9170,56%-0,08
39,10% 0,01
44,58% 0,90
4170,15% 0,91
6643,94% -0,16
ÇAĞRIMIZA KULAK VERİN!
Şahin Bilgiç, “Hasatı yapılan tüm ürünlerin tamamında verim kaybı görülüyor. Buğdayda da rekolte oldukça düşük. Yapılan hasar tespitleri oldukça fazla.” dedi.
OSMAN BAĞIŞ, “ÜRETİCİNİN BEKLENTİLERİ DİRİ TUTULMALI”
Adana Ticaret Borsası (ATB) Mayıs Ayı Olağan Meclis toplantısında; Çiftçilerin tarımsal üretime katkılarını arttırmak, yaşam memnuniyetlerini ve geleceğe dair beklentilerini devletin diri tutması gerektiğini söyleyen ATB Meclis Başkanı Osman Bağış, “Buğday, sadece bir ürün değil, yaşadığımız bu toprakların alın teri, umudu, aşı ve ekmeğidir. Kurak geçen sezonun ardından zirai don yaşanması buğdayı ciddi verim kaybına uğrattı. Çiftçiler umudunu ertelemek zorunda kaldı. Buğday üreticisi zor bir dönem geçiriyor. Ayçiçeği ile mısır üretimi ve rekoltesinin çiftçilerin beklentisine cevap vermesi umudundayız. Bizim çiftçilerimiz vefalıdır. Sezon geldiğinde yine umutla ekimini yapacak, sabırla üretimine devam edecektir. Bu yüzden devletimiz çiftçilerimizin beklentilerini her zaman diri tutmalıdır.” dedi.
ŞAHİN BİLGİÇ, “CUMHURBAŞKANIMIZIN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”
İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden kaynaklı Adanalı üreticilerin zararının yaklaşık 10 milyar TL’nin üzerinde olduğunun tespit edildiğini ifade eden Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirme “Tarım ürünlerinde sürdürülebilirliği sağlamak için üreticilerin zararının hızlı şekilde telafi edilmesi lazım. Üreticilerimizde hasarın büyük bir kısmının, devletimizce karşılanacağı noktasında bir beklentisi var. İlgili bakanlıkça yapılan tespit çalışmalarının biran önce sonuçlandırılması lazım. Nasıl bir destek verilecekse hızlı şekilde açıklanması gerekir. Çukurova Bölgesinin yaşadığı bu sıkıntılar Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz ve ilgili Bakanların katıldığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ev sahipliğinde yapılan ”Ekonomi Şurasında” Adana Ticaret Borsamız adına söz alarak dile getirdim. Kuraklığın ve Don afetinin ortaya çıkardığı sorunları, su sıkıntısını ve tarımsal sorunların artarak devam edeceğini belirttim. Kapalı Devre Basınçlı Sulama Sistemiyle Çukurovanın bu verimli topraklarının biran önce buluşmasının gerekliliğini ifade ettim. Adananın Kapalı devre basınçlı sulama sisteminin 2026 yılı yatırım programına dahil edilmesi şartdır. Gönül isterdi ki 2025 yılı yatırım Programında yer almasıydı. Adana gibi verimli topraklara sahip bir ova ihmal edilemez. Çukurovamızın hem ülkeyi hemde dünyayı besleyecek güçte olduğu unutulmasın. Bugün ikinci ürüne su yetmeyeceğini konuşuyorsak yarın birinci ürüne su bulamayacağımızı konuşur hale geliriz. ATB Meclisinden Sayın Cumhurbaşkanımıza bu sıkıntıların giderilmesi için Adana’mız adına ricada bulunmak istediğimi ifade ediyorum. Ayrıca ilimizin milletvekillerine, belediye başkanlarına, STK Başkanlarına sesleniyorum; Adana sevdalısıysak bu konuda birlik olalım.”
SU GİBİ AZİZ OL DERLER
Başkan Bilgiç, “Bundan 30-40 yıl önce bir bardak su ikram ettiğimiz insanlarımız, Su gibi aziz ol derlerdi. Biz geçmişte hoyratça kullandığımız suyla alakalı bugün bir sınav veriyoruz. Kuraklık, iklim değişikliği, zirai don, sel gibi afetleri ülkemizin farklı bölgelerinde farklı şekilde büyük sıkıntılarla yaşıyoruz. Eğer bugün ciddi tedbirler almaz isek yarın çok geç olacak. Gün bugün diyoruz. Bu konuda birlik olalım, güçlü olalım. Bir toplumun refahı, gücü üretimden geçer. Üretmezsek üretene muhtaç oluruz. Bu ülkenin toprağı bereketli, insanı çalışkandır. Yeter ki inanalım, mücadele edelim, gece gündüz demeyelim. Gerisini tevekkül edelim.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ATB Meclis gündem maddelerine geçildi.