Koronavirüsün bu etkisi ilk kez ortaya çıkarıldı

Koronavirüsün bu etkisi ilk kez ortaya çıkarıldı

İstanbul'da Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde acile başvuran, serviste takip edilen ya da yoğun bakıma kaldırılmış Covid-19 hastaları üzerinde bir çalışma yapıldı.

Yeni tip corona virüs (Covid-19), kalp hastalıkları ve kanserden koruyan sistemin 'şalterlerini' kapatıyor.

Corona virüs enfeksiyonu, vücudu kalp damar hastalıkları ve kanser gibi kompleks kronik hastalıklardan koruyan ve hücre zarında bulunan "LRP1" adlı savunma proteini düzeylerinin düşmesine ve vücudun geçici bir süre için de olsa toksik etkilere karşı savunmasız kalmasına neden oluyor.

180 HASTA ÜZERİNDE ARAŞTIRMA YAPILDI

İstanbul'un en önemli pandemi merkezlerinden Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde takip edilen 180 hasta üzerinde yapılan araştırma, Covid-19 enfeksiyonu geçirenlerin, ileride kalp damar hastalıkları ve kansere yatkınlığının artıp artmadığına da ışık tutacak.

Sağlık Bakanlığı ve etik kurul onayı ile Covid-19'un kan yağları, kalp ve metabolizma üzerinde etkilerini inceleyen araştırma, dünyanın en büyük kalp kongresi olan Amerikan Kalp Derneği'nin (American Heart Association) Kongresi'nde, düzenleme komitesi tarafından Paul Dudley White International Scholar Ödülü'ne layık görüldü.

COVID GEÇİRENLERDE KALP HASTALIĞI YA DA KANSER YATKINLIĞI ARTACAK MI?

Çalışmayı yürüten ekipten Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Kardiyoloji Kliniği hekimi Prof. Dr. Mehmet Ağırbaşlı, "Hastanemize başvuran 180 hastanın metabolik verilerini izledik. Covid-19'a yakalanan kişilerde savunma proteini düzeyi çok kısa bir süre içinde 'şalterler kapanırcasına' çok düşük düzeylere iniyor. Koruyucu protein disfonksiyonu, kalp hastalıkları ve kanserde hastalık oluşumunda etkisi büyük. Covid'e yakalanan kişilerin ileride kanser ve kalp hastalıklarına yatkınlığı artacak mı, bu çok önemli bir soru" dedi.

''VİRÜS, ÇOK KISA BİR SÜRE İÇİNDE VÜCUDU SAVUNMASIZ BIRAKIYOR''

Prof. Dr. Ağırbaşlı, şunları söyledi:

"Vücudun metabolik stres anlarında kullandığı belli savunma mekanizmaları var. Bunlar da belli koruyucu proteinler içeriyor. Bu koruyucu proteinleri hastanemizde acile başvuran, servislerde veya yoğun bakımda yatan hastalarda araştırdık. Gördüğümüz şey çok şaşırtıcıydı çünkü Covid-19, hastalığa yakalanan kişilerde çok kısa bir zaman içinde koruyucu protein düzeylerini düşürerek vücudu savunmasız bırakıyor. Hastalık zemininde gelişen inflamasyon ve sitokin fırtınası, pek çok toksik olabilecek molekülü tabiri caizse başı boş bırakıyor. Hastalık ilerledikçe vücut, savunma mekanizmalarını yeniden oluşturmaya çalışıyor fakat normale dönmüyor.''

"AĞIR HASTALARDA PROTEİN DÜZEYLERİ TAMAMEN NORMALE DÖNMÜYOR"

Koruyucu protein disfonksiyonunun daha önceden de bilinen bir şey olduğunu ve kronik hastalıklarda, özellikle iki büyük hastalık grubunda (kalp damar hastalıkları ile kanser oluşumunda) oluşumunda kilit rolde olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Ağırbaşlı, şu bilgileri verdi:

"Koruyucu protein disfonksiyonunun bu hastalıkların oluşumunda etkili olduğunu biliyoruz. Ama Covid-19'da şimdiye kadar bu etkiyi gözlemlememiştik. İleride bu hastalarda tekrar aynı riske maruz kalabilecekleri bir sekel kalıyor mu; dünyada milyonlarca insanı etkilemiş bir hastalıktan bahsediyoruz, bu insanlar Covid'den iyileşseler bile ileride kronik hastalıklara yakalanma riski, özellikle iki büyük hastalık grubu olan kalp damar hastalıkları ve kansere yakalanma riski, diğer popülasyonlara göre daha mı yüksek olacak? Bunların hepsini ileriki çalışmalar ortaya koyacak.

Koruyucu protein disfonksiyonunu Covid-19'dan önce de biliyorduk. İnflamasyon olduğu zaman, bu durum hızlı bir şekilde gelişebiliyor. Ama Covid-19'da enteresan bir şekilde, acile başvuru yapan bütün hastalarda bu durumu gözledik. Dolayısıyla bu, Covid-19'un bir özelliği olabilir. Çünkü çok çabuk bir şekilde vücudun sistemlerini değiştirebiliyor. Tabii ki sonra vücut bu metabolik stresi anladığı zaman savunma mekanizması olarak koruyucu proteinleri tekrar devreye sokabilir ama bizim gördüğümüz kadarıyla, yoğun bakımdaki hastalarda bu protein düzeyleri tamamen normale dönmüyordu."

Prof. Dr. Mehmet Ağırbaşlı şöyle devam etti:

"Vücudun kendisinin ürettiği, pıhtılaşmaya karşı koruyucu olan proteinler var yine. Bunların da Covid-19'da aşağı gittiğini görüyoruz diğer çalışmalardan. Biz, kendi çalışmamızda ise LRP1 diye bir moleküle baktık. Bunun ateroskleroz (damar sertliği), inflamasyon ve pek çok hastalıkta koruyucu olduğunu biliyoruz. Covid geçiren hastalarda bu molekülün hemen hemen yok denecek kadar azaldığını gördük. Dünyada baktığınızda, neredeyse yarım milyar insan bu hastalığa yakalandı ve iyileşti. Bu kadar çok insanı etkileyen bir hastalık eğer (kalp, kanser gibi) kronik hastalık risklerini artırırsa bu ileride, sağlık sistemlerinin de baş edemeyeceği düzeyde bir yük getirecektir.

Hastalığın nasıl oluştuğunu anlarsınız, tedavi de geliştirebilirsiniz. Örneğin iyi kolesterol olarak bildiğimiz molekülün içerisinde olan en önemli protein Apo A'nın, sentetik formları var. Bunlar zaten Covid pandemisinden önce sepsis dahil pek çok hastalıkta kullanılıyordu. Bizim çalışmamızda baktığımız protein olan LRP'nin ise miyokard infarktüs (kalp krizi) ve diğer hastalıklarda koruyucu rolünün olduğu daha evvelden bilindiği için de bunların sentetik analogları üretilmeye çalışılıp, insanlarda Faz-2 deneylerine geçilmişti."

"HASTALIĞIN BİLİNMEZİ BU KADAR ÇOKKEN KORUNMAK ZORUNDASINIZ"

Covid-19'un etkilemediği neredeyse hiçbir sistem olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ağırbaşlı, hastalık bunca risk yaratıyorken aşının çok nadir görülen yan etkilerinin polemik konusu edilmesine de değinerek sözlerini şöyle noktaladı:

"Özellikle kardiyovasküler sistem, solunum sistemi ve hemen tüm sistemleri etkiliyor. Bu hastalığın uzun etkileri hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Hastalığa karşı elimizdeki en iyi koz şu anda önlemek ya da hastalığa hiç yakalanmamak. Aşıların ise şu anki etkinlikleri son derece güçlü olmakla birlikte yan etkileri çok çok nadir. Aslına bakarsınız tıpta kullandığımız bütün tedavilere bakın, hepsinin yan etki riski olduğunu görürsünüz. Ama biz, fayda ve zararı gözetmek zorundayız. Eğer korunmaya çalıştığınız hastalık çok tehlikeli bir hastalıksa, bazı yan etkileri kabul eder, o hastalığa karşı önlem alırsınız. Aşılar da bu gruba giriyor, kullandığımız bütün tedaviler de bu gruba giriyor.''

AĞIR GEÇİRENLERDE BU MOLEKÜLLE İLGİLİ GENETİK YATKINLIK OLABİLİR

180 Covid-19 hastasının incelendiği çalışmada, LRP1 protein düzeylerinin erken dönemde üçte bire düştüğünü, ilerleyen dönemde savunma mekanizmalarıyla toparlamaya başladığını ama normale dönemediğini gösterildi.

LRP1 ise kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser gibi diğer kronik hastalıklarla çok ilişkili bir protein. Corona virüsün, bu hastalıklardan vücudu koruyan sistemin en önemli enzimlerinden olan ACE2'yi etkisiz hale getirdiği, diğer koruyucu protein seviyelerinin azalmasının da bu olayla ilişkili olduğu düşünülüyor.

Türk bilim insanlarının yaptığı bu çalışma ayrıca Covid-19'u ağır geçiren hastalarda da bu sistemlere ait genetik değişimlerin yatkınlık oluşturabildiğini vurguluyor.



ABD vizesine başvuracaklar dikkat! Bu şart yerine getirilmezse iptal edilecek

Mide kanseri sessiz katil! Milyonlarca can kaybı olabilir...

2020 ve sonrası doğanları bekleyen büyük tehlike!

2025 Avrupa Diploması Adana Büyükşehir Belediyesi’nin

Hayat kurtaracak aşama için tarih verildi...

7 yaşındaki çocuğun başına geldi: Böyle zehirlenme tipini duymadınız!

Orta Doğu'da nükleer gerilim!

Daha güçlü geri döndü! Bu belirtilere aman dikkat

Füzeler peş peşe fırlatılırken ABD Başkanı Trump; "Yakında İsrail ve İran arasında barış olacak"

İsrail Tebriz'e saldırı başlattı...

“Bugün mesele sadece siyasi değil, vicdani bir kırılmadır”

“Mısır ithalatıyla yabancı çiftçi kazanıyor, bizim üreticimiz borç batağına sürülüyor!”

“Türk Milleti tuzakları boza boza yoluna devam edecektir”

ABD'de kritik başkan vekili seçim tarihi belli oldu!

“Türkiye artık terörle anılan değil, kardeşlik ve birlikle anılan bir ülke olacaktır”

Sadullah Kısacık’tan Türk - İş’ e Çağrı Ölüm Sınırı Endeksi Yayınlayın

Ayhan Barut'tan 500 bin tonluk mısır ithalatı kararına sert tepki

Ayhan Barut'tan vergide adalet için KDV çağrısı

AK Parti, MHP ve DEM; beraber yürümeye karar verdi...

Kısacık’tan Erken Seçim Çağrısı: Artık Ülkemiz ve Milletimiz Yoruldu

İndirimli etiketlerdeki gizli oyun: Kandırılabilirsiniz! '30 gün' kuralını kimse bilmiyor...

Türk-İş’e bağlı işçiler, iş bırakacak!

Kiracıları üzecek haber!

Yeni müşteriye 200 TL eskisine 400 TL! Avrupa'nın 4 katına çıktı

Her ay 9 bin lira ödeme zorunlu...

Memur maaşıyla makasa dikkat çekildi...

Yeni nesil ödeme cihazı zorunluluğu getiriliyor...

 Kıvanç: “Terörün gündemden çıkması, kalkınma ve yatırım için tarihi bir fırsattır”

AOSB’nin Vizyonu ATÜ’nün Bilimsel Gücüyle Buluştu!

Çok daha erken emekli olabilecekler! 2015 yılındaki değişiklik tarih oluyor...

Murat Sancak Kararlı: “Adana Demirspor’u devredeceğim”

ATDSK’lı sporcu Padel milli takımında

Adanaspor’da Yüksel Yeşilova göreve başladı...

MHP'li Yusuf Kanlı’dan Demirspor'a destek açıklaması

Adanaspor'da Yüksel Yeşilova ile anlaşma sağlandı...

TFF Açıkladı! Stadyuma girişlerde yeni dönem başladı...

Tenisin şampiyonları ATDSK’da buluşuyor...

Adana Demirsporlu taraftarlardan "Yaşasın Demirspor" kampanyası

Adana 01 yeni transferlerle kadrosunu güçlendiriyor!

Adana Demirspor Teknik Direktör Koray Palaz ile Anlaştı...

Adana’da ‘15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü’ nöbeti tutuldu, şehitler anıldı

Tunç: “15 Temmuz kutlu bir direnişin tarihidir”

Şehitlerimizi andık Hainleri lanetledik!

Vali Köşger, “Zaferin Adı Türkiye”

“Hiç kimse ülkemizin huzurunu bozamayacak”

ATÜ’de Darbeye Direnişin ve Zaferin Hikâyesi Konuşuldu

Terörsüz Türkiye'de tarihi gün! İlk PKK'lı grup silah bıraktı...

Nacar: 15 Temmuz'u Unutturmayacağız

Esendemir, “Yüreğimiz yanıyor”

Kamu görevlileri, orman yangınına karşı atık topladı

O meyveleri tüketirken dikkat! "Zararlı olabilir"

Ayşe Tokyaz cinayetinde kan donduran görüntü!

Kızıl Goncalar'ın Zeynep'i Mina Demirtaş imaj değiştirdi...

En lezzetli karpuz nerede yetişiyor?

İndirimli etiketlerdeki gizli oyun: Kandırılabilirsiniz! '30 gün' kuralını kimse bilmiyor...

Türk-İş’e bağlı işçiler, iş bırakacak!

3 yıl önce eşi terk etti, şimdi de ev sahibi sokağa attı

Nacar: Milletimiz sonsuza kadar özgür yaşayacak

Vali Köşger’e Rotary faaliyetleri anlatıldı

Simge Sağın'a bikinisi küçük geldi: Çocuk bikinisi almışım

Kiracıları üzecek haber!

Yumurtalık’ta, etiket, fiyat denetimi ve temizlikte taviz yok!

Amansız hastalıkla mücadele ediyordu!

Köyler boşaltıldı, bir kişi gözaltına alındı

Adana’da ‘15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü’ nöbeti tutuldu, şehitler anıldı

Adnan Oktar'ın son hali! 8 bin yıl ceza almıştı...

Elizabeth Hurley yıllara meydan okuyor: “Gizli sırrım sabah 7!”

Dronlu trafik uygulamasında 730 bin 944 lira cezai işlem uygulandı

Kerim Hoşfikirer, toprağa verildi...

Her şey çocuklarının gözü önünde oldu! Silahlı saldırı...

Tunç: “15 Temmuz kutlu bir direnişin tarihidir”

“Bugün mesele sadece siyasi değil, vicdani bir kırılmadır”

Şehitlerimizi andık Hainleri lanetledik!

Madde bağımlısı sokakta kendinden geçti

'Tüm zamanların zirvesine ulaştık'

Hakmar ve Tatbak'a kayyum atandı

Hadise'nin erotik dansına tepki yağıyordu!

Yeni müşteriye 200 TL eskisine 400 TL! Avrupa'nın 4 katına çıktı

Abdi Sütcü Sağlık Hizmetleri MYO 407 Mezun Verdi

Kızıl Goncalar’ın Birgül’ü Sitare Akbaş ve Cengiz Orhonlu evleniyor!

Yükleniyor