Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dün merkez üssü Marmara Denizi, İstanbul'un Silivri ilçesi açıkları olan 6,2 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem çevre illerden de hissedildi. 13 saniye süren deprem büyük panik ve korku yaşattı. Bazı vatandaşlar geceyi park, bahçe ve sokaklarda geçirdi. Can kaybı yaşanmayan depreme, düşme, atlama, panik atak geçiren toplam 236 vatandaş yaralandı.
Gecen bu saate kadar 200'e yakın artçı meydana gelirken; akıllarda ise aynı soru var: Beklenen büyük Marmara depremine etkisi nedir?
Bilim insanları ise Silivri'de meydana gelen deprem sonrası adeta ikiye bölündü. Kimi "Marmara'da deprem bitti" diyor kimi "7,2'lik depreme an meseli" diyor. İşte uzmanların yorumları…
"6,2 lik depremi Silivri ve Büyükçekmece 5 şiddetinde hissetti, diğer ilçeler ise 4 şiddetinde hissetti. İstanbul açığından geçen 130 kilometre uzunluğundaki fay hattının tek seferde kırılma ihtimali çok yüksek. O büyük İstanbul depremi bu olduğu takdirde üreteceği büyüklük 7,2 demek. Bugün meydana gelen 6,2'lik depremden 30 tane demek. İstanbul depremine hazırlanmak için artık çok geç. 1999'dan beri havanda su dövdük hiçbir şey yapmadık"
"Deprem Kuzey Anadolı Fayı üzerinde meydana geldi. Fayın tümü, büyük parça değil, sadece bir yeri yıkıldı. Tümünün kırılması daha çok 7,4-7,5 gibi kabul ediliyor. Dolayısıyla bu şekilde parçalı kırılması da aslında iyi bir şey. Ucuz kurtulduk geçmiş olsun"
"İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak Deprem deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Depremin olmadığı zaman konuşup önlem almak lazım. Bunu başta hükümet, sonra belediye ve halk el ele vererek kenti depreme hazırlaması lazım. Kentsel dönüşüm, bina yapmak kenti depreme hazırlamak değildir. Deprem dirençli kent apayrı şeydir. Artık gerekeni halk yapmalıdır. Yapacağı şey gözetim ve denetimdir."
"Marmara'da 1894'te stres bitmiş. 1912'de Tekirdağ ve Silivri hattı kırıldı. o çukurda stres bitti. Bugün kırılan bölge de fayın ucunda kırılmayan noktaydı. Silivri'den kuzeye doğru gelen, doğuya giden bir faydı. Benim tam beş kitapta yazdığım haritadaki "deprem olur" dediğim yerde olan deprem. Bütün Doğu Marmara'da deprem bitti. Başka bir deprem riski yok. Marmara'da bitti depremler.
İstanbul'da bütün yanılgıların sebebi 17 Ağustos 1999'da kırılan fayın devamı olarak Adalar'dan Çekmece'ye kadar giden Marmara'nın kuzey kenar fayının esas alınmasından kaynaklanıyor. Bu "Kuzey Anadolu fayının devamı" denilince "Eyvah burada büyük deprem olacak" sonucuna varılıyor. Oysa iki hata var biri o fay Kuzey Anadolu'nun devamı değil iki o fay 1766 yılında kırıldı. O zaman bu fayda 250 yıllık stres birikmiş yeni bir deprem olur tezi tamamen yanlış."
PROF. DR. ZİYADİN ÇAKIR
"Deprem, Marmara Ereğlisi açıklarından başlayıp boğazın önüne kadar uzanan Orta Marmara Fayı üzerinde meydana geldi. Bu hareket beklenen Marmara Depremini zaman açısından öne çekmiş olabilir. Silivri merkezli 6,2 büyüklüğündeki deprem İstanbul merkezine uzaklığı sayesinde daha az hissedildi. Silivri'den İstanbul merkeze 70 km. Adalar Fayı olsaydı bu büyüklükteki deprem daha yıkıcı olabilirdi. Bu deprem artçı olarak 6'lık bir deprem üretebilir ama daha büyüğünü de üretebilir. Artçılar konusunda dikkatli olunması özellikle hasarlı binalara girilmemesi gerekir."
"6,2’lik depremle Kuzey Marmara’da Trakya kolunun Büyükçekmece- Kumburgaz-Silivri bölümü yaklaşık 25 km, sağ doğrultu atımlı yırtılmayla kırılmış olabilir. Depremin İstanbul önünü kırmadan sıçrayarak Trakya kolunu batıya doğru yırtıp, kırılmanın durması can güvenliği bakımından uğurludur, sevinçlidir. Görünüş o ki, gerginlik 23Nisan bayram günü öğleden sonra hızla düşmüş, sönüme geçmiştir. Boşalttığı gerginlik, boşatması gerekenin yaklaşık 22’de 1’i dir. Umarım parçalı kırılmalar ile işlem gelecekte de bu biçimde ölümsüz, yıkımsız tamamlanır.
Depremin K45B gidişli Trakya-Eskişehir kırığı ile Kuzey Anadolu Kırıklarının kesim yerinde olması, deprem odağının kavşakta olma kuramını güçlendirdi, kanıtladı. Durum şunu gösterdi ki, büyük bir depremle boydan boya kırmamasının nedeni, henüz M7,2’lik depremi oluşturarak 6 Giga tonluk kırılma direncini yenecek gerginliğe ulaşamamasıdır. Büyük deprem için beklentim henüz erken gibi görünüyor. Haydi uğurlusu."
"Marmara Denizi içerisindeki faylara baktığımızda, 7'nin üzerinde bir deprem potansiyeli olduğu görülüyor. Her ne kadar bazı muhalif görüşler olsa da, bilim camiasında genel kabul gören görüş budur."
"Bu büyüklükteki bir deprem bile zarar verebilir. Daha büyüğüne karşı hazırlıklı olmakta fayda var."