Hasan Murt


Arı sokmalarında ilk yardım!


Öncelikle arının iğnesi varsa ya da görülebiliyorsa , iğne ucundaki keseden vücuda zehirli ya da alerjik maddelerin akmasına meydan vermeden, iğneye bastırmadan , en kısa sürede çıkarılmalıdır. Birkaç dakika içinde iğnenin kesesindeki zehirin vücuda geçebildiği bilinmektedir. Sonra hemen Arının soktuğu yer ( mümkünse soğuk ) su ile yıkanmalıdır. Daha sonra varsa soğuk uygulama yapılabilir, Buz aküsü gibi soğuk maddeler deriye direk temas ettirilmemelidir, araya mutlaka bez-tülbent gibi bir şey konulmalıdır. Arı ağızdan sokmuşsa, buz emmesi faydalı olabilir. Bünyesi Atopik yani hassas olanlar, arı allerjisi olanlar, arı omuz hizasının üstünden her hangi bir yerden soktuğunda, arı birkaç yerden soktuğunda tehlikeli olabiliyor .

Özellikle boyun (solunum borusuna yakın yerlerden) -ağız bölgeleri ile tehlike üçgeninden arı sokmaları tehlikelidir. Alnın her iki yanından gözün dış kısımlarına kadar yere parelel olan hayali çizginin, her iki ucundan çeneye doğru çizilen ve çenede birleşen hayali çizginin oluşturduğu alan tehlike üçgenidir. Bu durumlarda 112 den yardım istenmelidir. Sadece arının soktuğu yerde acı, şişme, kızarıklık olabileceği gibi; tüm vücudu etkileyen zehirlenme ya da anaflaksi dediğimiz şiddetli allerji görülebilir. Bu durumda da 112 den yardım isteyiniz.

Bal arısı, yaban arısı, eşek arısı sokmalarında ; türüne göre insanlardaki şikayetler daha şiddetli görülebilmektedir. Tedavide adrenalin, antihistaminik, steroid kullanılmaktadır. Mayi (sıvı) verilmesinin de faydası olabilir. Sokulan yerlerin çizilmesi gibi uygulamalar önerilmemektedir. Arı allerjisi olanlara, atopik bünyelilere, arı soktuktan sonra bir kere bile anaflaksi geçirenlere; adrenalin içeren otoenjektör reçete edilmesi ve sürekli üzerinde taşımaları, nasıl kullanacaklarını bilmeleri tavsiye edilmektedir. Özellikle bu gruptakilerin ; losyon, parfüm vb arıları saldırmaya tahrik edici maddelerden uzak durmaları da tavsiye edilmektedir. Özetle Arı kovanına çomak sokmayınız.

Bazı yerlerde Romatizmal Hastalıkları olanlara, multıpıl skleroz tedavisinde , bal arısının hekim kontrolü altında sokulmalarına izin verilmesinin fayda sağlayacağı söyleyen yazılar okudum. Bu konuda bilimsel makaleye raslayamadım. Bazı kişiler arının soktuğu yere çamur sürüyorlar, toprakta yoğun tetanoz mikrobu ve diğer bazı mikroorganizmalar bulunabileceğinden tavsiye etmiyoruz. Bazen de diş macunu sürüldüğünü duyuyoruz. Bilindiği üzere diş macunu; deterjan ve şekerin karışımından yapılmaktadır. Bal, sirke gibi maddelerin sürüldüğünü de duymaktayız. Ancak şahsen her zaman, bilimsel tedaviyi tercih ediyorum. En uygunu Arı sokulan yeri temizlemek ve temiz tutmaktır. Arı sokulan kişiyi takipte tutumaktır.

Güllü'nün adli tıp raporu çıktı! Güllü'nün kesin ölüm nedeni belli oldu

Merve Taşkın 'Hepimiz bedenimizi satıyoruz' deyip ekledi: 'Masabaşı çalışanlar da bedenini satıyor'

Damla Ersubaşı umreye gitti, tesettürlü poz! "Geldikten sonra oralarını buralarını açarlar"

Kobra Murat'tan Güllü iddiası: "Güllü'nün tırnaklarında DNA çıkmamasının sebebi"...

İbrahim Erkal'ın kızları Dilara ve Elif Su'nun son hali... Duygusal paylaşım

Nursel Köse, Kan Grubu Diyeti yaptığını açıkladı!

Yeni saç rengi ve yürüyüşüyle Melis Sezen gündemde! "O nasıl yürümek?"

Güllü'nün ölümüne dair yeni detaylar ortaya çıktı! Sır perdesi aralanıyor! ''Cinayet ihtimali...''

Oyunculuğu bırakıp ülkeyi terk etmişti! Irmak Ünal kansere yakalandı! Saçlarını kısacık kestirdi son haline yorum yağdı

Ünlü isimlere uyuşturucu operasyonu derinleşiyor! 'Erkek oyunculardan biri' diyerek açıkladı!