• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

Her 10 çocuktan 2'sinde görülüyor!

Hava şartlarının ani değişimiyle beraber özellikle ilkbahar ve sonbaharda alevlenen atopik egzama yani kaşıntılı döküntünün on çocuktan 1 ila 2'sine görüldü.

SAĞLIK 4.11.2024 08:00:00 0
Her 10 çocuktan 2

Hava şartlarının değişmesi nedeniyle ilkbahar ve sonbaharda alevlenen atopik egzamanın kesin bir tedavisi olmadığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Nevzat Mazmanoğlu “Hastalıkla yaşamayı öğrenmek gerekiyor. Alerjenlerden, sülfatlı sabun ve şampuanlardan, sentetik giysiden uzak durmalısınız. Toz toplayan halı, yastık gibi eşyaları kaldırmalısınız” dedi.

Cilt dokusunun kuruyup pul pul dökülmesine ve kaşıntıya neden olan atopik dermatit ya da atopik egzama denilen hastalık hakkında önemli bilgiler veren Acıbadem Bodrum Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Nevzat Mazmanoğlu hastalığın özellikle mevsim geçişlerinde daha sık görüldüğünü söyledi. Atopik dermatitin şikayetler açısından dönüşümlü bir hastalık olduğunu aktaran Dr. Mazmanoğlu “Diğer bir ifadeyle remisyon (iyileşme) ve alevlenme ile seyreder. Sıklıkla alerjik bronşiyal astım, saman nezlesi, alerjik konjonktivit ve ürtiker (kurdeşen) gibi hastalıklarla birlikte görülür. Bazı durumlarda sadece çocukluk çağında gözlenirken bazen de hayat boyu sürer” dedi.

Atopik dermatitin çok yaygın görüldüğünü aktaran Dr. Mazmanoğlu cocuklarda görülme sıklığının yüzde 10 ila 20, yetişkinlerde ise yüzde 1 ila 3 olduğuna ve bu oranın son 20-30 yıldır sanayi ülkelerinde üç katına çıktığına dikkat çekti.

"ŞİKAYETLERİN ALEVLENMESİNİN ÜÇ NEDENİ VARDIR"

Atopik dermatit şikayetlerinin alevlenmesinin 3 nedeni olduğunu belirten Dr. Mazmanoğlu “Kuruyan ciltler daha hassastır, ince ve hasara eğilimlidir, bu da toksinler de dahil olmak üzere çeşitli alerjenlerin nüfuz etmesine izin verir ve böylelikle alerjenler vücuda kolayca nüfuz eder. Kısacası ortamda alerjenler veya belirli çevresel şartlar mevcutsa, bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyon göstermesi ve kuru cilt sonucunda atopik cilt görülür ve kaşıntı başlar” dedi. İkinci nedenin, belirli bir alerjene karşı aşırı bağışıklık tepkisi olduğunu ve bu alerjeni tanımlamak gerektiğini belirten Dr. Mazmanoğlu üçüncü nedenin psikolojik olduğunu; kaygı, korku ve endişelerin giderek artan kaşıntıya, aşırı hassasiyete ve cilt tahrişine neden olduğunu ifade etti.

"BEBEKLERİ UYKUDAN UYANDIRACAK KADAR KAŞINTI OLABİLİR"

Dr. Mazmanoğlu atopik dermatitin genellikle dirsek önleri, diz arkaları gibi kıvrımları, boynu, göz kapaklarını, yüzü, bilekleri, el ve ayak üstlerini etkilediği bilgisini verdi. Hastalığın yaşa göre 3 klinik forma ayrıldığını belirten Dr. Mazmanoğlu “1 yaşından küçüklerde görülen bebek formunda yanaklar, alın ve çenede belirgin döküntüler şeklinde başlayan lezyonlar bir süre sonra gövde, kol ve bacaklara yayılmaya başlar. Bebekler kaşıntı sebebiyle huzursuzdur ve sıklıkla uykularından uyanırlar. Anaokulu ve okul çağındaki çocuklarda görülen formunda genellikle dirsek ön kıvrımlarında, diz arkalarında, boyunda, ellerde ve ayaklarda görülür. Çocukların yüzde 80'inde hastalık yaklaşık yedi yaşında ortadan kalkar. Yetişkinlerde ise ya çocukluktan itibaren devam eder ya da yetişkinlikte alevlenebilir. Yetişkinlerde, genellikle üst göz kapağı tutulumu ön plana çıkar. Ancak yüz, dudaklar, boyun, el içleri ve ayak tabanları da tutulabilir” diye konuştu.

"ÇOCUKLARINIZ İÇİN SÜLFATSIZ ŞAMPUAN KULLANIN"

Genetiğin rolünden bahseden Dr. Mazmanoğlu ebeveynlerden birinde herhangi bir alerjik hastalık olduğunda, çocukta atopik egzama gelişme riskinin yüzde 20 ila 40 olduğunu ifade etti. “Bu çocuklarda en etkili korunma yöntemi doğumdan itibaren sülfatsız sabun, şampuan ve yumuşatıcı kullanmaktır. Ürünlerin köpürmesi ve cildi daha iyi temizlemesi için kullanılan sülfatlar, zaten hasarlı olan cilt bariyerini yok ederek başarılı bir tedaviye izin vermez. Ayrıca çok sıcak veya soğuk suda uzun süreli banyolardan kaçınılması önerilir. Kurulama, mikroskobik partiküllerin oluşumunu önlemek amacıyla herhangi bir sürtünmeden kaçınılarak sadece havluyu cilde uygulayarak yapılmalıdır” dedi.

"HASTALIKLA YAŞAMAYI ÖĞRENMEK GEREKİYOR"

Günümüzde atopik dermatitin kesin bir tedavisi olmadığını ve bu hastalıkla yaşamayı öğrenmenin önemini vurgulayan Dr. Mazmanoğlu “Tedavi tamamen bireyseldir. Bir hastada işe yarayan tedavi şekli başka bir hastada aynı derecede etkili olmayabilir. Lokal tedavi hastalığın evresine göre akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Uzman dermatolog muayenesi şarttır ve önerileri dikkate alınmalıdır” dedi.

"HALI VE YATAK TAKIMLARINDA ALERJEN BULUNUR"

Önemli bir risk faktörünün alerjenler olduğunun altını çizen Dr. Mazmanoğlu genellikle halılarda, yatak takımlarında ve evcil hayvanlarda saklanan alerjenlerden uzak durulmasını ve ayrıca hava temizleyici kullanılmasını tavsiye etti. Dr. Mazmanoğlu “Sık vakum yapılmalı, toz ve alerjen toplayan halı, yastık gibi eşyalar kaldırılmalıdır; ayrıca sigara ve soba dumanından kaçınılmalıdır. Elektrik süpürgesi çalışırken pencere ve kapıların açık olması önemlidir. Pamuklu kıyafetler tavsiye edilirken, polar, yün ve sentetik giysilerden uzak durulmalıdır” diye konuştu.

Beslenmenin rolüne de değinen Dr. Mazmanoğlu atopik egzama hastalarının süt ürünleri, yumurta, balık, kuruyemiş, asitli, fermente gıdalar, soya, çikolata ve tahriş edici meyve ve sebzelerden kaçınmaları önerisinde bulundu. Probiyotikler, Omega-3 yağları, C vitamini ve çinko desteklerinin cildi ve bağışıklığı güçlendirdiğini; emzirmenin de çocuklarda alerjilere karşı koruyucu olduğunu dile getirdi.

Haberi Yorumla

Adana Demirspor 0-5 Esenler Erokspor

Pozantı'da ilk halk ekmek çıktı

“Basın çok yönlü kuşatma altında”

Adana’ya dev yatırım! Binlerce kişiye iş imkanı sağlayacak...

4 bin TL yüzünden öldürüldü!

Ruhsatsız faaliyete son! 5 ay süre verildi...

Pet şişelerde satılacak sahte içkiler ele geçirildi...

Selen Görgüzel ve Can Yaman dahil 5 isim gözaltında

Uzmanlar uyardı! Buz kesecek...

Türkiye Futbol Federasyonu 43 antrenörü bahis nedeniyle PFDK'ye sevk etti! Aralarında ünlü isimler de var

42 dolandırıcılığa karışıp 27 yıl ceza alan hükümlü yakalandı

Vefat eden Ferdi Tayfur hakkında flaş gelişme!

Boşanma aşamasındaki eşini tartaklayıp, otomobiliyle aracına defalarca vurdu

İlan vermeden önce mutlaka bilmeniz gerekiyor! O tarihten itibaren zorunlu

10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü ÇÜ'de Kutlandı

Kadın Muhtarın tutumu yakışmadı…

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim geliyor...

Avrupa'da alarm veren grip vakası artık Türkiye'de!

Adana Demirspor'da yönetim kurulu değişti...

En düşük emekli maaşı açıklandı!

O Gıdayı 30 Gün Tüketmezseniz Olacaklar!

“Gazetecilik fedakârlık isteyen onurlu bir meslektir”

Türk Kızılayı, KKTC’de bir dizi temaslarda bulundu

Ayhan Barut’tan hem kutlama hem çağrı

Büyükşehir ile Koza Rotary arasında iş birliği protokolü imzalandı

Akkan: "Özgür basın, güçlü demokrasi demektir"

Dağlı; Basın, Millet İradesinin En Güçlü Temsilcilerinden Biridir

Pozantı’da Sosyal Belediyecilik Atağı

Trafik cezalarına düzenleme Meclis'ten geçti: Ağır yaptırımlar geldi!

Geçer, “Basına bugün her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var”

Yükleniyor

Adana’ya dev yatırım! Binlerce kişiye iş imkanı sağlayacak...

Ayhan Barut’tan hem kutlama hem çağrı

CHP'li Zeybek: “Tutuklu Belediye Başkanlarımız Kahramandır”

Ayhan Barut, “Su Yasası çıksın, acil adım atılsın”

Devlet BAHÇELİ'den Adana sohbeti...

Ayhan Barut'tan vergi çağrısı, "Gelir vergisi kaldırılsın"

7 vali merkeze çekildi! Adana Valisi değişti...

18-25 yaş arası dikkat: Erdoğan duyurdu 'İlk 6 aylık maaşı biz karşılayacağız'

AK Parti’nin Adana’daki üye sayısı 328 bini aştı

"Adana, Milli Mücadele’nin ilham kaynağıdır"

“Basın çok yönlü kuşatma altında”

4 bin TL yüzünden öldürüldü!

10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü ÇÜ'de Kutlandı

Türk Kızılayı, KKTC’de bir dizi temaslarda bulundu

Akkan: "Özgür basın, güçlü demokrasi demektir"

En düşük emekli aylığı bugün açıklanacak! Meclis'e gelecek rakam belli oldu

Adana’da şarampole yuvarlanan otomobildeki 2 kişi yaralandı

Adana’da 19 yaşındaki genç sokak ortasında öldürüldü

Demirçalı, “Gazeteciler zor şartlar altında görev yapıyor”

ATÜ Bilim Kafe’de Kadın Kooperatifleri Konuşuldu

Kadın Muhtarın tutumu yakışmadı…

Pozantı’da Sosyal Belediyecilik Atağı

Vali Köşger: Menderes Adası, Adanalıların tamamının kullanımına açılacak

Pozantı'da "Odun-Kömür Çilesi Bitti, Konfor Geldi"

Başkan Tekin: ”Umudu ve direnci diri tutuyoruz”

Kozay: Onur günümüzü gururla kutluyoruz

Adana’da Yağmur İçin Tarih Verildi...

Akkan; “Adana’nın Kurtuluşu, Özgürlük ve Direniş Ruhunun Adıdır”

Başkan Geçer, "Adanalılar, Kurtuluş Savaşı’nın önemli bir parçası olmuştur"

“Sizlerin desteğiyle güçlü birlik ve beraberlik inşa edeceğiz”

Avrupa'da alarm veren grip vakası artık Türkiye'de!

O Gıdayı 30 Gün Tüketmezseniz Olacaklar!

Büyükşehir ile Koza Rotary arasında iş birliği protokolü imzalandı

Dünya devi Nestle'de bebek maması krizi! Türkiye dahil 50 ülkede ürünlerini geri çağırdı

Tonlarca Sahte Şampuan ve Deterjan Ele Geçirildi...

Halil Nacar: Paramedik camiası önemli parçamız

Nedensiz Göğüs Ağrısının Sebebi! Panik Atak Belirtileri..

Nacar: Hizmetlerimizi Vatandaşlarımızla Geliştiriyoruz

Uzmanlardan kış egzaması uyarısı: Bu alışkanlığı bırakın...

Borcu olanlar hastanelerde tedavi göremeyecek...

Seyhan Rotary Kurtuluş Satranç Turnuvası yapıldı

ATÜ ile Kazakistan Sivil Havacılık Akademisi arasında akademik iş birliği

Sarıcam’da Eğitime Güçlü Destek!

KYK ve burs miktarlarına zam yapıldı...

27 yaş sonrası eğitim desteğinin kesilmesine tepki çığ gibi büyüyor!

Adana'nın 3 ilçesinde eğitime kar engeli...

Türkiye'nin yarısında okullar tatil işte o illerimiz...

Aladağ'da eğitime kar engeli...

Rotary’ler girişimcilik dersine konuk oldular

Eğitime kar engeli! İşte bugün okulların tatil edildiği il ve ilçeler

42 dolandırıcılığa karışıp 27 yıl ceza alan hükümlü yakalandı

POLİS-ADLİYE

Vefat eden Ferdi Tayfur hakkında flaş gelişme!

MAGAZİN

Boşanma aşamasındaki eşini tartaklayıp, otomobiliyle aracına defalarca vurdu

POLİS-ADLİYE

İlan vermeden önce mutlaka bilmeniz gerekiyor! O tarihten itibaren zorunlu

EKONOMİ

10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü ÇÜ'de Kutlandı

YAŞAM

Kadın Muhtarın tutumu yakışmadı…

YEREL

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim geliyor...

EKONOMİ

Avrupa'da alarm veren grip vakası artık Türkiye'de!

SAĞLIK

Adana Demirspor'da yönetim kurulu değişti...

SPOR

En düşük emekli maaşı açıklandı!

EKONOMİ

İlginizi Çekebilir


Trump hedef haritasını genişletiyor! İngiliz basını yazdı: '5 ülke diken üstünde'

Sanal alemde küresel siber suç ağı! Uzmanlar alarma geçti...

Yeni neslin şifresi mi? Yasaklandıkça okullarda yayıldı: '67' nedir?

Salgın yayılıyor! DSÖ açıkladı....

'Pandemiden çok daha ağır geçecek'

Papa 14. Leo, Ankara'da! İşte ilk görüntüler ve karşılayan isim

Hong Kong’u sarsan felaket! Ölüler ve mahsur kalanlar var...

Kuş gribi alarmı: H5N5 virüsü dünyada ilk kez can aldı...

Bu hastalığın tedavisi yok: Marburg virüsü salgını yayılıyor!

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı