• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,01% 0,00
  • EURO

    50,43% 0,02
  • GRAM ALTIN

    5992,38% 0,02
  • Ç. ALTIN

    10098,28% 0,00

Kısacık: “Son Zirai Don Afeti Tarımın 6 Şubat 2023 Depremidir”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, Tivi 6’da Aysu Demirel’in sunduğu “Konuşalım” programına konuk oldu.

SİYASET 19.04.2025 11:44:00 0
Kısacık: “Son Zirai Don Afeti Tarımın 6 Şubat 2023 Depremidir”

Demirel’in Türkiye ve Adana gündemine dair sorularını yanıtlayan Kısacık; 65 ili etkileyen zirai don afeti ve Adana’da tarım sektörünün son durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Eğer Bakanlık Tepkisiz Kalırsa, Çiftçi Toprağa ve Tarıma Dönemez.

10-13 Nisan tarihlerinde yaşanan ve ülke genelinde tarımsal üretimi olumsuz etkileyen zirai don afeti hakkında konuşan DEVA Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, afeti, tarımın 6 Şubat 2023 Depremi olarak nitelendirdi. Şubat ayında Adana ve çevre illerde yaşanan zirai don afetinden sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçiyi yalnız bıraktığını belirten Kısacık, bakanlığın son afetteki süreci yönetememesi halinde çiftçinin tarımdan el çekeceği uyarısında bulunarak, “Yönetilemeyen her yerde sorunlar üst üste gelir. Çünkü yönetilemeyen bir yerde sistem hep sorun üretir. Türkiye de şu anda yönetilemediği için sorunlar üst üste geliyor ve herkes bu sorunlar yüzünden isyanda. Demokrasi adına belli bir kesim, okulları ve öğretmenleri için öğrenciler, esnaf ve son yaşanan afetlerden sonra yalnız bırakıldıkları için çiftçilerimiz isyanda! Şubat Ayı’nda Adana ve çevre illerde meydana gelen zirai don afetinde yönetilememenin nasıl bir durum olduğunu acı şekilde tecrübe ettik.  Bölgemizde yaşanan afetin üzerinden iki ay geçti. Ama bölgemizdeki ziraat odaları ve birliklerle yaptığımız görüşmelerden çiftçilerimizin mağduriyetleri için hala somut bir adım atılmadığı bilgisini aldık. Adana ve çevre illerde yaşanan afetten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, en azından çiftçilerimizin geciken tarımsal desteklemelerinin ödenmesi çağrısında bulunduk. Ödemeler bile çağrımızdan bir buçuk ay sonra yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin şu durumun farkına varması lazım. Her şeyden önce yaşanan afet, tarımın 6 Şubat 2023 Depremi’dir.  Doğrudan 36, dolaylı olarak 65 ilimizi etkileyen büyük bir zirai don afetinden bahsediyoruz. Çiftçimiz senelerinin emeğini kaybetti. Bu sebeple Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan il ve ilçe müdürlüklerine kadar tüm yetkililerin sahada; tarlada, bağda, bahçede çiftçimizin yanında olması lazım. Eğer bakanlık ve yetkililer bu defa da, Adana ve çevre illerde yaşanan afette olduğu gibi tepkisiz kalırsa, çiftçimiz toprağa ve tarıma dönemez”, dedi. 

Çiftçiliğimiz Ölüyor!

