• BIST 100

    9700,17%-0,48
  • DOLAR

    38,77% 0,02
  • EURO

    43,34% 0,75
  • GRAM ALTIN

    4061,18% 0,65
  • Ç. ALTIN

    6535,31% -0,12

Vatana adanmış bir hayat! Asker, mareşal, gazi, başöğretmen, ulu önder…

Yıl 1938, saat 09:05... Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 86’ncı yıl dönümü. Saatler bugün bir kez daha 09:05’te duracak; trafik akmayacak, insanlar yürümeyecek.

YAŞAM 10.11.2024 09:18:00 0
Vatana adanmış bir hayat! Asker, mareşal, gazi, başöğretmen, ulu önder…

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 86. ölüm yıl dönümünde, tüm yurtta ve dünyada saygı ve minnetle anılıyor. Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi ve Cumhuriyet’in banisi Atatürk, 10 Kasım 1938 tarihinde, İstanbul'daki Dolmabahçe Sarayı'nda saat 09:05’te hayata gözlerini yumdu.

Atatürk, Türk milletinin tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilen Kurtuluş Savaşı’nı zaferle taçlandırdıktan sonra, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’i ilan ederek Türkiye'yi çağdaş bir devlete dönüştürme yolunda büyük adımlar attı. 86 yıl önce kaybettiğimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yalnızca siyasi bir lider değil, aynı zamanda bilim, eğitim, kültür ve sanat alanlarındaki köklü reformlarıyla da Türk milletine aydınlık bir gelecek bırakmıştır.

MÜLKİYEDEN AYRILIP SELANİK ASKERİ RÜŞTİYESİ’NE GEÇTİ

1881’de dünyaya gelen Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını değiştiren ilk adım belki de ortaokul eğitimi için gittiği Selanik Mülkiye Rüştiyesi'nden kendi isteğiyle ayrılması oldu. Mülkiyeden ayrılan Atatürk eğitim hayatını Selanik Askeri Rüştiyesi’nde sürdürdü. Bu okulda matematik öğretmenliği yapan Yüzbaşı Mustafa Efendi, Atatürk'ü sınıftaki diğer "Mustafa"lardan ayırmak için üstün yetenekli öğrencisine ikinci ad olarak "Kemal" ismini koydu.

JKJHLHJL

Selanik Askeri Rüştiyesi’ni bitiren Atatürk, sonrasında ise İstanbul’a gelerek 1899 yılında Harp Okulu’na girdi. Buradan 1902 yılında teğmen rütbesiyle mezun olan Atatürk, Harp Akademisi'nden de 1905'te kurmay yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu.
Atatürk’ün buradan sonraki durağı ise Şam oldu. 1905 yılında kurmaylık stajı için Şam’da 5’inci Ordu emrine atandı. Suriye bölgesindeki üstün hizmetleri nedeniyle Beşinci Rütbe'den Mecidi Nişanı verilen Atatürk, 1907'de merkezi Makedonya'nın Manastır şehrinde bulunan 3. Ordu Karargahı'na atandı. Atatürk, 3. Ordu Karargahı'nın Selanik'teki kurmay şubesinde görevlendirildi.

BİNBAŞI RÜTBESİ ALDI

Mustafa Kemal Atatürk, Manastır ve Selanik'te görevliyken 1909'da İstanbul'daki 31 Mart Vakası'nı bastıran Hareket Ordusu'nda görev yaptı. Atatürk bir yıl sonra ise Arnavutluk'taki isyanı bastırmak için düzenlenen harekatta da görev aldı. İtalya’nın 1911 yılında Trablusgarp’a asker çıkarmasının ardından Atatürk Tobruk’a gönderildi. Tobruk ve Derne’deki başarısı Atatürk’ü binbaşı rütbesine çıkartırken, Atatürk 1912-1913 yıllarında Balkan Savaşı'na katılan Atatürk, Edirne'yi Bulgaristan'dan geri alan kolorduda görev yaptı.

HFGH

SAVAŞ ÇIKINCA CEPHEDE GÖREV ALMAK İSTEDİ

1913 yılında Sofya’da ateşeliğe atanan Atatürk’ün bu serüveni Birinci Dünya Savaşı’na kadar sürdü. Savaşın çıkmasıyla birlikte Başkomutanlık Vekaletine müracaat eden Atatürk cephede görev almak istedi.

ENVER PAŞA’YA MEKTUP YAZDI: VATANIN MÜDAFAASINA AİT FAAL VAZİFELERDEN DAHA MÜHİM VE YÜCE BİR VAZİFE OLAMAZ

Kendisine "Sizin için orduda her zaman bir görev vardır. Ancak Sofya Ataşemiliterliğini daha önemli gördüğümüzden sizi orada bırakıyoruz" cevabının verilmesi üzerine Büyük Önder, Başkomutan Vekili Enver Paşa'ya şu mektubu yazdı:
"Vatanın müdafaasına ait faal vazifelerden daha mühim ve yüce bir vazife olamaz. Arkadaşlarım muharebe cephelerinde, ateş hatlarında bulunurken ben, Sofya'da ataşemiliterlik yapamam. Eğer birinci sınıf subay olmak liyakatinden mahrumsam, kanaatiniz bu ise lütfen açık söyleyiniz”

“ANAFARTALAR KAHRAMANI” ATATÜRK

Bu yaşananların ardından Atatürk, 1915'te Esat Paşa komutasındaki 3. Kolordu'ya bağlı Tekirdağ'da oluşturulacak 19. Tümen Komutanlığı'na atandı. Belki bu mektuplaşma ve Atatürk’ün cepheye gelişi de tarihin seyrini değiştirecek nitelikte oldu. Gelibolu Yarımadası'na asker çıkaran ve Conkbayırı'na ilerleyen düşman birlikleri Atatürk'ün komutasındaki 19. Tümen kuvvetlerinin taarruzuyla geri çekildi. Atatürk, "Anafartalar Kahramanı" olarak ün kazandı.

FSDFSDF

CEBİNDEKİ SAAT HAYATINI KURTARDI

Taaruz sırasında ise tarihi bir olay daha yaşandı. Conkbayırı taarruzu sırasında Atatürk’ün göğsüne şarapnel parçası isabet etti. Bu şarapnel parçası Atatük’ün göğüs cebindeki saati parçalayarak dödnü ve Atatürk mutlak bir ölümden kurtuldu.

JHHK

BİTLİS VE MUŞ’U DÜŞMANDAN GERİ ALDI

Doğu Cephesi'nde 16. Kolordu Komutanlığı'na atanan Atatürk, 1916'da Rus saldırılarını durdurarak Bitlis ve Muş'u düşmandan geri aldı ve bu cephede generalliğe terfi etti.

1917'de Filistin ve Suriye'de görevli 7'nci Ordu Komutanlığı'na atanan Atatürk, aynı yıl Veliaht Vahdettin ile Almanya'ya giderek Alman Genel Karargahı ve Alman savaş cephelerinde incelemelerde bulundu.

1918'de yeniden görevlendirildiği Suriye cephesinde 7'nci Ordu Komutanıyken, Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra İstanbul'a döndü. Ülkeyi düşman işgalinden kurtarmak amacını gizli tutarak, Ordu Müfettişliği göreviyle İstanbul'dan ayrıldı.

GDFGDG

AMASYA GENELGESİ’Nİ YAYIMLADI

19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Mustafa Kemal, 22 Haziran 1919'da Amasya Genelgesi'ni yayımladı. Türk milletine, "Vatanın bütünlüğünün ve milletin bağımsızlığının tehlikede olduğunu, azim ve kararlılıkla vatanın kurtarılması için Sivas'ta bir kongre toplanacağını" bildirdi.

HFGHFJ

KONGREDE BU KARARLAR ALINDI

Osmanlı Hükümeti'nin verdiği görevden ve askerlikten istifa ederek, 23 Temmuz 1919'da Erzurum'da, 4 Eylül 1919'da Sivas'ta toplanan kongrelerin başkanlığını yaptı. Bu kongrelerde, "Düşman işgaline karşı milletin vatanı savunacağı, bu amaçla geçici bir hükümetin kurulacağı ve bir milli meclisin toplanacağı, manda ve himayenin kabul edilmeyeceği" kararları alındı ve açıklandı.

23 NİSAN 1920: TBMM GÖREVE BAŞLADI

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), onun çabalarıyla 23 Nisan 1920'de Ankara'da tarihi görevine başladı. Mustafa Kemal Atatürk, Meclis ve Hükümet Başkanı seçildi.

KJHLJHL

SEVR ANTLAŞMASINI’NI TANIMADI: BİZCE MEVCUT DEĞİLDİR

TBMM açılarak milli bir hükümet kurulmasına rağmen Osmanlı Hükümeti ile İtilaf Devletleri arasında 10 Ağustos 1920'de Sevr Antlaşması imzalandı. Büyük Önder Atatürk, United Telegraph gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, Sevr Antlaşması'nı tanımadıklarını vurgulayarak, "Siyasi, adli, iktisadi ve mali bağımsızlığımızı imhaya ve neticede yaşama hakkımızı inkara ve kaldırmaya yöneltilmiş Sevr Antlaşması bizce mevcut değildir." ifadelerini kullandı. TBMM tarafından Osmanlı Hükümeti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Sevr Antlaşması'nın kabul edilmediği dünyaya duyuruldu.

“VATANIN HER KARIŞ TOPRAĞI VATANDAŞIN KANIYLA ISLANMADIKÇA TERK OLUNAMAZ”

İtilaf Devletleri'nin yardımıyla İzmir'i işgal eden Yunan kuvvetlerinin ilerlemesi, 1921'de Birinci ve İkinci İnönü savaşlarıyla durduruldu. Yunan ordusunun 23 Ağustos 1921'de yeniden taarruz etmesiyle Sakarya Meydan Muharebesi başladı. Atatürk, birliklere, "Savunma hattı yoktur, savunma sathı vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz." emrini verdi.

YUNAN ORDUSU BOZGUNA UĞRATILDI, MAREŞAL RÜTBESİ ALDI

Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın yönettiği Türk ordusu Sakarya Meydan Muharebesi'ni kazandı. 22 günlük savaşta Yunan ordusu ağır kayıplara uğradı. Atatürk’ün bu zaferinden sonra TBMM tarafından kendisine "Mareşal" rütbesi ve "Gazi" ünvanı verildi.

HGFFJ

Sakarya Zaferi'nin ardından 13 Ekim 1921'de Kafkas Cumhuriyetleri ile Kars Antlaşması, 20 Ekim 1921'de Fransızlarla Hatay haricinde bugünkü Türkiye sınırının çizildiği Ankara Antlaşması imzalandı. Atatürk'ün komutanlığında Türk ordusu, vatanı düşman işgalinden kurtarmak için 26 Ağustos 1922'de karşı saldırıya geçerek Büyük Taarruz'u başlattı. Mustafa Kemal Paşa'nın yönettiği 30 Ağustos 1922'deki Dumlupınar (Başkomutan) Meydan Muharebesi'nde Türk ordusu, Yunan ordusunun büyük kısmını yok etti. Bozguna uğrayarak kaçan düşman kuvvetlerini izleyen Türk ordusu, 9 Eylül 1922'de İzmir'e girdi. Anadolu'yu düşman istilasından kurtaran büyük askeri zaferlerin ardından 11 Ekim 1922'de Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı ve İtilaf Devletleri işgal ettikleri Türk topraklarından çekildi.

“TÜRK MİLLETİ ALEYHİNE HAZIRLANMIŞ BÜYÜK BİR SUİKASTIN YIKILIŞINI İFADE EDER”

İsmet İnönü başkanlığındaki Türkiye heyeti ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya arasında 24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması imzalandı. Büyük Önder, Lozan Antlaşması'na ilişkin, "Bu antlaşma, Türk milleti aleyhine, asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması'yla tamamlandığı zannedilmiş büyük bir suikastın yıkılışını ifade eder bir vesikadır." değerlendirmesinde bulundu.

GFDGDFH

“EFENDİLER! YARIN CUMHURİYETİ İLAN EDECEĞİZ”

Kurtuluş Savaşı'nın ardından TBMM tarafından 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ilan edilirken, Mustafa Kemal Atatürk de cumhurbaşkanı seçildi. 1938'de ölümüne dek arka arkaya 4 kez cumhurbaşkanı seçilen Atatürk, bu görevi en uzun süre yürüten cumhurbaşkanı oldu. Mustafa Kemal Atatürk ise Cumhuriyetin ilanını 28 Ekim 1923’te şu sözlerle duyurmuştu: Efendiler! Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz.

NJHGKHJK

“BENİM NAÇİZ VÜCUDUM BİR GÜN ELBET TOPRAK OLACAKTIR FAKAT TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLELEBET PAYİDAR KALACAKTIR”

Üstün başarılarıyla kendisini ülke ve dünya tarihine yazdıran Mustafa Kemal Atatürk’e, 14 Haziran 1926’da İzmir’de yapılması planan suikast girişimi engellendi. Bunun ardından Atatürk, tarihe altın harflerle yazılacak olan o sözleri şu şekilde söyledi:

"Alçak girişimin benim şahsımdan ziyade mukaddes Cumhuriyetimize ve onun dayandığı yüksek ilkelerimize yönelmiş bulunduğuna şüphe yoktur. Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır"

JGHKGHK

Gazi Mustafa Kemal'e, 24 Kasım 1934'te 2587 sayılı Kanun'la "Atatürk" soyadı verildi ve bu soyadının başkaları tarafından kullanılması yasaklandı.

Ekonomiye önem veren Atatürk, 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı'nın etkilerini hafifletmek ve ülkenin kalkınmasını hızlandırmak amacıyla 1933'te Beş Yıllık Sanayi Planı'nı başlattı. Atatürk’ün o dönemki girişimleri sadece iç politikaya yönelik değildi. Dış politikada da önemli adımlar atıldı. Milletler Cemiyeti'ne girilmesi, Balkan Antantı'nın imzalanması, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve Sadabat Paktı gibi girişimler bu dönemlerde gerçekleştirildi.

"Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir" düşüncesinden güç alan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuran Mustafa Kemal Atatürk, kazandığı savaşlar ve gerçekleştirdiği devrimlerle dünyaya adını altın harflerle yazdırdı. Atatürk, 57 yıllık hayatının büyük bir bölümünü milletinin ve vatanının bağımsızlığı için mücadele vererek geçirdi. Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de 57 yaşındayken Dolmabahçe Sarayı'nda saat 09:05’te hayata gözlerini yumdu.

JHKJHL

ATATÜRK YURT GENELİNDE ANILIYOR

Atatürk’ün vefatının üzerindne tam 86 yıl geçti. Ondan geriye kalan ise koskoca bir cumhuriyet ve yüzlerce hikaye. Atatürk, her yıl olduğu gibi bugün de büyük bir matem ve hasretle anılıyor. 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü ve Atatürk Haftası nedeniyle pazar günü Türkiye genelinde etkinlikler ve anma programları düzenleniyor.

GFDHDH

KABİNE ÇANKAYA KÖŞKÜ’NDE TOPLANACAK

10 Kasım Pazar günü Anıtkabir ziyaretinin ardından ⁠Çankaya Köşkü'nde Atatürk Müzesi açılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha sonra Atatürk Tarih Kurumu'ndaki anmaya katılacak. Ardından da Cumhurbaşkanlığı Kabinesi de bu haftanın önemine atıfta bulunmak için her zamanki mekanı olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde değil, Çankaya Köşkü'nde toplanacak.

Haberi Yorumla

Bakın sevgilisi kimmiş?

Görenler kendini tutamadı! 'Biri 70, biri 25 yaşında'

Devrilen traktörün sürücüsü hayatını kaybetti

Uçuşlarda yeni düzenleme! Kabin memurunun yeni görevi belli oldu

HÜDA PAR Adana il sekreterini öldüren sanığa müebbet hapis verildi

Adana’da ki hasarlı binalar masaya yatırıldı...

ATÜ’de Yeşil Medya ve Yapay Zeka Stratejileri Tartışıldı

ÇGC Başkan Adayı Kurtul Çakın’a Büyük Destek

Yaklaşık 3 ay süren Yaşar Kemal Sanat Günleri sona erdi

"Tarımda acı tablo! Çiftçi borcu 208 kat arttı"

Adana'da korkunç olay! Öldüren 16, ölen 14 yaşında...

Adana’nın Oda ve Borsaları Kozan’da buluştu

Eğitimci Evgin, “19 Mayıs: Bağımsızlığa atılan ilk adım, devrimin kıvılcımıdır”

“Kalite ve güven inşa ediyoruz”

Çöpte bulunan kafatasının sırrı çözüldü! Uzman doktor gözaltına alındı...

Dikkat bu oyun ölüm saçıyor...

Teknoloji zincirlerine yakın takip

Kayıp kedi bulunmazsa kocası boşayacak

Başkan Demirçalı 10 günde 10 mahalle ziyaret etti

Meslekte 25 yılını dolduran hemşirelere plaket verildi

Konuşma bozukluğu olan şarkıcı sosyal medyada popüler oldu

“Ateşin Gölgesinde” isimli sergisi sanatseverlerle buluşuyor

Balık Ayhan hayatını kaybetti...

“Engelli bireylerin yaşam şartlarının güçlendirilmesi, siyasi bir sorumluluktur”

Deponuzu doldurun! Tabela yine değişiyor....

Güzellik Merkezi Sahibi Kaçtı, Başkanın Eşi İntihar Etti

Vakıflar haftası münasebetiyle Vali Köşger’e ziyaret

ÇÜ'de 14. Gıda Mühendisliği Öğrenci Kongresi Düzenlendi...

Gören tanıyamıyor! Aslı Samat mide küçültme ameliyatı oldu...

Tamer Dağlı: Terör Belasından Kurtuluşun En Somut Adımı

Yükleniyor

Avrupa ülkesi kapıları daraltıyor! Bazı vizelere sınırlama getirilecek...

Tedavisi son derece zor!

Dünya Şokta! "Gizli yeraltı şehirleri inşa ettik"

Avrupa'da görülmemiş kaos...

Türkiye'de 24 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi...

Büyükelçi Küçükcan, Endonezya Yatırım Bakanı ile görüştü

Kızamıkta, 27 yıl sonra en yüksek vaka sayısı!

Yapay kalple 100 gün hayatta kaldı

La Nina'nın ömrü belli oldu...

Zirai don felaketi Meclis gündemine taşındı

"Tarımda acı tablo! Çiftçi borcu 208 kat arttı"

“Engelli bireylerin yaşam şartlarının güçlendirilmesi, siyasi bir sorumluluktur”

Tamer Dağlı: Terör Belasından Kurtuluşun En Somut Adımı

Tarım-İş’e ‘Hayırlı’ Başkan

Barut'tan üreticileri için açık çağrı, "Buğday tohumu 22, buğday fiyatı 12 lira"

Kısacık: 35 Yaş Sınırı Kamuda Umut Bekleyen Gençlerimize Hakarettir

2 farklı anket 2 dikkat çeken sonuç! Cumhur İttifakı'nın kalesinde oyları eridi...

Barut, "Sağlıkta sorunlar büyüyor, iktidar susuyor"

Özgür Özel’e saldırıya Seyhan meclisinden ortak tepki

"Çocuklarımız emek sömürüsüne kurban edilmesin"

Adana’nın Oda ve Borsaları Kozan’da buluştu

“Kalite ve güven inşa ediyoruz”

Deponuzu doldurun! Tabela yine değişiyor....

“Hediyenin en iyisi Annelerimiz için”

Konut sahipleri dikkat! Tapuda düşük gösterenler için düğmeye basıldı...

Oto pazarında ilginç hareketlilik 'Fiyatlar düştü diyorlar ama...'

Adana Sanayi Kampüsü, EDIH Anadolu Konsorsiyumunu Ağırladı

Bazı memurluklara yaş sınırı geliyor..

AOSB Ulusal 5’inci Ar-Ge ve İnovasyon Proje Yarışması Sonuçlandı

Doğum yapanın borcunun silinmesi gündemde! Kredide yeni düzenleme...

Ceyhangücü'nün Sosyal Misyonu Güçleniyo

Beşiktaş seriye bağladı, Adana Demirspor'u 4 golle geçti...

Adanaspor evinde dağıldı: 0-7

Adana 01, rakibine penaltılarda teslim oldu

Göztepe, Adana Demirspor'u 2-1 Geçti

Amedspor farklı kazandı ama umudu azaldı: 4-0

Adana 01 FK Play-Off'da moralli oynayacak: 4-2

Tetikçiler 600 saatlik görüntüler izlenerek yakalandı...

Adanaspor'un Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu

İrem Kürklü Adana’nın gururu oldu

Adana’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı

“Emeğin görünmez olmadığı bir gelecek hayaliyle mücadele ediyoruz”

Karalar; “Emek, barış ve demokrasi için dayanışmayı sürdüreceğiz”

Vali Köşger, “Onurlu mücadelenin sembolü müstesna bir gündür”

Baki'den uyarı; "Bu deprem, büyük bir depremin önünü kesmiş oldu"

"Eli kulağında" diyerek uyardı: "7'nin üzerinde deprem olacak"

"İstanbul'daki büyük deprem ne zaman olacak?"

Jeoloji Mühendisleri Uyardı; “Deprem Gerçeğini Unutmayalım”

Deprem sonrası kafalar karıştı, bilim insanları ikiye bölündü!

Milli Egemenlik Bayramı’nda ATA’mızın huzurundaydık!...

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54