• BIST 100

    9771,16%-1,67
  • DOLAR

    33,97% 0,11
  • EURO

    37,62% -0,39
  • GRAM ALTIN

    2725,00% -0,77
  • Ç. ALTIN

    4472,67% 0,18

Dünyada Durdu!: Havalimanları doldu taştı, bankacılık işleyişi aksadı...

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan arıza pek çok sektörü etkiledi. Havalimanları, bankalar, hastaneler gibi çok sayıda şirketin internet üzerinden sunduğu hizmetlerde kesinti yaşanıyor.

DÜNYA 19.07.2024 13:11:00 0
Dünyada Durdu!: Havalimanları doldu taştı, bankacılık işleyişi aksadı...

İnternet sistemlerinde dünya genelinde büyük bir yazılım arızası yaşanıyor. ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sistemlerinde yaşanan arıza pek çok sektörü etkiledi. Binlerce Windows cihazı, açılışta Mavi Ekran (BSOD) sorunu yaşıyor ve bu durum bankaları, havayollarını, TV yayıncılarını, süpermarketleri ve dünya çapında daha birçok işletmeyi etkiliyor.

Siber güvenlik sağlayıcısı CrowdStrike tarafından yapılan hatalı bir güncelleme, etkilenen bilgisayarları ve sunucuları çevrimdışı hale getirerek makinelerin düzgün bir şekilde başlatılamaması için onları bir kurtarma önyükleme döngüsüne zorladı.  Yazılım sistemindeki küresel sıkıntı nedeniyle Avustralya'daki Melbourne Havalimanında check-in işlemleri yapılamıyor.

Amsterdam'ın Schiphol Havalimanında da gecikmeler yaşandığı bildirildi. Japonya'nın Narita Havalimanı tarafından yapılan açıklamada, JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Express ve Spring Japan Havayolu şirketlerinin sistemlerinde sorunlar yaşandığı açıklandı.

Dünya genelinde büyük arıza! Bilgisayar yazılım sistemlerinde sorun yaşanıyor! Birçok sektörde işlemler durdu! Microsoft açıklama yaptı! - Resim : 1

HİNDİSTAN: ÇEVRİMİÇİ HİZMETLER YOK

Hindistan merkezli Akasa Air “Hizmet sağlayıcımızla yaşanan altyapı sorunları nedeniyle rezervasyon, check-in ve rezervasyon yönetimi hizmetleri de dahil olmak üzere bazı çevrimiçi hizmetlerimiz geçici olarak kullanılamayacaktır. Şu anda havalimanlarında manuel check-in ve uçağa biniş süreçlerini takip ediyoruz ve bu nedenle acil seyahat planı olan yolcularımızdan havalimanına erken gelerek kontuarlarımızda check-in yapmalarını talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Spice Jet ise “Şu anda uçuş kesintileriyle ilgili güncellemeleri sağlama konusunda teknik bir sorunla karşı karşıyayız. Ekibimiz bu sorunu çözmek için aktif olarak çalışıyor” açıklamasını yaptı.

Dünya genelinde büyük arıza! Bilgisayar yazılım sistemlerinde sorun yaşanıyor! Birçok sektörde işlemler durdu! Microsoft açıklama yaptı! - Resim : 2

İNGİLTERE'DE UÇUŞLAR VE TV YAYINLARINDA SORUNLAR YAŞANIYOR 

İngiliz televizyon kanalı Sky News sabah saatlerinden bu yana yayın yapamıyor. İrlandalı hava yolu şirketi Ryanair ise kontrolleri dışında bir sorun yaşadıklarını ve yolculara mümkün olduğunca havalimanlarına erken gelmelerini söyledi. İngiltere ve İrlanda'nın yanında Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan ve Japonya'da sorunlar yaşandığı  bildiriliyor. 

Dünya genelinde büyük arıza! Bilgisayar yazılım sistemlerinde sorun yaşanıyor! Birçok sektörde işlemler durdu! Microsoft açıklama yaptı! - Resim : 3

İSPANYA'DA DA UÇUŞLAR GERÇEKLEŞTİRİLEMİYOR 

İspanya'da Ulusal havalimanı otoritesi AENA İspanya'dan yapılan uçuşlarda Cuma günü gecikmeler yaşanabileceğini söyledi. AENA, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, sorunu mümkün olan en kısa sürede çözmek için çalıştıklarını ve manuel sistemlerle çalışmaya devam etmeye çalıştıklarını söyledi. Havaalanlarının web sitelerine göre, Barselona ve Madrid havaalanlarından onlarca uçuş Cuma günü erken saatlerde ertelendi. 

Dünya genelinde büyük arıza! Bilgisayar yazılım sistemlerinde sorun yaşanıyor! Birçok sektörde işlemler durdu! Microsoft açıklama yaptı! - Resim : 4

ABD ULAŞTIRMA BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA 

Microsoft hizmetlerindeki sorun  ABD'deki low-cost hava yolu şirketleri Frontier Airlines, Allegiant ve SunCountry operasyonlarını da etkiledi. ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, bakanlığın Frontier'daki uçuş iptalleri ve gecikme sorunlarını izlediğini belirterek kurumun tüm havayollarını yolcuların ihtiyaçlarını karşılama sorumluluklarına tabi tutacağını söyledi. Veri takip şirketi FlightAware'e göre Frontier, Perşembe günü 147 uçuşu iptal etti ve 212 uçuşu erteledi.

Dünya genelinde büyük arıza! Bilgisayar yazılım sistemlerinde sorun yaşanıyor! Birçok sektörde işlemler durdu! Microsoft açıklama yaptı! - Resim : 5

THY BASIN MÜŞAVİRİ ÜSTÜN: SORUNUN GİDERİLMESİ İÇİN GEREKLİ AKSİYONLAR ALINIYOR

Türk Hava Yolları da yaşanan arızadan etkilenen şirketler arasında yer aldı. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti.

Üstün, “Sorunun giderilmesi ve yolcularımızın mağdur olmaması adına gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu aksaklık için özür dileriz. En kısa sürede sizlere bilgi vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığını anlatan Üstün, “Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz” ifadelerini kullandı.

THY: HAK KAYBI YAŞANMAYACAK 

Değerli Yolcularımız,

Havacılık sektörü de dahil olmak üzere farklı sektörleri etkileyen ve küresel çapta hizmet veren bir tedarikçi kaynaklı teknik aksaklık meydana gelmiş olup, bu aksaklık neticesinde bazı seferlerimiz iptal edilmiştir. Uçuşunuzun durumunu mobil uygulamamızda yer alan "Uçuş durumu" sekmesinden görüntüleyebilirsiniz. Seferi iptal olmayan yolcularımız için de yaşanılan aksaklık nedeniyle ek haklar tanımlanmıştır. Sistemsel aksaklık giderildikten sonra aşağıdaki şartları sağlayan yolcularımız satış kanallarımızdan işlem yapabilirler.

19 Temmuz 2024 ve öncesinde düzenlenmiş biletler için 19 Temmuz 2024 tarihindeki seferlerimize kayıtlı tüm Türk Hava Yolları yolcularımızın, 25 Temmuz 2024 (dahil) tarihine kadar işlem yaptırmaları kaydıyla ilave haklar tanımlanmıştır.

1) Rezervasyon değişiklikleri ücretsiz yapılacaktır. Uçuş saati geçmiş olmasına rağmen henüz işlem yaptırmayan ve uçuşlarına katılamayan yolcularımız hak kaybı yaşamayacaklardır.

2) İade talepleri:

a) Hiç kullanılmamış biletler için kesintisiz iade yapılacaktır.

b) Kısmi olarak kullanılmış, seyahatin tamamlanmamış olduğu biletlerde, biletin kullanılmayan uçuşlarına ait iade işlemi kesintisiz yapılacaktır.

3) İlgili uygulamalar sadece Türk Hava Yolları tarafından icra edilen seferlerde kayıtlı grup ve münferit yolcular için geçerli olacaktır.

Güncel gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.

DENİZBANK'TAN AÇIKLAMA

Öte yandan Denizbank'ta da teknik aksaklık yaşandığı açıklandı. Mobil bankacılıkta sorunlar olduğu belirtildi.

Bankadan yapılan açıklamada, ''Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz.'' denildi.

BTK VE USOM SORUNLA İLGİLİ ÇALIŞMA BAŞLATTI

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), yaşanan sorunların kaynağının tespiti ve giderilmesi için çalışma başlattı.

BTK: SİBER SALDIRI KAYNAKLI DEĞİL

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan yapılan açıklamada ise "Yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı, kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edildi" dendi.

 ULAŞTIRMA BAŞKANI ABDULKADİR URALOĞLU: SİBER SALDIRI DEĞİL 

Bakan Uraloğlu "BTK ve oradaki USOM merkezimizden çalışmaları takip ediyoruz. Bu anlamda zarara uğrayan ya da etkilenen sistemlerle ilgili kurumlarla hemen irtibata geçtik. Bazı kurumlarımızda hemen müdahaleyle beraber aksaklığın önemli bir bölümünü atlattığımızı söyleyebilirim. Birkaç saat içerisinde vatandaşı etkiler durumdan çıkarılmış olur. Bunun tekerrür etmemesi için de gerekli önlemleri planladık. Bir siber saldırı söz konusu değildir." dedi. 

TÜVTÜRK: ARAÇ MUAYNE İŞLEMLERİ DE ETKİLENMEKTEDİR

TÜVTÜRK muayne işlemlerinin de süreçten etkilendiğini sosyal medya hesabından duyurdu.

X'ten yapılan açıklamada "Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır ve araç muayene işlemleri de bu durumdan etkilenmektedir. Kurumumuz, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve en kısa sürede muayene işlemlerine devam edilebilmesi için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz" ifadeleri kullanıldı

MİCROSOFT: ÖNLEM ALINIYOR

Sektörlerde yaşanan sorunların ardından Microsoft, önlem alındığını duyurdu.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor"

Microsoft, sorunu çözmeye çalışırken bazı kullanıcıların Microsoft 365'e yalnızca salt okunur modda erişebildiği için erişimin sınırlı olduğunu aktardı.

 Açıklamada, "Bu olayı en yüksek öncelik ve aciliyetle ele almaya devam ederken, bozulmuş durumda olan kalan Microsoft 365 uygulamaları için kalıcı etkiyi ele almaya devam ediyoruz" denildi.

Dünya genelinde büyük arıza! Bilgisayar yazılım sistemlerinde sorun yaşanıyor! Birçok sektörde işlemler durdu! Microsoft açıklama yaptı! - Resim : 6

 CROWDSTRIKE: HABERDARIZ

Bilgi teknoloji firması Crowdstrike, Microsoft'un Windows işletim sisteminde Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarından haberdar olduğunu belirten bir telefon mesajı yayınladı.

Mesajda şöyle denildi: "Crowdstrike destek birimiyle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. Crowdstrike, Windows'ta Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarının farkındadır" denildi.

 CROWDSTRIKE NEDİR?

CrowdStrike, siber güvenlik alanında uzmanlaşmış bir şirkettir. 2011 yılında kurulan şirket, bulut tabanlı çözümleri ve yapay zeka destekli teknolojileri kullanarak, kurumların siber tehditlere karşı korunmasını sağlar.

Özellikle "Falcon" platformu ile tanınan CrowdStrike, saldırıları gerçek zamanlı olarak tespit edip önlemeye odaklanır ve siber saldırılarla ilgili geniş bir tehdit istihbaratı sunar.

Şirket, endpoint koruma, yönetilen tehdit avcılığı ve olay müdahalesi gibi hizmetler sunarak dünya çapında birçok büyük kuruluş tarafından tercih edilmektedir.

CROWDSTRIKE SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR? İŞTE YÖNTEMİ

Kurum sosyal medya hesabından sorunun çözümüne ilişkin bir yol da paylaştı.

Paylaşımda, şu adımların izlenmesi istendi:

Windows’u Güvenli Modda veya Windows Kurtarma Ortamında başlatın.

C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike dizinine gidin.

“C-00000291*.sys” ile başlayan dosyayı bulun ve adını değiştirin

Bilgisayarı normal şekilde yeniden başlatın.

 


‘Bir yılda iki kez oldu’

İşte detaylar...

Tatil yapmak isteyenler dikkat!

Annesinin feryatları yürekleri dağladı...

Ücretsiz Kombin İmkanı Sunuyor!

Trafik Kazası: 4'ü Çocuk 6 Yaralı

Ev Kurşunlayan Şüpheli Yakalandı..

Deprem uzmanı Baki: “Beklenen artçı deprem daha meydana gelmedi”

Müteahhitler zorda! İnşaat sektörü batma noktasına geldi...

Sulama kanalları ‘Can simidiyle’ daha güvenli

Kahramanmaraş'ta 5 büyüklüğünde deprem! Sarsıntı birçok ilde hissedildi

Neler değişecek...

Adana’da kaçak balık avına geçit yok

Yumurtalar 'ilaçlı' mı?

7 hafta önce ihtiyaç kredisi alan şimdi pişman!

Emekli maaşı arttı… Bankalar yarışa girdi!

Kıvanç, ‘Programın ülke ekonomisine ve tüm sektörlere hayırlı olsun’

“Vahşice yapılan ağaç katliamını şiddetle kınıyoruz”

İstanbul’dan geldi ilçesine Belediye Başkanı oldu!

Yoksulun karnı doyacak! Seyhan mutfak açılıyor...

Çıtırık; “Kısırlaştırma maliyetli değil”

'Ölümlerin yüzde 24'ü hava kirliliği kaynaklı'

Bin TL iade edilecek...

AK Parti ile CHP arasındaki fark ilk kez bu seviyeye çıktı

İzne gelen uzman çavuş motosiklet kazasında hayatını kaybetti

Adana Demirspor'da Antalyaspor Mesaisi Başladı

Şeytanın aklına gelmeyecek zula, bulgurun içinden silah çıktı

Araç sahiplerine güzel haber...

Narin'i bulmak için her yol deneniyor! Ekipler ikiye ayrıldı...

Trafik kazası hayattan kopardı...

Yükleniyor

Dünya 2024'te en sıcak yazı yaşadı!

Risk düşük ancak hazırlıklı olunmalı!

Tehlike artıyor! O ülkede vaka sayısı 48'e yükseldi!

Akciğer kanseri aşısı!

En çok iki grup etkilenecek!

Aynı evi paylaşanların teması risk oluşturuyor

Maymun çiçeği virüsü artık Asya'da: O ülke ilk vakayı bildirdi!

DSÖ maymun çiçeği virüsü için küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti!

Gökyüzünde ateş topu yağmuru olacak

Dünya Sağlık Örgütü'nden Covid-19 ile ilgili bir uyarı geldi

İstanbul’dan geldi ilçesine Belediye Başkanı oldu!

AK Parti ile CHP arasındaki fark ilk kez bu seviyeye çıktı

Pamuk üreticileri isyanda...

MHP'li Yıldırım ve Bulan görevlerine başladı...

Sokak hayvanları için alınacak araca muhalefetten ret

“TÜİK 8 Yıldır kayıp çocuklarla ilgili veri yayınlamıyor”

'Okul ihtiyaçları katlanarak büyüyor'

CHP'li Bulut'tan Pamuk İçin Taban Fiyat Çağrısı

MHP Adana’da iki ilçeye atama yapıldı...

“30 Ağustos Cumhuriyetimize Giden Yolun Mihenk Taşıdır”

‘Bir yılda iki kez oldu’

7 hafta önce ihtiyaç kredisi alan şimdi pişman!

Emekli maaşı arttı… Bankalar yarışa girdi!

Kıvanç, ‘Programın ülke ekonomisine ve tüm sektörlere hayırlı olsun’

Bin TL iade edilecek...

Araç sahiplerine güzel haber...

Taksit uygulamasına tamamen son verilecek...

Bitmeyen zam? 1 paketi 81 lira oldu!

Başkan Azmaz : İş kazalarına dikkat çekti

27 Eylül’de zorunlu olacak!

Adana Demirspor'da Antalyaspor Mesaisi Başladı

Adanaspor, Ankara Keçiörengücü maçı hazırlıklarını sürdürdü

Adana Demirspor Erdoğan’ın Gündeminde!

Murat Sancak, “Borçlar Yüzünden Evim İpotekli”

Sezon öncesi hentbol seminerine 250 hakem ve gözlemci katıldı

Adanalı Fatih Çelik, Memleketinde Çiçeklerle Karşılandı

Adana 01 lige galibiyetle başladı: 1-0

Korcan Çelikay, Adanaspor’da...

Galatasaray Adana'da çok farklı: 1-5

Başkan Yusuf Kanlı'dan moral ve destek takviyesi...

Neler değişecek...

“Vahşice yapılan ağaç katliamını şiddetle kınıyoruz”

AYM incelemesini tamamlandı...

Göz kamaştıran gösteri...

Kamu ve özel sektörde çalışma saatleri düşüyor mu?

30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu

Başkan Kıvanç, “30 Ağustos bir dönüm noktasıdır”

Ali Demirçalı: “Yüreği olan kazandı”

Tunç: “Ağustos ayı tarihimizde çok özel bir yere sahiptir”

'30 Ağustos örnek bir kurtuluş mücadelesi'

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 4 3 0 1 9 10
2.Galatasaray 3 3 0 0 6 9
3.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
4.Eyüpspor 4 2 0 2 4 8
5.İstanbul Başakşehir 3 2 0 1 5 7
6.Göztepe 4 1 0 3 2 6
7.Samsunspor 3 2 1 0 2 6
8.Kasımpaşa 4 1 1 2 0 5
9.Konyaspor 4 1 2 1 -2 4
10.Sivasspor 4 1 2 1 -2 4
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 4 1 2 1 -5 4
13.Gazişehir Gaziantep 2 1 1 0 0 3
14.Bodrum FK 4 1 3 0 -4 3
15.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
16.Alanyaspor 4 0 2 2 -5 2
17.Kayserispor 2 0 1 1 -1 1
18.Hatayspor 4 0 3 1 -5 1
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1