Anayasamız Başlangıç Hükümleri ile başlamaktadır. Anayasamızın Birinci Kısmında Genel Esaslar yer almaktadır. Anayasamızın Temel Haklar ve Ödevler konulu 2. Kısmının Birinci Bölümünde Genel Hükümler yer almaktadır. Genel Hükümler ise Temel hak ve hürriyetlerin niteliği, Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması, Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması, Temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının durdurulması, yabancıların durumu alt başlıklarında incelenmektedir.
Anayasamızın Temel Haklar ve Ödevler konulu 2. Kısmının İkinci Bölümünde Kişinin Hakları ve Ödevleri yer almaktadır. Kişinin Hakları ve Ödevleri Bölümü ise Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı, Zorla çalıştırma yasağı, Kişi hürriyeti ve güvenliği, Özel hayatın gizliliği ve korunması, Konut dokunulmazlığı, Haberleşme hürriyeti, Yerleşme ve seyahat hürriyeti, Din ve vicdan hürriyeti, Düşünce ve kanaat hürriyeti, Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti, Bilim ve sanat hürriyeti, Basın ve yayımla ilgili hükümler, Toplantı hak ve hürriyetleri, Hakların korunması ile ilgili hükümler, İspat hakkı, Temel hak ve hürriyetlerin korunması yer almaktadır.
Anayasamızın Temel Haklar ve Ödevler konulu 2. Kısmının Üçüncü Bölümünde ise Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler yer almaktadır. Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler Bölümünde ise Ailenin korunması ve çocuk hakları, , Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi, Kamu yararı ( Kıyılardan yararlanma, Toprak mülkiyeti, Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması, Kamulaştırma, Devletleştirme ve Özelleştirme), Çalışma ve sözleşme hürriyeti, Çalışma ile ilgili hükümler ( Çalışma hakkı ve ödevi, Çalışma şartları ve dinlenme hakkı, Sendika kurma hakkı), Toplu iş sözleşmesi, grev hakkı ve lokavt (Toplu iş sözleşmesi ve toplu sözleşme hakkı , Grev hakkı ve lokavt ), Ücrette adalet sağlanması, Sağlık, çevre ve konut ( Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması, Konut hakkı), Gençlik ve spor (Gençliğin korunması, Sporun geliştirilmesi ve tahkim ) , Sosyal güvenlik hakları ( Sosyal güvenlik hakkı, Sosyal güvenlik bakımından özel olarak korunması gerekenler, Yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşları) , Tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması, Sanatın ve sanatçının korunması, Devletin iktisadi ve sosyal ödevlerinin sınırları yer almaktadır.
Anayasamızın Temel Haklar ve Ödevler konulu 2. Kısmının Dördüncü Bölümünde ise Siyasi Haklar ve Ödevler yer almaktadır.
ÜÇÜNCÜ KISIMDA
ise Cumhuriyetin Temel Organları yer almaktadır. Bunda da Birinci Bölümde Yasama, İkinci Bölümde ise Yürütme yer almaktadır.
DÖRDÜNCÜ KISIMDA
Mali ve Ekonomik hükümler yer almaktadır.
BEŞİNCİ KISIMDA
Çeşitli Hükümler yer almaktadır.
ALTINCI KISIMDA
Geçici Hükümler yer almaktadır.
YEDİNCİ KISIMDA
Son Hükümler yer almaktadır. Sağlık Hakkı Anayasamızın Temel Haklar ve Ödevler konulu İkinci Kısımda yer almaktadır. Ancak Sağlık hakları bu Kısımın ; Kişinin Hakları Bölümünde değil, Sosyal Haklar Bölümünde yer almaktadır. Anayasamızda Kişinin Hakları bölümünde hep emir kipi ile yazılıdr. Oysa sosyal haklar bölünde, yapılır- edilir gibi ifadeler vardır. Sağlık Hakları Kişinin Hakları bölünde yer alsaydı, vatandaş için nimet, devlet için ciddi mali külfet olurdu.