Tarih: 17.10.2024 08:19

Gözlere bakıp hastalıkları tespit eden cihaz geliştirdiler...

Facebook Twitter Linked-in

Indiana Üniversitesi'nin yanı sıra Northwestern Üniversitesi, Stanford Üniversitesi ve New York Göz ve Kulak Hastanesi’nden araştırmacıların bir araya gelerek geliştirdiği bu cihaz, gözün sağlık durumuyla ilgili ipuçlarını inceleyebilen ileri teknolojiye sahip.

Proje lideri Dr. Burns, yaptığı açıklamada, "Bu cihaz, gözü sağlık için bir pencere olarak kullanıyor. Sağlık profesyonellerine, vücudu invaziv yöntemlere başvurmadan detaylı inceleme imkanı sağlıyoruz," ifadelerini kullandı.

Araştırma ekibi, 2000’li yıllardan bu yana göz üzerinden hastalıkları tespit etmeye yarayan oftalmoskoplar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Astronomiden esinlenerek tasarlanan bu cihazlar, atmosferin ve gözün optik sisteminden kaynaklanan bozulmaları düzelterek net görüntüler elde ediyor.

Burns’ün laboratuvarında geliştirilen son oftalmoskop, insan gözünün arkasını 2 mikronluk bir çözünürlükle tarayarak kırmızı kan hücrelerinin hareketlerini anlık olarak takip edebiliyor. Ayrıca, yapay zeka desteğiyle cihazın topladığı verilerin hızlı ve doğru bir şekilde analiz edilmesi sağlanıyor.

Dr. Burns, özellikle Alzheimer gibi hastalıkların gözdeki damarlarda izler bıraktığını belirtti ve "Bu belirtileri şu anda pahalı PET tarayıcılarıyla görebiliyoruz. Ancak aynı belirtileri göz taramasıyla tespit edersek, bu çok daha az maliyetli ve invaziv olmayacak," dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —