• BIST 100

    15900,73%-0,70
  • DOLAR

    44,07% 0,18
  • EURO

    51,05% -0,23
  • GRAM ALTIN

    7205,91% 0,36
  • Ç. ALTIN

    11734,45% -1,11

Dr.Polatöz, “Şiddetsiz bir ülke, şiddetsiz bir sağlık ortamı istiyoruz!”

Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik Binası önünde bir araya gelen Adana Tabip Odası, SES ve Genel Sağlık İş Sendikası yönetici ve üyeleri ‘Şiddetsiz bir ülke ve şiddetsiz bir sağlık ortamı’ istediklerini dile getirerek basın açıklam

SAĞLIK 17.04.2025 13:21:00 0
Dr.Polatöz, “Şiddetsiz bir ülke, şiddetsiz bir sağlık ortamı istiyoruz!”

17 NİSAN “SAĞLIKTA ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE  GÜNÜ”

Yitirilen tüm hekim ve sağlık çalışanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından katılımcı kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, ‘Demokrasi Ve Hukukun İşlediği, Bilimsel ve Şiddetsiz Bir Sağlık Ortamında Çalışmak  İstiyoruz!’ sözlerini yineledi.

25 BİN 315 ADET FİZİKSEL ŞİDDET BİLDİRİMİ YAPILDI

2012 yılının 17 Nisan günü Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümünü Türk Tabipleri Birliği tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” olarak ilan edildiğini hatırlatan ATO Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, “Sağlık çalışanlarına karşı giderek artan şiddet ile ilgili farkındalığın artması, şiddetin toplumsal olarak reddedilmesi, gerekli ve etkili yasal düzenlemelerin yapılmasını sağlamak üzere her 17 Nisan’da ülke genelinde birçok etkinlik ile anmalarımızı gerçekleştiriyoruz. 2023 yılında Türk Tabipleri Birliği’nin üyeleri arasında yapmış olduğu anket çalışmasına katılan 10 hekimden yaklaşık 9’u çalışma hayatı boyunca hasta veya yakını tarafından en az bir defa şiddet gördüğünü; şiddet görenlerin yaklaşık üçte ikisi yetkili mercilere bildirimde bulunmadığını ve Beyaz Kod kullanmadığını belirtti. Türk Tabipleri Birliği’nin talebine rağmen edinemediği, bu nedenle açtığı dava sonucunda elde edilen Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod verilerine göre; Ocak 2016’dan Temmuz 2023’e kadar 25 bin 315 adet fiziksel şiddet bildirimi yapılmıştır. Ancak bu tarihten sonraki veriler yine elde edilemediği için halen mahkeme kararı beklenmektedir.

Özü itibariyle kişisel ve toplumsal iyiliği hedef alan, bu amaç üzerine kurulu bir mesleğin mensupları olan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının gittikçe artan dozda ve bazen de ölümcül olan şiddete maruz kalması anlaşılmazdır, kabul edilemezdir.”

ŞİDDETE SIFIR TOLERANS

Başkan Uzm. Dr. Polatöz, “Sağlıkta yaşadığımız bu şiddet sarmalının evlerden, sokaklardan ve hepsinden önemlisi bunu önlemek ve gerekli tedbirleri almakla yükümlü en yetkili organların söylemlerinden bağımsız olduğu düşünülemez. Şiddetin dil ve söylemde başladığını, burada engellenemeyen şiddetin fiziki ve devamında ölümcül bir niteliğe bürünebildiğini herkes biliyor. “şiddete sıfır tolerans” anlayışının propaganda içeren bir söylemden çıkıp gerçek bir politikaya dönüşebilmesi sürekli, kararlı ve samimi bir anlayışı zorunlu kılar. Ülkemizde “sağlıkta şiddetle” ilgili samimiyetsiz tutumun en çarpıcı örneği olarak; “Memnuniyetsizliğiniz varsa gidin sağlık personelinin gırtlağına yapışın” diyen bir milletvekilinin hâlâ Meclis’te durabiliyor olmasında görüyoruz. Sağlıkta Dönüşüm nedeniyle sağlığın bugün geldiği noktanın yarattığı olumsuz iklimin şiddet doğurduğu, özellikle acil servislerde kontrolden çıktığı, sağlık çalışanlarının kendilerini emniyette hissedemedikleri, sağlık hizmetinin verildiği yerlerin güvenli olmaktan çıktığı aşikardır.”

MOBBİNG, TEHDİT, HAKARET VE FİZİKSEL SALDIRILARI DURDURMAYA KARARLIYIZ

Tedavisi için uğraşılan ya da ameliyatı yapılan bir hasta veya o hastanın yakını tarafından yapılan saldırılar sonucunda sağlık çalışanlarının hayatlarını kaybetmesinin kanıksanamaz olduğunun altını çizen Başkan Uzm. Dr. Polatöz, “Her gün birçok sağlık merkezinde yaşanan mobbing, tehdit, hakaret ve fiziksel saldırıya varan şiddetin her türlüsünü durdurmaya kararlıyız. Sağlıkta şiddet bir yandan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehdit ederken, aynı zamanda sağlık hizmeti sunumunu da engeller hale dönüşmüştür. Bu durum sürdürülebilir, kabul edilebilir, katlanılabilir değildir! Bu nedenle toplumda yaygınlaşan şiddet iklimine ve özel olarak sağlıkta yaşanan şiddet olgularına karşı topyekun, kararlı ve samimi bir mücadele yürütülmesi zorunludur. Sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddetin tam anlamıyla önlenebilmesinin; şiddeti doğuran kültürel, toplumsal, siyasal, hukuksal yapının düzeltilmesinin, sosyal ve ekonomik düzeyin yükseltilmesinin ancak demokrasi, adalet ve barış ortamının sağlanması ile mümkün olabileceğinin farkındayız. TTB’nin sağlık çalışanlarına yönelik suçlar için yasa önerisine göre; cezalar artırılmalı, Türk Ceza Kanunu’nda şiddet başlığı ile ayrı bir suç kategorisi tanımlanmalı, suçların infazında hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve denetimli serbestlik uygulamaları kaldırılmalı, sağlık kuruluşlarına silahla girilmesi yasal düzenlenmelerle engellenmelidir. Mesleğimizin geleneği şiddet değil, karşılıklı güven içeren bir sağlık ortamına dayanır. Bu nedenle genç meslektaşlarımıza şiddet içermeyen bir sağlık ortamında hekimlik yapacakları bir gelecek bırakmak da bizim sorumluluğumuzdur.”

Başkan Uzm. Dr. Polatöz, “Her yıl olduğu gibi bugün de kaybettiğimiz meslektaşlarımızın ve ekip arkadaşlarımızın anıları önünde saygı ile eğiliyoruz. Şiddetin olmadığı bir sağlık sistemi kurmak mümkündür!

Bunun için; Performans sistemi kaldırılmalı, ekip çalışmasını özendiren nitelikli çalışma düzenine geçilmelidir. Randevular hastaya yeterli süre ayrılacak şekilde düzenlenmelidir. Sağlık kurumlarında yeterli sayıda güvenceli sağlık çalışanı görevlendirilmelidir. Sağlık kurumlarında güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır. Merkezi şikayet hatları kaldırılmalıdır. Acil servislerde sadece acil hastalara hizmet verilmelidir. TTB’nin önerdiği caydırıcı yasa teklifi hayata geçirilmelidir.” diye konuştu.

Haberi Yorumla

Rektör Sözen, "Başarımızın Arkasında Güçlü Kadın İmzası Var"

 Kozay: “Kadın emeği toplumsal gelişimin en önemli gücüdür”

Milyonları İlgilendiren Düzenleme!

Ebru Şallı’nın oğlu Beren 22 yaşında!

Başkan Yusuf Kanlı, iftarda vatandaşlarla buluştu...

Sadullah Kısacık: Esnaf Yüksek Faiz Kıskacında!

“Basın, vatandaşla aramızdaki güçlü köprü”

"Çocuklarda yetişkinler gibi ağırlaşmış müebbet hapis cezası almalı...

Seyhan'da gönülleri buluşturan iftar...

ABD savaş için kesenin ağzını açtı! 6 günde ne kadar harcandığı ortaya çıktı

Kullanan yanar!

Tartıştığı 3 çocuğunun annesini boğarak öldürdü...

Hizmete Vefa Sofrası...

4 ay boyunca 15 kadını gizli fotoğrafını çekmiş!

Tepkilere dayanamamış UNICEF'ten ayrılmıştı! Hadise yasal süreci başlattı

PVC ustasını öldüren 15 yaşındaki tetikçi ve motosikleti süren yaşıtı tutuklandı

ÇÜ'de Oyun Bağımlılığına Karşı Bilim Kafe Etkinliği Düzenledi

Akaryakıt zamları durmuyor!

Kardeşler arasında "alacak-verecek" kavgası...

Filiz Kepme: “Her alanda lideriz!”

Özge Özpirinçci aldığı "Ahlaksız teklif"i kahkahalarla anlattı...

Sıcaklıklar azalacak, kar yağışı geri dönüyor!

Baraka çıra gibi yandı...

Borankay ailesinden kan donduran iddia! "Annemi hemşire öldürdü"

Adana uçağında büyük panik! Yolcular kabusu yaşadı...

Büyükşehir, sporda altyapıya verdiği önemin meyvelerini almayı sürdürüyor

Hülya Koçyiğit'in torunu Aslışah Alkoçlar Dubai'de keyifte! Tepki çeken poz

Kısacık'tan TBMM'ye Emekliye 1 Maaş İkramiye Önergesi

8 Eylül 1999 emekli olmak isteyenler için kritik bir tarih!

Bir Nefes Sağlık Bir Ömür Özgürlük Konferansı…

Yükleniyor

Sadullah Kısacık: Esnaf Yüksek Faiz Kıskacında!

"Çocuklarda yetişkinler gibi ağırlaşmış müebbet hapis cezası almalı...

