• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Kısacık: “Son Zirai Don Afeti Tarımın 6 Şubat 2023 Depremidir”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, Tivi 6’da Aysu Demirel’in sunduğu “Konuşalım” programına konuk oldu.

SİYASET 19.04.2025 11:44:00 0
Kısacık: “Son Zirai Don Afeti Tarımın 6 Şubat 2023 Depremidir”

Demirel’in Türkiye ve Adana gündemine dair sorularını yanıtlayan Kısacık; 65 ili etkileyen zirai don afeti ve Adana’da tarım sektörünün son durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Eğer Bakanlık Tepkisiz Kalırsa, Çiftçi Toprağa ve Tarıma Dönemez.

10-13 Nisan tarihlerinde yaşanan ve ülke genelinde tarımsal üretimi olumsuz etkileyen zirai don afeti hakkında konuşan DEVA Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, afeti, tarımın 6 Şubat 2023 Depremi olarak nitelendirdi. Şubat ayında Adana ve çevre illerde yaşanan zirai don afetinden sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçiyi yalnız bıraktığını belirten Kısacık, bakanlığın son afetteki süreci yönetememesi halinde çiftçinin tarımdan el çekeceği uyarısında bulunarak, “Yönetilemeyen her yerde sorunlar üst üste gelir. Çünkü yönetilemeyen bir yerde sistem hep sorun üretir. Türkiye de şu anda yönetilemediği için sorunlar üst üste geliyor ve herkes bu sorunlar yüzünden isyanda. Demokrasi adına belli bir kesim, okulları ve öğretmenleri için öğrenciler, esnaf ve son yaşanan afetlerden sonra yalnız bırakıldıkları için çiftçilerimiz isyanda! Şubat Ayı’nda Adana ve çevre illerde meydana gelen zirai don afetinde yönetilememenin nasıl bir durum olduğunu acı şekilde tecrübe ettik.  Bölgemizde yaşanan afetin üzerinden iki ay geçti. Ama bölgemizdeki ziraat odaları ve birliklerle yaptığımız görüşmelerden çiftçilerimizin mağduriyetleri için hala somut bir adım atılmadığı bilgisini aldık. Adana ve çevre illerde yaşanan afetten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, en azından çiftçilerimizin geciken tarımsal desteklemelerinin ödenmesi çağrısında bulunduk. Ödemeler bile çağrımızdan bir buçuk ay sonra yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin şu durumun farkına varması lazım. Her şeyden önce yaşanan afet, tarımın 6 Şubat 2023 Depremi’dir.  Doğrudan 36, dolaylı olarak 65 ilimizi etkileyen büyük bir zirai don afetinden bahsediyoruz. Çiftçimiz senelerinin emeğini kaybetti. Bu sebeple Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan il ve ilçe müdürlüklerine kadar tüm yetkililerin sahada; tarlada, bağda, bahçede çiftçimizin yanında olması lazım. Eğer bakanlık ve yetkililer bu defa da, Adana ve çevre illerde yaşanan afette olduğu gibi tepkisiz kalırsa, çiftçimiz toprağa ve tarıma dönemez”, dedi. 

Çiftçiliğimiz Ölüyor!

Açıklamalarında Adana’da tarımsal üretimin karşı karşıya geldiği sorunlara da değinen Kısacık, iktidarın düzenli, yapısal çözümler içeren, öngörülü bir tarım  politikasına sahip olmamasının Adana’da tarım sektörünü sekteye uğrattığını belirtti. Adana’da emek yoğun tarımın yerini kontrolsüz bir şekilde büyüyen bahçe tarımının ve tarım sektörü dışından aktörlerin aldığını ifade eden Kısacık, bu durumun bir sonucu olarak çiftçilik mesleğinde yaş ortalamasının yükseldiğini ve köylerde hayatın durma noktasına geldiğinin altını çizerek, “Adana’da son 15 yılda bahçe tarımına müthiş bir dönüş gerçekleşti. Nereye gitseniz karşınıza bahçe çıkıyor. Adana; pamuk, buğday, mısır ve arpa gibi stratejik ürünlerin yetiştirildiği bir yer olmak çıktı. Bahçe tarımı, stratejik tarımın önüne geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı ise bu değişimi yıllarca izlemekle yetindi. Şimdi Bakanlık yeni bir düzenleme ile eğimli araziler dışındaki tarım alanlarında bahçeciliği sınırlandırmaya gidiyor ama iş işten çoktan geçti. Tarımsal girdi maliyetlerinin yükselmesi ile çiftçilerimizin yerini, çiftçilik mesleği ile uğraşmayan farklı mesleklerden gelenler aldı. Onlar da pamuk, buğday, mısır, arpa, patates ve biber gibi emek yoğun stratejik tarım ürünleri yerine bahçe ve narenciye tarımına yöneldi. Haliyle çiftçimizin kazancı daha da düştü. Bakın çok önemli bir sorun var. İktidarın Türkiye’de, Dünya’da ihtiyaç nedir? Rekolte nedir gibi faktörleri hesaplamadan sadece seyrettiği bu süreç sebebiyle tarım gençler için bir meslek olmaktan çıktı. Geçen günlerde yapılan bir açıklamaya göre çiftçilik mesleğinin yaş ortalaması sürekli artıyor ve gençler tarım sektörüne çekilemiyor. Ürettikleri tarım ürününü maliyetine bile satamazsa, ektiği ürünün piyasa fiyatlarını öngöremezse, borçlarını ödeyemezse gençler neden çiftçilik yapmak istesin? Haliyle köylerde çiftçilik yapacak bir genç nüfus kalmadı. Köylerde çiftçiliği sürekli kılan bir hayat kalmadı. Biz okullarda Türkiye’nin tarımda kendi kendine yeten bir ülke olduğunun eğitimini alırdık. Ama şimdi buğday, mercimek, nohut ve daha pek çok tarım ürününü ithal ediyoruz. Maalesef çiftçiliğimiz ölüyor”, ifadeleriyle köy ve kırsal hayatın bitmesiyle çiftçiliğin tükenme noktasına geldiğini söyledi.

DEVA Partisi Olarak Tarım Sektörünü ve Çiftçimizi Önemsiyoruz.

DEVA Partisi’nin, Türkiye’nin sadece sorunları konuşan değil, sorunlara çözüm üreten bir pratiğe sahip olduğunun altını çizen Kısacık, ülke ve Adana tarımını önemsediklerini ve ilk eylem planı olan Tarım Eylem Planı’nın da Adana’da ilan edildiğini hatırlatarak, “DEVA Partisi olarak su ve gıda krizinin kapımıza dayandığı bir dönemde olduğumuzun ve bu sebeple de yarınlarımıza güvenle bakmak için tarım sektörüne sahip çıkmamız gerektiğinin farkındayız. Bu farkındalıkla, çiftçilerimizin yaşadığı yakıcı sorunların reçetesini Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan, tarımın başkenti Adana’mızda, Tarım Eylem Planımız ile yaklaşık 4 yıl önce duyurdu. Tarım sektörünün stratejik önemini göz önünde bulundurarak; üreterek zenginleşen, çiftçisinin hakkını veren ve bu yolla da sağlıklı ve güvenli bir ulusal gıda sistemi oluşturmak adına tarım sektörümüze ve çiftçimize sahip çıkmaya devam edeceğiz”, diyerek DEVA Partisi’nin tarım sektörü vizyonun ülke tarımının geleceğini güvence altına alacağını dile getirdi.   

     

 

 

 

 

Haberi Yorumla

Kızılay’ın geleneksel Taşköprü iftarında binlerce kişi aynı sofrada buluştu

Türk Kızılay, Adana’da aşevini hizmete açtı...

Tarihçi İlber Ortaylı hayatını kaybetti..

Çukurova ödülü Nesin Vakfına törenle verildi

Alkol satışına sıkı denetim geliyor!

TSYD Ödülleri sahiplerini buldu...

Kavurma olan atın sahibi ilk kez konuştu: "Büyük ızdırap duydum"

Çukurova Üniversitesi'nde İftar Coşkusu! Öğrencilerle aynı sofrayı paylaştılar...

62. Kütüphane Haftası ile Adana’ya edebiyat baharı gelecek

Bakan Çiftçi'den 'APP plaka ve multimedyalı araç' açıklaması! 'Bir an önce söktürün'

Meclis’te: Emekliler bu vergiden muaf olacak...

Adana’da uyuşturucu operasyonu: 2 kişi tutuklandı

Susar ailesinden geleneksel iftar...

"Her kriz ülkemizi ve çiftçimizi vuruyor"

CHP’den ÇGC’ye hayırlı olsun ziyareti

AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu'ndan DAİMFED'e Ziyaret

Çukurova Üniversitesinde Öğrenci Filmleri Seyirciyle Buluştu

Evinde ölü bulundu! Benim Stilim yarışmacısı Ayşegül Eraslan'dan kanlı not...

Her 7 kişiden biri risk altında! Uzman isim en önemli erken belirtiyi açıkladı

İnci Taneleri başrollerinden peş peşe paylaşım!

Otobüs ile çarpışan motosikletin genç sürücüsü öldü!

Bayram Uzundere’den Dava Arkadaşlarına Anlamlı İftar

Tarkan konserlerini peş peşe iptal etti! Yerel yönetim harekete geçti

Adana ve Batman'da siren sesleri duyuldu, vatandaşlar panik yaşadı

Belediye aşevinde skandal! Kavurmanın içinden yarış atı çipi çıktı

Adana’da İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. yılı anıldı...

Merkez Bankası faizi sabit bıraktı...

ÇGC öncülük edecek...

Yüreğir Belediyesi’nden kadın istihdamına destek!

Beta Enerji’nin Hedefi Halka Arz...

Yükleniyor

loading

"Her kriz ülkemizi ve çiftçimizi vuruyor"

CHP’den ÇGC’ye hayırlı olsun ziyareti

AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu'ndan DAİMFED'e Ziyaret

Bayram Uzundere’den Dava Arkadaşlarına Anlamlı İftar

 Sümer: "Bu bir koruma kanunu değil, kapalı devre yağma planıdır"

"Mazotta vergiyi kaldırın, gübrede hibe desteği verin"

Şehit aileleriyle anlamlı buluşma!

Kısacık; Devlet Malını Satarak Ancak Günü Kurtarırsınız

Başkan Karataş: Ekonomi Yönetimi Yine Sınıfta Kaldı

Karaisalı’da Anahtar Parti’den Kardeşlik Sofrası

Kızılay’ın geleneksel Taşköprü iftarında binlerce kişi aynı sofrada buluştu

Türk Kızılay, Adana’da aşevini hizmete açtı...

Tarihçi İlber Ortaylı hayatını kaybetti..

Çukurova ödülü Nesin Vakfına törenle verildi

Alkol satışına sıkı denetim geliyor!

Kavurma olan atın sahibi ilk kez konuştu: "Büyük ızdırap duydum"

Çukurova Üniversitesi'nde İftar Coşkusu! Öğrencilerle aynı sofrayı paylaştılar...

62. Kütüphane Haftası ile Adana’ya edebiyat baharı gelecek

Susar ailesinden geleneksel iftar...

Otobüs ile çarpışan motosikletin genç sürücüsü öldü!

Yüreğir Belediyesi’nden kadın istihdamına destek!

Adana'da Sıfır Atık Bilinci Güçlendirilecek

56 milyon euroluk Pozantı-Akçatekir su projesi ASKİ sorumluluğunda!

Pozantı Belediyesi araç filosunu güçlendirdi...

Adana'da Yıkılacak Kaçak Yerler Belli Oldu! İşte O Yerler...

Portakal çiçeği karnavalı için hazırlıklar tam gaz...

Yenidoğan mahallesi’nde birlik sofrası

Vali Yavuz esnafı ziyaret etti…

Çukurova’da 8 Mart Coşkusu

Büyükşehir’den Tellidere’de iftar…

Her 7 kişiden biri risk altında! Uzman isim en önemli erken belirtiyi açıkladı

Belediye aşevinde skandal! Kavurmanın içinden yarış atı çipi çıktı

İşte uyku felcinin ardından olanlar...Karabasan’ın en büyük sırrı açığa çıktı...

14 Mart Tıp Haftası Etkinlikleri Adana’da da başladı...

Uzmanından 'İnfluenza' Uyarısı !

Doktorlara toplu saldırı! Hekimler 3 saat kilitli kaldı...

İhmal etmeyin sakın!.. 50-70 yaş arasında...

Ayrıntıya dikkat: Sivilceler neden aynı yerde çıkar?

Bir Nefes Sağlık Bir Ömür Özgürlük Konferansı…

Düzenleme TBMM'de! 15 yaş altına yasak geliyor...

Çukurova Üniversitesinde Öğrenci Filmleri Seyirciyle Buluştu

Büyükşehir’den kadınlara; film ve söyleşi desteği

Teknoloji Tabanlı Girişimler Desteklenecek

Deprem gerçeğine karşı afet bilinci

Yüreğir’de 8 Mart’a özel söyleşisi...

Rektör Sözen, "Başarımızın Arkasında Güçlü Kadın İmzası Var"

ÇÜ'de Oyun Bağımlılığına Karşı Bilim Kafe Etkinliği Düzenledi

Filiz Kepme: “Her alanda lideriz!”

Adana Doğa Koleji’nde Diksiyon ve Hızlı Okuma Seminerine Yoğun İlgi

ATÜ’den “İBAN Senin Riske Atma” Farkındalık Semineri...

Meclis’te: Emekliler bu vergiden muaf olacak...

EKONOMİ

Adana’da uyuşturucu operasyonu: 2 kişi tutuklandı

POLİS-ADLİYE

Susar ailesinden geleneksel iftar...

YAŞAM

"Her kriz ülkemizi ve çiftçimizi vuruyor"

SİYASET

CHP’den ÇGC’ye hayırlı olsun ziyareti

SİYASET

AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu'ndan DAİMFED'e Ziyaret

SİYASET

Çukurova Üniversitesinde Öğrenci Filmleri Seyirciyle Buluştu

EĞİTİM

Evinde ölü bulundu! Benim Stilim yarışmacısı Ayşegül Eraslan'dan kanlı not...

MAGAZİN

Her 7 kişiden biri risk altında! Uzman isim en önemli erken belirtiyi açıkladı

SAĞLIK

İnci Taneleri başrollerinden peş peşe paylaşım!

MAGAZİN

İlginizi Çekebilir


Uzun savaş endişesi piyasaları vurdu! Kara pazartesi yaşanıyor...

ABD savaş için kesenin ağzını açtı! 6 günde ne kadar harcandığı ortaya çıktı

DSÖ açıkladı: Dünyada her 8 kişiden 1'i obez...

"Casperlar"ın kanlı planı deşifre oldu!

Bir köpek yalaması hayatını kararttı: Dört uzvunu birden kaybetti

ChatGPT'yi kanlı planına alet etti! İki kişiyi ilaçla öldüren kadından korkutan itiraf

Deriden bulaşıyor, yeni kıtalara uyum sağlıyor...

Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?

Nipah kabusuna dikkat! '45 gün kuralı'