• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

“Hekimleri, hastaları mağdur eden sistemden vazgeçilmeli”

Sağlık Bakanlığı’na seslenen Adana Tabip Odası Başkanı ve Adana Sağlık Platformu Sözcüsü Uzm. Dr. Özden Polatöz, "Hekimleri, diş hekimlerini ve hastaları mağdur eden sistemden vazgeçin” dedi.

SAĞLIK 8.01.2025 13:48:00 0
“Hekimleri, hastaları mağdur eden sistemden vazgeçilmeli”

HALKIN SAĞLIĞINI KORUMAK İSTİYORSANIZ; SESİMİZE KULAK VERİN

Sağlıklı bir toplum ve iyi çalışan bir sağlık sistemi için ülke genelinde 6 Ocakta iş bırakan ASM çalışanlarına ek olarak bugün 2 ve 3’ncü basamakta görevli hekim ve sağlık emekçileride iş bıraktı. Yapılan Basın Açıklamasına CHP Adana İl Başkanı Dr. Anıl Tanburoğlu, EMEP, Balcalı Hastanesi Emeklileri, Emekli Dernekleri, Kent Konseyleri, TMMOB’a bağlı Oda Başkanları, Adana Halk Evleri, Beyazevler Mahalle Sakinleri, Çukurova Ağrılar Derneği katılarak destek verdi.

BAKANLIK OLUMSUZ TAVRINI SÜRDÜRÜYOR

Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik Binası önünde toplanan Adana Sağlık Platformu üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Platform Sözcüsü Uzm. Dr. Özden Polatöz, “Bizler, emek ve meslek örgütlerimizin çağrısıyla, sağlık sisteminde yaşanan çöküşü protesto etmek, sesimizi hep birlikte yükseltmek, taleplerimizi haykırmak adına bugün ülkenin her bir köşesinde, meydanlarda bir araya gelmiş hekim, diş hekimi, hemşire, ebe, acil tıp teknisyeni, paramedik, teknisyen; yani sağlık emekçileriyiz. Her gün yüzbinlerce kişiyi sağlığına kavuşturmak, hastalanmalarını önlemek için çalışırken; şiddet, mobbing, performans dayatması, güvencesiz gelir, liyakatsiz yöneticiler, sağlıkta çeteleşme gibi say say bitmeyecek sorunlarla boğuşuyoruz. Tüm bu sorunların çözümü için görev alması gereken kamu otoritesini ise yanımızda değil her seferinde karşımızda buluyoruz. Sağlık Bakanlığı, toplumun ve sağlık emekçilerinin sorunlarına çözüm üretmek için bizlerin görüş ve önerilerini dikkate almak yerine; yeni yönetmeliklerle, otoriter emek rejimini tam anlamıyla yerleşik hale getirerek bizleri yok saymaya, itirazlarımızı sindirmeye, iş bırakma eylemlerimizin etkisini görünmez kılmaya çalışıyor. Bakanlığın bu olumsuz tavrına karşı bugün tüm sağlık kurumlarında üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakıyoruz!”

SESİMİZİ DUYAN VAR MI? 

Uzm. Dr. Özden Polatöz, “Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz: Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyor musunuz? Hekimlerin, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek istiyor musunuz? Bu çığlık tüm basamaklarda sağlık hizmeti üreten yüzbinlerce hastayı sağlığına kavuşturmak ve hasta olmalarını engellemek için çalışan sağlık emekçilerinin sesidir. Bunu duymak zorundasınız! Uzun yıllardır, çalışma şartlarımızın saydığımız gerekçelerle bilinçli ve programlı olarak kötüleştirilmesi meslek onurumuzu, toplum sağlığını ve hepimizin geleceğini tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Tüm uyarılarımıza rağmen sözlerimiz görmezden gelinmeye devam edilmektedir. Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen deprem bölgesinde insanca çalışma ve yaşama koşulları hâlâ sağlanamamış, sağlık emekçilerinin sorunları giderilmemiştir.” 

ÇÖZÜMLERİ BİLİYOR VE TALEPLERİMİZİ PAYLAŞIYORUZ

Uzm. Dr. Özden Polatöz, “Bizler bu eylemlerle meslek onurumuza sahip çıkarken sağlıkta çeteleşmeye imkan vermeyecek, adil, şeffaf, toplumcu bir sağlık sistemini ve halkımızın sağlık hakkını savunuyoruz. Sağlık emek-meslek örgütleri olarak; sağlıklı bir toplum ve iyi çalışan bir sağlık sistemi için birinci basamağa yönelik “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”nin geri çekilmesini de içeren altı maddelik talebimizi kamuoyu ile paylaşmıştık. kinci ve üçüncü basamağın sorunlarının çözümünü biliyoruz ve taleplerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz:

  1. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil, şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkartılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.
  2. Tüm sağlık mesleklerine yönelik tanımlar net olarak yapılmalı, angarya çalıştırma yasaklanmalı, üniversite hastaneleri başta olmak üzere çalışanların tayin hakları, özlük ve sosyal hakları garanti altına alınmalıdır.
  3. Hekimleri, diş hekimlerini ve hastaları mağdur eden, hekimlere karşı şiddet kaynağı olan, halkın sağlığını tehlikeye atan, hastalara yeterli tedavi yapma süresi sağlamayan 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmek için hasta randevuları her hastaya en az 15 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir. 
  4. Diş hekimlerine de saat 00.00’dan sonra mevzuata aykırı şekilde nöbet yazılmasından ve vardiya çalışma sisteminden vazgeçilmelidir.
  5. Hekim, ebe, hemşire ve tüm sağlık emekçilerine performans ve ciro odaklı sistemin yerine, emekliliğe yansıyacak insanca ücret ödenmelidir. Sabit ödemeler genel bütçeden karşılanmalı, ek zamlar temel ücretlere ve emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmelidir. Bu talebimiz gerçekleşinceye kadar acil olarak ilave ek zam emekliliğe yansıtılacak şekilde düzenlenmeli ve mevcut memur emeklilerine de yansıtılmalıdır.
  6. Kamu emekçilerin vergi dilimi %15’te sabitlenmelidir.

Taleplerimizin karşılanmasının sadece bizlerin çalışma ve yaşam koşullarımızı iyileştirmekle kalmayacağını, tüm toplumun nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmetine kavuşacağının bilinmesini istiyoruz.”

 

ADANA SAĞLIK PLATFORMU

Adana Tabip Odası (ATO), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Birlik Sağlık Sen), Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER)

 

Haberi Yorumla

Filiz Kepme'den İstanbul Lider Koleji bursluluk sınavına yoğun katılıma teşekkür

Katilleri Sınırda Yakalandı...

“Sarıçam’da sağlık, evlerin kapısında”

Balbay: “Yargılamalar, Acil, Adil ve Tutuksuz Yapılmalı”

MHP'li Kanlı; “Bilgi en güçlü silahtır”

“Irak, Adana için stratejik bir pazar”

TES-İŞ’e ‘Çetin’ Başkan

Pınar Deniz Riyad'da: Yeni imajı ve tarzı gündem oldu!

Toros Caddesi’nde trafik tek yönde akacak!

Selen Görgüzel sessizliğini bozdu: "Basına bilerek yanlış servis ettiler"

Kurtul Çakın, “Koltuk için değil, vizyon için adayım”

Ev alacaklar dikkat 'Önümüzdeki aylar' deyip açıkladılar

15 sosyal medya hesabı hakkında erişim engeli getirildi...

Adana'da zirai don alarmı: Gece sıcaklık sıfırın altına düşecek!

Seyhan Rotary’den Hatay’a destek

Soğuk titretmeye devam edecek!

Test ediliyor...

Adana Demirspor küme düştü!

Babalarının öldürdüğü kardeşler yan yana toprağa verildi

Adana 01 FK, 1 puana razı oldu!

Otomobil ile üç tekerlekli motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Acılı baba karne gününde maganda kurşunuyla ölen oğlunun kabrinde ağladı

Musikide ‘Devrim’ gibi konser!

Ceyhan Sebze Hali'nde yangın...

Akaryakıta beklenen indirim geldi! Pompaya gece yarısı yansıdı

Sipariş verirken iki kere düşünün!

Vali Mustafa Yavuz Karabük veda etti...

Çorum 4-1 Adana Demirspor

Ümit Karan hakkında flaş karar!

Oktay Kaynarca ve Emel Müftüoğlu'nun uyuşturucu test sonucu çıktı

Yükleniyor

Balbay: “Yargılamalar, Acil, Adil ve Tutuksuz Yapılmalı”

MHP'li Kanlı; “Bilgi en güçlü silahtır”

TES-İŞ’e ‘Çetin’ Başkan

Sadullah Kısacık: Bir İktidar Açlık Sınırının Altında Maaş Öneremez

Nennioğlu,“Kamuda Ücret Dengesizliği Son Bulmalı”

“Çiftçiye köstek değil destek olun”

Çığ: “Zübeyde Hanımın Mücadelesi Bizlere İlham Veriyor”

Asgari ücret ve emekli maaşları gelen zamlarla eridi

Kısacık’ın Yapay Zeka Önerisini İktidar Hayata Geçirdi...

“Sorunlar seyrederek değil, çalışarak çözülür”

Kurtul Çakın, “Koltuk için değil, vizyon için adayım”

Adana'da zirai don alarmı: Gece sıcaklık sıfırın altına düşecek!

Seyhan Rotary’den Hatay’a destek

Babalarının öldürdüğü kardeşler yan yana toprağa verildi

Otomobil ile üç tekerlekli motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Acılı baba karne gününde maganda kurşunuyla ölen oğlunun kabrinde ağladı

Ceyhan Sebze Hali'nde yangın...

Vali Mustafa Yavuz Karabük veda etti...

Villadaki baba vahşetinde yeni detaylar!

Babaları tarafından öldürülen kardeşlerin karneleri çiçeklerle sıralarına bırakıldı

“Sarıçam’da sağlık, evlerin kapısında”

Toros Caddesi’nde trafik tek yönde akacak!

Vali Köşger, Adana'dan "Helallik" istedi...

Okullar tatile giriyor, eğlence Çukurova’da başlıyor!

Pozantı’da vatandaş halk ekmekten memnun!

Kadın Muhtarın tutumu yakışmadı…

Pozantı’da Sosyal Belediyecilik Atağı

Vali Köşger: Menderes Adası, Adanalıların tamamının kullanımına açılacak

Pozantı'da "Odun-Kömür Çilesi Bitti, Konfor Geldi"

Başkan Tekin: ”Umudu ve direnci diri tutuyoruz”

Uzman isimden salgın uyarısı: "Üçü aynı anda yayılıyor"

Nacar ve Beriş’ten önemli işbirliği

Kış aylarında enfeksiyon alarmı: 20 saniyelik bu hareket hayat kurtarıyor

Halil Nacar’dan Evde Sağlık Ekibine takdir

Nefes kesen hastalık! Bocavirüs alarmı: 2 yaş altı çocuklar risk altında

Alzheımer’a karşı umudun ışığını yak !

Tiryakilere kötü haber!

Okullarda salgın var! Düşmeyen ateşe dikkat!

Avrupa'da alarm veren grip vakası artık Türkiye'de!

O Gıdayı 30 Gün Tüketmezseniz Olacaklar!

Filiz Kepme'den İstanbul Lider Koleji bursluluk sınavına yoğun katılıma teşekkür

Bakan Tekin açıkladı! Ara tatil kalkacak mı?

Altıneller’e bursluluk ilgisi...

Ulusal ve Uluslararası Uzmanlar ÇÜ'de Buluştu!

Özel Eğitimde Derin Kriz!

Çocuğunun eski öğretmenini darp edip, tabancayla ateş etti...

Sarıgeçili: "Atamalar planlı, kadrolu ve adil olmalı"

Rektör Beriş Uluslararası Öğrencilerle Buluştu...

MEB 81 ile yazı gönderdi...

Gazeteci Özke, Brüksel’den Adana’yı anlattı

Kurtul Çakın, “Koltuk için değil, vizyon için adayım”

YAŞAM

Ev alacaklar dikkat 'Önümüzdeki aylar' deyip açıkladılar

EKONOMİ

15 sosyal medya hesabı hakkında erişim engeli getirildi...

TEKNOLOJİ

Adana'da zirai don alarmı: Gece sıcaklık sıfırın altına düşecek!

YAŞAM

Seyhan Rotary’den Hatay’a destek

YAŞAM

Soğuk titretmeye devam edecek!

TÜRKİYE

Test ediliyor...

TEKNOLOJİ

Adana Demirspor küme düştü!

SPOR

Babalarının öldürdüğü kardeşler yan yana toprağa verildi

YAŞAM

Adana 01 FK, 1 puana razı oldu!

SPOR

Trump hedef haritasını genişletiyor! İngiliz basını yazdı: '5 ülke diken üstünde'

Sanal alemde küresel siber suç ağı! Uzmanlar alarma geçti...

Yeni neslin şifresi mi? Yasaklandıkça okullarda yayıldı: '67' nedir?

Salgın yayılıyor! DSÖ açıkladı....

'Pandemiden çok daha ağır geçecek'

Papa 14. Leo, Ankara'da! İşte ilk görüntüler ve karşılayan isim

Hong Kong’u sarsan felaket! Ölüler ve mahsur kalanlar var...

Kuş gribi alarmı: H5N5 virüsü dünyada ilk kez can aldı...

Bu hastalığın tedavisi yok: Marburg virüsü salgını yayılıyor!

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı