Tarih: 15.09.2024 18:18

Oranlar korkutucu!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'de 18-24 yaş aralığındaki her üç gençten biri ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor.Bu durum ülkedeki ev genci kavramının sayısının her geçen gün ev genci sayısının artmasına neden oluyor. Gençlerden kimisi iş bulamazken, kimisi de bulduğu işin şartlarını beğenmiyor. Açıklanan “Bir Bakışta Eğitim 2024”  raporu gerçeği gözler önüne seriyor. 

TÜRKİYE OECD ÜLKELERİ ARASINDA BAŞI ÇEKİYOR 

Sosyolog Doç. Dr. Gökçen Çatlı, "Evde oturmayı tercih eden ya da buna zorunlu kalan gençlerin sayısı dünya çapında yükseldiği gibi,  özellikle Türkiye de OECD ülkeri arasında başı çekiyor. Şu anki çalışan nüfus gelecek 20 yılımızı şekillendirecek ve düşünün ki istihdama bir şekilde katılmayan nufüs toplumsal alana katkı sağlamayacak" dedi. 

ORAN KADINLARDA DAHA FAZLA 

Açıklanan rapora göre ev genci olma oranı kadınlarda yüzde 41,4 iken; erkeklerde bu oran yüzde 21, seviyelerinde.  Bu durumun ilerleyen dönemlerde toplum yapısında değişikliklere neden olacağı belirtiliyor.

TÜRKİYE’DE HER DÖRT ÜNİVERSİTE MEZUNU YETİŞKİNDEN BİRİ İSTİHDAMDA DEĞİL

Sosyolog Doç. Dr. Gökçen Çatlı "Eğitimdeki yükselme olumlu gibi görünse de önemli olan istihdam işlevsellği. Ancak görüyoruz ki bu Türkiye'de verilmiyor." ifadelerini kullandı. 

İSTİHDAMIN AZLIĞI VE EKONOMİK KOŞULLAR BU DURUMUN NEDENLERİNDEN 

Sosyolog Doç. Dr. Gökçen Çatlı ayrıca, "Gençler bu manada çok kırılgan. Üniversiteden mezunlar fakat diplomalarına karşılık gelen kendilerini mutlu hissedecek bir işte olmadıkları için evde olmayı tercih ediyorlar.Dolayısıyla gençler ev içinde olmayı tercih ediyor, aksi halde çalıştığında masraflarla kazancının örtüşmeyeceğini düşünüyor." açıklamasını yaptı. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —