• BIST 100

    9350,01%0,41
  • DOLAR

    39,35% 0,35
  • EURO

    45,59% 0,77
  • GRAM ALTIN

    4301,81% -0,60
  • Ç. ALTIN

    6934,05% -1,15

Bakanlık ilçe ilçe sıraladı! İşte 10 ili vuran depremde en ağır hasarı alan yerler

Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hasar tespit çalışmalarına başlandı. İlk hasar tespit verilerine göre, depremden en çok hasar alan ilçeler, Gazia

YAŞAM 14.02.2023 20:57:00 0
Bakanlık ilçe ilçe sıraladı! İşte 10 ili vuran depremde en ağır hasarı alan yerler

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde ağır hasara neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, hasar tespit çalışmalarına başladı. Bakanlık tarafından afet sonrası binalarda oluşan durum, "hasarsız", "az hasarlı", "orta hasarlı", "ağır hasarlı", "acil yıkılacak" ve "yıkık" binalar şeklinde sıralanıyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ilçelerdeki ilk hasar tespit verileri açıklandı

Buna göre, deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binalar "hasarsız", deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalar ise "az hasarlı" binalar olarak değerlendirilerek, bu iki durumda binanın kullanılmasında bir sakınca görülmüyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ilçelerdeki ilk hasar tespit verileri açıklandı

Afet sonrası duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalar ise "orta hasarlı binalar" olarak değerlendiriyor. Orta hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden, yani yapı onarılmadan ya da güçlendirilmeden yapının kullanılmaması öneriliyor, ancak eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebiliyor.

Taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının, ayrılmalarının olduğu binalar ise "ağır hasarlı" olarak değerlendiriliyor. Bu yapılar, "onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri alınamaz (dayanım ve ekonomik açısından) hasarları olan binalar" olarak tanımlanıyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ilçelerdeki ilk hasar tespit verileri açıklandı

Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek, kısmen yıkıldığı binalar da "acil yıkılacak" sınıfında yer alıyor, hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemiyor ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemiyor. Tamamen yıkılan binalar ise "yıkık" binalar olarak adlandırılıyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ilçelerdeki ilk hasar tespit verileri açıklandı

Bakanlığın yayınladığı ilk hasar tespit verilerinde, saat 00.20 itibarıyla, bu 10 ildeki ilçelerin hasar tespit durumlarına yer verildi. Buna göre, 7,7'lik depremin merkez üssü Pazarcık ilçesinde incelenen bina sayısı 4 bin 31, acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina sayısı 1752, ikinci depremin merkez üssü Elbistan ilçesinde incelenen bina sayısı 2 bin 47, acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina sayısı 565 olarak belirlendi.

Kahramanmaraş genelinde incelenen bina sayısı 44 bin 370, acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina sayısı ise 8 bin 633 oldu. İlk verilere göre, Kahramanmaraş'ın depremden en çok hasar alan ilçesi Dulkadiroğlu oldu. Bu ilçede, 17 bin 638 bina incelendi. Acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina sayısı 3 bin 42 olarak açıklandı. Kahramanmaraş'ın depremi en az hasarla atlatan ilçesi ise Çağlayancerit ve Merkez ilçeleri oldu. Buralarda acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık binaya rastlanmadı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ilçelerdeki ilk hasar tespit verileri açıklandı

Hatay'da il genelinde toplam incelenen bina sayısı 37 bin 813, acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina sayısı ise 8 bin 268 olarak açıklandı. Hatay'ın depremden en çok etkilenen ilçesi, inceleme yapılan 5 bin 382 binadan 2 bin 619'u acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık olarak tespit edilen Antakya oldu. Reyhanlı ilçesinde ise incelenen bina sayısı 462, acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina sayısı ise 2 olarak belirlendi. Bu kapsamda Reyhanlı, ilk tespitlere göre en az ağır hasara sahip ilçe olarak belirlendi.

Adıyaman il genelinde incelenen bina sayısı 22 bin 876, acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina sayısı 5 bin olarak tespit edildi. Adıyaman'ın Merkez ilçesi depremden en çok etkilenen ilçe oldu. Buna göre Merkez'de 14 bin 163 bina incelendi, 3 bin 554 bina acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina olarak açıklandı. Adıyaman'ın Çelikhan, Gerger ilçelerinde ise acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık binaya rastlanmadı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ilçelerdeki ilk hasar tespit verileri açıklandı

Gaziantep'te incelenen bina sayısı 104 bin 824, acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina sayısı 10 bin 777 olarak belirlendi. Gaziantep'te, Nurdağı ilçesi depremin en çok yıkıma neden olduğu ilçe olarak kayıtlara geçti. İlçede 10 bin 579 binada hasar tespit incelemesi yapıldı, 4 bin 787 bina acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık olarak tespit edildi. Gaziantep'in Karkamış ile Yavuzeli ilçesinde ise acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina bulunamadı.

Şanlıurfa'da incelenen bina sayısı 24 bin 324, acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina sayısı 338 olarak açıklandı. Haliliye ilçesinde incelenen 12 bin 785 binadan 145'i acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık olarak belirlenmesiyle kentin en çok etkilenen ilçesi oldu. Şanlıurfa'nın, Akçakale, Ceylanpınar, Halfeti, Harran, Hilvan, Suruç, Viranşehir ilçelerinde ise acil yıkılacak, ağır hasarlı veya yıkık binaya rastlanmadı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ilçelerdeki ilk hasar tespit verileri açıklandı

Diyarbakır'da incelenen bina sayısı 20 bin 90, acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina sayısı 434 olarak tespit edildi. Bağlar ilçesi depremde en çok hasar alan ilçe oldu. İlçede incelenen 5 bin 730 binadan 153'ü acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık olarak kayıtlara geçti. Diyarbakır'da, Bismil, Dicle, Eğil, Hazro, Kocaköy, Kulp ve Silvan'da acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık binaya rastlanmadı.

Osmaniye'de incelenen bina sayısı 22 bin 841, acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina sayısı 1739 oldu. Osmaniye'nin Merkez ilçesinde incelenen 13 bin 667 binadan 1088'inin acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık olarak tespiti yapıldı. Osmaniye'nin depremden en az etkilenen ilçesi ise Sumbas oldu. İlçede incelenen 416 binadan 13'ü acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık olarak belirlendi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ilçelerdeki ilk hasar tespit verileri açıklandı

Adana'da da il genelinde 4 bin 178 binada inceleme yapıldı. Toplam acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina sayısı 33 olarak belirlendi. Kentte depremden en çok zarar gören ilçe Çukurova olarak kayıtlara geçti. İlçede 2 bin 875 binada inceleme yapıldı, 30 bina acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık olarak kaydedildi. Adana'nın İmamoğlu, Karaisalı, Kozan, Sarıçam, Yüreğir ilçelerinde ise acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina tespit edilmedi.

Malatya'da incelenen bina sayısı 20 bin 319, acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina sayısı ise 5 bin 578 oldu. Malatya'nın Doğanşehir ilçesi depremde en çok yıkıma uğrayan ilçesi olarak belirlendi. Buna göre ilçede 4 bin 876 bina incelendi, 2 bin 126 bina acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina olarak kaydedildi. Malatya'nın Arapgir, Arguvan, Darende, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge ilçelerinde ise acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina yer almadı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ilçelerdeki ilk hasar tespit verileri açıklandı

Kilis'te ise 2 bin 81 binada hasar tespiti yapıldı. 447 bina acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık olarak belirlendi. Kilis'te depremin en çok etkilediği yer Merkez ilçesi oldu. Buna göre ilçede 1635 bina incelendi, 200 binada acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık tespiti yapıldı. Kentin depremden en az hasar alan ilçesi ise Musabeyli olarak kayıtlara geçti. İlçede acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina sayısı 28 olarak kaydedildi. Bakanlığın hasar tespit çalışmaları sürüyor.

 

Haberi Yorumla

Menzile ve bataryaya göre ÖTV değişebilecek!

Burcu öğretmenin otomobili bulundu...

Feke'deki yangın kontrol altına alındı...

Bunu da gördük!

“2024 yılında gerçekleşen hibe tutarı 99.450.344 tl”

Ferdi Tayfur'un sır gibi sakladığı oğlu Taha paylaştı... Şaşırtan iddia

CHP'li Bulut: Millet Açlıkla Boğuşurken Saray Saltanat Sürüyor

15 yıldır devam eden husumet cinayetle bitti...

Adana için önemli adım attılar...

Litresi 50 TL'yi geçecek...

Eşinin kayıp ihbarında bulunduğu Salih'in drenaj kanalında cansız bedeni bulundu

TCMB paylaştı! Emekli maaşı ve memur maaşı zammı hesaplandı...

Adana’da tırdaki tarım aletlerine zulalanmış 420 ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Adana'da Kahreden Kaza!

COV'dan Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’ye Direkt Uçuşlar Başladı...

En acı babalar günü! Oğlunun ölüm haberini aldı: Feryatları yürekleri dağladı

Füzeler peş peşe fırlatılırken ABD Başkanı Trump; "Yakında İsrail ve İran arasında barış olacak"

İnsan üzerinde çalışmalar başlayacak...

Babalar gününde korkunç olay: Babasını acımasızca öldürdü!

Yasemin Minguzzi, oğlunu anmadan geçemedi...

Polis memuru dehşet saçtı: Arkadaşını parçalara ayırıp intihar etti

Meteoroloji uyardı! Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkıyor...

Nacar, Tekin’e başarı diledi

Vali Köşger'in boş vakti yok!

Adana’dan Devlet Bahçeli’ye “Damascus Yatağan Kılıcı”

Barut'tan 'Zeytinime dokunma' çağrısı: "Teklifi geri çekin"

Evinde ölü bulunmuştu...

Günden güne eriyor! 29 kiloya düşen Nihal Candan doğum gününü hastanede kutladı!

Gönül Dağı’nın Asuman’ı Hazal Çağlar ile futbolcu Samet Akaydın nişanlandı!

Birçok suçu var: 45 yıl ceza alan hükümlü yakalandı

Yükleniyor

CHP'li Bulut: Millet Açlıkla Boğuşurken Saray Saltanat Sürüyor

Adana’dan Devlet Bahçeli’ye “Damascus Yatağan Kılıcı”

Barut'tan 'Zeytinime dokunma' çağrısı: "Teklifi geri çekin"

Kısacık: Gazze’de Soykırıma Sessiz Kalmak Müslüman Devletlere Yakışmıyor

CHP'nin Ceyhan'da başkan vekili adayı, Yıldız oldu

Ceyhan ve Seyhan belediyeleri 17 Haziran’da başkan vekillerini seçecek

Sümer, "Bayram tatili trafik cezası kabusuna döndü"

CHP’nin Ceyhan Adayı Kesinleşti...

Biz çözüm üretmeye, adalet sağlamaya geldik

"Çiftçilerimiz ve halkımız darda, açlık ve kıtlık kapıda"

Burcu öğretmenin otomobili bulundu...

Feke'deki yangın kontrol altına alındı...

15 yıldır devam eden husumet cinayetle bitti...

Adana için önemli adım attılar...

Eşinin kayıp ihbarında bulunduğu Salih'in drenaj kanalında cansız bedeni bulundu

Adana'da Kahreden Kaza!

En acı babalar günü! Oğlunun ölüm haberini aldı: Feryatları yürekleri dağladı

Babalar gününde korkunç olay: Babasını acımasızca öldürdü!

Yasemin Minguzzi, oğlunu anmadan geçemedi...

Polis memuru dehşet saçtı: Arkadaşını parçalara ayırıp intihar etti

COV'dan Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’ye Direkt Uçuşlar Başladı...

Vali Köşger'in boş vakti yok!

Başka Bir Su Yönetimi Mümkün!

Başkan Demirçalı çağrı merkezi’nde telefonları cevapladı

Yüreğir’de Çocuk İşçiliğiyle Mücadeleye Tam Destek

Yüreğir Belediyesi’ne uluslararası bilgi güvenliği sertifikası

Adana “Unesco Gastronomi Kenti” olma yolunda ilerliyor

Seyhan’da bayram sonrası kapsamlı temizlik

Adana’da kaçak yapılaşmaya af yok! Bir bir yıkıldılar...

Ali Avan; "Halkın huzurunu kaçıranlara geçit yok!"

İnsan üzerinde çalışmalar başlayacak...

Nacar, Tekin’e başarı diledi

Dünyada kan bağışında 3. sıradayız

Dikkat! Bitki çayları tehlike saçıyor...

Sağlık Bakanlığı'ndan yeni uygulama! Özel klinik kuruldu! Süre uzatıldı...

TEMAD'dan Kızılay’ın Kuruluş Günü’nde anlamlı etkinlik

Zayıflamak isterken canından oluyordu! Bitki çayları karaciğerini bitirdi...

Yoğun bakımlara teyit sistemi kurulacak...

Türkiye'de yeni bir kene türü tespit edildi! 30'dan fazla hastalık taşıyor...

Sulama kanalına atılan kurban atıkları temizlendi

Öğrenciler ve aileler dikkat!

ATÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen Başardı...

Akbıyık, tüm öğrencilere LGS’de başarı diledi

ÇÜ, “Dünyaları Yiyoruz” Etkinliği Farklı Kültürleri Tek Mutfakta Buluşturdu

“Sosyal medya yazılı basını bitirdi kimse gazete almıyor”

Yaşar Rukiye Kısacık’ta mezuniyet töreni: sevinç ve hüzün bir arada

ÇÜ'de Metalik madenler masaya yatırıldı...

Sanayiye Yön Veren Genç Fikirler Ödüllendirildi

ATÜ Bilim Kafe ile AVM'lerde Bilim Konuşuldu!

Öğrenceler veliler plan üstüne plan yapıyor…

Eşinin kayıp ihbarında bulunduğu Salih'in drenaj kanalında cansız bedeni bulundu

YAŞAM

TCMB paylaştı! Emekli maaşı ve memur maaşı zammı hesaplandı...

EKONOMİ

Adana’da tırdaki tarım aletlerine zulalanmış 420 ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Adana'da Kahreden Kaza!

YAŞAM

COV'dan Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’ye Direkt Uçuşlar Başladı...

YEREL

En acı babalar günü! Oğlunun ölüm haberini aldı: Feryatları yürekleri dağladı

YAŞAM

Füzeler peş peşe fırlatılırken ABD Başkanı Trump; "Yakında İsrail ve İran arasında barış olacak"

DÜNYA

İnsan üzerinde çalışmalar başlayacak...

SAĞLIK

Babalar gününde korkunç olay: Babasını acımasızca öldürdü!

YAŞAM

Yasemin Minguzzi, oğlunu anmadan geçemedi...

YAŞAM

Füzeler peş peşe fırlatılırken ABD Başkanı Trump; "Yakında İsrail ve İran arasında barış olacak"

İsrail Tebriz'e saldırı başlattı...

Orta Doğu'da füze savaşı! İran'dan İsrail'e misilleme geldi...

İsrail’in İran’ı vurmasının ardından İncirlik Üssü’nde sessizlik hakim

İsrail, İran'a saldırı başlattı! Tahran'da peş peşe patlamalar! Genelkurmay Başkanı öldürüldü...

Hindistan'da uçak düştü! İçinde 244 kişi vardı!

Yeni araştırma! Kanser riskini arttıran meslekler belli oldu...

Büyük salgın kapıda! Çin dünyayı uyardı...

Elektronik sigara yasağı başladı...

Sağlığınız tehdit altında...