9715,86%-0,18
35,50% 0,08
36,59% 0,04
3055,09% 0,07
4876,78% 0,00
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Özge Deniz Özker’in yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği Heraion Teikhos'un Kadınları belgesel filmi görücüye çıkıyor.
Filmin ilk gösterimi 8-13 Haziran 2024 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek olan Documentarıst 17. İstanbul Belgesel Günlerinde yapılacak.
Arkeoloji ve bellek katmanları ilişkisine dair kültürel çalışmalardan ilham alarak tasarlanan Heraion Teikhos’un Kadınları belgesel filmi, kişisel bellekten kolektif belleğe uzanan bir iz sürme hikâyesi olarak dikkat çekiyor.
Yönetmenin kişisel belleğinden yola çıkılan ve özyaşamöyküsel unsurlar barındıran belgesel filmde beş bin yıllık antik Heraion Teikhos kentinde kazı işçisi olarak çalışan kadınların anlatımlarıyla onların hikayeleri yer alıyor. 59 dakikalık filmde Kazı Başkanı’nın aktardıkları üzerinden Traklar’ın hikayesi ve yönetmenin özyaşamöyküsel hikayesi iç içe geçiyor.
YENİ BİR ÖYKÜ
Yönetmen Özker, film hakkında şunları söyledi: “Şiirsel bir anlatıma sahip, özyaşamöyküsel ögeler barındıran bu üst ses, yönetmenin sesidir. Belgesel filmde, kazıda çalışan sekiz işçi kadınla ve Kazı Başkanı ile röportajlar yapılmıştır. Sekiz ayrı kazı işçisi kadının öyküsü ve kazı alanında deneyimledikleri süreçler, belleğin aktarımı ve Trakların öyküsü birbirine karışarak ortaya yeni bir Trakya öyküsü çıkmıştır. Kazı Başkanı’nın kazıda yıllar içinde edindiği deneyimler ve Traklar’a ilişkin paylaştığı bilgi birikimi ve yönetmenin kazı alanındaki gündelik izlenimleriyle kişisel bellek anlatımlarının bir sekansta stop-motion animasyon tekniğiyle aktarılması da anlatıyı ayrıca güçlendirmiştir.”
Öte yandan, yapımcılığını ve yönetmenliğini Özge Deniz Özker'in, görüntü yönetmenliğini Kenan Özer'in üstlendiği belgesel film, EurasiaDoc Belgesel Film Senaryo Atölyesine katılma hakkı kazanan altı yaratıcı belgesel film projesinden biri oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından Belgesel Film Yapım Desteği aldı.
KAZI DEVAM EDİYOR
Heraion Teikhos’un Kadınları’nda kendisi de Trakyalı olan yönetmenin anlatımlarının yanı sıra, Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesine bağlı Karaevli mahallesindeki beş bin yıllık antik Heraion Teikhos (Hera’nın Şehri) kentinde kazı işçisi olarak çalışan sekiz kadın ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik’in anlatımlarıyla birlikte kazı alanında yapılan çalışmalara dair görüntüler yer alıyor. Antik Heraion Teikhos kenti belgesel filmde bellek mekanı olarak ele alınıyor. M.Ö. 3. bin yıldan itibaren yerleşim bulunan Heraion Teikhos’ta 2000 yılında başlayan kazı çalışmaları halen devam ediyor.