Tarih: 16.09.2024 09:43

Akdeniz’de de Balıkçılar ‘Vira Bismillah’ dedi

Facebook Twitter Linked-in

Adana’nın denize açılan 3 kapısından biri olan Karataş ilçesi Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen 2024 Yılı Su Ürünleri Av Sezonu açılış programı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 

Törende konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, kentin sahip olduğu değerler ile su ürünleri potansiyeli bulunduğunu ifade etti. Kökçüoğlu, “Adana 160 kilometre kıyı şeridi, Seyhan ve Ceyhan nehirleri ve bu nehirlerin üzerindeki baraj gölleri, göletleri, 5 adet lagünü ile su ürünlerinde ciddi bir potansiyele sahip. 2023 yılında 6 bin tonu avcılık, 2500 tonu yetiştiricilik olmak üzere 8600 ton su ürünleri üretimimiz oldu. 

Bunları 7 adet işleme ve paketleme tesisinde işleyerek ihracata gönderiyor ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz. ”dedi. İl Müdürü Kökçüoğlu, Karataş ilçesine yapılacak Su Ürünleri Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin tam anlamıyla faaliyete geçmesiyle su ürünleri üretiminin daha da artacağına dikkat çekti. 

Törende konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Melih Er ise 2023 yılında su ürünleri üretiminde 1 milyon ton üretimin geçildiğini belirterek, “Bunun 450 bin tonu avcılıktan kaynaklanıyor. Avcılığı gelişigüzel yaptırmadık. Sürdürülebilirliği sağlayarak, stokları koruyarak, koruma kontrol dengesini sağlayarak belli bir nizam içinde bu avcılığı yaptırdık. Bundan sonraki dönemde de sürdürülebilirliği sağlayarak, stokları koruyarak avcılığımızı devam ettireceğiz.” dedi.  Daire Başkanı Er, sübvansiyonlu krediler, teşvikler ve desteklemelerle balıkçılarını hep yanında olduklarını belirterek, “Bakanlık olarak son 22 yılda balıkçılara 45 milyar lira doğrudan destekleme verdik. Bu desteklerimiz bundan sonrada devam edecek” diye konuştu. 

Karataş Kaymakamı Necati Aktan da su ürünleri politikalarının ana hedefinin vatandaşların bol ve ucuz balık yemesini sağlamak olduğu kadar deniz, göl, baraj ve nehirlerdeki su ürünleri sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu kaydetti. Aktan, “Su ürünleri hem zengin bir besin kaynağı hem de milli bir servettir. Bu servetin insanlığın hizmetine sunulması için de işin ehli balıkçılara ihtiyacımız var.” dedi. 

Törende daha sonra Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve su ürünleri konusundaki çalışmaların anlatıldığı film gösterildi. Kur’an_ı Kerim tilavetinin ardından yeni av sezonunun bereketli olması için dua edildi. Adana Vali Yardımcısı Abdullah Şahin’in de katıldığı programdan sonra gecenin ilerleyen saatlerinde balıkçı barınağından Akdeniz’e açılan balıkçılar Karadeniz, Marmara ve Ege’deki meslektaşlarından 15 gün sonra denizlerde rızkını aramaya başladı. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —