• BIST 100

    16761,58%0,39
  • DOLAR

    43,94% 0,17
  • EURO

    51,93% 0,08
  • GRAM ALTIN

    7330,72% -0,01
  • Ç. ALTIN

    11819,10% 0,00

Yüzlerce kişiyi etkisi altına aldı! Ölümler bu yıl erken başladı!

Havaların ısınmasıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış yaşanırken, Yozgat’ta son bir haftada 255 kişi vücuduna yapışan kene nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurdu.

SAĞLIK 26.04.2024 13:52:00 0
Yüzlerce kişiyi etkisi altına aldı! Ölümler bu yıl erken başladı!

KKKA hastalığının yoğun şekilde görüldüğü illerden biri olan Yozgat’ta ilkbahar mevsimiyle birlikte kene vakaları başladı. İç Anadolu Bölgesi'nde özellikle Yozgat, Sivas ve Tokat çevrelerinde sık görülen ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan keneler kırsal kesimde yaşayanlar için risk oluşturuyor. KKKA’nın ölümcül sonuçlar doğurduğunu söyleyen uzmanlar ise, tarım alanları, yeşil alanlar ve hayvancılığın yapıldığı yerler ile pikniğe giden vatandaşlara uyarılarda bulunarak tedbirli olmalarını istedi. Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, "Vücudu kapatan uzun kollu ve uzun bacaklı giysiler, mümkünse çizme, değilse paçaları çorabın içerisine koyma gibi koruyucu önlemler alınabilir" diyerek uyarılarda bulundu. Öte yandan Gümüşhane, Yozgat ve Sivas gibi birçok ilde yaşanan kene vakalarındaki artış dikkat çekti.
 EN ÇOK VAKAYA SARAYKENT İLÇESİNDE RASTLANDI

EN ÇOK VAKAYA SARAYKENT İLÇESİNDE RASTLANDI

Uzmanlar, kırsal alanda vatandaşların vücudu kapatan kıyafetler tercih etmelerini, pantolon paçalarını çorapların içine sokmalarını tavsiye ederken, ateş, halsizlik, baş ağrısı, vücut ağrısı, ishal gibi şikayetleri bulunan kişilerin ise en yakın sağlık kuruluşuna gitmelerini önerdi. Uzmanlar ayrıca, vücuda yapışan kenenin bulunduğu yerden çıplak elle temas etmeden çıkartılması gerektiğine dikkat çekti.

Yozgat ili genelinde son bir haftada 255 kişinin vücuduna kene yapışırken, kene vakalarının en yoğun olduğu ilçe ise Yozgat’ın Saraykent ilçesi oldu. Saraykent ilçesinde 60, Sarıkaya ilçesinde 30, Kadışehri ilçesinde 27 ve diğer ilçeler olmak üzere 255 kişi sağlık kuruluşlarına müracaat ederek, vücuduna yapışan keneyi çıkarttı. Kene yapışması nedeniyle Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde 2, Yozgat Şehir Hastanesi’nde ise 1 olmak üzere 3 kişinin de tedavisinin devam ettiği öğrenildi.

"KENEYE KARŞI TEDBİRLİ OLUN"

Yozgat Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Doktoru Dilek Yılmaz, keneye karşı vatandaşları uyararak, almaları gereken tedbirler konusunda uyarılarda bulundu. Yılmaz, “Vatandaşlar dağa, ormana, tarlaya, bahçeye giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyinmeliler. Pantolon paçalarını çoraplarının içerisine koysunlar, kırsal alandan döndükten sonra kıyafetlerini tamamen çıkartıp vücutlarını kontrol etsinler. Özellikle kasık bölgeleri, diz arkaları, kulak arkası ve ense ve saç diplerine bakıp kene kontrolü yapsınlar.

Eğer hastaya kırsalda kene temas ettiyse kendileri sağlık ocağına başvurmadan önce güvenli bir şekilde keneyi kendileri çıkarsınlar. Tabii ki bunu çıplak elle yapmayıp, eldiven, bez veya poşet ile kenenin kafa kısmına en yakın yerden tutup keneyi çıkarsınlar. Kene tuttuktan sonra kendilerini 10 gün boyunca gözlemlemeliler. Ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, iştahsızlık, halsizlik gibi belirtilerin bir ya da birkaçı olursa o zaman hastaneye başvursunlar. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ölümcül bir hastalık ve bu nedenle vatandaşlarımızın çok dikkatli olmalarını öneriyoruz” dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker; artan kene vakalarına ilişkin açıklamalarda bulunarak, vatandaşları uyardı. Toker; "Bahar aylarının gelmesiyle birlikte özellikle Kırım Kongo kanamalı ateşi ve diğer hastalıkları bulaştıran keneler hareketli bir hale geldiler. Büyüdüler, çoğaldılar, insanlara ve hayvanlara bulaşma ihtimalleri arttı. Kırım Kongo virüsle bulaşan ve etkili olan bir hastalık ama keneler bu virüsü tükürük salgılarında bulundurduğu için ve vücuda tutunup kan emdiği süreçte de bu tükürük ile kişinin kanına tekrardan bu virüsü aktarabiliyorlar. Ayrıca kenenin çıplak elle parçalanması gibi temaslarla da hayvanlardan insanlara, insanlardan da diğer şekillerde dolaşım devam ediyor. Biz bu virüsü 2002 yılında Türkiye'de İç Anadolu ve Kuzey Doğu bölgesinde görmeye başladık.

Erzurum, Tokat ve Çorum bölgesindeydi ama iklimin ısınması, havanın sıcaklığı ve hayvancılıkla ilgili hareketin artmasıyla da Kayseri v e güneyindeki illerde de keneyle bulaşan Kırım Kongo vakaları artmış durumda. Hayvancılık, mera ve otlaklar uğraşan kişiler risk grubunda. Kenelere karşı buraların düzenli olarak ilaçlanması önemli. Özellikle risk grubunda olmayan kişiler, piknik ve gezi amaçlı bu yerlere giren kişilerde de vücudu kapatan uzun kollu ve uzun bacaklı giysiler, mümkünse çizme, değilse paçaları çorabın içerisine koyma gibi koruyucu önlemler alınabilir. Ortamdan döndükten sonra özellikle koltuk altı, kulak arkası ve kasık gibi katlantı bölgelerinin kontrol edilmesi, özellikle çocuklarda ve kendisine dikkat edemeyecek yaşlılarda bu bölgelerin düzenli olarak kontrol edilmesi de önemli" ifadelerini kullandı.

"VİRÜSÜN DİREKT BİR TEDAVİSİ YOK"

Virüsün geç kalınmış vakalarda ölümcül olabileceğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Toker; "Kırım Kongo Kanamalı Ateşinde kenenin tutunmasından sonra beklenen süre ilk 3-4 gün gibidir. Özellikle kas ve bağ ağrısı, halsizlik gibi tablolar olabilir. Beraberinde yükselen ateş, burun ve diş eti kanaması yada vücutta nedensiz morluklar, karın ağrısı ve ishal bulguları olabiliyor. Bu tür bir tabloda mutlaka bir sağlık hizmet kuruluşuna başvurmak gerekiyor. Çünkü çok uzun yıllardır dünya ve Türkiye'de mevcut olsa da bu virüsün etkin bir direkt tedavisi yok. Biz bunu vücudu destekleyen tedaviler ile güzel bir şekilde tedavi edebiliyoruz. Yine de geç kalınmış vakalarda maalesef ölümcül olabildiği için sağlık kuruluşu desteğini ihmal etmemek gerekiyor" dedi.

Vücuda yapışan kenenin başının ezilmesi durumunda virüsün kana bulaşmasının hızlandığının altını çizen Ayşin Kılınç Toker; "Ortamdan döndüğümüzde kontrollü bir kene ile karşılaştık. Özellikle keneyi çıplak elle tutup başını koparacak şekilde bir hareket yapmak yada ezmek virüsün kana bulaşmasını daha da hızlandırıyor. Hareketsiz bir kene ise cımbız yardımıyla yumuşak bir hareketle çıkartmayı deneyebiliriz. Eğer kolaylıkla çıkmıyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmemiz gerekiyor. Bu noktada hem birinci basamak hizmetler hem de acil servislerde vatandaşlarımıza yardımcı oluyorlar" diye konuştu. 

KKKA KAYNAKLI ÖLÜMLER BU YIL ERKNE BAŞLADI

KKKA KAYNAKLI ÖLÜMLER BU YIL ERKNE BAŞLADI

Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı doğada erken görülmeye başladığını belirtti.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, kenelerin tabiatta var olmasıyla KKKA hastalığının da ortaya çıktığını söyledi. Kenelerin bahar aylarında sıcaklığa bağlı ortaya çıktığını, ekime kadar tabiatta görüldüğünü belirten Çetin, "Geçen yıl vaka sayılarımızda yaklaşık yüzde 50 düşme vardı. Bunun sebebini özellikle bahar aylarının biraz daha geç gelmesine bağlamıştık." dedi.

"TEDBİRLER BİRAZ DAHA ARTILIRLMALI"

Çetin, İç Anadolu Bölgesi'nde sıcaklıkların özellikle haziran ayı sonlarına doğru arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Önceki yıllara göre vaka sayılarında yaklaşık yüzde 50 düşüş gördük, bu iyi bir göstergeydi ancak bu sene havaların hızlı bir şekilde, mart ayının ortalarından itibaren ısınmasının, mart ve nisanın belki dünya tarihindeki en sıcak aylar olarak kayıtlara geçmesinin kenelerin çıkmasında ve tabiata dağılmasında çok etkili olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı vakaların daha erken çıktığını hatta hayatını kaybeden insanlarımızın nisan ayı başlarında başladığını görüyoruz. Onun için özellikle 2024 yılında tedbirlerin biraz daha artırılması gerekmektedir.”

"KIŞ AYLARINDA VE SONBAHARDA TABİATTA ÇOK FAZLA KENE GÖRMEYİZ"

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının KKKA hastalığına karşı tedbir alma sürecine girdiğini ifade eden Çetin, vatandaşlardan da bu süreçte mutlaka kenelere karşı tedbirli olmalarını istedi.

Çetin, yıllık vaka sayısının genelde 1200-1300 civarında olduğunu, geçen sene bu rakamın 600-700'e düştüğünü vurgulayarak, "Bunu baharın daha geç gelmesine bağlayabiliyoruz. Kış aylarında ve sonbahar aylarında tabiatta çok fazla kene görmeyiz." diye konuştu.

"ŞU AN 80 CİVARINDA VAKA VAR"

Çetin, bu yıl havaların erken ısındığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Şu ana kadar da takip ettiğim kadarıyla 80 civarında vaka sayısı var. Bu vakaların özellikle geldiği noktalar ise İç Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu'nun kuzeyi. Çorum, Yozgat, Tokat ve Sivas'ın özellikle kuzey bölümleri, Giresun, Gümüşhane, Erzincan ve Erzurum hattında vaka sayılarını yoğun şekilde görebiliyoruz. Bu yıl vaka sayılarının geçen yıla göre daha fazla olabileceğini düşünüyor ve öngörülerimizi paylaşıyoruz. Özellikle tabiatta, dış ortamlarda çalışan insanlarımız tedbir alsın. Piknik yapma aşamalarında, tabiatla uğraşma aşamalarında üzerine kenenin gelebileceğini, kenenin onları ısırabileceğini ve hastalık bulaştırabileceğini göz ardı etmesinler.”

Çetin, bu yıl KKKA hastalığı şüphesiyle Erzurum'da ölüm vakasının gerçekleştiğine dikkati çekerek, vakaların ise en çok Sivas, Erzurum, Erzincan, Samsun ve özellikle Yozgat civarında görüldüğünü belirtti. Hastalığın başlangıcı ve ölüm arasında bir süreç geçtiğini anlatan Çetin, temennilerinin ölüm olaylarının yaşanmaması olduğunu vurguladı. Çetin, hastalıktan korunmanın en etkili yolunun kenelere karşı alınabilecek basit önlemler olduğunu sözlerine ekledi.

Haberi Yorumla

POS tefeciliğine darbe! Değeri 671 milyonu aşıyor...

Yeni trafik cezaları yürürlükte! İşte kalem kalem tutarlar

Adana'da kahrden olay! Baba-oğul sobadan zehirlendi...

Dev operasyon! 4 terörist yakalandı...

"Bu birliktelik, kardeşliğimizi, dayanışmamızı ve dostluğumuzu pekiştiriyor”

Sakarya’ya Yüksek Devlet Nişanı...

"Ramazan paylaşma ve dayanışma iklimidir"

Avukatı aracı yapmış! Çete liderinden savcıya akılalmaz tehdit

Yargıtay’dan milyonları ilgilendiren BES ve kıdem uyarısı

"Zor görürsünüz" demişti! Şeyma Subaşı bikinili pozlarını paylaşıp dua etti

Bebeğe isim koyma faciası! Kayınpeder, damadına kurşun yağdırdı

Seyhan Belediyesi'nden Sürdürülebilir Hizmet Vurgusu

Vali Yavuz; ÇGC’nin yeni yönetimini kabul etti

Adanalı Mehmet Gazioğlu kimdir?

Yüreğir Belediyesinin Borcu Sıfırlandı...

ATÜ'de “İftar Sofrasında Buluştular”

ÇGC’de kurullar görev bölümü yaptı

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: 3 gün sonra başlayacak!

AK Parti Yüreğir Teşkilatı Ramazan’da Gönüllere Dokunuyor

Meteoroloji Uyardı! Soğuklar Geri Dönüyor...

Sezen Aksu'dan 40 yaşındaki sevgili iddialarına yanıt! "Allah da sizi güldürsün"

Facebook Çocukları Bilinçli Olarak Bağımlı Hale Getirmişler!

Oya Tekin’den Cezaevinden "Adalet" Mesajı...

Oya Tekin ve Kadir Aydar İçin Kritik Gün! Mahkeme Cuma Karar Verecek

İrem Derici nişanlısından ayrıldı! Mutluluk pozlarını tek tek sildi...

Başkan Ali Demirçalı, başarılı personelleri ödüllendirdi...

Çok sayıda özel okula soruşturma! Fiyatlar mercek altında! İşte o okullar...

Evlenecek çiftler elinizi çabuk tutun!

“Basın özgür olmazsa kamuoyu gerçekleri bilemez”

Seyhan Baraj Gölü çevresindeki kaçak yapılara af yok

Yükleniyor

"Ramazan paylaşma ve dayanışma iklimidir"

Seyhan Belediyesi'nden Sürdürülebilir Hizmet Vurgusu

Adanalı Mehmet Gazioğlu kimdir?

ÇGC’de kurullar görev bölümü yaptı

AK Parti Yüreğir Teşkilatı Ramazan’da Gönüllere Dokunuyor

Oya Tekin’den Cezaevinden "Adalet" Mesajı...

“Basın özgür olmazsa kamuoyu gerçekleri bilemez”

"Yaraları sarın, artık önlem alın"

212 Gün Sonra Kritik Ziyaret...

Mehmet Gazioğlu’nun “Adana” Tespitleri

Adana'da kahrden olay! Baba-oğul sobadan zehirlendi...

"Bu birliktelik, kardeşliğimizi, dayanışmamızı ve dostluğumuzu pekiştiriyor”

Sakarya’ya Yüksek Devlet Nişanı...

Bebeğe isim koyma faciası! Kayınpeder, damadına kurşun yağdırdı

Vali Yavuz; ÇGC’nin yeni yönetimini kabul etti

ATÜ'de “İftar Sofrasında Buluştular”

Akran zorbalığına e-kelepçe! Mahkemeden emsal karar geldi

Başkan Demirçalı personelini ihmal etmedi...

Soner Kan, yuvasına döndü..

Adana Valisi Yavuz, Vatandaşlarla Muhtarlarla Buluştu Sorunlarını Dinledi...

Yüreğir Belediyesinin Borcu Sıfırlandı...

Başkan Ali Demirçalı, başarılı personelleri ödüllendirdi...

Seyhan’da birlik ve kardeşlik sofrası

ASKİ’den Rekor Yatırım! Altyapı Güçlenecek...

Büyükşehir'den Temizlik Seferberliği

Yüreğir Belediyesi'nden Dayanışma Sofrası...

Başkan Kozay her fırsatta Halkla buluşuyor...

Seyhan Belediyesi’nden Ramazan’da birlik sofrası

‘Hoş Geldin Bebek’ projesiyle 5 bin 300 ailenin mutluluğuna ortak oldular

Kozan Barajı’nda Sevindiren Tablo: Doluluk Oranı Yüzde 28’e Çıktı

"Vasiyetiniz bir cana şifa, bir aileye umut olsun"

Önleyici Sağlık Güçlü Gelecek

Erken yaşta makyaj ve cilt bakım...

Kaşınıyorsanız aman dikkat: Sebebi kanser belirtisi olabilir!

Alerjik Bünye Ve Kanser Riski!

Damar yağlanmasının erken tespiti kalp krizi...

Herkesi şaşkına çeviren açıklamalar! Çocuklar daha fazla risk altında...

Düzensiz uyku çocukların başarısını etkiler mi?

Gıdada hile alarmı! Listeye 54 yeni ürün daha eklendi! Sucukta boya, lahmacunda kanatlı eti çıktı!

Baharat, zeytinyağı ve ette büyük hile! Cezalarda dev rakamlar...

Çok sayıda özel okula soruşturma! Fiyatlar mercek altında! İşte o okullar...

Vali Yavuz, Adana Fen Lisesi Öğrencileriyle İftarda Buluştu

“Dil Yoksa Hafıza Yok, Hafıza Yoksa Gelecek Yok”

10 bin öğretmen ataması hemen yapılacak!

Gündoğdu’ya akın ettiler

Filiz Kepme: “Her çocuk bir liderdir”

Çukurova sanat kenti olma yolunda ilerliyor...

ATÜ Bilimsel Yayın Kalitesinde Türkiye’nin İlk 10’unda!

Öğrencilerin can güvenliği ön planda tutuldu...

Üniversitelerde yeni dönem: Kontenjan azaltımına gidilecek!

Bebeğe isim koyma faciası! Kayınpeder, damadına kurşun yağdırdı

YAŞAM

Seyhan Belediyesi'nden Sürdürülebilir Hizmet Vurgusu

SİYASET

Vali Yavuz; ÇGC’nin yeni yönetimini kabul etti

YAŞAM

Adanalı Mehmet Gazioğlu kimdir?

SİYASET

Yüreğir Belediyesinin Borcu Sıfırlandı...

YEREL

ATÜ'de “İftar Sofrasında Buluştular”

YAŞAM

ÇGC’de kurullar görev bölümü yaptı

SİYASET

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: 3 gün sonra başlayacak!

EKONOMİ

AK Parti Yüreğir Teşkilatı Ramazan’da Gönüllere Dokunuyor

SİYASET

Meteoroloji Uyardı! Soğuklar Geri Dönüyor...

TÜRKİYE

"Casperlar"ın kanlı planı deşifre oldu!

Bir köpek yalaması hayatını kararttı: Dört uzvunu birden kaybetti

ChatGPT'yi kanlı planına alet etti! İki kişiyi ilaçla öldüren kadından korkutan itiraf

Deriden bulaşıyor, yeni kıtalara uyum sağlıyor...

Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?

Nipah kabusuna dikkat! '45 gün kuralı'

Ay'ın Karanlık Yüzünde Tespit Edildi! Bilim İnsanları Şaşkın

Gönülleri ısıtan konser...

Akıl almaz 12 Ağustos tahmini: 7 saniyede 40 milyon kişi ölecek!