10075,20%1,14
35,36% 0,13
36,47% 0,39
2999,46% -0,71
4874,55% 0,35
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiğ süt alım fiyatının 17.15 lira olarak belirlenmesine sert tepki gösterdi.
Süt üretim maliyetinin 19 lirayı geçtiğini aktaran Barut, "Eti ve sütü para etmeyen besicilerimiz ineklerini bile kesime gönderiyor, yurttaşlarımız ise pahalılıktan et ve süte hasret kalıyor. Sorunu çözmesi gereken iktidar ise ülkemizin milyarlarca dolar parasını ithalata harcıyor. Bu gidişle eti ve sütü mumla arayacağız. Çiftçinin artık daha fazla zarar etmemesi için süt fiyatı 23 lira olarak revize edilmelidir" dedi.
"ÜRETİCİ SÜREKLİ ZARAR EDİYOR"
Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatının 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olmak üzere üreticinin eline litre başına net 17,15 lira geçecek şekilde belirledi. Açıklanan fiyatlara tepki gösteren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Çok uzun zamandır çiğ süt referans fiyatları, güncellenmiyordu. Üreticiler büyük sorunlar yaşıyordu. Samandan yeme tüm maliyetler katlanırken, besicilerimiz çiğ sütünü 1 Mayıs'tan itibaren yaklaşık 14 liradan satmak zorunda kalıyordu. Bazı yerlerde bu fiyatın bile altına satılıyordu. Maliyetin neredeyse 19 lirayı bulduğu yerde, süt üreticisi litrede yaklaşık 5 liralık zarar ediyordu. Bu durum sürdürülemediği ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz zarar ettiği için, dişi hayvanlar bile kesime gidiyordu. Bu açıklanan 17 liralık alım fiyatı da maliyetin altında kaldı. Bu çözüm değil, krizi büyütüyor. Etten süte her alanda sorun yaşanıyor. Çiftçinin artık daha fazla zarar etmemesi için süt fiyatı 23 lira olarak revize edilmelidir" diye konuştu.
"İTHALATA 11 MİLYAR 670 MİLYON DOLAR GİTTİ"
Tarım ve hayvancılığın sürdürülebilir olması için yeterli desteklerin verilmesi gerektiğini vurgulayan Barut, şunları kaydetti:
"Üretimi ve üreticiyi desteklemezsek sorun çözülmez. Hayvancılıkta da evrensel kural olan, yem ve süt paritesine göre süt fiyatlarının belirlenmesi lazım. Üreticilerimiz 1 litre süt satıp 1.5 kilo yem alabilmeli. Ama maalesef bugün satılan süte karşılık alınabilen yem oranı yarım kiloyu bulmuyor. Bunu sağlamayan iktidar, sürekli yanlışta ısrar ediyor. Kriz büyüyor, hayvan varlığımız azalırken, et ve süt fiyatları tüketiciler açısından kontrol edilemez oluyor. 2024 yılında 600 bin canlı hayvan ithal edilmesi planlanırken şu ana kadar 254 bin büyükbaş, 15 bin küçükbaş hayvan ile 58 bin ton kırmızı et ithalatı yapıldı. Son 22 yılda 6.9 milyon büyükbaş, 3.2 milyon küçükbaş ve 395 bin ton kırmızı et ithalat edildi. Bu ithalat için toplamda 11 milyar 670 milyon dolar paramız dışarıya ödendi. Bu denli yüksek ithalat ve harcamaya rağmen, ne et üretiminde ciddi bir artış sağlandı ne de et fiyatları düştü. Olan üreticimize ve ülke tarımına oldu. Etinden ve sütünden zarar eden, maliyetler altında ezilen besicilerimiz, ineklerini dahi kesime gönderirken AKP iktidarı kanayan yarayı iyileştirmedi. İthalat sevdasıyla ülke hayvancılığımızı da bitirdiler."