“Kalifiye eleman sorunu dışarıdan eleman getirmekle çözülmez”

“Kalifiye eleman sorunu dışarıdan eleman getirmekle çözülmez”

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED), Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen ve beraberindeki heyet Genel Merkezde bir araya geldi.

ADANA – MALATYA İŞ KÖPRÜSÜ

Toplantıda federasyonun proje çalışmaları hakkında görüş alışverişlerinde bulunuldu. Ele alınan konuların başında, Genç DAİMFED Projesi, İnşaatı Tamamlama Sigortası, Federasyonun Oda çalışmaları, YAP-SAT, Kalifiye Eleman Eksikliği ve Kamu Müteahhitlerinin sorunlar dile getirildi.

KARSLIOĞLU’NDAN ESEN’E ÖVGÜ DOLU SÖZLER   

Genel Başkan Mustafa Karslıoğlu, DAİMFED Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen ve beraberindeki heyetin ziyaretlerinin memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Karslıoğlu burada yaptığı konuşmada, “DAİMFED Malatya Şubesi bizim için çok önemli. Çünkü şube olarak açtığımız en kurumsal yapıyla faaliyete geçti. Bu yapıyı da sağlayan Şube Başkanınımız Kadircan Esen kardeşimiz oldu. Diğer şubelerimize de önayak oldu ve öncülük etti. Tabi yönetim kurulundaki değerli kardeşlerimiz yine STK’larla işbirliği halinde olan ASKON Başkanımız Aydın Bey ve Reha Bey başta olmak üzere aktif insanları federasyon içerisinde şube anlamında bir yerlere getirmek kolay değil. Bu oluşumu başlatan Kadircan Başkanıma öncelikle şahsım ve yönetim kurulumuz adına teşekkür ediyorum” dedi. 

KARSLIOĞLU: GENÇ DAİMFED MUHTEŞEM BİR PROJE

DAİMFED’in kurulduğu günden bugüne kadar birçok projeyi hayata geçirdiğini ve daha iyi projelerle sektörü ayakta tutmak için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını belirten Karslıoğlu, “Öncelikle Genç DAİMFED Projesi çok önemli ve biz bu projeyi çok önemsiyorum. Hem yeni mezun olan mühendis kardeşlerimizi istihdam edebilmek, hem de o genç beyinlerin federasyonumuzdaki yapıya büyük katkısı olacağına inanıyorum. En önemli meselede, gençlerin henüz okul bitmeden sonradan nasıl iş bulacağım, nasıl istihdama gireceğim, nasıl kendimi yetiştireceğim endişesini ortadan kaldırarak, kendilerine özgüven depoluyoruz. Genç DAİMFED, muhteşem bir proje. Biz bu projeyi yıllardır dernek dönemimizde yani AKAMDER ve AYAMDER’de yapıyorduk. Müteahhitler Birliği’ndeki kardeşlerimizle birlikte, Adana olarak bu çalışmaları ve uğraşımızı veriyorduk” şeklinde konuştu.

KARADENİZ LOBİSİNİN DNA’SINI BİLİYORUZ

Nüfus yoğunluğu ve ticari potansiyeli anlamında Adana’nın bölgenin lideri olduğunu ve bir bakıma ağabeyi konumunda olması gerektiğini ifade eden Genel Başkan Karslıoğlu, “Bölgemizde yapılaşma çok zor oluyor. Karadeniz yapılaşmasını örnek almamız gerekiyor. Onları ben aslında yürekten kutluyorum. Her platformda eleştiriyorum ama eleştirim aslında kutlamak. Bakıyorsunuz Ankara’da 150 Genel Müdürün 143’ü Karadenizli, 135’i Trabzon Of’lu. Anadolu yapılanmasında bunu bizler sağlayamıyoruz. Bunu sağlayabilmenin yöntemi de; yerelde her sektör kendi başına bir topluluk yaratıp lobi oluşturması gerekiyor. İçimizde iki dönem Aladağ Belediye Başkanlığı yapmış olan meslektaşımız, duayenimiz Mustafa Akgedik Bey var. Kendisi de bu fikirlerimize katılacaktır. Yani bizlerin lobi oluşturmamız gerekiyor” diye konuştu.

“TİMKON GELİYOR

Karslıoğlu sözlerine şöyle devam etti, “DAİMFED olarak Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Mersin, Adana, Malatya, Kuzey Kıbrıs, Nahçıvan şubelerimiz var. Önümüzdeki süreçte de Antalya Mimar Ali Gözükara öncülüğünde şubemiz açılacak. Bizim esas büyük hedefimiz ODA olmak Ve TİMKON’u Kurmak. DAİMFED olarak ODA olmak için elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Biz ODA olmadığımız müddetçe bu sektörün sorunlarını bu tip sivil toplum örgütleriyle çözemeyiz. Buralar yaptırımı olan kuruluşlar değil, yaptırımı olan kuruluşlara geçmemiz gerekiyor. Her zaman dile getiriyoruz, berberlerin kasapların birer odası var ama biz o odayı istemiyoruz. Biz böyle bir yapılaşma istemiyoruz. Onlar da Ticaret Odası’na, Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na bağlı çalışıyor. Biz Ticaret Odası ve Sanayi Odası kisvesinde Müteahhitler Odası’nın oluşmasını istiyoruz. Yani hem sicil altına alınması, hem de yaptırımı oranın yapması gerekiyor. Bu konuyla alakalı araştırmalarımız 1973 yılında Meclise sunulmuş bir yasa teklifi var ama bu teklif öyle kalmış. Aradan 51 yıl geçmiş, 51 yıl sonunda DAİMFED bunun örtüsünü kaldırıp, hedefe doğru ilerlememiz gerekiyor. Bunun yöntemi ise önce dernekleşmekti. Adana bu birlikteliği sağladı. Sonra federasyonlaşmaktı, bunu da sağladık. Şimdi bölgemizde yine Kadircan Bey’e çok büyük görev düşüyor. Doğudaki kuracağımız ve kurulmuş olan Müteahhit Birliklerinin federasyonlaşmasını sağlayacak. Doğudan bir federasyon başkanı çıkaracağız, biz de Adana ve Mersin olarak iki federasyon buradan çıkacak, üçüncü federasyon da konfederasyona gidebiliyoruz. Uzun bir süreç ama ODA’ya varmanın hedefi budur. Resmi bir ODA haline geldiğimiz zaman, nasıl kurduysak bunların hepsini törenle fesih etmemiz gerekiyor. Hedefe ulaştıktan sonra hem dernekleri, hem federasyonları, hem de müteahhit birliklerini fesih edeceğiz. Ben inanıyorum ki, DAİMFED en kısa zamanda ODA kapsamına alınacak” dedi.

“YAPILARIN ÖMÜR BOYU GARANTİLİ OLMASINA RAZIYIZ”  ANCAK…            

Sektörün ve müteahhitlerin sorunları çok fazla olduğunu vurgulayan Karslıoğlu, “Yap-Sat yapan kardeşlerimiz ne kadar bu işten sorumlu olduklarını bilmiyorlar. Kimi rivayete göre 25 yıl, kimi rivayete ahirette de sorgulanabiliyorsunuz. Ölenler sorgulanıyor buna sözümüz yok elbet ama kalanlar da burada sorgulanıyor. Kalan evlatları mahkemede her türlü sorgulanıyor. Bir kere biz bu durumu federasyon olarak başarabiliriz. Önümüzdeki süreçte bizler bir yapı için ömür boyu garanti verebiliriz. Devletimiz de bunun ucundan tutacak ve o yapıyı sürekli kontrol altında tutacak. Yapıların kolon denetlemesi yapılabilir, belediyeleri görevlendirebilir. Makine Mühendisleri Odası nasıl her zaman asansörleri kontrol ediyorsa, her yıl denetimden geçirilen binalardan sonra biz ömür boyu garantiye razıyız” ifadesini kullandı.   

“İNŞAATI TAMAMLAMA SİGORTASI ZORUNLU OLMALI”

DAİMFED olarak, inşaatı tamamlama sigortasını gündeme getirdiklerini ve bu konunun son derece önemli olduğunu belirten Karslıoğlu, “Müteahhittin kaçması, hayatını kaybetmesi, iflas etmesi konusunu rafa kaldırmak istiyoruz. Türkiye Sigorta yetkilileriyle görüştük, projeyi sigorta şirketine veriyoruz, takibini onlar yapıyor. Trafikte nasıl kasko varsa, bizler de inşaatı tamamlama süresini kaskoya benzetiyoruz. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatı tamamlama sigortasını yüzde 10’nuna kadar istiyor. Biz bunun yüzde 100’e çıkartılmasını istiyoruz. Biz vatandaşlara diyoruz ki, müteahhit size düşen payı 80 metrekare veriyorsa, siz 78 metrekare anlaşın ve tamamını müteahhit ödesin diyoruz. Yarısını müteahhit, diğer yarısını vatandaş ödeyecek. Vatandaşlarımız da buna çok sıcak baktı. Adana’da bütün toplantılarımızda artık müteahhit gittiği zaman inşaatı tamamlama sigortası yaptır demeye başladı. Bu sigorta sistemi müteahhitlik sektöründe de zorunlu hale gelsin istiyoruz. Böylelikle inşaat bitene kadar herkesin içi rahat olur.   

“KALİFİYE ELEMAN SORUNU DIŞARIDAN ELEMAN GETİRMEKLE ÇÖZÜLMEZ”

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, özellikle sektörün kalifiye eleman sıkıntısının çok fazla olduğunu dile getirdi. Karslıoğlu, “Federasyon olarak Adalet Bakanlığı ile aramızda protokol imzaladık. Terör ve yüz kızartıcı suçlar hariç, mahkûmlara (bay-bayan) eğitim vererek hem kişileri topluma, hem de sektöre eleman kazandırıyoruz. DAİMFED olarak ceza evlerinde hükümlü ve yükümlü bulunan, sosyal proje hedeflerimiz çerçevesinde terör ve yüz kızartıcı suç harici olan kardeşlerimize, tespit ettiğimiz 16 meslekte eğitim vererek, bu konulardaki "Kalifiye Elaman" eksiğimize önemli katkı koymak istiyoruz. ‘Mesleğim Elimde’ projesini Adana Cumhuriyet Başsavcılığımız ile başlattık. Cezaevlerinden 2 bin 300 hükümlü tespit edildi. Federasyonumuza bağlı diğer iller ile bu sayıyı 25 bin kişiye çıkaracağız. Sorun dışardan eleman getirerek çözülemez. Bu yanlıştır ve hukuka aykırıdır. Bizim insanımız bize yeter. Sadece soruna sahip çıkmak lazımdır” şeklinde konuştu.

KADİRCAN ESEN: ELİMİZİ TAŞIN ALTINA SEVE SEVE KOYDUK

DAİMFED Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen ise yaptığı konuşmada, ”Bazı noktalarda depremin vermiş olduğu tecrübeleri de sahaya uygulayarak ilerleyen, inşaat teknolojilerini yapılarımıza entegrasyonunu sağlayarak yeni, modern ve daha nitelikli hem şehirler, hem de yapılar oluşturmak amacıyla DAİMFED Malatya Şubesini aktif hale getirdik. Malatya’da bu şekilde topluluğun ciddi bir eksikliği vardı, başkanım ve yönetim kurulu bu eksikliğin farkında olarak bizleri bu göreve davet ettiler ve bizler de seve seve taşın altına elimizi koymaktan çekinmedik. Bizler arkadaşlarımızla beraber Adana merkezde bulunan federasyonumuzla ciddi çalışmalar yapmak ve bu çalışmaları geliştirme noktasında adımlar atmaya başladık. Mayıs ayında DAİMFED Malatya Şube Başkanlığı görevine geldikten sonra, Haziran ayında DAİMFED Malatya Şube açılışını ciddi bir katılımla, ses getirecek düzeyde gerçekleştirdik. Şimdi de çalışmalarımızı yerel gündemde ilerletmeye çalışıyoruz. Bu konuda federasyonumuzun vermiş olduğu destekler için çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

“MALATYA ŞUBEMİZİN DESTEĞİNİZE İHTİYACI VAR”

Kadircan Esen            sözlerini şöyle sonlandırdı, “Federasyon başkanımızdan bir istirhamım olacak. Malatya şubemizde özellikle malzeme tedarikinde ciddi sıkıntılarımız var. Esnafımızın çok ciddi sıkıntıları var. Bu konuda ortak çalışmalar yaparak, ticari gelişmelerle Malatya Şubemizi gündeminize alırsanız çok memnun oluruz. Çünkü depremden sonra Malatya’da üretim yapan bazı bloklarımızda üretim yaptı, fakat pazarlama noktasında sıkıntı yaşayan yerler var. Bazı müteahhitlerimizin iş yapma konusunda sıkıntıları olmuştu. Proje gurubu bundan en az etkilenen gurup oldu. Çünkü şu an Yerinde Dönüşüm çalışmaları devam ediyor, onların projeleri oluşuyor. Bu konuda ticari çemberde bir gelişme olursa, Malatya şubemizi de bu şekilde gündeminize alırsanız arkadaşlarım adına çok memnun oluruz. Bu güzel organizasyon ve göstermiş olduğunuz ev sahipliğiniz için öncelikle Genel Başkanımız Mustafa Karslıoğlu’na, değerli yönetimine ve üyelerine teşekkür ediyorum” dedi. 

Toplantının sonunda her iki heyet hatıra fotoğrafı çekildi ve günün anısına hediyeler takdim edildi. 

      

 



Uzmanlar tarih verdi: Milyonlarca insan ölecek

MVA-BN adlı aşı, bu onayı alan ilk ürün olarak kaydedildi...

Hayvanla teması olmayan bir insanda kuş gribi çıktı...

Dünya 2024'te en sıcak yazı yaşadı!

Risk düşük ancak hazırlıklı olunmalı!

Tehlike artıyor! O ülkede vaka sayısı 48'e yükseldi!

Akciğer kanseri aşısı!

En çok iki grup etkilenecek!

Aynı evi paylaşanların teması risk oluşturuyor

Maymun çiçeği virüsü artık Asya'da: O ülke ilk vakayı bildirdi!

Mağdur esnafın sesini duyun, zararı karşılayıp destek olun!

Bulut, “Enflasyon, Saray’ın duvarlarını aşamıyor”

“GSS Borçları Silinmeli”

Av turizmi adıyla yine katliam peşindeler!

“Türkiye, iş cinayetleriyle anılan bir ülke oldu”

Atatürk’ün Partisinde Yakışıksız İşler!

Tanburoğlu: “AKP, bilerek ve isteyerek eğitimi siyasallaştırmıştır”

Barut, ‘Usta öğreticilere maaş da ödenmiyor’

Milletvekili Sümer, ‘Eğitim öğretim yılı sorunlu başladı’

Kısacık Kozan’ı ziyaret etti

Evini satacaklar veya kiralayacaklar dikkat!

2025 maaş zamları hesaplanıyor!

4 büyük bankadan '0' faizli kredi...

Emekli olacaklar için yüzde 86 zam detayı! Büyük fark var

Hala eleman sıkıntısı var! Çalışsın diye 3 ay bekliyorlar...

İkinci el araç satımında 'ortak bloke havuz' dönemi!

Vatandaş bu düşüşün sebebini merak ediyor!

Akaryakıt fiyatlarında yeni bir indirim bekleniyor!

Kredi kartı limitleri ve faizleri için açıklama!

Otomobilde 4 yılın ardından yeniden! Kalem kalem hesapladı, ayda 33.600 liralık kazanç

Oya Tekin: 'Sara ile gurur duyuyoruz'

Adana Demirspor 90+8'de yıkıldı: 2-1

Adana'da puanlar paylaşıldı: 1-1

Adanaspor Soulemane Bamba’yı unutmadı

Adanaspor’dan TSYD’ye ziyaret

Adana 01 tek golle 3 puan aldı: 1-0

Adanaspor Aradığı Oyuncuları Buldu...

Bonke Masum, Adanaspor'da

Adana Demirspor’u zor bir lig bekliyor! Demirspor’a transfer tahtası açılamıyor...

Adana'nın Futbol Kulüplerinin Kaderi Netleşiyor!

“Kahraman Gazilerimize borcumuzu asla ödeyemeyiz!”

'Gazilik Ömür Boyu Taşınacak Büyük Bir Onurdur'

Narin, o ahırda Türk toplumunun kaldıramayacağı bir şey gördü!

Narin bulunmasın bulunmasın diye her şeyi yapmışlar

Narin Adı Yüreğir’de Yaşayacak

Kızımın acısını yaşayamıyorum!

Salim Güran'ın iki yengesiyle yasak ilişkisi var, Narin onları görmüş olabilir

Narin'in köyündeki lüks araçlar! 3 Porsche'nin sırrı çözüldü! Güran ailesi mercek altında

Narin anne ve amcasını uygunsuz bir vaziyette gördüğü için öldürülmüş!

Neler değişecek...

Atatürk Parkı’nda Bendir Sesleri

Evini satacaklar veya kiralayacaklar dikkat!

2025 maaş zamları hesaplanıyor!

Bu formül öksürüğü kesiyor...

Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'a siyasi yasak getirildi

Yeni kan grubu keşfedildi...

Hoşfikirer ve Ercan yoğun bakımdan çıktı              

Şehit ve Gazi Derneklerinden Vali Köşger’e Ziyaret

“Kahraman Gazilerimize borcumuzu asla ödeyemeyiz!”

4 büyük bankadan '0' faizli kredi...

Uzmanlar tarih verdi: Milyonlarca insan ölecek

Bazı meslekler 2030 yılına kadar yok olacak...

Oya Tekin: 'Sara ile gurur duyuyoruz'

“Gazilik, Milletimiz İçin Şereflerin En Yücesidir”

Öğrenci Abonman Kartı’yla ulaşımda ücret yarı yarıya

Otobüs durağında rahatsızlanan işçinin para, telefon ve altın kolyesini çaldı

Hogir Pirosi kod adlı Halil Yiğit öldürüdü!

STK’lardan Halil Nacar’a destek

Başkan Demirçalı’dan Eğitime Destek!

Damadını vurmak isterken ona siper olan kızını öldürdü

Otobüsün açık kapısından düşüp ölmeye 4 yıl hapis

Mağdur esnafın sesini duyun, zararı karşılayıp destek olun!

Çatıdan düşüp, hayatını kaybetti...

Adana’da firari 4 hükümlü yakalandı

Emekli olacaklar için yüzde 86 zam detayı! Büyük fark var

Motosikletlerle öldürüyorlar! Aileler çocuklarınızı koruyun...

16 ilin valisi değişti!

NASA'dan kritik uyarı!

10 milyon dolarlık haraç çetesi! Önce iki oğlunu vurdular sonra petrol istasyonu ve kafesi kundaklandı

Çukurova Üniversitesi En İyi Performans Gösteren Üniversiteler Arasında…

Yükleniyor