• BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,01
  • EURO

    48,89% 0,02
  • GRAM ALTIN

    5525,61% -0,46
  • Ç. ALTIN

    9212,02% 0,00

Her 10 çocuktan 2'sinde görülüyor!

Hava şartlarının ani değişimiyle beraber özellikle ilkbahar ve sonbaharda alevlenen atopik egzama yani kaşıntılı döküntünün on çocuktan 1 ila 2'sine görüldü.

SAĞLIK 4.11.2024 08:00:00 0
Her 10 çocuktan 2

Hava şartlarının değişmesi nedeniyle ilkbahar ve sonbaharda alevlenen atopik egzamanın kesin bir tedavisi olmadığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Nevzat Mazmanoğlu “Hastalıkla yaşamayı öğrenmek gerekiyor. Alerjenlerden, sülfatlı sabun ve şampuanlardan, sentetik giysiden uzak durmalısınız. Toz toplayan halı, yastık gibi eşyaları kaldırmalısınız” dedi.

Cilt dokusunun kuruyup pul pul dökülmesine ve kaşıntıya neden olan atopik dermatit ya da atopik egzama denilen hastalık hakkında önemli bilgiler veren Acıbadem Bodrum Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Nevzat Mazmanoğlu hastalığın özellikle mevsim geçişlerinde daha sık görüldüğünü söyledi. Atopik dermatitin şikayetler açısından dönüşümlü bir hastalık olduğunu aktaran Dr. Mazmanoğlu “Diğer bir ifadeyle remisyon (iyileşme) ve alevlenme ile seyreder. Sıklıkla alerjik bronşiyal astım, saman nezlesi, alerjik konjonktivit ve ürtiker (kurdeşen) gibi hastalıklarla birlikte görülür. Bazı durumlarda sadece çocukluk çağında gözlenirken bazen de hayat boyu sürer” dedi.

Atopik dermatitin çok yaygın görüldüğünü aktaran Dr. Mazmanoğlu cocuklarda görülme sıklığının yüzde 10 ila 20, yetişkinlerde ise yüzde 1 ila 3 olduğuna ve bu oranın son 20-30 yıldır sanayi ülkelerinde üç katına çıktığına dikkat çekti.

"ŞİKAYETLERİN ALEVLENMESİNİN ÜÇ NEDENİ VARDIR"

Atopik dermatit şikayetlerinin alevlenmesinin 3 nedeni olduğunu belirten Dr. Mazmanoğlu “Kuruyan ciltler daha hassastır, ince ve hasara eğilimlidir, bu da toksinler de dahil olmak üzere çeşitli alerjenlerin nüfuz etmesine izin verir ve böylelikle alerjenler vücuda kolayca nüfuz eder. Kısacası ortamda alerjenler veya belirli çevresel şartlar mevcutsa, bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyon göstermesi ve kuru cilt sonucunda atopik cilt görülür ve kaşıntı başlar” dedi. İkinci nedenin, belirli bir alerjene karşı aşırı bağışıklık tepkisi olduğunu ve bu alerjeni tanımlamak gerektiğini belirten Dr. Mazmanoğlu üçüncü nedenin psikolojik olduğunu; kaygı, korku ve endişelerin giderek artan kaşıntıya, aşırı hassasiyete ve cilt tahrişine neden olduğunu ifade etti.

"BEBEKLERİ UYKUDAN UYANDIRACAK KADAR KAŞINTI OLABİLİR"

Dr. Mazmanoğlu atopik dermatitin genellikle dirsek önleri, diz arkaları gibi kıvrımları, boynu, göz kapaklarını, yüzü, bilekleri, el ve ayak üstlerini etkilediği bilgisini verdi. Hastalığın yaşa göre 3 klinik forma ayrıldığını belirten Dr. Mazmanoğlu “1 yaşından küçüklerde görülen bebek formunda yanaklar, alın ve çenede belirgin döküntüler şeklinde başlayan lezyonlar bir süre sonra gövde, kol ve bacaklara yayılmaya başlar. Bebekler kaşıntı sebebiyle huzursuzdur ve sıklıkla uykularından uyanırlar. Anaokulu ve okul çağındaki çocuklarda görülen formunda genellikle dirsek ön kıvrımlarında, diz arkalarında, boyunda, ellerde ve ayaklarda görülür. Çocukların yüzde 80'inde hastalık yaklaşık yedi yaşında ortadan kalkar. Yetişkinlerde ise ya çocukluktan itibaren devam eder ya da yetişkinlikte alevlenebilir. Yetişkinlerde, genellikle üst göz kapağı tutulumu ön plana çıkar. Ancak yüz, dudaklar, boyun, el içleri ve ayak tabanları da tutulabilir” diye konuştu.

"ÇOCUKLARINIZ İÇİN SÜLFATSIZ ŞAMPUAN KULLANIN"

Genetiğin rolünden bahseden Dr. Mazmanoğlu ebeveynlerden birinde herhangi bir alerjik hastalık olduğunda, çocukta atopik egzama gelişme riskinin yüzde 20 ila 40 olduğunu ifade etti. “Bu çocuklarda en etkili korunma yöntemi doğumdan itibaren sülfatsız sabun, şampuan ve yumuşatıcı kullanmaktır. Ürünlerin köpürmesi ve cildi daha iyi temizlemesi için kullanılan sülfatlar, zaten hasarlı olan cilt bariyerini yok ederek başarılı bir tedaviye izin vermez. Ayrıca çok sıcak veya soğuk suda uzun süreli banyolardan kaçınılması önerilir. Kurulama, mikroskobik partiküllerin oluşumunu önlemek amacıyla herhangi bir sürtünmeden kaçınılarak sadece havluyu cilde uygulayarak yapılmalıdır” dedi.

"HASTALIKLA YAŞAMAYI ÖĞRENMEK GEREKİYOR"

Günümüzde atopik dermatitin kesin bir tedavisi olmadığını ve bu hastalıkla yaşamayı öğrenmenin önemini vurgulayan Dr. Mazmanoğlu “Tedavi tamamen bireyseldir. Bir hastada işe yarayan tedavi şekli başka bir hastada aynı derecede etkili olmayabilir. Lokal tedavi hastalığın evresine göre akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Uzman dermatolog muayenesi şarttır ve önerileri dikkate alınmalıdır” dedi.

"HALI VE YATAK TAKIMLARINDA ALERJEN BULUNUR"

Önemli bir risk faktörünün alerjenler olduğunun altını çizen Dr. Mazmanoğlu genellikle halılarda, yatak takımlarında ve evcil hayvanlarda saklanan alerjenlerden uzak durulmasını ve ayrıca hava temizleyici kullanılmasını tavsiye etti. Dr. Mazmanoğlu “Sık vakum yapılmalı, toz ve alerjen toplayan halı, yastık gibi eşyalar kaldırılmalıdır; ayrıca sigara ve soba dumanından kaçınılmalıdır. Elektrik süpürgesi çalışırken pencere ve kapıların açık olması önemlidir. Pamuklu kıyafetler tavsiye edilirken, polar, yün ve sentetik giysilerden uzak durulmalıdır” diye konuştu.

Beslenmenin rolüne de değinen Dr. Mazmanoğlu atopik egzama hastalarının süt ürünleri, yumurta, balık, kuruyemiş, asitli, fermente gıdalar, soya, çikolata ve tahriş edici meyve ve sebzelerden kaçınmaları önerisinde bulundu. Probiyotikler, Omega-3 yağları, C vitamini ve çinko desteklerinin cildi ve bağışıklığı güçlendirdiğini; emzirmenin de çocuklarda alerjilere karşı koruyucu olduğunu dile getirdi.

Haberi Yorumla

Zeydan Karalar’dan Öğretmen Eşi Nuray Karalar’a Duygusal Mesaj...

Adana Demirspor'a icra şoku!

Güngör Geçer’den Öğretmenler Günü kutlaması

Sarıçam’da Öğretmenler Günü’ne özel unutulmaz Ferdi Tayfur konseri

Öğretmenler istikbalimizin mimarlarıdır!

Gazeteci Gümüşdamla unutulmadı...

“Eğitimin Neferlerine Minnettarız”

Çekyattan ceset çıktı! Cesedi tuzlanıp halıya sarmışlar...

Fahiş fiyat ve stokçuluğa darbe!

Yüreğir’de Öğretmenlere ‘Anlamlı’ Gece

Başkan Karataş: “Emeğiniz Geleceğimizi Aydınlatıyor”

Gündoğdu’nun öğretmelerinden coşkulu kutlama

SGK'dan emekli olup çalışanlara kötü haber! O tarih sonrasını kapsıyor...

"Futbolda deprem var! Bazı kulüpler zarar görecek"

Yüzde 100 mecburi! 1 paketi 700 TL 'KDV sıfırlansın'

Yusuf Kanlı, “Öğretmenlik bir gönül mesleğidir”

Genç Diş Hekimi Adayları Mesleğe İlk Adımını Attı

13 Ülkeden 124 Sporcu Adana’da Buluştu!

Funda Bozan, "Şiddetin önlenmesi için güçlü bir dayanışma şart"

Bilim kurgu değil, gerçek! Uçan taksiler hayata geçti...

Esendemir, “Toplumun geleceğini öğretmen belirler”

CİMER'e şikayet yağdı, 11 üründe tespit edildi! Her yerde şubesi var

TIR, emniyet şeridinde park halindeki otobüse çarptı: 14 yaralı

Cinayet mi, kaza mı? Öğrenci yurdunda şüpheli ölüm!

"Öğretmenlerimiz, geleceği şekillendiren temel rehberlerdir"

CHP Gençlik örgütleri: “İmamoğlu davası TRT’den canlı yayınlansın”

Korkunç görüntüler! Avukat, otel sahibi baba-oğlu böyle katletti

Kış öncesi kombi bakımı şart...

Vali Köşger Seyhanlılarla bir araya geldi...

Güngör Geçer, daha yaşanabilir, daha modern bir Adana için çalışıyor...

Yükleniyor

Öğretmenler istikbalimizin mimarlarıdır!

Başkan Karataş: “Emeğiniz Geleceğimizi Aydınlatıyor”

Yusuf Kanlı, “Öğretmenlik bir gönül mesleğidir”

Funda Bozan, "Şiddetin önlenmesi için güçlü bir dayanışma şart"

"Öğretmenlerimiz, geleceği şekillendiren temel rehberlerdir"

CHP Gençlik örgütleri: “İmamoğlu davası TRT’den canlı yayınlansın”

Mustafa Sarıgeçili, "Öğretmen emeği görmezden gelinemez”

Sibel Çakmak Anahtar Parti Seyhan İlçe Başkanı Olarak Atandı

Kuzey İlçelerimizin Yollarında Can Güvenliği Yok

Karalar: Bütün çabamız çocuklarımıza mutlu ve adil bir gelecek

Zeydan Karalar’dan Öğretmen Eşi Nuray Karalar’a Duygusal Mesaj...

Gazeteci Gümüşdamla unutulmadı...

“Eğitimin Neferlerine Minnettarız”

TIR, emniyet şeridinde park halindeki otobüse çarptı: 14 yaralı

Cinayet mi, kaza mı? Öğrenci yurdunda şüpheli ölüm!

Korkunç görüntüler! Avukat, otel sahibi baba-oğlu böyle katletti

2026’da zorunlu hale geliyor! Bu şartlar yoksa ithal edilemeyecek...

Cezalarını denetimli serbestlik kapsamında dışarıda tamamlayacak!

Adanalılara dikkat! Bu bölgeler su altında kalabilir...

Adana'da oğlu katledilen babadan kafaları karıştıran iddia: 'Asıl katil gizleniyor'

Vali Köşger Seyhanlılarla bir araya geldi...

Güngör Geçer, daha yaşanabilir, daha modern bir Adana için çalışıyor...

Yüreğir’de ‘Konut hakkı ve dönüşüm’ paneli

Dikkat! Asıl soğuklar kapıda...

Adana'da tarihi gizemli yapı kalıntıları koruma altına alındı

"Veteriner Gözetiminde, Uyuşturucu Madde Yok"

ASKİ, Sarıçam Deresi’nde Biriken Atıkları Temizledi

Seyhan Belediyesinden İlçe Genelinde Yoğun Temizlik Mesaisi

Adana’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 946 bini geçti

Seyhan’ın Kompost Tesisi Üretime Güç Katıyor...

Genç Diş Hekimi Adayları Mesleğe İlk Adımını Attı

CİMER'e şikayet yağdı, 11 üründe tespit edildi! Her yerde şubesi var

Nacar ‘Bağımsız Aile Festivaline’ katıldı

"Panzehiri yok! Saniyeler içinde öldürür"

Nefesin dardaysa KOAH’ı düşün!

Kafede Türk kahvesi içen mühendis zehirlenince yoğun bakıma kaldırıldı...

O tedaviye kapsamlı düzenleme! Artık zorlaşıyor...

Zehirlenme vakaları arttı! Bu yiyeceklere çok dikkat edin...

Ciddi bir yan etkisi ortaya çıktı...

Listeye 7 yeni ürün daha eklendi....

Gündoğdu’nun öğretmelerinden coşkulu kutlama

Zeki Kıvanç’tan öğrencilere altın değerinde ders...

ÇÜ TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’ı Ağırladı

Sarıçam Belediyesi’nden Eğitime Destek!

Üniversitelerde devrim gibi değişiklik! Önümüzdeki sene hayata geçiriliyor...

Ara tatil sona erdi! Milyonlarca öğrenci okula döndü...

İlk ara tatil yarın sona eriyor...

Seyhan Belediyesinden Çocuklara Ara Tatil Sürprizi

Çukurova Üniversitesinde Vize Maratonu Başladı, Kütüphane 24 Saat Açık

ASİM VE ÇÜ’den önemli adım; “Üniversite–STK iş birliği genişliyor”

Başkan Karataş: “Emeğiniz Geleceğimizi Aydınlatıyor”

SİYASET

Gündoğdu’nun öğretmelerinden coşkulu kutlama

EĞİTİM

SGK'dan emekli olup çalışanlara kötü haber! O tarih sonrasını kapsıyor...

"Futbolda deprem var! Bazı kulüpler zarar görecek"

SPOR

Yüzde 100 mecburi! 1 paketi 700 TL 'KDV sıfırlansın'

EKONOMİ

Yusuf Kanlı, “Öğretmenlik bir gönül mesleğidir”

SİYASET

Genç Diş Hekimi Adayları Mesleğe İlk Adımını Attı

SAĞLIK

13 Ülkeden 124 Sporcu Adana’da Buluştu!

SPOR

Funda Bozan, "Şiddetin önlenmesi için güçlü bir dayanışma şart"

SİYASET

Bilim kurgu değil, gerçek! Uçan taksiler hayata geçti...

TEKNOLOJİ

Kuş gribi alarmı: H5N5 virüsü dünyada ilk kez can aldı...

Bu hastalığın tedavisi yok: Marburg virüsü salgını yayılıyor!

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı

Siber suç şebekesine uluslararası operasyon! 40 bin aktif SIM kart ele geçirildi

DSÖ’den küresel tehdit uyarısı...

Geri sayım başladı...

Dünyanın gözü Gazze'de: Ateşkes anlaşması imzalandı...

Önlem alınmazsa yüzlerce kişi ölebilir! Acil çağrı yapıldı...

Gazzeli çocukların ‘Sumud’ umudu! "Bize giysi ve yiyecek getirecekler"

Covid'in yeni varyantı ortaya çıktı! Çok hızlı bulaşıyor!