• BIST 100

    16696,88%1,56
  • DOLAR

    43,49% 0,06
  • EURO

    51,47% 0,12
  • GRAM ALTIN

    7079,40% 2,50
  • Ç. ALTIN

    11786,68% 0,00

Kısacık: “Son Zirai Don Afeti Tarımın 6 Şubat 2023 Depremidir”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, Tivi 6’da Aysu Demirel’in sunduğu “Konuşalım” programına konuk oldu.

SİYASET 19.04.2025 11:44:00 0
Kısacık: “Son Zirai Don Afeti Tarımın 6 Şubat 2023 Depremidir”

Demirel’in Türkiye ve Adana gündemine dair sorularını yanıtlayan Kısacık; 65 ili etkileyen zirai don afeti ve Adana’da tarım sektörünün son durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Eğer Bakanlık Tepkisiz Kalırsa, Çiftçi Toprağa ve Tarıma Dönemez.

10-13 Nisan tarihlerinde yaşanan ve ülke genelinde tarımsal üretimi olumsuz etkileyen zirai don afeti hakkında konuşan DEVA Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, afeti, tarımın 6 Şubat 2023 Depremi olarak nitelendirdi. Şubat ayında Adana ve çevre illerde yaşanan zirai don afetinden sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçiyi yalnız bıraktığını belirten Kısacık, bakanlığın son afetteki süreci yönetememesi halinde çiftçinin tarımdan el çekeceği uyarısında bulunarak, “Yönetilemeyen her yerde sorunlar üst üste gelir. Çünkü yönetilemeyen bir yerde sistem hep sorun üretir. Türkiye de şu anda yönetilemediği için sorunlar üst üste geliyor ve herkes bu sorunlar yüzünden isyanda. Demokrasi adına belli bir kesim, okulları ve öğretmenleri için öğrenciler, esnaf ve son yaşanan afetlerden sonra yalnız bırakıldıkları için çiftçilerimiz isyanda! Şubat Ayı’nda Adana ve çevre illerde meydana gelen zirai don afetinde yönetilememenin nasıl bir durum olduğunu acı şekilde tecrübe ettik.  Bölgemizde yaşanan afetin üzerinden iki ay geçti. Ama bölgemizdeki ziraat odaları ve birliklerle yaptığımız görüşmelerden çiftçilerimizin mağduriyetleri için hala somut bir adım atılmadığı bilgisini aldık. Adana ve çevre illerde yaşanan afetten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, en azından çiftçilerimizin geciken tarımsal desteklemelerinin ödenmesi çağrısında bulunduk. Ödemeler bile çağrımızdan bir buçuk ay sonra yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin şu durumun farkına varması lazım. Her şeyden önce yaşanan afet, tarımın 6 Şubat 2023 Depremi’dir.  Doğrudan 36, dolaylı olarak 65 ilimizi etkileyen büyük bir zirai don afetinden bahsediyoruz. Çiftçimiz senelerinin emeğini kaybetti. Bu sebeple Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan il ve ilçe müdürlüklerine kadar tüm yetkililerin sahada; tarlada, bağda, bahçede çiftçimizin yanında olması lazım. Eğer bakanlık ve yetkililer bu defa da, Adana ve çevre illerde yaşanan afette olduğu gibi tepkisiz kalırsa, çiftçimiz toprağa ve tarıma dönemez”, dedi. 

Çiftçiliğimiz Ölüyor!

