11220,22%1,89
41,58% 0,08
48,89% 0,27
5168,58% 0,06
8498,94% 0,00
Çukurova Sanat Girişimi; Ekim ayı sezon açılışı gerçekleştirildi. Etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkanvekili Güngör Geçer, Seyhan Belediyesi Başkanvekili Hasibe Akkan, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanvekillerinden Zihni Aldırmaz, CHP önceki dönem Milletvekillerinden Zülfikar İnönü Tümer, gazeteciler ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
Yoğun katılımın sağlandığı etkinliğin açış konuşmasını Hülya Başak Ekmekçi gerçekleştirdi. Ekmekçi, “Birlikte yaratmak, birlikte yaşamak demektir. Gönüllülerimizin unutulmaz emeğiyle, sanatın birleştirici gücüyle, yeniden birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Çukurova Sanat Girişimi’nin uzun soluklu yolculuğunda görünmez elleriyle emeğini esirgemeyen, sahnenin arkasında ışığı yakan, sesin yankısını büyüten, gönlünü sanata ve sanatçıya adayan insanlar olduğuna dikkat çeken Ekmekçi, “Onlar, her notada, her sözde, her renkte izleri hissedilen gizli kahramanlardır. Onlar sayesinde sanat kök salar, çoğalır ve bize ulaşır. Sanat yalnızca sahnede, perdede, tuvalde ya da dizelerde değildir; sanat, bir araya gelen yüreklerin ortak üretimidir.
Birlikte düşündüğümüzde, birlikte söylediğimizde, birlikte hayal ettiğimizde; yeni bir dünya, yeni bir yaşam yaratırız. İşte sanat, bu ortak yaratımın en güçlü dilidir. Bu dili Gönüllü Öğretmenlerimizle çocuklara aktarırken umutların yeniden yeşerdiğini hissediyoruz” diye konuştu.
ÇSG’nin dünden bugüne gelişimini özetleyen, katkı koyanları yad eden, geride kalan çalışma döneminde yapılanları özetleyen Hülya Başak Ekmekçi’nin açış konuşmasının ardından ÇSG Kurucusu Çetin Yiğenoğlu söz aldı. Çukurova Sanat Girişimi Kurucusu Yiğenoğlu, “Bu konağın Adana’ya kazandırılmasını sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeydan Karalar’a, ÇSG’nin Gönüllüsü Seyhan Belediye Başkanı Sayın Oya Tekin’e selam göndererek, tez zamanda özgürlüklerine kavuşmalarını dileyerek söze başlamak istiyorum” dedi.
Dünyanın hiç olmadığı kadar büyük bir bunalımdan geçtiğine dikkat çeken Yiğenoğlu; “Maalesef bu durumdan en çok bölgemiz ve ülkemiz etkileniyor. Ülkemiz ayrıca öznel sorunlar nedeniyle de daha önce görülmemiş olumsuz bir süreçten geçiyor. Karanlık güçler önce halkın ekmeğini bozdu. Sonra sosyal yaşamdan ekonomiye, siyasal düzenden toplumsal değerlere kadar her şey bozuldu. Halkta gelecek kaygısı egemen oldu. Yeraltı ve yerüstü kaynakları talan edildi. Kamu arazilerini gasp etmek, fırınlanmış kızılçam pazarından pay kapmak için ormanlar yakıldı. Demokrasimiz perişan edildi. Özgürlükler askıya alındı. Değerlerimiz epritildi. Dilimiz; güzel Türkçemiz bozuldu. Dilimizde büyük anlam erozyonu yaşanmaya başlandı. Çok konuşturan ama anlam yoksunu dil yapısı yaygınlaştırıldı. Anlam kaybı ile yabancılaşmaya, iletişimde yüzeyselliğe, içsel boşluğa, dilin yetersizleşmesine neden oldu” dedi.
Son yıllarda neredeyse her gün 2 kadının öldürüldüğünü, 6 emekçinin iş kazasında yaşamını yitirdiğine, ensest ve cinsel suç kurbanı çocuk sayısının arttığını, 300 bin kapasiteli cezaevlerinin adeta dolup taştığını ifade eden ÇSG Kurucusu Yiğenoğlu; “Gazeteciler, aydınlar, sağduyulu - namuslu politikacılar zindanlara atıldı. Yargıya linç uygulaması egemen kılındı. Muhalifler yargısız infaz edildi. Şiddet sosyalleştirildi. Sosyalleşen şiddet, toplumda yüceltilerek kurumsal nitelik kazandırıldı.
Şiddet uygulamak saygın iş, uygulayan saygı gösterilen karakter haline getirildi. Sosyo-ekonomik erozyon nedeniyle kimliksizleştirilmiş, hiçleştirilmiş, nesneleştirilmiş insanlar, şiddet uygulayıcısı olduğunda özneleştiğini, yüceldiğini sanmaya başladı. Böylece toplumun bütününe dürtü nevrozu egemen oldu.
Sanat, böyle durumlarda işlev üstlenir. İnsana dokunur, insanı başkalaştırır, güzelleştirir, yüreğini aydınlatır. ÇSG, işte bu misyonun bilinciyle halkına, yurduna hizmet etmektedir!
ÇSG büyük bir ailedir; güçlü bir aile!
Öğretmenleriyle..., Yönetmenleriyle…, Gönüllüleriyle…, Öğrencileriyle…, Destekçileriyle… güçlüdür. ÇSG öncüdür! Yazarlarevi, Türkiye’de ilk kez ÇSG tarafından tasarlanmıştır. Çukurova Okulu’nun Türkiye’de benzeri yoktur. UÇSG ise dünyada benzersizdir. ÇSG, kültür endüstrisi dışında bir yapılanmadır!” diye konuştu.
Etkinlikte söz alan ve ülkemizin içinde bulunduğu olumsuz koşullara değinen CHP önceki dönem milletvekillerinden Zülfikar İnönü Tümer; ÇSG’nin eski Halkevleri’ne benzer bir işlev yüklendiğini dile getirdi,
Av.Ata Karazincir ise; SİLSAN’ın kurucusu, sanayici, Mehmet Arif B mahlasıyla yazı yazan Mehmet Bacaksızlar’ın nasıl bir şair, sanatsever ve Adana sevdalısı olduğunu belirtti. Karazincir konuşmasının ardından katılımcılara Mehmet Bacaksızlar’ın şiir kitabını dağıttı.
Seyhan Belediyesi Kültür Müdürü Utku Arınç da açılışta yaptığı konuşmada, Çukurova Sanat Girişimi’nin Seyhan Belediyesi ile birlikte benzersiz işler yaptığını, ayrıca Seyhan Belediyesi’nin makro ölçekte tasarladığı birçok işi mikro ölçekte başarıyla uyguladığını söyledi.
Konuşmalardan sonra gecenin sürprizi plaket töreninde yaşandı. ÇSG’ye projeksiyon aygıtı armağan eden Adanalı akademisyen Prof. Dr. İsmail Özgören’in katılamadığı törende plaketi Büyükşehir Belediyesi eski Başkanlarından Zihni Aldırmaz’a verildi. Plaket takdimi sırasında Gazeteci Şahin Esendemir, görüntülü telefonla arayıp tören alanını gösterdiği Özgören’in mikrofon aracılığıyla katılımcılara hitap etmesini sağladı. Etkinliğin yapıldığı anlarda Özgören, Mersin’deki hastaneden İstanbul’daki hastaneye götürülüyordu.
Yapılan konuşmaların ardından; Klasik Gitar- Flüt Dinletisi yapıldı. ÇDSO Flüt sanatçısı Nevin Apaydın, Klasik Gitar’da Mersin Üniversitesi, Müzik ve Sahne sanatları Fakültesi, Gitar Sanat Dalı Öğretim Üyesi Sayın Doç. Mehmet Özkanoğlu eşsiz bir dinleti gerçekleştirdi.
TEŞEKKÜRLER
Törenin açış konuşmasını yapan Hülya Başak Ekmekçi konuşmasında;
Pehlivan Reklam’ın sahibi Mehmet Pehlivan’a ve çalışma arkadaşı Mehmet Pelit’e,
Masal dersinde Durmuş Ali Özkale’ye
Renklerin Dünyasında Sevinç Kökenler’e
Dansta Ayşen Cox’a
Masalcı Teyze Ayşe Gökçe’ye
Davranış inceliklerinde Didem Basık’a
İngilizce öğretiminde Aslı Albay’a
Tiyatroda Abuzer Köyyar’a
Oyun Saatinde Sabiha Tanrısever’e
Çocuklarda yaratıcılıkta Serel Alpan’a
Çocuklarla felsefede Selin Erdinlig’e
Güçlü satranç takımının koçu Altay Tanrısever’e
Çukurova Akşamlarında Enver Eskisındı’ya
Müzik dünyasında ÇDSO Flüt Sanatçısı Nevin Apaydın ve Suat Yener’e
Felsefe söyleşilerinde Kerim Caymaz’a
Arkeolojide Doç.Dr. Serdar Girginer’e
Sosyolojide Prof. Dr. Adnan Gümüş’e
Fotoğraf gösterileri, söyleşilerde Prof. Dr. Selman vefa Yıldırım’a
İletişim dünyasında Prof. Dr. İlker Özdemir’e
ÇSG genel koordinatörü, yanı sıra Çukurova Ödülü kitaplarımızın editörü, Asuman Söylemez’e
Ayrıca Edebiyat dünyasından çok değerli akademisyen, yazar ve şairlere teşekkür etti.