Kısacık'tan TBMM'ye Emekliye 1 Maaş İkramiye Önergesi

Ümit Özdağ Adana iftar programına katıldı

"Tarım çöküyor, çiftçi tükeniyor, halk çaresiz"

"Bağımlılık, bağımsızlığın zehridir!"

“Mali müşavirlik mesleği itibar kaybediyor”

Türk-İş heyetinden Başkan Karalar’a ziyaret

Başkan Dağlı, "28 Şubat hesaplı bir şekilde kurgulanmış bir darbedir"

Fatih Erbakan iftarını Adana'da açtı

Milyonları İlgilendiren Düzenleme!

Başkan Yusuf Kanlı, iftarda vatandaşlarla buluştu...

“Basın, vatandaşla aramızdaki güçlü köprü”

Tartıştığı 3 çocuğunun annesini boğarak öldürdü...

Hizmete Vefa Sofrası...

Kardeşler arasında "alacak-verecek" kavgası...

Adana uçağında büyük panik! Yolcular kabusu yaşadı...

Karı-koca tartışmasında kadın kocasını bıçakladı...

Adana'da Çocuk Tetikçi Dehşeti...Kanlı pusu! Başından vuruldu...

Çukurova Belediyesi’nden pazarlarda sıkı denetim!

 Kozay: “Kadın emeği toplumsal gelişimin en önemli gücüdür”

Seyhan'da gönülleri buluşturan iftar...

Abdurrahman Önül Yüreğir’de gönüllere dokundu

Sarıçam’da geri dönüşüme “Potalı” çözüm

Valilikte güçlenecek hizmet kalitesini arttıracak adımlar değerlendirildi

Akçatekir’e “Millet Bahçesi” Yapılacak!

“Önceliğimiz; Adana’mızın ve vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliğidir”

Af yok! Seyhan zabıtadan fırın denetimi...

“Adana Eylem Planı” Masaya Yatırıldı…

Yüreğir Belediyesinin Borcu Sıfırlandı...

Bir Nefes Sağlık Bir Ömür Özgürlük Konferansı…

Düzenleme TBMM'de! 15 yaş altına yasak geliyor...

Nacar: Bağımlılıkla mücadele bir sosyal sorumluluktur

Ramazan'da Baş Ağrısıyla Nasıl Mücadele Edilir?

Nacar’dan Müslüm Polat’a teşekkür

Uzm. Dr. Polatöz, “Kamucu sağlık anlayışından uzaklaşılmamalıdır”

Uzmandan Ramazan uyarısı! Oruç tutan böbrek hastaları dikkat!

Nacar’a Karataş’tan ziyaretçi akını

"Vasiyetiniz bir cana şifa, bir aileye umut olsun"

Önleyici Sağlık Güçlü Gelecek

Rektör Sözen, "Başarımızın Arkasında Güçlü Kadın İmzası Var"

ÇÜ'de Oyun Bağımlılığına Karşı Bilim Kafe Etkinliği Düzenledi

Filiz Kepme: “Her alanda lideriz!”

Adana Doğa Koleji’nde Diksiyon ve Hızlı Okuma Seminerine Yoğun İlgi

ATÜ’den “İBAN Senin Riske Atma” Farkındalık Semineri...

Mezun Olduğu Okulda Öğrencilere İlham Verdi...

Sarıçamın gençleri Akdeniz'de fırtına gibi esti...

Dr. Gökhan Gündoğdu: Çanakkale geçilmez

Yatay geçiş zorlaşıyor!

Teknolojiyle üreten nesiller yetişiyor...

Kullanan yanar!

EKONOMİ

Tartıştığı 3 çocuğunun annesini boğarak öldürdü...

YAŞAM

Hizmete Vefa Sofrası...

YAŞAM

4 ay boyunca 15 kadını gizli fotoğrafını çekmiş!

POLİS-ADLİYE

Tepkilere dayanamamış UNICEF'ten ayrılmıştı! Hadise yasal süreci başlattı

MAGAZİN

PVC ustasını öldüren 15 yaşındaki tetikçi ve motosikleti süren yaşıtı tutuklandı

POLİS-ADLİYE

ÇÜ'de Oyun Bağımlılığına Karşı Bilim Kafe Etkinliği Düzenledi

EĞİTİM

Akaryakıt zamları durmuyor!

EKONOMİ

Kardeşler arasında "alacak-verecek" kavgası...

YAŞAM

Filiz Kepme: “Her alanda lideriz!”

EĞİTİM

ABD savaş için kesenin ağzını açtı! 6 günde ne kadar harcandığı ortaya çıktı

DSÖ açıkladı: Dünyada her 8 kişiden 1'i obez...

"Casperlar"ın kanlı planı deşifre oldu!

Bir köpek yalaması hayatını kararttı: Dört uzvunu birden kaybetti

ChatGPT'yi kanlı planına alet etti! İki kişiyi ilaçla öldüren kadından korkutan itiraf

Deriden bulaşıyor, yeni kıtalara uyum sağlıyor...

Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?

Nipah kabusuna dikkat! '45 gün kuralı'

Ay'ın Karanlık Yüzünde Tespit Edildi! Bilim İnsanları Şaşkın