Açıklamalarında Adana’da tarımsal üretimin karşı karşıya geldiği sorunlara da değinen Kısacık, iktidarın düzenli, yapısal çözümler içeren, öngörülü bir tarım  politikasına sahip olmamasının Adana’da tarım sektörünü sekteye uğrattığını belirtti. Adana’da emek yoğun tarımın yerini kontrolsüz bir şekilde büyüyen bahçe tarımının ve tarım sektörü dışından aktörlerin aldığını ifade eden Kısacık, bu durumun bir sonucu olarak çiftçilik mesleğinde yaş ortalamasının yükseldiğini ve köylerde hayatın durma noktasına geldiğinin altını çizerek, “Adana’da son 15 yılda bahçe tarımına müthiş bir dönüş gerçekleşti. Nereye gitseniz karşınıza bahçe çıkıyor. Adana; pamuk, buğday, mısır ve arpa gibi stratejik ürünlerin yetiştirildiği bir yer olmak çıktı. Bahçe tarımı, stratejik tarımın önüne geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı ise bu değişimi yıllarca izlemekle yetindi. Şimdi Bakanlık yeni bir düzenleme ile eğimli araziler dışındaki tarım alanlarında bahçeciliği sınırlandırmaya gidiyor ama iş işten çoktan geçti. Tarımsal girdi maliyetlerinin yükselmesi ile çiftçilerimizin yerini, çiftçilik mesleği ile uğraşmayan farklı mesleklerden gelenler aldı. Onlar da pamuk, buğday, mısır, arpa, patates ve biber gibi emek yoğun stratejik tarım ürünleri yerine bahçe ve narenciye tarımına yöneldi. Haliyle çiftçimizin kazancı daha da düştü. Bakın çok önemli bir sorun var. İktidarın Türkiye’de, Dünya’da ihtiyaç nedir? Rekolte nedir gibi faktörleri hesaplamadan sadece seyrettiği bu süreç sebebiyle tarım gençler için bir meslek olmaktan çıktı. Geçen günlerde yapılan bir açıklamaya göre çiftçilik mesleğinin yaş ortalaması sürekli artıyor ve gençler tarım sektörüne çekilemiyor. Ürettikleri tarım ürününü maliyetine bile satamazsa, ektiği ürünün piyasa fiyatlarını öngöremezse, borçlarını ödeyemezse gençler neden çiftçilik yapmak istesin? Haliyle köylerde çiftçilik yapacak bir genç nüfus kalmadı. Köylerde çiftçiliği sürekli kılan bir hayat kalmadı. Biz okullarda Türkiye’nin tarımda kendi kendine yeten bir ülke olduğunun eğitimini alırdık. Ama şimdi buğday, mercimek, nohut ve daha pek çok tarım ürününü ithal ediyoruz. Maalesef çiftçiliğimiz ölüyor”, ifadeleriyle köy ve kırsal hayatın bitmesiyle çiftçiliğin tükenme noktasına geldiğini söyledi.

DEVA Partisi Olarak Tarım Sektörünü ve Çiftçimizi Önemsiyoruz.

DEVA Partisi’nin, Türkiye’nin sadece sorunları konuşan değil, sorunlara çözüm üreten bir pratiğe sahip olduğunun altını çizen Kısacık, ülke ve Adana tarımını önemsediklerini ve ilk eylem planı olan Tarım Eylem Planı’nın da Adana’da ilan edildiğini hatırlatarak, “DEVA Partisi olarak su ve gıda krizinin kapımıza dayandığı bir dönemde olduğumuzun ve bu sebeple de yarınlarımıza güvenle bakmak için tarım sektörüne sahip çıkmamız gerektiğinin farkındayız. Bu farkındalıkla, çiftçilerimizin yaşadığı yakıcı sorunların reçetesini Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan, tarımın başkenti Adana’mızda, Tarım Eylem Planımız ile yaklaşık 4 yıl önce duyurdu. Tarım sektörünün stratejik önemini göz önünde bulundurarak; üreterek zenginleşen, çiftçisinin hakkını veren ve bu yolla da sağlıklı ve güvenli bir ulusal gıda sistemi oluşturmak adına tarım sektörümüze ve çiftçimize sahip çıkmaya devam edeceğiz”, diyerek DEVA Partisi’nin tarım sektörü vizyonun ülke tarımının geleceğini güvence altına alacağını dile getirdi.   

     

 

 

 

 

Haberi Yorumla

Yusuf Kanlı'dan Ceyhan Belediye yönetimine çağrı!

Kısacık:  Adana’ya Tek Bir İş Makinesi Gönderilmedi

3 çocuk annesi eşini bıçaklayarak öldürdü, başında ağlarken bulundu!

Sümer tepkili; “Esnafın kirasına değil, yandaşın kasasına çalışıyorlar"

Atlar TSYD için koştu...

Bu yıl başlayacak! Kira ve ısınma yardımı verilecek...

Seyhan Belediyesi’nden okul kantinlerine sıkı denetim...

Geleceğin liderleri için güçlü işbirliği

Halil Nacar, erken teşhise dikkat çekti

Yüreğir’e modern evlendirme dairesi...

Uyuşturucu ve fuhuş iddiasıyla Fenomen isimlere yeni gözaltı!

Adanayı Fırtınalı Günler Bekliyor...

HKMO Adana Şubesi Başkanlığına Ferhat Güvel Seçildi

Özünal’dan Sert Uyarı: “Elektronik Sigara Çocuklarımızı Bitiriyor!”

Sarıçam’da kent estetiğini bozan hayvancılık yapıları taşınıyor

Eski eşini darbetti, ‘kendimi savunurken parmağım kırıldı’ diyerek şikayetçi oldu

Dr. Gökhan Gündoğdu şampiyonları kabul etti

İrem Derici ve Melih Kunukçu nişanlandı! Sade seçim

Altın geri döndü: O seviye tekrar aşıldı! 2008'den bu yana ilk...

Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında yeni gelişme! 6 ismin testi pozitif çıktı

Korkunç! Epstein vahşeti Adana'ya sıçradı...

Kozan'da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

15 ilde siber dolandırıcılık operasyonu: 58 tutuklama

Köy kuşatıldı, katiller ile onlara yardım edenler yakalandı...

Piyasadan silinme noktasına geldi...

Kuş yuvasını parçalayan çocuklara ev hapsi

Adana’da biri cinayetten aranan 2 firari hükümlü yakalandı

Şahin; Afetlere Dayanıklı Yeşil Binalar Hayati Önem Taşıyor

Akaryakıt fiyatlarında dengeler değişti! Petrol düştü, zam planı bozuldu

15 Şubat! 400 bin TL detayı... Kredi kartı limiti düşecek mi?

Yükleniyor

Yusuf Kanlı'dan Ceyhan Belediye yönetimine çağrı!

Kısacık:  Adana’ya Tek Bir İş Makinesi Gönderilmedi

Sümer tepkili; “Esnafın kirasına değil, yandaşın kasasına çalışıyorlar"

HKMO Adana Şubesi Başkanlığına Ferhat Güvel Seçildi

"Üretici batıyor, tüketici et alamıyor"

Emekliler ve memurlar için yasa teklifi; “İnsanca yaşam için destek verin”

MHP’den Çukurova’da kan ve kök hücre bağış kampanyası!

Adanalılar, Zeydan Karalar’a destek için Silivri’de buluştu

Yeniden Refah Partisi İncirlik'in kapatılmasını istedi...

Ayhan Barut'tan Çukobirlik çağrısı; "Yeniden yaşatılmalı"

3 çocuk annesi eşini bıçaklayarak öldürdü, başında ağlarken bulundu!

Bu yıl başlayacak! Kira ve ısınma yardımı verilecek...

Kozan'da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Şahin; Afetlere Dayanıklı Yeşil Binalar Hayati Önem Taşıyor

Otoyolda karşıya geçmeye çalıştı, tırın altında can verdi...

Bilime göre ömrü kısaltan 3 alışkanlık! Çoğu kişi farkında bile değil

ÇGC’den Berzan Toprak’a plaket...

Nacar: Togg ‘Seyhan’ Adana'ya yakışır

Yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Seyhan Belediyesi'nden yağış mağdurlarına destek eli...

Yüreğir’e modern evlendirme dairesi...

Adanayı Fırtınalı Günler Bekliyor...

Sarıçam’da kent estetiğini bozan hayvancılık yapıları taşınıyor

ASKİ yağmurda 492 iş makinesi ve bin 672 personel ile çalıştı...

Başkan Demirçalı: “Yüreğir’de kimse yalnız değil”

Sağanak yağışlar barajlara yaradı...

Güngör Geçer, “Bütün olanaklarımızla vatandaşımızın yanındayız”

Başkan Ali Demirçalı yoğun sağanakta ekiplerle sahada

Pozantı’da gençlik merkezi için ilk adım atıldı

Valilik kararlı kaçak yapılaşmaya af yok!

Halil Nacar, erken teşhise dikkat çekti

Özünal’dan Sert Uyarı: “Elektronik Sigara Çocuklarımızı Bitiriyor!”

Piyasadan silinme noktasına geldi...

Sigara yasağı genişliyor: Yarı açık alanlar da dâhil edilecek...

Bu yöntemi devreye almalısınız! Su tüketimiyle ilgili doğru bilinen yanlışlar!

Taklit-tağşiş gıdalar listesi açıklandı: Peynir, sucuk ve dönerde akılalmaz hileler

Tüketicilere uyarı: Alışveriş yaparken o detayı atlamayın!

Sigara kısıtlaması genişliyor! Marketlerdeki yeri değişecek, parklarda yasaklanacak

Ünlü Genetikçiden Şok İddia! İnsan Ömrü...

Kuru meyve 3 – 4 adet yeter: Kan depolarını fullüyor...

Seyhan Belediyesi’nden okul kantinlerine sıkı denetim...

Geleceğin liderleri için güçlü işbirliği

Çukurova Kaymakamı Alkan Gündoğdu’da

MEB Duyurdu! Milyonlarca Öğrenciyi İlgilendiriyor...

İkinci Dönem Başladı! İlk Ders Bayrak Sevgisi...

Filiz Kepme, "Geleceğin Liderlerini Yetiştiriyoruz"

Büyükşehir’den eğitmenlere; kapasite geliştirme eğitimi

VII. Uluslararası Adana Rhapsody Piyano Festivali ve Yarışması Başladı

MEB'ten velileri ilgilendiren karar

Evlerini arabalarını satıp kredi çekiyorlar...

Uyuşturucu ve fuhuş iddiasıyla Fenomen isimlere yeni gözaltı!

MAGAZİN

Adanayı Fırtınalı Günler Bekliyor...

YEREL

HKMO Adana Şubesi Başkanlığına Ferhat Güvel Seçildi

SİYASET

Özünal’dan Sert Uyarı: “Elektronik Sigara Çocuklarımızı Bitiriyor!”

SAĞLIK

Sarıçam’da kent estetiğini bozan hayvancılık yapıları taşınıyor

YEREL

Eski eşini darbetti, ‘kendimi savunurken parmağım kırıldı’ diyerek şikayetçi oldu

Dr. Gökhan Gündoğdu şampiyonları kabul etti

SPOR

İrem Derici ve Melih Kunukçu nişanlandı! Sade seçim

MAGAZİN

Altın geri döndü: O seviye tekrar aşıldı! 2008'den bu yana ilk...

EKONOMİ

Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında yeni gelişme! 6 ismin testi pozitif çıktı

MAGAZİN

Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?

Nipah kabusuna dikkat! '45 gün kuralı'

Ay'ın Karanlık Yüzünde Tespit Edildi! Bilim İnsanları Şaşkın

Gönülleri ısıtan konser...

Akıl almaz 12 Ağustos tahmini: 7 saniyede 40 milyon kişi ölecek!

Arkadaşları fark etti! Genç yaşlarda görülme oranı arttı...

Trump hedef haritasını genişletiyor! İngiliz basını yazdı: '5 ülke diken üstünde'

Sanal alemde küresel siber suç ağı! Uzmanlar alarma geçti...

Yeni neslin şifresi mi? Yasaklandıkça okullarda yayıldı: '67' nedir?