• BIST 100

    8654,39%-1,58
  • DOLAR

    34,23% 0,05
  • EURO

    37,05% 0,12
  • GRAM ALTIN

    3003,28% 0,39
  • Ç. ALTIN

    4993,02% 0,00

Depolayıp satıyorlardı! Yasaklanacak...

Petrol Piyasası Kanunu'nda değişikliğe gidiliyor. Meclis'e sunulan torba yasada akaryakıtta bir dönemi sona erdirecek hamleler geliyor. Özellikle otobüs ve kamyon garajlarında akaryakıt ikmalinin yapılmasının önüne geçilecek.

EKONOMİ 7.07.2024 13:07:00 0
Depolayıp satıyorlardı! Yasaklanacak...

AK Parti’nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu torba teklifteki pek çok detay gündem olurken bir düzenleme de akaryakıt için geldi. Yasadaki boşlukları kullanarak otobüs ve kamyon garajlarında yapılan akaryakıt ikmali önüne geçilecek. Araçlara yapılacak akaryakıt ikmali bayilik lisansı ve yeterli donanımı olan akaryakıt istasyonları dışında yapılamayacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten de yeni düzenlemeye ilişkin bilgilendirme geldi. Bakan Şimşek, gelecek yılbaşından itibaren vergi mükelleflerine ait ticari araçlar için yürürlüğe girecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’yle 8 milyon aracın 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini belirterek, "Sistemin devreye alınmasıyla elle plaka girişi ve bu sayede usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesi için önemli bir adım atılmış olacak." dedi.

thumbs_b_c_af77f9757d8e533bde6215b3c55396eb

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, düzenleme ile yeterli depolama ve kendi araçlarına akaryakıt ikmal kapasitesine sahip olmaları ve akaryakıtı kendi ihtiyaçları için kullanmaları şartıyla; kamu kurum ve kuruluşlarına, fabrika, şantiye, maden veya taş ocaklarına yapılan teslimler hariç, araçlara yapılacak akaryakıt ikmali bayilik lisansı ve yeterli donanımı olan akaryakıt istasyonları dışında yapılamayacak. Akaryakıt istasyonu dışında yapılacak akaryakıt teslimlerinde akaryakıtın alıcı deposuna taşınması veya taşıttırılması bayilik lisansına sahip satıcı tarafından gerçekleştirilecek.

GEREKÇEDE ŞUNLAR KAYDEDİLDİ:

Araçlara yapılacak ikmalin, kanunda tanımlanmış yerler haricinde, akaryakıt istasyonunda yapılması mecburi tutulmuştur. Mevcut metinde “fabrika, şantiye, nakliye filosu ve benzeri” ifadesine yer verilerek bu istisnanın kapsamının oldukça geniş tutulduğu görülmektedir. Bu kapsamda aslında akaryakıt istasyonundan yakıt almaya uygun kamyon, otobüs, minibüs gibi birçok taşıta yönelik olarak meskûn mahallerde veya kamyon ve otobüs garajlarında yanıcı ve parlayıcı özellik taşıyan akaryakıtın depolandığı görülmektedir.

iStock-1483637589MALİYEDEN TİCARİ ARAÇLARIN KAYIT DIŞI AKARYAKIT ALIMINA YAKIN TAKİP

Şimşek, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, yürüttükleri çalışmalarla amaçlarının vergide adalet ve etkinliği artırmak olduğunu bildirerek, "Çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışılığı azaltarak bütçe finansmanını iyileştireceğiz." diye konuştu.

TAKİP SİSTEMİ KURULACAK

Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle etkin şekilde mücadele edilmesi amacıyla birçok düzenleme ve çalışmayı hayata geçirdiklerini anımsatan Şimşek, akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen satış işlemlerinde vergi güvenliğini sağlamak ve denetim etkinliğini artırmak amacıyla istasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara plaka bilgilerinin otomatik tanımlanmasına imkan sağlayan bir takip sistemi kurma kararı aldıklarına işaret etti.

iStock-1485900365 (1)SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Şimşek, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınacağını aktararak, "Darphane tarafından geliştirilen sistemle, akaryakıt istasyonlarında yapılan akaryakıt satışlarında taşıtların plaka bilgisi yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak güvenli şekilde gönderilecek. Uygulama başlama tarihi olan 1 Ocak 2025'ten itibaren araç plakalarının ödeme kaydedici cihazlara girişi elle yapılamayacak. Zorunluluk getirilen taşıtlar için sistem kapsamında düzenlenmeyen belgeler, vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacak." ifadesini kullandı.

a2“BİREYSEL ARAÇLAR İLK ETAPTA SİSTEME GÖNÜLLÜ OLARAK DAHİL OLABİLECEK”

Türkiye'de 2,5 milyon vergi mükellefinin 8 milyon taşıtı olduğunu ve taşıtların 2,5 milyonunun özel şirketlere ait taşıt tanıma sistemlerini kullandığını kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:

“Özel Taşıt Tanıma Sistemleri üzerinden yıllık yaklaşık 223 milyar lira değerinde akaryakıt alımı gerçekleşiyor. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin tüm ticari taşıtlarda kullanılması ile taşıt tanıma sistemi kullanmayan ve akaryakıt istasyonlarında plakaları sisteme elle girilen 5,5 milyon ticari aracın yıllık yaklaşık 490 milyar lira değerinde akaryakıt alımı yapması öngörülüyor. Vergi mükelleflerine ait 8 milyon aracın tamamının sisteme dahil olmasıyla 713 milyar liralık akaryakıt tüketimi dijital olarak takip ve izleme altında olacak. Akaryakıt sektöründe sadece 2022 yılında 75 milyar lira değerinde usulsüz fiş ve faturalar sebebiyle yıllık en az 15 milyar lira seviyesinde vergi kaybının oluştuğu belirlendi. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin devreye alınmasıyla elle plaka girişi ve bu sayede usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesi için önemli bir adım atılmış olacak.”

Ülkede bireysel araçlarla birlikte 29 milyon araç bulunduğunu bildiren Şimşek, bireysel araçların ilk etapta sisteme gönüllü olarak dahil olabileceğine dikkati çekti.

aa"TÜM YAKIT İKMAL BİLGİLERİ SAKLANACAK"

Şimşek, sistemin, akaryakıt istasyonlarına ve taşıtlara monte edilecek cihazlar ve yazılımıyla entegre bir alt yapı olarak tasarlandığını bildirdi. Taşıtların yakıt depo giriş ağzına "taşıt tanıma birimi" adı verilen, akaryakıt pompalarındaki tabancalara da "taşıt tanıma okuyucusu" adı verilen cihazlar yerleştirileceğini anlatan Şimşek, bu iki cihaz yoluyla edinilen taşıt kimlik bilgisinin kasaya güvenli şekilde iletileceğini ifade etti.

Sistem kapsamındaki paydaşların bilgi, veri, iş ve işlemlerinin girişlerini yapabilecekleri bir portal ile bir çağrı merkezini de hizmete alacaklarına işaret eden Şimşek, uygulama kapsamında üretilen her türlü verinin elektronik ortamda aktarıldığı ve depolama, analiz ile izleme işlemlerinin gerçekleştirilebildiği veri merkezleri olacağını da söyledi. Şimşek, taşıtların istasyonlardan akaryakıt alım sürecinin otomatik yöntemlerle yapılması için cihazlar ve taşıt bilgilerinin birbiriyle ilişkilendirildiğini bildirerek, aynı zamanda pompa, kasa, akaryakıt istasyonu ve akaryakıt dağıtım şirketinin bilgilerinin de ilişkilendirildiğine dikkati çekti.

Akaryakıt alımının tüm sürecindeki cihaz ve modüllerin, kendi aralarında güvenlikli şekilde iletişim kurduğunu anlatan Şimşek, "Tüm bilgiler yapılan yakıt ikmal işlemlerini doğrulamak üzere güvenli olarak saklanacak." dedi.

thumbs_b_c_875ade40d601729fcec72eab011a171e“GEREKLİ CİHAZLAR YIL SONUNA KADAR TAKILACAK”

Bakan Şimşek, uygulama kapsamına girecek kesimlere yönelik uyarılarda da bulunarak, şunları kaydetti:

"Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesinin tabancasına söz konusu cihazı taktırması zorunlu. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'yle, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan yaklaşık 8 milyon araca 31 Aralık'a kadar taşıt tanıma birimi takılması zorunluluğu bulunuyor. Akaryakıt istasyonlarının, bu sistemin kurulması ve işletilmesi sürecinde gereken her türlü desteği vermesi önem taşıyor. Sistem kapsamında yapılmış bağlantıların korunması ve sistemin sürekli çevrim içi bağlantılı olmasının sorumluluğu akaryakıt istasyonu işleten mükellefe ait olacak."


Gülek Boğazı ormanlık alanında yangın

Öldürülen Samet’in yakını: “Gençlerimiz mahallede penguen gibi yürüyor”

Doktorlardan itiraf; “Yenidoğan çetesi; buzdağının görünür kısmıdır”

Erken teşhis hayat kurtarır...

AK Parti Saldırganı İntihara Kalkıştı...

Dostluk kazandı!

Başkan Uludağ muhtarların sorunlarını dinledi...

Böyle yasak görülmedi! O ülkede sarılmaya süre sınırı koyuldu..

Adana’da yangın faciası: Isıtıcıdan çıkan yangında 3 minik kardeş diri diri yandı...

Kamu personeli olmak isteyenler için işe alım ilanları yayımlandı

ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Beriş, “Adana için birlikte çalışacağız ”

Öldürülen anne ve 2 kızının cenazesi alındı...

“Her yıl düzenli olarak tedavinizi olun”

A/C FİT’ten Akkapı Oluşum spor’a sponsorluk desteği

Sağlık sektöründe yeni skandal...

BDDK talimat gönderdi...

Milyonları ilgilendiriyor! Müzakere yapılacak...

İşte 22 Ekim güncel akaryakıt fiyatları...

Ziyarete geldiği teyzesinin evinin önünde öldürüldü!

Adana’da şizofren evlat ailesini katletti: 2 ölü, 1 yaralı

Prof.Dr. Zorludemir, 'Sanatın her yönü insanları mutlu etmektir'

Dondurucu soğuklar geliyor! Dikkat!

Karısını ve kayınbabasını silahla vurdu, motosiklet gasp edip kaçtı...

Narin cinayetinde sanıklar için istenen ceza belli oldu...

Emekli Astsubaylar Sıkıntılı

Mezarlıkta katledilen 3 kadının katili bakın kim çıktı! Cinayetlerin sır perdesi aralandı...

3. Tesbih ve doğal taşlar fuarı yoğun ilgi gördü

Ağırel, Adliyede Seks Partisini Anlattı

Uluslararası Herkes İçin Dil Konferansı Gerçekleştirildi

Asgari ücret ne kadar olacak? Hükümetten ilk açıklama geldi...

Yükleniyor

Böyle yasak görülmedi! O ülkede sarılmaya süre sınırı koyuldu..

Bir etkisi daha ortaya çıktı! Bu şikayette artış var

Dünya sadece seyrediyor...

Kovid-19 ile kalp üç yıl tehlikede

İşte araştırma sonucu...

XEC varyantı hızla yayılıyor...

80 bin yıl sonra görünecek...

Tüm dünya etkilenebilir!

Uygunsuz konuşan yabancılar bu ülkeye giremeyecek!

Türkiye 18 sıra yükseldi...

Başkan Yusuf Kanlı vatandaşları dinledi

Barut, Meclis'te İsrail'i lanetledi, iktidarı uyardı

Kılıççıoğlu, “Birlikten güç doğar”

“Bu çetenin hak ettiği cezayı almasını sağlayacağız”

Ayhan Barut'tan üniversite arazisi işgaline tepki; 'Dokunmayın'

Sadullah Kısacık’tan TBMM’de Adana Lezzet Festivali’ne Davet

“Kadınlar güçlensin ki Türkiye yükselsin!”

Adana’nın görüntüsü değişti

'Halk sağlığını korumak öncelikle iktidarın sorumluluğudur'

Gülaçtı'dan Yüreğir Belediyesine Tepki

ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Beriş, “Adana için birlikte çalışacağız ”

BDDK talimat gönderdi...

Milyonları ilgilendiriyor! Müzakere yapılacak...

İşte 22 Ekim güncel akaryakıt fiyatları...

Asgari ücret ne kadar olacak? Hükümetten ilk açıklama geldi...

Depoları ful etmek için acele etmeyin!

DAİMFED Azerbaycan’a temsilcilik atadı

Böyle yapınca yakıt tüketimi yüzde 50 azalıyor...

Adana’nın marka elçileri kurumsallaşma sürecini anlattı

Emekli olacaklar dikkat! Maaşlarınız düşük olmasın...

Dostluk kazandı!

A/C FİT’ten Akkapı Oluşum spor’a sponsorluk desteği

Seyhan Belediyesporlu kadın voleybolcular kaybetmiyor

Gönüllerince eğlendiler böyle gece görülmedi

Adana 01 deplasmanda istediğini aldı: 1-2

Adana’da Lezzet Festivali Koşusu Yapıldı...

Adanaspor evinde kayıp: 1-4 Şanlıurfaspor

TSYD'ye kayyum şoku!

Adana Akkapı Oluşum Sor Hız Kesmedi: 3-2

İSŞ Vakfı T500 Master Turnuvası sona erdi

Doktorlardan itiraf; “Yenidoğan çetesi; buzdağının görünür kısmıdır”

Yenidoğan skandalı büyüyor! 4 ile daha sıçradı...

Köşger, “muhtarlar vatandaşlarımızla devlet arasındaki en önemli köprü”

Yeni formül 10 bin lira olsun! Yüksek limiti olandan alınacak....

Teklif yeniden değerlendirecek...

Türk-İş ‘Emek’ buluşmasına hazırlanıyor

İşte tahminler ve zamlı rakamlar...

Refah payı için kapıları kapattı...

Emekli maaşlarındaki yüzde 30'luk fark için çalışmalar hızlandı

Asgari ücret en düşük buradan başlayacak!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 9 8 0 1 19 25
2.Beşiktaş 8 6 0 2 12 20
3.Samsunspor 9 6 2 1 7 19
4.Fenerbahçe 8 5 1 2 11 17
5.Eyüpspor 9 4 2 3 4 15
6.İstanbul Başakşehir 8 4 2 2 4 14
7.Göztepe 8 3 2 3 4 12
8.Trabzonspor 8 2 0 6 2 12
9.Kasımpaşa 9 2 2 5 -1 11
10.Sivasspor 9 3 4 2 -2 11
11.Konyaspor 9 3 4 2 -3 11
12.Bodrum FK 9 3 5 1 -3 10
13.Rizespor 9 3 5 1 -10 10
14.Alanyaspor 9 2 4 3 -4 9
15.Antalyaspor 9 2 5 2 -9 8
16.Gazişehir Gaziantep 8 1 4 3 -4 6
17.Kayserispor 8 0 3 5 -7 5
18.Hatayspor 8 0 5 3 -7 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1