Tarih: 20.09.2024 13:26

Uzmanlardan kış lastiği uyarısı geldi...

Facebook Twitter Linked-in

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Motorlu Araçlar Komisyonu, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız günlerde, geçtiğimiz yıllarda yaşanan yoğun kar yağışı ve buzlanma sonucu yaşanan ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının, maddi, manevi mağduriyetlerin, ağır tonajlı araçların yollarda kalması gibi olumsuzlukların önlenmesi açısından hazırladıkları metni tv100.com editörü Müge Yücetürk ile paylaşarak, 'sürücülerimizin dikkatli ve tedbirli davranması gerekmektedir' uyarısında bulundu.

Metne göre, kış mevsiminde, özellikle otobüs, kamyon, TIR gibi ağır taşıtlar başta olmak üzere, hafif araçların dahi tüm tekerlerinde, uluslararası standartlarda (UN ECER 117.03) belirlenen sertifikalı ve onaylı Kış Lastiği kullanmaları gerekmektedir. Standartlarda Kış Lastiği belgelendirme şartları belirlenmiş olup, bu lastikler “3PMSF” (Üç Tepeli Dağ İçinde Kar Tanesi) logosuyla tanımlanmıştır, ifadeleri kullanıldı. 

Araç sahipleri dikkat! Uzmanlardan kış lastiği uyarısı geldi - Resim : 1

Uyarıda, "Örneğin Almanya, önceki yıllarda çıkardığı mevzuatlar sonucu, 1 Ekim 2024 tarihi itibariyle, kış lastiklerinde “3PMSF” işaretini, yapılacak denetimlerde zorunlu tutacağını ilan etmiştir.

"ÜLKEMİZDE KIŞ LASTİĞİ KULLANMAK ZORUNLUDUR"

"Ülkemizde ise, 9 Şubat 2017’de, 687 numaralı KHK ile, 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanununa eklenen 65/A maddesi ile yolcu ve eşya taşıyan ticari taşıtlara kışın Kış Lastiği kullanma zorunluluğu getirilmiştir. 1 Nisan 2017’de ise, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) tarafından “Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” yayınlanmıştır."

"Kanunda, Kış Lastiği belgelendirme şartları belirlenmiş ve bu lastiklerin  logosu “3PMSF” olarak tanımlanmıştır. Bu lastikler, Kış Lastiği logosu yanında çamur ve kar anlamına gelen “M+S” harflerini de taşımalıdırlar. Kanunun uygulama tebliğinde ise, sadece “M+S” işaretlemesi yeterli sayılmaktadır. Tebliğ, yük taşımasına rağmen, TIR römorklarını da Kış Lastiği kapsamına almamıştır. Çekicilerin de fabrika çıkışı “M+S” lastikler ile donatıldığı düşünüldüğünde, çekici ve römorkların tüm mevsimlerde, kış lastiği olmayan lastikler ile dolaştığı fiili durum yaratılmaktadır."

Araç sahipleri dikkat! Uzmanlardan kış lastiği uyarısı geldi - Resim : 2

“Yine kanun tebliğine göre, şehirlerarası otobüslerin sadece çeker dingilinde “M+S” lastik kullanımı zorunludur. Bu şekildeki bir kullanım, kış şartlarında bu araçlarda sorun yaratabilmektedir.”

TRAFİK KAZALARINDAKİ ÖLÜM ORANLARINDA ARTIŞ

"Ülkemizde trafik kaynaklı kazalarda ölüm oranının bir önceki yıla göre %25 arttığı bir ortamda, Dünya Sağlık Örgütü önerileri sonucu, 2030 yılında kazalardaki can kayıplarını, 2021 yılına göre %50 azaltma hedefinden uzaklaşıldığı görülmektedir. Bu hedeflere ulaşmak, ancak, sorunlu ve eksik mevzuatlarda acil düzenlemeler yaparak ve uygulamasını denetleyerek mümkün olacaktır."

Araç sahipleri dikkat! Uzmanlardan kış lastiği uyarısı geldi - Resim : 3

“TEBLİĞDE DÜZENLEME YAPILMALIDIR”

"Sonuç olarak, tespit ettiğimiz eksik ve uygunsuzlukların bir an önce giderilmesi için, 1 Aralık 2024 tarihinden önce, tebliğde düzenleme yapılmalıdır. Ardından ilgili kanunda yapılacak değişiklikler ile “3PMSF M+S” logolu lastiklerin, kışın tüm taşıtlarda kullanımı zorunlu hale getirilmelidir."

"Soğuk ve yağışlı hava koşullarının trafikteki olumsuz etkisini azaltmak, kış koşullarının hasarsız atlatılmasına katkı sağlamak amacıyla, tüm sürücülerimizi tedbirli olmaya çağırıyoruz ve trafik kurallarına uygun hareket etmelerini diliyoruz." denildi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —