• BIST 100

    10612,07%-0,27
  • DOLAR

    42,25% 0,06
  • EURO

    49,23% 0,53
  • GRAM ALTIN

    5693,42% -0,06
  • Ç. ALTIN

    9495,67% 2,13

Akaryakıt istasyonlarına yakın takip!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt sektöründeki kayıt dışılığı önlemek amacıyla saha denetimleri ve mevzuat düzenlemeleriyle sektörü yakın takibe aldı.

EKONOMİ 10.11.2024 10:19:00 0
Akaryakıt istasyonlarına yakın takip!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yaptığı mevzuat düzenlemeleri ve saha denetimleriyle akaryakıt piyasasındaki kayıp ve kaçağın önüne geçiyor.

Bakanlık tarafından duyurulan vergi borçluları listesinde çok sayıda akaryakıt firmasının yer alması, bu sektördeki kayıt dışılığın önlenmesi amacıyla yürütülen mücadelenin önemini ortaya koydu. Gelir İdaresi Başkanlığı, ilgili kurumlarla işbirliği halinde akaryakıt piyasasındaki kayıt dışılıkla mücadele için pek çok adım attı.

Buna göre, akaryakıt istasyonlarındaki pompalara ödeme kaydedici cihaz bağlanmasına ilişkin ilk düzenleme 2003 yılında yapıldı. Zamanla bu önleme yönelik suiistimallerin ortaya çıkması üzerine yeni tedbirler devreye alındı.

Akaryakıt istasyonlarına yakın takip! Bakan Mehmet Şimşek uyardı:

Başkanlık ilk olarak akaryakıt istasyonlarındaki ödeme kaydedici cihazların güvenlik düzeyini artırdı. Bu cihazlar, dışarıdan müdahale edilemeyen ve anlık bilgi paylaşımı yapabilen yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazlarla değiştirildi. Böylece cihazlara dışarıdan müdahale edilmesi önlendi. Akaryakıt istasyonlarında yapılan tüm satışlara ait bilgilerin de anlık olarak Başkanlığa iletilmesine başlandı.

Bu süreçte, akaryakıt piyasasına ilişkin önemli yasal düzenlemeler de yapıldı. Buna göre, faturaların malın teslim edildiği ya da hizmetin yapıldığı anda düzenlenmesi sağlandı.

TEMİNAT UYGULAMASI

Akaryakıt piyasasında faaliyette bulunan dağıtıcı ve bayilerden ilk kez lisans alacaklar ile faaliyetlerine devam edenlerden teminat alınmasına başlandı ve teminat verilmediği durumlarda faaliyetin durdurulması yönünde düzenleme yapıldı.

Bu uygulama sektörün mali olarak daha yeterli hale getirilmesine katkı sağladı. Bu adımla, 2018 yılında 120 civarında olan dağıtıcı lisansı sahibi sayısı 35'e düştü.

Dışarıdan müdahaleyle satışların kayıt altına alınmasının engellenmesi, verilerin değiştirilmesi, silinmesi veya ilgili kurumlara bilgi gönderilmesinin engellenmesi veya yanlış bilgi gönderilmesi vergi kaçakçılığı suçu kapsamına alındı.

Satışların kayıt dışı bırakılması amacıyla sistemlere yapılan müdahaleler ve kaçakçılık fiili olarak tanımlandı ve bu fiillere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası getirildi.

Bu durumda lisansın iptal edilmesi, geçici durdurma kararı verilmesi, bu kapsamda verilen idari para cezası ödenmedikçe lisansa konu tesis için lisans verilmemesi yönünde düzenlemeye gidildi.

Akaryakıt istasyonlarına yakın takip! Bakan Mehmet Şimşek uyardı:

SAHA DENETİMLERİ YAPILDI

Lisans başvurusu, tadili veya süre uzatımı taleplerinin yerine getirilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş prim ve idari para cezası borcu ile vergi dairelerine vadesi geçmiş borcun bulunmaması şartı getirildi. Böylece prim, idari para cezası ya da vergi borcu olanların başvuru ve taleplerinin ancak borçlarının ödenmesi durumunda yerine getirilmesi sağlandı.

Dağıtıcıların aldığı akaryakıtı bir başka dağıtıcıya satamaması da öngörüldü. Ayrıca, sektöre faturanın malın teslim edildiği anda düzenlenmesi zorunluluğu da getirildi.

Akaryakıt piyasasına ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da önemli tedbirler aldı. Bayi denetim sisteminin kurulması, uygulanması, bakım ve onarımı için başvuruda bulunan tüzel kişilerin Kurum tarafından yetkilendirilmesine ilişkin önlem alındı.

Saha denetimleriyle de sektör yakından izleniyor. Bu yılın 10 ayında akaryakıt ve LPG istasyonlarında 4 bin 475 mükellef ile 53 bin 396 pompada bulunan 293 bin 966 tabanca denetlendi.

Akaryakıt istasyonlarına yakın takip! Bakan Mehmet Şimşek uyardı:

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ'NE GEÇİLECEK

Gelir İdaresi Başkanlığı, son olarak akaryakıt alımı sırasında taşıtların plaka bilgisinin yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik iletilmesini sağlayacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne (UTTS) ilişkin düzenleme yaptı.

​​​​​​​Sistemle, akaryakıt alımı yapacak taşıtların plakaları elle yazılmadan sistem kapsamındaki bileşenler ile ödeme kaydedici cihazlara otomatik yansıyacak ve yakıt alan taşıttan başka bir taşıtın plakasına fiş düzenlenmesi önlenecek.

Sistem, vergi mükelleflerinin işte kullandıkları taşıtlar için yapılacak akaryakıt ve LPG alımlarında 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren zorunlu olacak. Ayrıca, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren ilk defa iktisap edilecek sıfır taşıtlar kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içerisinde özel taşıt tanıma sistemi kullanan taşıtlar da 30 Haziran 2025 tarihine kadar UTTS kapsamına dahil olacak.

Akaryakıt istasyonlarına yakın takip! Bakan Mehmet Şimşek uyardı:

"VERGİ KAYBININ ÖNLENMESİ İÇİN BİR ADIM OLACAK"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle etkin şekilde mücadele edilmesi amacıyla birçok düzenleme ve çalışmayı hayata geçirdiklerini anımsatarak, "Yapılan tüm bu çalışmalar neticesinde akaryakıt piyasasındaki suistimaller ve kanuna aykırı fiiller büyük ölçüde önlendi.​​​​​​​ Son olarak kısa süre içinde Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin devreye alınmasıyla elle plaka girişi ve bu sayede usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek akaryakıt  istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesi için önemli bir adım atılmış olacak." dedi.

Uygulama kapsamına girecek tüm kesimlere yönelik hatırlatmada bulunan Şimşek, "Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesini sisteme uyumlu hale getirmesi gerekiyor. Akaryakıt istasyonlarının, bu sistemin kurulması ve işletilmesi sürecinde gereken her türlü desteği vermesi önem taşıyor. Sistem kapsamında yapılmış bağlantıların korunması ve sistemin sürekli çevrim içi bağlantılı olmasının sorumluluğu akaryakıt istasyonu işleten mükellefe ait olacak." ifadelerini kullandı.

Haberi Yorumla

Adana’da düşen yıldırımlar yangına neden oldu

Adana'da feci kaza! Yolun karşısına geçemedi...

İşte bahis oynayan 102 futbolcunun cezası! Listede Galatasaray'ın 2 yıldızı da var!

AK Parti Sözcüsü Çelik, dayısı kaybetti...

Kumpir ve midyeyle gelen facia! 2 çocuk öldü, anne ve baba hastanede

Toroslar EDAŞ Adana’nın artan enerji talebini yatırımlarıyla karşılıyor

Listeye 7 yeni ürün daha eklendi....

“Bir Kalem, Bir Dua; Filistin’e Umut Ola!”

Balcalı Hastanesi Yeni Başhekim Prof.Dr. Ahmet Sebe Oldu...

Tarih belli oldu...

Alışveriş yapacaklar dikkat! Bakanlık radarına aldı! 'İndirim' kurbanı olmayın!

Sadullah Kısacık:  “Halkın vergileri ödeyecek gücü kalmadı”

Telefonda başlayan küfürleşme cinayetle bitti...

İşte o şehir ve ilçeler...

Adana’da halıdan servet çıktı: Dürüst çalışandan örnek davranış

Aladağ’da Üreticilere Yüzde 70 Hibeli İlaçlama Makinesi Dağıtıldı

TTF Başkanı Müderrisgil ATDSK’da...

''İntiharın eşiğindeyim'' demişti! Metin Keçeci çöpten karton toplarken görüntülendi! Sessizliğini bozdu

Çukurova’da hamleler Atatürk anısına yapıldı...

Tasını tarağını toplayıp çiftlik kurdu! Burak Hakkı son haliyle gündem oldu

Vergi, SGK, harç borcunda faiz indirimi geldi...

14 İlde Kar Bekleniyor!

10 yıl önce hayat kurtarmış! Arkadaşıyla aynı kaderi yaşadı...

5 dakika içinde 4 üzeri 3 deprem....

2026 Turkcell Süper kupa yarı finali Adana'da oynanacak!

Cumhuriyet Korosu’ndan Atatürk’ün sevdiği şarkılar konseri

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Futbol Turnuvası Başlıyor

Usta sanatçı Muazzez Abacı'dan acı haber! 78. yaş gününde hayatını kaybetti...

Polis cinneti! Ailesini yok etti...

"Bağımsız Aile Festivali" Ertelendi...

Yükleniyor

“Bir Kalem, Bir Dua; Filistin’e Umut Ola!”

Sadullah Kısacık:  “Halkın vergileri ödeyecek gücü kalmadı”

"Çiftçinin başına düşmeyen bir meteor taşı kaldı"

Asgari ücret komisyonunda üye dağılımı ‘ADİL’ olmalı

"Ölümsüz eserleri ve ilkelerine sıkıca sarılıyoruz"

Yeni Elektrik Tarifesi: Dar Gelirliye Çifte Fatura Yükü!

MHP Adana’da tüm ilçelerde “Hayırlı Günler Komşum” diyor

 Nihal Ağca Kozan’da Sorun Dinledi…

Sümer, “Vatandaşın cebine dokunan bir bütçe değil”

DEVA'lı Kısacık: Kalkınma Modelimizi Değiştirmeliyiz

Adana’da düşen yıldırımlar yangına neden oldu

Adana'da feci kaza! Yolun karşısına geçemedi...

AK Parti Sözcüsü Çelik, dayısı kaybetti...

Kumpir ve midyeyle gelen facia! 2 çocuk öldü, anne ve baba hastanede

Telefonda başlayan küfürleşme cinayetle bitti...

Adana’da halıdan servet çıktı: Dürüst çalışandan örnek davranış

Çukurova’da hamleler Atatürk anısına yapıldı...

10 yıl önce hayat kurtarmış! Arkadaşıyla aynı kaderi yaşadı...

Cumhuriyet Korosu’ndan Atatürk’ün sevdiği şarkılar konseri

Polis cinneti! Ailesini yok etti...

Başkan Ali Demirçalı, Kozan yolu esnafıyla buluştu

“Cumhuriyetimizin temel ilkelerini yaşatmak hepimizin asli görevidir”

Güngör Geçer Karaisalı’da halkla buluştu

Vali Köşger Yüreğir’de vatandaşlarla buluştu

“Adana, su ürünleri sektöründe örnek bir merkez haline gelecektir”

Adana Trafiğini Rahatlatacak Proje Başladı...

Adana Büyükşehir’den Dev Yatırım! 11 Depo, 167 Km Hat...

 Seyhan belediyesinden temizlik atağı...

İstanbul ve İzmir'i bile solladı: Adana 15. oldu...

UNESCO’dan Adana’ya kötü haber! Kabul edilmedi....

Listeye 7 yeni ürün daha eklendi....

Balcalı Hastanesi Yeni Başhekim Prof.Dr. Ahmet Sebe Oldu...

Nacar: Teknoloji transfer ofisi hayırlı olsun

Tarım Bakanlığı markayı deşifre etti! Siyah çayda bile hile yapmışlar..

O doktorlar için savcılığa suç duyurusu yapılacak...

Coşkun’dan Nacar’a ziyaret...

Özel sağlık hizmetlerinde yeni kural! Herkes hastane açamayacak!

Kemoterapi daha etkili oalabilir...

Adana Verem Savaşı Derneği ÇÜ'ye Mamografi Cihazı Bağışladı...

Nacar: Lösemi Değil, Sevgi Bulaşıcıdır

Çukurova Üniversitesinde Vize Maratonu Başladı, Kütüphane 24 Saat Açık

ASİM VE ÇÜ’den önemli adım; “Üniversite–STK iş birliği genişliyor”

Kıvanç, "Girişimcilik İçin İyi Bir Fikre ve Çok Çalışmaya İhtiyaç Var"

EVKA Projesi tamamlandı...

Gazeteci Özke, geleceğin aydınlık yüzleriyle buluştu

“Her bir evladımız, yarının güçlü, dayanışmacı ve umut dolu bireyidir”

Kongre'de 33 Ülkeden 270 Bildiri Sunuldu...

Büyükşehir’den; çocuk yaşta evliliklerin önlenmesine yönelik eğitim

ÇÜ'de “Geleceğin Liderleri Akademisi” Başlıyor

Çukurova İbrahim Atalı Ticaret Mesleki Lisesi Romanya’ya Gitti

Alışveriş yapacaklar dikkat! Bakanlık radarına aldı! 'İndirim' kurbanı olmayın!

EKONOMİ

Sadullah Kısacık:  “Halkın vergileri ödeyecek gücü kalmadı”

SİYASET

Telefonda başlayan küfürleşme cinayetle bitti...

YAŞAM

İşte o şehir ve ilçeler...

Adana’da halıdan servet çıktı: Dürüst çalışandan örnek davranış

YAŞAM

Aladağ’da Üreticilere Yüzde 70 Hibeli İlaçlama Makinesi Dağıtıldı

EKONOMİ

TTF Başkanı Müderrisgil ATDSK’da...

SPOR

''İntiharın eşiğindeyim'' demişti! Metin Keçeci çöpten karton toplarken görüntülendi! Sessizliğini bozdu

MAGAZİN

Çukurova’da hamleler Atatürk anısına yapıldı...

YAŞAM

Tasını tarağını toplayıp çiftlik kurdu! Burak Hakkı son haliyle gündem oldu

MAGAZİN

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı

Siber suç şebekesine uluslararası operasyon! 40 bin aktif SIM kart ele geçirildi

DSÖ’den küresel tehdit uyarısı...

Geri sayım başladı...

Dünyanın gözü Gazze'de: Ateşkes anlaşması imzalandı...

Önlem alınmazsa yüzlerce kişi ölebilir! Acil çağrı yapıldı...

Gazzeli çocukların ‘Sumud’ umudu! "Bize giysi ve yiyecek getirecekler"

Covid'in yeni varyantı ortaya çıktı! Çok hızlı bulaşıyor!

Japon bilim adamları açıkladı: İşte kan gurubunuza göre ideal meslekler!

Bu belirtilere dikkat!