Tarih: 02.03.2025 10:34

ATM'lere yüz tanıma sistemi geliyor!

Facebook Twitter Linked-in

ATM’lerde hali hazırda bulunan güvenlik kameraları, kullanıcıların yüzünü tespit ederek kimlik doğrulama işlemi yapabilecek. Ancak bu yeni sistemde yüzün net bir şekilde algılanması şart olacak. Sistem, yapay zeka destekli görüntü işleme teknolojileriyle donatılacak. Kullanıcıların yüzünün açık olup olmadığı otomatik olarak tespit edilecek. Eğer kamera yüzü tanımlayamazsa, işlem gerçekleştirilemeyecek.

Bankacılık işlemlerinde yeni dönem: ATM'lere yüz tanıma sistemi geliyor! - Resim: 2

ATM'LERDE YÜZ TANIMA SİSTEMİ 

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 22 Ocak'ta kamuoyuyla paylaşılan, 5 amaç, 45 hedef ve 264 faaliyetin yer aldığı Türkiye Yüzyılı'nın ilk Yargı Reformu Strateji Belgesi doğrultusunda, ceza adalet sisteminin etkinliğinin artırılması amacıyla banka ve finans kuruluşları ile telefon aboneliklerinde yeni yasal düzenlemeler gündeme gelecek.

Bankacılık işlemlerinde yeni dönem: ATM'lere yüz tanıma sistemi geliyor! - Resim: 3

UYGULAMA NASIL İŞLEYECEK?

Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenen suçlarda ilgili banka hesapları, belirli bir süre boyunca askıya alınacak.

Bankacılık işlemlerinde yeni dönem: ATM'lere yüz tanıma sistemi geliyor! - Resim: 4

Askıya alınan hesapta bulunan suça konu menfaate Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 128. maddesinde belirtilen rapor alma şartı aranmaksızın el konulabilecek. El konulan suça konu menfaat, suçtan zarar gören mağdura ait olduğunun anlaşılması halinde sahibine iade edilecek.

Bankacılık işlemlerinde yeni dönem: ATM'lere yüz tanıma sistemi geliyor! - Resim: 5

Yapılacak yeni düzenleme ile birlikte banka ve elektronik ödeme kuruluşları, kişilerin çipli kimlik belgesini doğrulamadan hesap açamayacak. Tespite elverişli yüz görüntüsü ATM güvenlik kamerası tarafından tespit edilemeyen kişiler, ATM cihazlarından işlem yapamayacak. ATM güvenlik kamerası kayıtları en az 2 yıl süre ile saklanacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —