• BIST 100

    10608,26%0,54
  • DOLAR

    41,94% -0,03
  • EURO

    48,81% 0,16
  • GRAM ALTIN

    5588,07% 1,04
  • Ç. ALTIN

    9459,78% 1,28

Her 10 çocuktan 2'sinde görülüyor!

Hava şartlarının ani değişimiyle beraber özellikle ilkbahar ve sonbaharda alevlenen atopik egzama yani kaşıntılı döküntünün on çocuktan 1 ila 2'sine görüldü.

SAĞLIK 4.11.2024 08:00:00 0
Her 10 çocuktan 2

Hava şartlarının değişmesi nedeniyle ilkbahar ve sonbaharda alevlenen atopik egzamanın kesin bir tedavisi olmadığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Nevzat Mazmanoğlu “Hastalıkla yaşamayı öğrenmek gerekiyor. Alerjenlerden, sülfatlı sabun ve şampuanlardan, sentetik giysiden uzak durmalısınız. Toz toplayan halı, yastık gibi eşyaları kaldırmalısınız” dedi.

Cilt dokusunun kuruyup pul pul dökülmesine ve kaşıntıya neden olan atopik dermatit ya da atopik egzama denilen hastalık hakkında önemli bilgiler veren Acıbadem Bodrum Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Nevzat Mazmanoğlu hastalığın özellikle mevsim geçişlerinde daha sık görüldüğünü söyledi. Atopik dermatitin şikayetler açısından dönüşümlü bir hastalık olduğunu aktaran Dr. Mazmanoğlu “Diğer bir ifadeyle remisyon (iyileşme) ve alevlenme ile seyreder. Sıklıkla alerjik bronşiyal astım, saman nezlesi, alerjik konjonktivit ve ürtiker (kurdeşen) gibi hastalıklarla birlikte görülür. Bazı durumlarda sadece çocukluk çağında gözlenirken bazen de hayat boyu sürer” dedi.

Atopik dermatitin çok yaygın görüldüğünü aktaran Dr. Mazmanoğlu cocuklarda görülme sıklığının yüzde 10 ila 20, yetişkinlerde ise yüzde 1 ila 3 olduğuna ve bu oranın son 20-30 yıldır sanayi ülkelerinde üç katına çıktığına dikkat çekti.

"ŞİKAYETLERİN ALEVLENMESİNİN ÜÇ NEDENİ VARDIR"

Atopik dermatit şikayetlerinin alevlenmesinin 3 nedeni olduğunu belirten Dr. Mazmanoğlu “Kuruyan ciltler daha hassastır, ince ve hasara eğilimlidir, bu da toksinler de dahil olmak üzere çeşitli alerjenlerin nüfuz etmesine izin verir ve böylelikle alerjenler vücuda kolayca nüfuz eder. Kısacası ortamda alerjenler veya belirli çevresel şartlar mevcutsa, bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyon göstermesi ve kuru cilt sonucunda atopik cilt görülür ve kaşıntı başlar” dedi. İkinci nedenin, belirli bir alerjene karşı aşırı bağışıklık tepkisi olduğunu ve bu alerjeni tanımlamak gerektiğini belirten Dr. Mazmanoğlu üçüncü nedenin psikolojik olduğunu; kaygı, korku ve endişelerin giderek artan kaşıntıya, aşırı hassasiyete ve cilt tahrişine neden olduğunu ifade etti.

