Büyük skandal: İçme suyunda plastik maddeler bulundu

Büyük skandal: İçme suyunda plastik maddeler bulundu

Büyük markaların İçme suyuları şişelerinde yapılan testlere göre hemen hemen hepsinde plastik parçacıklar bulundu.

Araştırma sonucunda her bir litre suda ortalama 10 plastik parçacığının bulunduğu, her birinin de insan saçından daha kalın olduğu anlaşıldı. Test edilen markalar, BBC'ye açıklamalarında şişeleme tesislerinin yüksek standartlarda olduğunu söyledi. Şişe sular, Fredonia'daki New York Devlet Üniversitesi'nde incelendi. Araştırmaya katılan üniversitenin kimya profesörü Sherri Mason, "Peş peşe her şişede, her markada plastik bulduk" dedi ve ekledi: "Bu, herhangi bir markayı doğrudan suçlama amaçlı değil, araştırma plastiğin her yere tesir ettiğini gösteriyor. Plastik toplumumuzun her yerine yayılan bir madde ve sularımızı da istila ediyor. Bunlar her gün tükettiğimiz en temel ürünler."

Sularda plastik maddeler bulundu

Mikroplastik olarak bilinen küçük plastik parçalarını yutmanın sağlığa zarar verdiğine dair bir kanıt yok ama olası etkilerine dair bilimsel çalışmalar yürütülüyor. Plastiklerin tespiti için Nil Kırmızısı adı verilen boya kullanıldı. Araştırmanın sonuçlarına ilişkin Prof Mason, "Felaket değil ama sayı olarak bakarsak kaygı verici" dedi. BBC'ye konuşan uzmanlara göre, musluk suyunun kirli olabileceği bazı gelişmekte olan ülkelerde, plastik su şişesi tüketimi devam etmeli.

'GÜVENLİK VE KALİTE STANDARTLARINA UYUYOR'

Araştırmada incelenen şişe su markaları ise ürünlerinin güvenlik ve kalite standartlarına uyduğunu söylüyor. Firmalar ayrıca, mikroplastiklerle ilgili yönetmelik olmadığına ve suların test edilmesi için standart yöntemler kullanılmadığına dikkat çekiyor. 11 büyük markanın suyunda plastik maddeler bulundu. Filtreleme sonunda büyük parçacıklar sarı işaretlerde görülebiliyor. Prof Mason, geçen sene musluk suyunda plastik parçalar bulurken diğer araştırmacılar da, deniz ürünlerinde, birada, deniz tuzunda, hatta havada bile plastik maddelere rastlandığını duyurmuştu.

Bu testler, şişe sularda bugüne kadar yapılan en büyük araştırma olarak kabul ediliyor. BBC'nin Blue Planet II belgesel dizisi de, plastik tüketiminin yaygınlaşmasıyla doğada oluşan zarara dikkat çekiyordu. Araştırmada 11 farklı küresel ve ulusal şişe su markası test edildi. Bu şişeler, nüfus olarak yüksek ve şişe su tüketiminin de nispeten fazla olduğu ülkelerden alındı.

Uluslararası markalar:

Aquafina

Dasani

Evian

Nestle Pure Life

San Pellegrino

Önde gelen ulusal markalar:

Aqua (Endonezya)

Bisleri (Hindistan)

Epura (Meksika)

Gerolsteiner (Almanya)

Minalba (Brezilya)

Wahaha (Çin)

Kirlenme ihtimaline karşı su şişelerinin mağazalardan satın alınma süreci ve kurye şirketlerine nakil süreçlerinin görüntüleri kaydedildi. Plastik maddelerin tespiti için, İngiliz bilim insanlarının ürettikleri Nile Red (Nil Kırmızısı) adı verilen bir boya kullanıldı. Bu boya daha önce deniz suyundaki plastikleri tespit etmek için kullanılıyordu. Boya, şişedeki sulara damlatıldı.

Boyalar, suda yapıştıkları plastik parçacıklarını florasan ışığına dönüştürdü. Prof Mason ve araştırmacılar boyalı örnekleri ayırıp, insan saçının bir telinin çapına denk gelen 100 mikrondan büyük olan parçacıkları saydı. Bazıları tek tek ele alınabilen bu parçacıklar daha sonra kızılötesi spektroskopisi ile incelendi, plastik oldukları teyit edildi ve hangi polimerler olduklarının tespiti yapıldı. Aralarında 6.5 mikron boyutunda olanların da bulunduğu 100 mikrondan daha küçük olan parçacıkların sayısının diğerlerinden daha fazla olduğu anlaşıldı. Bu parçacıklardan her bir litrede ortalama 314 adet bulunuyor.

Parçacıklar, astronomide gece yıldızların sayısının hesaplanmasında kullanılan bir teknikle sayıldı. Parçacıkların bileşenleri teyit edilmedi ama Prof Mason 'plastik olduklarını' düşünmenin akla yatkın söyledi. Bunun nedeni de Nil Kırmızı boyasının plastik dışı maddelere de yapışabiliyor olması. Bir deniz kabuğu parçasına, lipid (yağ) içeren yosunlarda boyaya takılabiliyor ama bu maddelerin şişe sularda bulunması düşük bir ihtimal.

UZMANLAR: İYİ BİR ARAŞTIRMA

Araştırma herhangi bir bilimsel makalede yayımlanmadığı için BBC konuyu uzmanlarına sordu. Nil kırmızı boyasında uzmanlaşan East Anglia Üniversitesi'nden Dr Andrew Mayes, bu maddenin 'çok yüksek kalitede bir analitik kimya' olduğunu söyledi ve araştırma sonuçları için de 'çok muhafazakâr' dedi.

İngiltere Gıda Standartları Kurumu kurucu üyesi Michael Walker da araştırmanın 'çok iyi yapıldığını' ve Nil kırmızısı boyası kullanımının doğru bir tercih olduğun ifade etti. Uzmanlar, 100 mikrondan küçük parçacıkların plastik olarak tanımlanamayacağını ama alternatiflerinin de plastik su şişelerinde bulunma ihtimali düşük olduğundan en doğru ifadenin 'büyük ihtimalle plastik' olduğunu söyledi.

PLASTİKLER NEREDEN GELİYOR?

Soru işaretlerinden biri de 'bu plastik parçalarının' nereden geldiği. Plastik şişe kapaklarındaki polipropilen maddesinin miktarı göz önünde bulundurulduğunda, yanıtlardan biri, şişenin kapağı açılırken suyun içine düşen parçacıklar olabilir. Testler boyunca suya plastik karışmasını önlemek için Prof Mason, suyu arıttı ve Nil boyasının çözülmesi için aseton kullanıldı.

Bu maddeler de incelendi ve içlerinde az miktarda plastik bulundu ama bunların da havadan geldiği düşünülüyor. Bu veriler de araştırma sonuçlarından çıkarıldı. Test edilen 259 şişeden 17'sinde plastik madde kanıtları bulunmadı ama diğerlerinin hepsinde vardı. Birkaç şişede binlerce parçacık bulundu, birçoğunda da 'büyük ihtimalle plastik' olduğu düşünülen maddeler çıktı.

FİRMALARDAN YANIT

BBC'nin görüştüğü markalardan Nestle, şirket içinde mikroplastik testlerine iki yıl önce başladıklarını ve 'izleme düzeyinin üzerinde maddeler tespit edilmediğini' söyledi.

Coca-Cola, endüstri içinde en yüksek standartlara sahip olduklarını belirtip 'çok adımlı filtreleme süreci' kullandıklarını açıkladı. Ama firma aynı zamanda mikroplastiklerin 'her yere yayıldığını bu nedenle en yüksek standartlara sahip ürünlerinde bile çok az miktarda bulunabileceğini' söyledi. Danone, 'araştırma metodu yeterince açık olmadığı için' yorum yapmayacaklarını, şişe sularında da 'gıda seviyesinde ambalajlama' yapıldığını vurguladı.

Garolsteiner de son yıllarda sularında mikroplastik testleri yaptıklarını ve sonuçların da, ürünlerindeki mikroplastiklerin ilaç bilimi şirketlerinin belirlediği seviyelerin çok daha altında kaldığını söyledi. PepsiCo, kendi adlarına açıklama yapması için Amerikan İçecek Derneği'ne talepte bulundu. Firma, mikroplastiklerle ilgili araştırmaların devam etmesi gerektiğini ifade edip şişe sularının standartlara uyduğunu duyurdu.



ABD vizesine başvuracaklar dikkat! Bu şart yerine getirilmezse iptal edilecek

Mide kanseri sessiz katil! Milyonlarca can kaybı olabilir...

2020 ve sonrası doğanları bekleyen büyük tehlike!

2025 Avrupa Diploması Adana Büyükşehir Belediyesi’nin

Hayat kurtaracak aşama için tarih verildi...

7 yaşındaki çocuğun başına geldi: Böyle zehirlenme tipini duymadınız!

Orta Doğu'da nükleer gerilim!

Daha güçlü geri döndü! Bu belirtilere aman dikkat

Füzeler peş peşe fırlatılırken ABD Başkanı Trump; "Yakında İsrail ve İran arasında barış olacak"

İsrail Tebriz'e saldırı başlattı...

“Bugün mesele sadece siyasi değil, vicdani bir kırılmadır”

“Mısır ithalatıyla yabancı çiftçi kazanıyor, bizim üreticimiz borç batağına sürülüyor!”

“Türk Milleti tuzakları boza boza yoluna devam edecektir”

ABD'de kritik başkan vekili seçim tarihi belli oldu!

“Türkiye artık terörle anılan değil, kardeşlik ve birlikle anılan bir ülke olacaktır”

Sadullah Kısacık’tan Türk - İş’ e Çağrı Ölüm Sınırı Endeksi Yayınlayın

Ayhan Barut'tan 500 bin tonluk mısır ithalatı kararına sert tepki

Ayhan Barut'tan vergide adalet için KDV çağrısı

AK Parti, MHP ve DEM; beraber yürümeye karar verdi...

Kısacık’tan Erken Seçim Çağrısı: Artık Ülkemiz ve Milletimiz Yoruldu

İndirimli etiketlerdeki gizli oyun: Kandırılabilirsiniz! '30 gün' kuralını kimse bilmiyor...

Türk-İş’e bağlı işçiler, iş bırakacak!

Kiracıları üzecek haber!

Yeni müşteriye 200 TL eskisine 400 TL! Avrupa'nın 4 katına çıktı

Her ay 9 bin lira ödeme zorunlu...

Memur maaşıyla makasa dikkat çekildi...

Yeni nesil ödeme cihazı zorunluluğu getiriliyor...

 Kıvanç: “Terörün gündemden çıkması, kalkınma ve yatırım için tarihi bir fırsattır”

AOSB’nin Vizyonu ATÜ’nün Bilimsel Gücüyle Buluştu!

Çok daha erken emekli olabilecekler! 2015 yılındaki değişiklik tarih oluyor...

Murat Sancak Kararlı: “Adana Demirspor’u devredeceğim”

ATDSK’lı sporcu Padel milli takımında

Adanaspor’da Yüksel Yeşilova göreve başladı...

MHP'li Yusuf Kanlı’dan Demirspor'a destek açıklaması

Adanaspor'da Yüksel Yeşilova ile anlaşma sağlandı...

TFF Açıkladı! Stadyuma girişlerde yeni dönem başladı...

Tenisin şampiyonları ATDSK’da buluşuyor...

Adana Demirsporlu taraftarlardan "Yaşasın Demirspor" kampanyası

Adana 01 yeni transferlerle kadrosunu güçlendiriyor!

Adana Demirspor Teknik Direktör Koray Palaz ile Anlaştı...

Adana’da ‘15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü’ nöbeti tutuldu, şehitler anıldı

Tunç: “15 Temmuz kutlu bir direnişin tarihidir”

Şehitlerimizi andık Hainleri lanetledik!

Vali Köşger, “Zaferin Adı Türkiye”

“Hiç kimse ülkemizin huzurunu bozamayacak”

ATÜ’de Darbeye Direnişin ve Zaferin Hikâyesi Konuşuldu

Terörsüz Türkiye'de tarihi gün! İlk PKK'lı grup silah bıraktı...

Nacar: 15 Temmuz'u Unutturmayacağız

Esendemir, “Yüreğimiz yanıyor”

Kamu görevlileri, orman yangınına karşı atık topladı

O meyveleri tüketirken dikkat! "Zararlı olabilir"

Ayşe Tokyaz cinayetinde kan donduran görüntü!

Kızıl Goncalar'ın Zeynep'i Mina Demirtaş imaj değiştirdi...

En lezzetli karpuz nerede yetişiyor?

İndirimli etiketlerdeki gizli oyun: Kandırılabilirsiniz! '30 gün' kuralını kimse bilmiyor...

Türk-İş’e bağlı işçiler, iş bırakacak!

3 yıl önce eşi terk etti, şimdi de ev sahibi sokağa attı

Nacar: Milletimiz sonsuza kadar özgür yaşayacak

Vali Köşger’e Rotary faaliyetleri anlatıldı

Simge Sağın'a bikinisi küçük geldi: Çocuk bikinisi almışım

Kiracıları üzecek haber!

Yumurtalık’ta, etiket, fiyat denetimi ve temizlikte taviz yok!

Amansız hastalıkla mücadele ediyordu!

Köyler boşaltıldı, bir kişi gözaltına alındı

Adana’da ‘15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü’ nöbeti tutuldu, şehitler anıldı

Adnan Oktar'ın son hali! 8 bin yıl ceza almıştı...

Elizabeth Hurley yıllara meydan okuyor: “Gizli sırrım sabah 7!”

Dronlu trafik uygulamasında 730 bin 944 lira cezai işlem uygulandı

Kerim Hoşfikirer, toprağa verildi...

Her şey çocuklarının gözü önünde oldu! Silahlı saldırı...

Tunç: “15 Temmuz kutlu bir direnişin tarihidir”

“Bugün mesele sadece siyasi değil, vicdani bir kırılmadır”

Şehitlerimizi andık Hainleri lanetledik!

Madde bağımlısı sokakta kendinden geçti

'Tüm zamanların zirvesine ulaştık'

Hakmar ve Tatbak'a kayyum atandı

Hadise'nin erotik dansına tepki yağıyordu!

Yeni müşteriye 200 TL eskisine 400 TL! Avrupa'nın 4 katına çıktı

Abdi Sütcü Sağlık Hizmetleri MYO 407 Mezun Verdi

Kızıl Goncalar’ın Birgül’ü Sitare Akbaş ve Cengiz Orhonlu evleniyor!

Yükleniyor