9393,79%-0,32
38,11% 0,08
43,39% 0,96
4018,94% 1,62
6365,85% 0,00
Büyükşehir Mühendisi Dr. Bilge Yüceer Karakuş, Avustralya’da 20 yıldır düzenlenen Uluslararası Gelibolu Sanat Ödülü Yarışması’na havada çarpışan iki merminin resmedildiği Kurşun Kuş eseriyle katılıp finale kaldı. Avustralya’da bulunan Gelibolu Anma Kulübü’nün 2005 yılından itibaren verdiği Uluslararası Gelibolu Sanat Ödülü’nün finaline kalan eserler arasında Adana Büyükşehir Belediyesi’nde çevre mühendisi olarak çalışan Bilge Yüceer Karakuş da var.
İki merminin havada çarpışmasını resmedip katıldığı yarışmada, eseriyle birbirinden özel ve güzel resimlerin yer aldığı 32 resim arasına giren Bilge Yüceer Karakuş, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurta Sulh Cihanda Sulh” sözlerinden ve Çanakkale Savaşı’nın üzerinde yarattığı etkiden esinlenerek böyle bir eser meydana getirdiğini ve yarışmaya katıldığını söyledi.
Bilge Yüceer Karakuş yine Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında, Çanakkale’de ölen ANZAC askerlerinin ailelerine gönderdiği mektupta yazdığı “Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlâtlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlâtlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlâtlarımız olmuşlardır” mesajına değindi.
Projenin ilk resmi duyurusu 2005’te dönemin Avustralya Başbakanı John Howard tarafından Avustralya ve Türkiye’de sanat ödülü yarışmasını düzenleme amacıyla yapılmıştır. Yarışma 2005’ten bu yana her sene düzenlenen uluslararası bir yarışmadır ve 1 kişiye ödül verilmektedir.
2025 Gelibolu Sanat Ödülü’nde sergilenmek üzere dünyadan 32 eser finalist olarak seçilmiş olup katalogda yer verilecektir. Bu 32 eser içerisinde Türkiye’den sadece Bilge Yüceer Karakuş bulunmaktadır. Gelibolu Sanat Ödülü, Kulübün “İnanç Esasları (The Club’s Creed)”nda ifadesini bulan Gelibolu Muharebesi ruhunu en iyi şekilde yansıtan sanatçıya verilecektir.
Bilge Yüceer Karakuş, yarışmaya katılmasını ve böyle bir eser yaratmasını şu sözlerle tanımladı: “Yüksek Çevre Mühendisiyim, küçüklüğümden beri resim, sanat ve doğa ile ilgileniyorum. Atatürk’ün izinde çağdaş bir cumhuriyet kadını olarak ‘Sanatsız kalmış toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ sözünden etkilenerek tüm kalbimle bu eseri ortaya koydum. 50x70cm kanvas tablo üzerine akrilik ile çalıştım. Çanakkale savaşında kurşunların havada çarpışmasını konu aldığım eserimin adı; Kurşun Kuş (Bullet Bird)
Sanatçının eseriyle açıklama yaptığı şiirsel anlatım aşağıdaki gibi:
İki mermi kesişti gökyüzünde, Gelibolu’nun üstünde
Düşman olarak değil, kaderin seçtiği yoldaşlar gibi.
Uçuşlarını yarıda kestiler, parçalanmak için değil,
Kenetlenmek ve yükselmek için.
Bir kuş gibi süzüldüler birlikte, centilmenlerin göğünde,
Savaşın kızıl ateşinde dövülmüş
Sessiz bir barış nişanesi olarak.
Atatürk’ün dediği gibi “ Yurtta Sulh Cihanda Sulh”