"BEBEKLERİ UYKUDAN UYANDIRACAK KADAR KAŞINTI OLABİLİR"

Dr. Mazmanoğlu atopik dermatitin genellikle dirsek önleri, diz arkaları gibi kıvrımları, boynu, göz kapaklarını, yüzü, bilekleri, el ve ayak üstlerini etkilediği bilgisini verdi. Hastalığın yaşa göre 3 klinik forma ayrıldığını belirten Dr. Mazmanoğlu “1 yaşından küçüklerde görülen bebek formunda yanaklar, alın ve çenede belirgin döküntüler şeklinde başlayan lezyonlar bir süre sonra gövde, kol ve bacaklara yayılmaya başlar. Bebekler kaşıntı sebebiyle huzursuzdur ve sıklıkla uykularından uyanırlar. Anaokulu ve okul çağındaki çocuklarda görülen formunda genellikle dirsek ön kıvrımlarında, diz arkalarında, boyunda, ellerde ve ayaklarda görülür. Çocukların yüzde 80'inde hastalık yaklaşık yedi yaşında ortadan kalkar. Yetişkinlerde ise ya çocukluktan itibaren devam eder ya da yetişkinlikte alevlenebilir. Yetişkinlerde, genellikle üst göz kapağı tutulumu ön plana çıkar. Ancak yüz, dudaklar, boyun, el içleri ve ayak tabanları da tutulabilir” diye konuştu.

"ÇOCUKLARINIZ İÇİN SÜLFATSIZ ŞAMPUAN KULLANIN"

Genetiğin rolünden bahseden Dr. Mazmanoğlu ebeveynlerden birinde herhangi bir alerjik hastalık olduğunda, çocukta atopik egzama gelişme riskinin yüzde 20 ila 40 olduğunu ifade etti. “Bu çocuklarda en etkili korunma yöntemi doğumdan itibaren sülfatsız sabun, şampuan ve yumuşatıcı kullanmaktır. Ürünlerin köpürmesi ve cildi daha iyi temizlemesi için kullanılan sülfatlar, zaten hasarlı olan cilt bariyerini yok ederek başarılı bir tedaviye izin vermez. Ayrıca çok sıcak veya soğuk suda uzun süreli banyolardan kaçınılması önerilir. Kurulama, mikroskobik partiküllerin oluşumunu önlemek amacıyla herhangi bir sürtünmeden kaçınılarak sadece havluyu cilde uygulayarak yapılmalıdır” dedi.

"HASTALIKLA YAŞAMAYI ÖĞRENMEK GEREKİYOR"

Günümüzde atopik dermatitin kesin bir tedavisi olmadığını ve bu hastalıkla yaşamayı öğrenmenin önemini vurgulayan Dr. Mazmanoğlu “Tedavi tamamen bireyseldir. Bir hastada işe yarayan tedavi şekli başka bir hastada aynı derecede etkili olmayabilir. Lokal tedavi hastalığın evresine göre akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Uzman dermatolog muayenesi şarttır ve önerileri dikkate alınmalıdır” dedi.

"HALI VE YATAK TAKIMLARINDA ALERJEN BULUNUR"

Önemli bir risk faktörünün alerjenler olduğunun altını çizen Dr. Mazmanoğlu genellikle halılarda, yatak takımlarında ve evcil hayvanlarda saklanan alerjenlerden uzak durulmasını ve ayrıca hava temizleyici kullanılmasını tavsiye etti. Dr. Mazmanoğlu “Sık vakum yapılmalı, toz ve alerjen toplayan halı, yastık gibi eşyalar kaldırılmalıdır; ayrıca sigara ve soba dumanından kaçınılmalıdır. Elektrik süpürgesi çalışırken pencere ve kapıların açık olması önemlidir. Pamuklu kıyafetler tavsiye edilirken, polar, yün ve sentetik giysilerden uzak durulmalıdır” diye konuştu.

Beslenmenin rolüne de değinen Dr. Mazmanoğlu atopik egzama hastalarının süt ürünleri, yumurta, balık, kuruyemiş, asitli, fermente gıdalar, soya, çikolata ve tahriş edici meyve ve sebzelerden kaçınmaları önerisinde bulundu. Probiyotikler, Omega-3 yağları, C vitamini ve çinko desteklerinin cildi ve bağışıklığı güçlendirdiğini; emzirmenin de çocuklarda alerjilere karşı koruyucu olduğunu dile getirdi.

Haberi Yorumla

Bu zam can sıkar!

Adana’da sulama kanalındaki valiz panik yarattı

ATÜ su ayak izi belgesi aldı...

Yanına aldığı 100 gram altınla kayıplara karışan gençten haber alınamıyor

Adana Demirspor'da Şok Gelişme: Koray Palaz İstifa Etti

Adana Devlet Tiyatrosu sezonu açtı...

Ofiste yaptığı pes dedirtti! Yargıtay cezayı onadı...

Yüzde 30 zam yapılınca şikayetler peş peşe gelmişti! Bakanlık cezayı kesti, kaldırıldılar

Uzmanlardan Uyarı: Meme Kanseri Sadece Kadın Hastalığı Değil

Ankara’da Adana zirvesi!

Sarıçam’da okul kantinlerine sıkı denetim!

Sadullah Kısacık: "Vatandaşın Yükü Artıyor"

Ülkeyi terk etmeyi düşünüyorlar! O ülkede ev yatırımı...

Otomobildeki sır ölümün altından 'Yasak aşk' çıktı...

Eski eşden Okan Burık'a "Bence o uzaylı olabilir"

Sadece kilo değil, kalp de kazanıyor: Zayıflama ilaçlarının beklenmeyen faydası

14 yaşındaki kıza fuhuş skandalı! Yapan da yaptıran da tahliye edildi

Nacar’dan ‘Yeşil Vatana’ destek

Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın Dostu Kent....

16 yaş altına sosyal medya kısıtlaması geliyor!

ÇÜ Öğrencisi Uluslararası Astronotik Kongresi’nde!

"Ucube uygulama son bulsun"

Kanun teklifi komisyonda kabul edildi! Vergi paketi Meclis'te: Emlak, araç alım satımı, emeklilik...

3-5 Yaşındaki Çocuklara Diş Fırçalama Teknikleri Anlatıldı

Ceyhan Cemevi’nden ücretsiz saz ve elsanatları kursu

7 il için 'sarı' kodlu yağış alarmı!

Saimbeyli fayı stres biriktirdi...

Annesini yaraladı, mesaj attığını öne sürdüğü iş arkadaşını öldürdü...

Sümer, “İşsizlik ve Ekonomik çöküş yaşanıyor”

CHP Adana’da 2. Tanburoğlu dönemi resmen başladı

Yükleniyor

Ankara’da Adana zirvesi!

Sadullah Kısacık: "Vatandaşın Yükü Artıyor"

"Ucube uygulama son bulsun"

Sümer, “İşsizlik ve Ekonomik çöküş yaşanıyor”

CHP Adana’da 2. Tanburoğlu dönemi resmen başladı

Uludağ, "Muhtarların demokrasinin temel taşı"

Barut'tan 'Faiz' tepkisi; "Faize var, tarıma ve çiftçiye yok"

Zirai Dondan Etkilenen Adanalı Üreticiye 717 Milyon TL Destek

Karataş, “7 Milyon Çocuk Yoksul, 2 Milyon Çocuk Aç”

KKTC’de kazanan isim belli oldu...

Adana Devlet Tiyatrosu sezonu açtı...

Yüzde 30 zam yapılınca şikayetler peş peşe gelmişti! Bakanlık cezayı kesti, kaldırıldılar

Sarıçam’da okul kantinlerine sıkı denetim!

Nacar’dan ‘Yeşil Vatana’ destek

Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın Dostu Kent....

Ceyhan Cemevi’nden ücretsiz saz ve elsanatları kursu

Saimbeyli fayı stres biriktirdi...

Annesini yaraladı, mesaj attığını öne sürdüğü iş arkadaşını öldürdü...

Araç içi kamerası için süre daralıyor! Zorunlu olmasına 2 ay kaldı

Otomobilde sır ölüm: Darp izlerine rastlandı...

Yumurtalık Belediyesi, tüm mahallelerdeki bayrakları yeniledi...

Başkan Ali Demirçalı muhtarlarla bir araya geldi

Vali Köşger; “Yaşadığınız sıkıntıları bizlere iletmenizi bekliyoruz”

Başkan Avan Fındıklı Mahallesinde Halı Saha Açılışı Yaptı

Vali Köşger, “Bu çalışmalar ilimizin gelişip kalkınmasına olumlu yönde katkıda bulunacak”

Yumurtalık’ta çalışmalar hız kesmiyor...

Yüreğir belediyesi araç filosunu güçlendiriyor

“Sarıçam’da Yeşilçam akşamları” başladı

Yüreğir’in fıstığı festivale tat kattı...

3 ilçe Adana'dan ayrılabilir...

Uzmanlardan Uyarı: Meme Kanseri Sadece Kadın Hastalığı Değil

Sadece kilo değil, kalp de kazanıyor: Zayıflama ilaçlarının beklenmeyen faydası

3-5 Yaşındaki Çocuklara Diş Fırçalama Teknikleri Anlatıldı

ÇÜ'de 'Meme Kanseri'ne dikkat çektiler...

Pozantı kırsalında sağlık hizmetleri köklü çözümle büyüyor

Kazakistan Forumu’na KKTC’den katılım

Organ bağışında yeni dönem başladı...

Bu klozetin içinde kamera var ve yapay zekaya sahip...

Adana Eczacı Odası (ADEO)’ndan Seri Ziyaretler

1 Ocak 2026'da yürürlükte! Milyonları ilgilendiriyor...

ATÜ su ayak izi belgesi aldı...

ÇÜ Öğrencisi Uluslararası Astronotik Kongresi’nde!

“Yeşil Dönüşüm Bugünün Zorunluluğudur”

Seyhan Belediyesi Kütüphanesi, Öğrencilerin Eğitim Merkezi Oldu

Vali Köşger’den “Öğretmenim Evimizde” Projesine Anlamlı Destek

Başkan Avan, sınıf Başkanı öğrencinin sözünü yerine getirdi…

Mili Eğitim Müdüründen Gündoğdu’ya övgü...

ÇÜ Yeni Sezonu "Dikkat Çökme Tehlikesi Var" Oyunu ile Açıyor...

ÇÜ AOSB MYO’da Yönetim ve Öğrenciler Bir Araya Geldi

 Gündoğdu TEDx 10 Yaşında!

Sarıçam’da okul kantinlerine sıkı denetim!

YAŞAM

Sadullah Kısacık: "Vatandaşın Yükü Artıyor"

SİYASET

Ülkeyi terk etmeyi düşünüyorlar! O ülkede ev yatırımı...

MAGAZİN

Otomobildeki sır ölümün altından 'Yasak aşk' çıktı...

POLİS-ADLİYE

Eski eşden Okan Burık'a "Bence o uzaylı olabilir"

MAGAZİN

Sadece kilo değil, kalp de kazanıyor: Zayıflama ilaçlarının beklenmeyen faydası

SAĞLIK

14 yaşındaki kıza fuhuş skandalı! Yapan da yaptıran da tahliye edildi

POLİS-ADLİYE

Nacar’dan ‘Yeşil Vatana’ destek

YAŞAM

Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın Dostu Kent....

YAŞAM

16 yaş altına sosyal medya kısıtlaması geliyor!

TEKNOLOJİ

Siber suç şebekesine uluslararası operasyon! 40 bin aktif SIM kart ele geçirildi

DSÖ’den küresel tehdit uyarısı...

Geri sayım başladı...

Dünyanın gözü Gazze'de: Ateşkes anlaşması imzalandı...

Önlem alınmazsa yüzlerce kişi ölebilir! Acil çağrı yapıldı...

Gazzeli çocukların ‘Sumud’ umudu! "Bize giysi ve yiyecek getirecekler"

Covid'in yeni varyantı ortaya çıktı! Çok hızlı bulaşıyor!

Japon bilim adamları açıkladı: İşte kan gurubunuza göre ideal meslekler!

Bu belirtilere dikkat!

Vakalar 30 milyonu, ölümler 18 milyonu aşacak!