Tarih: 18.09.2024 08:22

İkinci el araç satımında 'ortak bloke havuz' dönemi!

Facebook Twitter Linked-in

Dolandırıcılık vakalarını engellemek amacıyla bir süre önce kademeli olarak uygulamaya alınan bu sistem, 27 Eylül itibarıyla zorunlu hale gelecek. İkinci el araç almayı veya satmayı planlayanlar, "Güvenli Ödeme Sistemi nedir ve kimler bu sistemi kullanacak?" sorularının cevaplarını araştırmaya başladı. İşte, 27 Eylül'de yürürlüğe girecek olan "ortak bloke havuz" sistemi hakkında bilmeniz gerekenler...

ARAÇ ALIM SATIMINDA 27 EYLÜL DÖNÜM NOKTASI

İkinci el araç alım satımında güvenli ödeme sistemi, dolandırıcılıkların önlenmesi amacıyla zorunlu hale geliyor. Bu yeni düzenleme, dolandırıcıların faaliyetlerini sınırlamak adına kademeli olarak uygulanmıştı ve 27 Eylül'den itibaren tam anlamıyla devreye girecek.

İkinci el araç piyasasında merak edilen bu yeni sistem hakkında ATV Haber’e konuşan Otocenter Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kayatuzu, önemli detaylar paylaştı. Kayatuzu, devlet güvencesinde olan bu ödeme sisteminin dolandırıcılıkların önüne geçmeyi hedeflediğini belirterek, "Sistem kademeli olarak devreye alındı. Şu an için yetkili satıcıdan yetkili satıcıya yapılan satışlarda bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak taraflardan birinin yetkili satıcı olması durumunda güvenli ödeme sisteminin kullanılması şart. 27 Eylül itibarıyla ise tüm araç alım satımlarında bu sistem zorunlu hale gelecek" açıklamasını yaptı.

"İKİ ŞAHIS ARASINDAKİ ARAÇ ALIM SATIMINDA..."

Noter Başkatibi Ahmet Onat, güvenli ödeme sisteminin, alıcı ve satıcı arasında tamamen güvenli bir işlem süreci sunduğunu belirterek, "Bu sistemin vatandaşlar arasında, yani iki birey arasında yapılan araç alım-satımlarında da kullanılmasını öneriyoruz" dedi.

GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?

Onat, "Alıcılar, kendi cep telefonlarından veya 'takasbank' uygulamasını indirerek üyelik oluşturuyor ve bir referans kodu alıyorlar" diyerek sistemin işleyişini şu şekilde açıkladı:

"Aracı satacak kişi, bu referans numarasını kendi bankasına girerek paranın satış işlemi tamamlandıktan sonra kendisine ulaşacağını görebiliyor. Bu süreçte paranın bir tarafın hesabına aktarılması söz konusu değil. Para, ortak bloke hesapta tutuluyor. Alıcı ve satıcı işlemi onaylayıp imza attıktan sonra para satıcının hesabına aktarılıyor."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —