6 Şubat 2023 depreminde hasar gören 75. Yıl Sanat Galerisi’nin yıkılması ve yerine yenisinin yapılacağının duyurulmasına rağmen bugüne kadar bir tek çivi çakılmayan alan için sanat çevreleri tarafından eleştirilen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a ricada bulunularak,” “Lütfen 75.yılı ve Göl Mahallesi'nde yapıldığı fısıldanan kültür merkezini sanatla uğraşan ve sanat izleyen halkın temsilcilerinin de fikirlerini alarak ilerleyin. Sizden ricamızdır” denildi.
Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Haluk Uygur, Başkan Zeydan Karalar’a sosyal medya üzerinden bir açık mektup yazarak,”Bir zamanlar 6 galerisi olmasına rağmen, 2 milyondan fazla nüfusu olup da resmi bir sanat galerisi olmayan bir kent halindeyiz şuan” ifadesini kullandı.
Uygur, şunları kaydetti:
“Sayın Başkan Zeydan Karalar'a ricamdır. ikinci bir ricam da bu mesajı ona ulaştırabilecek arkadaşların ulaştırmasıdır.
Sayın Başkanım;
75.Yıl Sanat Galerisi’nin yıkılması ile birlikte malumunuz Adana'da resmi bir sanat galerisi kalmadı. Ve şuan galerinin yeri bir çukur olarak durmakta. Bir zamanlar 6 galerisi olmasına rağmen, 2 milyondan fazla nüfusu olup da resmi bir sanat galerisi olmayan bir kent halindeyiz şuan. Bu durumu görüşmek için gittiğimiz Belediye görevlileri, 75. Yıl'ın ihale aşamasına geldiğini, merak etmememizi ve en kısa zamanda eskisinin aynısı bir galeri yapılacağını söylüyorlar. Mimari görünüş olarak aynı olması güzel bir hazırlık, ancak 75.Yıl bir otel lobisi olarak yapılıp, sonradan galeri haline getirildiği için, yıkılmadan önce de galeri olarak önemli eksiklikler taşıyordu. Örneğin alt kat hiç kullanılamıyordu. Üst katın duvarları direklerle bölünerek, sergileme alanları parçalanmıştı. Akustik kötüydü. Vb. Dolayısıyla eskisinin aynısı yapılırken, bu önemli eksikliklerin giderilmesi uygun olur. Bu eksiklikler için de orayı kullanacak olan sanatçılarla görüşmeden, ihaleye çıkılması, proje yapılması ortaya daha az kullanışlı bir yapı çıkaracaktır. Adana böyle görüşmeler yapılmadan inşa edildiği için ölü balina gibi yatan eserlerle dolu maalesef. Buna en iyi örnek Üniversitedeki Kongre Merkezi. Senfonimizin bile bir salonu yokken, milyon dolarlara mal olan merkez yeterince kullanılamıyor. Bunun nedeni o zaman dönemin rektörüne gidip benzer teklifi yapmamıza rağmen, bizi dikkate almayıp, neredeyse kovmasıdır. Halbuki salon uygun olsaydı senfonimiz şimdi güzel bir salona taşınmış olabilirdi. Ayrıca başka binalara ihtiyaç duymayacak kadar çok amaçlı salonlar, sinemalar, atölye odaları vb. olanaklara ulaşmış olurduk. Üzgünüm ki milyonlar çöpe gitti ve bir bina yığınımız oldu. Seyhan Belediyesi'nin, Çukurova Belediyesi'nin, Yüreğir Belediyesi'nin kullanışsız kültür merkezleri de bu durumda... Yeterince kullanılamıyorlar. Valilik kültür ve turizm müdürlüğüne bağlı, yirmi yıldır içinde bir tek etkinlik yapılmayan Yüreğir Kültür merkezi de aynı şekilde... Sayın başkanım .Lütfen 75.yılı ve Göl Mahallesi'nde yapıldığı fısıldanan kültür merkezini sanatla uğraşan ve sanat izleyen halkın temsilcilerinin de fikirlerini alarak ilerleyin. Sizden ricamızdır. Saygılarımızla”