Tarih: 03.10.2024 10:31

Emekli maaşlarındaki yüzde 30'luk fark için çalışmalar hızlandı

Facebook Twitter Linked-in

Son zamanlarda kamuoyunda tartışılan ve 2024 yılı ile 2025 yılında ilk defa emekli olacak işçilere bağlanacak emekli aylıkları arasındaki fark için AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'den açıklama geldi.

Güler konuya ilişkin ''Orta yolu bulacağız'' dedi.  Güler, çalışmaları etki analizinin yapılmasıyla birlikte 10 gün içinde şekilleneceğini söyledi.

Emekli maaşlarındaki yüzde 30'luk fark için çalışmalar hızlandı: 'Orta yolu bulacağız' - Resim: 2

Güler, TBMM'deki yeni yasama yılı resepsiyonunda 2024 ile 2025 yılında emekli olacaklar arasındaki oluşan aylık farkı konusunda "Etki analizini görüp, bir çözüm gerçekleştireceğiz" dedi.

Emekli maaşlarındaki yüzde 30'luk fark için çalışmalar hızlandı: 'Orta yolu bulacağız' - Resim: 3

''HAKSIZLIK OLMAMASI ADINA HAREKET EDECEĞİZ''

Çalışmanın somutlaşması konusunda "Önümüzdeki bir hafta 10 gün içerisinde" diyerek tarih veren Güler, şu açıklamaları kaydetti:

“Her emekliyi ilgilendirmiyor aslında bu ne kadarlık bir sayı arz ediyor? Emekli Sandığı'nı hiç etkilemediği, Bağ-Kur'luların bir kısmının etkilendiği, SGK'lılardan da belli tarihler arasında olanları etkilediği yönünde görüşler bulunuyor. Aylık bağlama oranları, yıllara sari ödenen primler, güncelleme katsayıları gibi karmaşık bir durum var. Aylık bağlanma oranları ve ona göre enflasyon rakamlarına yansıması deniyor. Bunları bir tablo olarak önümüze koyacağız, etki analizini göreceğiz. Bir haksızlık olmaması adına bir çözüm gerçekleştireceğiz. Ama önce bu iddianın doğruluğu için bir rapor çıkması gerekiyor. Onu görüp bir orta yolu bulacağız.”

Emekli maaşlarındaki yüzde 30'luk fark için çalışmalar hızlandı: 'Orta yolu bulacağız' - Resim: 4

MAAŞLARDAKİ FARK NEDEN KAYNAKLI?

Farkın temel kaynağı da enflasyon ve büyüme hızı olarak öne çıkıyor. 2024 yılında emekli olacakların emekli maaşı hesaplaması; 2023 yılındaki yüzde 4.5’lik gelişme hızı ve yine 2023 yılındaki yüzde 64.77’lik TÜFE’ye göre yapılacak ve buna göre de güncelleme katsayısı 1.6612 olarak uygulanacak. 2024 yılının Ocak ayında emeklilere yüzde 49.25, temmuz ayında da yüzde 24.73 oranında zam yapıldı ve 2024 yılında emeklilere kümülatif olarak yüzde 86.16 zam yapılmış oldu. 2024’ün sonuna kadar emekli olacakların maaş hesabına bu tutar da eklenecek. Özetle; yüzde 4.5’lik gelişme hızı, yüzde 64.77’lik enflasyon ve yüzde 86.16’lık zamma göre emekli maaşı hesaplanacak. Dolayısıyla da maaş yüksek olacak.

Emekli maaşlarındaki yüzde 30'luk fark için çalışmalar hızlandı: 'Orta yolu bulacağız' - Resim: 5

AĞIRLIKLI FORMÜL GÜNCELLEME KATSAYISI

Hükümet konunun çözümü için alternatifli çalışmalar yürütüyor. Masadaki formüllerden güncelleme katsayısındaki değişikliğin üzerinde duruluyor. Çözümün 2024 yılı ve 2025 yılı arasındaki maaş farkı sorununun 1.42 ile 1.86 olarak hesaplanan güncelleme katsayılarının ortasını alarak çözüme kavuşturulabileceği öğe sürülüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —