9602,16%-2,09
36,41% 0,37
38,11% -0,20
3440,78% 0,36
5655,99% 0,32
Son zamanlarda pek çok kişiden gençlerde kalp krizi ölümlerinde artış yaşandığına dair söylemler çığ gibi büyüdü.
Önce şarkıcı Metin Arolat, sahnede kalbinin durmasıyla 52 yaşında hayatını kaybetti. Ardından Avrupa Yakası'nda canlandırdığı Kubilay karakteriyle tanınan tiyatrocu Vural Çelik, evinde kalp krizi geçirerek 51 yaşında vefat etti. Son olarak 'Ezel' ve 'Acı Hayat' gibi projelerdeki rolleriyle tanınan oyuncu Tekin Temel, kalp krizi nedeniyle 56 yaşında yaşama veda etti.
Son zamanlarda sanat dünyasından ünlü isimlerin yanı sıra pek çok kişinin genç yaşlarda hayatını kaybetmesi genç yaşta kalp krizlerinin neden bu denli sık duyulduğuna yönelik bir tartışma başlattı. Bazı kişiler bu konuyla ilgili stresli hayat şartları ve kötü beslenme gibi unsurlardan bahsederken, bazıları da Kovid-19 aşılarını sorumlu tuttu. Yaşanan bu tartışma da Sağlık Bakanlığı’nı bu konuda bir açıklama yapmayı yöneltti. Gençlerde kalp krizi ölümleriyle ilgili iddialara bilimsel yanıt veren Bakanlık, resmi verilerin söz konusu bu artışı desteklemediğini duyurdu.
"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan ölüm ve ölüm nedeni istatistikleri temel alınarak yapılan değerlendirmeye göre, 15-24, 25-34 ve 35-44 yaş gruplarında 2011-2023 yılları arasında Akut Miyokard Enfarktüsü (kalp krizi) nedeniyle ölüm oranlarında belirgin bir değişiklik olmadığı tespit edildi. Özellikle 45-54 yaş grubunda 2020-2021 yıllarında hafif bir artış gözlemlendiği belirtilirken, bu artışın 2017 yılı ve öncesindeki seviyelerden daha düşük olduğu ifade edildi. Ayrıca, 2022 ve 2023 yıllarında ise bu yaş grubunda kalp krizine bağlı ölümlerin son 10 yılın en düşük seviyesine gerilediği kaydedildi." - T.C. Sağlık Bakanlığı
'BİLİMSEL VERİLER ESAS ALINMALI'
Genç yaş gruplarında kalp krizine bağlı ölümlerle ilgili resmi verilere dayanmayan spekülatif paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, “Vatandaşlarımızın güvenilir ve doğrulanmış bilgileri resmi kaynaklardan takip etmesi önem arz ediyor. Toplum sağlığına yönelik hassas konularda bilimsel verilere dayalı değerlendirmelerin esas alınması gerekiyor” açıklamasını yaptı. Sağlık Bakanlığı, resmi verilerin gençlerde kalp krizi ölümü artışını desteklemediğini söylüyor. Peki, sahada çalışan kardiyologlar bu konuda ne diyor, iddiaları nasıl yorumluyor?
'ÖLÜMLER ARTMADI AMA HASTALIKLAR ERKEN YAŞA İNDİ'
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ayhan Atakan: Son zamanlarda kardiyoloji polikliniklerinde daha genç yaşta hastalarla karşılaşmaktayız. 45 yaş altı grubu hastalar eskisine göre daha sık kontrollere gelmekle birlikte, en küçük şüphede de tarafımıza başvuruyor. Genel olarak bu hasta grubunda, “Benim yaşlarımda Kovid-19 yani aşılardan sonra kalp krizleri daha sık görülmeye başladı” kaygısının yaygın olduğunu söyleyebiliriz.
Haberin Devamı