-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
SGK'dan 'emeklilik' denetimi! Yüz binlerce kişinin emekliliği iptal edildi
SGK tarafından başlatılan 'sahte sigortalılık' denetimleri devam ediyor. Yapılan denetimlerde özellikle Bağ-Kur yerine SSK'den daha hızlı emekli olmak isteyenlerin yaptığı usulsüz işlemler tespit edilirse emeklilik iptal ediliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından başlatılan 'sahte sigortalılık' incelemelerinde usulsüzlük tespitine yönelik çalışmalar devam ediyor. Kurum, 2016 yılından sonra emekliliğinde şaibe olduğu düşünülenleri incelemeye aldı. Bahsi geçen denetimlerde çoğunlukla 'naylon şirketler' üzerinden yatırılan SGK primlerine odaklanılırken, bu yolla emekli olan ve yaşlılık aylığı bağlanan kişilerin evlerine tebligat gönderildi. Ayrıca sahte sağlık raporlarıyla emekli edildiği değerlendirilenler de incelemeye alınıyor.

EVLERİNE TEBLİGAT GÖNDERİLİYOR
Emekliliği uygunsuzluk içeren kişilerin tespitinin ardından ilk aşamada SGK tarafından ilgili kişinin ikamet adresine bir tebligat yollanıyor. Tebligatta belirtilen SGK ilçe merkezine savunma verilmesi talep edilirken, 3 iş günü içinde davete icabet edilmesinin önemli olduğu hatırlatılıyor.

ÖDEMELER YENİDEN TAHSİL EDİLİYOR
Usulsüzlük tespitinde hata SGK'dan kaynaklanıyorsa geriye doğru faizsiz 5 yıl, vatandaştan kaynaklanıyorsa geriye doğru faiziyle birlikte 10 yıl yapılmış ödemeler yeniden tahsil ediliyor.
SGK denetimlerinde emekliliğin usulsüzlüğünün tespiti halinde ilk aşamada ilgili kişinin emekli maaşı almasına son veriliyor. Ardından bugüne kadar aldığı emekli aylıkları yasal faiziyle birlikte hesaplanıyor ve geri ödemesi için ilgili kişiye gönderiliyor. Ayrıca sigortalı bildiren iş yeri sahipleri ve sigortalı bildirilen kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına resmi belgede sahtecilik ve SGK'yı zarara uğratma suçları nedeniyle suç duyurusunda bulunuluyor.
GEÇEN SENE ÇETE ÇÖKERTİLMİŞTİ
Geçen yıl Aydın’da “Joker Çetesi” denilen çeteye operasyon düzenlenmiş ve yüzlerce kişinin emekliliği iptal edilmişti. SGK uzmanı Özgür Erdursun konuyla ilgili olarak Birgün'e açıklamalarda bulundu.
BİNLERCE İPTAL VAR
Erdursun, şu ana kadar yüz binlerce kişinin emekliliğinin iptal edildiğini aktararak, "SSK’dan emekli olmak için işyeri ortağı olup başka bir işyerinde kendisi sigortalı gösterenler oluyor. SSK’dan emekli olmak daha kolay olduğu için bu yol tercih ediliyor. Emeklilik alınıyor. Ancak daha sonra iptal edilebiliyor" dedi.
İftar programında birlik beraberlik mesajı
Yetkili servisler kontrolden çıktı: Arızayı söylemenin bile bedeli var!
Halil Nacar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iftarına katıldı
Hekimlerden 14 Mart’ta Beyaz Yürüyüş...
Adana’da bayramda yağmur ve serin hava etkili olacak
Barut'tan eşitlik ve adalet çağrısı; "İnfazda eşitlik haktır"
ATB ve AOSB’den Adana’nın Üretim Gücü İçin Güç Birliği
Lastiği patlayan ambulans devrildi; 3 sağlık personeli yaralandı
“Lider öğrencilerimiz sürdürülebilir geleceğe yön veriyor”
Şerif Kaya’dan tarihe tanıklık eden roman: “Mor Tepelerdeki Çocukluğum”
Adana Demirspor 1 attı 4 yedi...
Yurtçu kabri başında anıldı
Karaisalı’da iki ayrı kazada traktör altında kalan 2 çiftçi öldü
Kavurma yapılan şampiyon atın sahibine yüklü ceza!
Büyükşehir’den Kozan’da iftar buluşması...
Sağlık-Sen 14 Mart'da Sağlık Çalışanlarını Unutmadı...
CHP, Doğu Akdeniz Yerel Medya Buluşması’nı Adana’da Gerçekleştirdi
Halil Nacar: Tıp Bayramı kutlu olsun
Tayvan’dan Adana’ya Özel Davet
Adana’da mobilya atölyesinde yangın çıktı...
Çukurova’da miniklerden İstiklal Marşı’na anlamlı anma
Yükleniyor


