Gülçin Yılmaz (Eğitimci)

Tarih: 06.05.2025 15:02

Kurban Sadece Kan Değil, Yöneliştir…

Facebook Twitter Linked-in

Kurban Bayramı, kalbin Allah’a yönelmesidir. O’na yaklaşmanın, O’na teslim olmanın sembolüdür. Bugün koyun kesiyoruz; peki gönlümüzü, ömrümüzü, zamanımızı neye kesiyoruz?

Allah’ın adıyla başlanan her iş değer kazanır; O’nun adıyla kesilmeyen her şey israftır.

Yıllar geçiyor, bayramlar geliyor ama aynı hatalarla, aynı gafletle tekrar ediyoruz. Kurbanı şekil olarak yaşıyor, ruhunu unutuyoruz. Kurbanda sadece koyun kesilmez; kibir kesilir, nefs kesilir, bencillik kesilir. Çünkü Allah, ne kurbanın etine bakar ne kanına; O’na ulaşan sadece takvadır (Hac Suresi, 37). Bugünün çocuğu, yarının kurbanını ya Allah’a adayacak ya da dünyaya kurban olacak. 

Allah’ı Tanımayan, Hayatı Tanıyamaz

Çocuklarımız tableti tanıyor, çizgi filmi tanıyor, dijital kahramanları tanıyor ama Rabbini tanımıyor. Allah’ı tanımayan bir kalp, sahipsizdir. Sahipsiz bir kalp ise her yalana inanır, her sapkınlığa savrulur. O hâlde önce Allah’ı anlatmalıyız evlatlarımıza: Sevgisini, rahmetini, affediciliğini…

Peygamber Efendimiz (s.a.s), torunlarını dizine alıp dua ederken öğretmiştir bize: Allah sevgisi bir çocuğun yüreğine erken yaşta işlenmeli. Çünkü o yürek büyüdüğünde ya Allah’a bağlanır ya da dünyaya.

Allah’ı sevmeden büyüyen bir çocuk, paraya, makama, şöhrete âşık olur. Allah'ı seven bir çocuk, merhametli, adil, dürüst bir kul olur.

Çocuklarımıza Allah’ı anlatmalıyız ki, her şeyi yerli yerine koyabilsinler.

Allah için yaşanmış bir ömür, sadece bu dünyaya değil, ahirete de yatırım olur. Çocuklarımız sadece okullarda değil, kalplerde inşa edilmeli. Kurbanı sadece mutfakta değil, zihinde ve ruhlarda kesmeliyiz.

Allah İçin Yaşanmalı, Allah’a Kurban Olmalı

Her Kurban Bayramı’nda hatırlamalıyız: Allah’tan başkasına kurban edilen hiçbir şey hayır getirmez. Ne zamanımız, ne çocuklarımız, ne ömrümüz… Hepsi ancak Allah’a adandığında değer bulur. Allah’ı anlatın evlatlarınıza… Çünkü Allah’ı bilen bir çocuk, şeytana kul olmaz. Allah’ı seven bir yürek, boşlukta kaybolmaz. Allah’a kurban edilen zaman, ziyan olmaz.

Allah için kesilen kurbanlar, Allah’a giden dualar, Allah’la büyüyen nesiller yetiştirmek dileğiyle...


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —