-
BIST 100
16050,09%-1,29
-
DOLAR
44,33% 0,09
-
EURO
51,51% 0,06
-
GRAM ALTIN
6352,07% 1,21
-
Ç. ALTIN
10740,95% -0,16
Emekli olacaklar kara kara düşünüyor!
Enflasyon farkından dolayı 2025 yılında emekli olacaklar, 2024 yılında emekli olanlardan daha az maaş alacaklar. Uzmanlar bu konuda üst üste uyarı yaptı.
Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, 2025'te emekli olanların zarar etmemesi adına çalışma yapılacağına işaret ederek, değerlendirmelerde bulundu.Emeklilik dilekçesini 31 Aralık 2024 tarihine kadar verenler, 1 Ocak 2025'ten sonra verenlere göre yaklaşık yüzde 30 daha yüksek maaşla emekli olacaklar.

Emekli aylığındaki bu fark da ömür boyu maaş alacak emeklilerin alacakları aylıkları etkileyecek. Bu çerçevede yapılabilecek düzenlemelere değinen Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, değerlendirmelerde bulundu.

KONUŞULAN FORMÜLLER
Karakaş, 2025 yılında emekli olacakların mağdur edilmesinin engellenmesine yönelik çalışmaların olduğunu söyleyerek, “Şu anda yapılan çalışmalarla ilgili sadece konuşulan formüller var.
Bunlar, 2025 yılında emekli olacak olanlara 2024 yılında emekli olacak olanlara uygulanacak olan güncelleme katsayısının baz alınması veya kat sayı sisteminin göz önünde bulundurması gibi değişik senaryolar üzerinde konuşulmaktadır” açıklamalarda bulundu.

2025'TE EMEKLİ OLACAKLARIN ZARAR ETMEMESİ İÇİN...
Öngörülen formüllere ilişkin detayları aktaran Karakaş, “Aradaki farkların nedeni güncelleme kat sayısı diyebiliriz. Çünkü 2024 yılında emekli olanlarla 2025 yılında emekli olanların güncelleme kat sayısı alınan enflasyon rakamları dönemler itibariyle farklılık arz etmektedir" dedi.

Karakaş, "Bu anlamda 2024 yılında emekli olanlar için baz alınan güncelleme kat sayısı 2025'e göre avantajlı olduğu için 2025 yılında emekli olacak olanlar için aynen 2024 yılında emekli olmuş gibi baz alınan parametrelerin kullanılması, aynı güncelleme kat sayısının baz alınması gibi bir formül söz konusu olabilir. Yine kat sayı sisteminin de alınması söz konusu olabilir” ifadelerine yer verdi.

Karakaş, mevcut maaş sisteminde SSK ve BAĞ-KUR'lulara emekli sandığı sisteminin kullanılabileceğini belirterek, şöyle devam etti.
"Emekli sandığındaki emekli maaşı hesaplama sistemi enflasyondan etkilenmemektedir. Daha doğrusu yıllar itibariyle çok fazla fark oluşmamaktadır. Bu sistemin aslında bütün sosyal güvenlik sistemimiz için idare olduğunu söyleyebiliriz."
Zorlu maç Adana'nın: 2-1
Kanser tedavisini bile yarıda kesiyor: Bu meyvelerden uzak durun!
Hizmette hız, filoda güç: Yüreğir’e 3 yeni araç
Adana’da 19 firari yakalandı...
İlk sırada lise mezunları var! 2 milyon kişi başvurdu...
Trafikte bıçakla dehşet yaşattılar...
Başkan Aslan, “Esnafı teşhir etmek denetim değil, itibar suikastıdır”
Portakal çiçeği karnavalı için hazırlıklar son aşamada!
Adana’da Mezarlıklar Sular Altında Kaldı...
KATODER Suriye’ye yatırımcı götürecek...
İstanbul Lider Koleji ve Finlandiya ile eğitim işbirliği anlaşması...
Nacar’dan ‘Orman Haftası’ Mesajı
"Eğitim odaklı çalışmalar takdirle takip ediliyor"
“Görüntüler Yanlış Yorumlanıyor: Bu Davranış ‘Yeme’ Değil”
Yükleniyor



