaman olacak?"

Jeoloji Mühendisleri Uyardı; “Deprem Gerçeğini Unutmayalım”

Deprem sonrası kafalar karıştı, bilim insanları ikiye bölündü!

Milli Egemenlik Bayramı’nda ATA’mızın huzurundaydık!...

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 32 23 3 6 48 75
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 32 15 11 6 9 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 32 12 14 6 -4 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 32 9 15 8 -11 35
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51