Açıklamalarında Adana’da tarımsal üretimin karşı karşıya geldiği sorunlara da değinen Kısacık, iktidarın düzenli, yapısal çözümler içeren, öngörülü bir tarım  politikasına sahip olmamasının Adana’da tarım sektörünü sekteye uğrattığını belirtti. Adana’da emek yoğun tarımın yerini kontrolsüz bir şekilde büyüyen bahçe tarımının ve tarım sektörü dışından aktörlerin aldığını ifade eden Kısacık, bu durumun bir sonucu olarak çiftçilik mesleğinde yaş ortalamasının yükseldiğini ve köylerde hayatın durma noktasına geldiğinin altını çizerek, “Adana’da son 15 yılda bahçe tarımına müthiş bir dönüş gerçekleşti. Nereye gitseniz karşınıza bahçe çıkıyor. Adana; pamuk, buğday, mısır ve arpa gibi stratejik ürünlerin yetiştirildiği bir yer olmak çıktı. Bahçe tarımı, stratejik tarımın önüne geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı ise bu değişimi yıllarca izlemekle yetindi. Şimdi Bakanlık yeni bir düzenleme ile eğimli araziler dışındaki tarım alanlarında bahçeciliği sınırlandırmaya gidiyor ama iş işten çoktan geçti. Tarımsal girdi maliyetlerinin yükselmesi ile çiftçilerimizin yerini, çiftçilik mesleği ile uğraşmayan farklı mesleklerden gelenler aldı. Onlar da pamuk, buğday, mısır, arpa, patates ve biber gibi emek yoğun stratejik tarım ürünleri yerine bahçe ve narenciye tarımına yöneldi. Haliyle çiftçimizin kazancı daha da düştü. Bakın çok önemli bir sorun var. İktidarın Türkiye’de, Dünya’da ihtiyaç nedir? Rekolte nedir gibi faktörleri hesaplamadan sadece seyrettiği bu süreç sebebiyle tarım gençler için bir meslek olmaktan çıktı. Geçen günlerde yapılan bir açıklamaya göre çiftçilik mesleğinin yaş ortalaması sürekli artıyor ve gençler tarım sektörüne çekilemiyor. Ürettikleri tarım ürününü maliyetine bile satamazsa, ektiği ürünün piyasa fiyatlarını öngöremezse, borçlarını ödeyemezse gençler neden çiftçilik yapmak istesin? Haliyle köylerde çiftçilik yapacak bir genç nüfus kalmadı. Köylerde çiftçiliği sürekli kılan bir hayat kalmadı. Biz okullarda Türkiye’nin tarımda kendi kendine yeten bir ülke olduğunun eğitimini alırdık. Ama şimdi buğday, mercimek, nohut ve daha pek çok tarım ürününü ithal ediyoruz. Maalesef çiftçiliğimiz ölüyor”, ifadeleriyle köy ve kırsal hayatın bitmesiyle çiftçiliğin tükenme noktasına geldiğini söyledi.

DEVA Partisi Olarak Tarım Sektörünü ve Çiftçimizi Önemsiyoruz.

DEVA Partisi’nin, Türkiye’nin sadece sorunları konuşan değil, sorunlara çözüm üreten bir pratiğe sahip olduğunun altını çizen Kısacık, ülke ve Adana tarımını önemsediklerini ve ilk eylem planı olan Tarım Eylem Planı’nın da Adana’da ilan edildiğini hatırlatarak, “DEVA Partisi olarak su ve gıda krizinin kapımıza dayandığı bir dönemde olduğumuzun ve bu sebeple de yarınlarımıza güvenle bakmak için tarım sektörüne sahip çıkmamız gerektiğinin farkındayız. Bu farkındalıkla, çiftçilerimizin yaşadığı yakıcı sorunların reçetesini Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan, tarımın başkenti Adana’mızda, Tarım Eylem Planımız ile yaklaşık 4 yıl önce duyurdu. Tarım sektörünün stratejik önemini göz önünde bulundurarak; üreterek zenginleşen, çiftçisinin hakkını veren ve bu yolla da sağlıklı ve güvenli bir ulusal gıda sistemi oluşturmak adına tarım sektörümüze ve çiftçimize sahip çıkmaya devam edeceğiz”, diyerek DEVA Partisi’nin tarım sektörü vizyonun ülke tarımının geleceğini güvence altına alacağını dile getirdi.   

     

 

 

 

 

Haberi Yorumla

39 yolcu diri diri yanmaktan son anda kurtuldu!

Elif Kumal'ın cansız bedeni gölette bulundu...

Denetleme noktasından kaçan otomobille polis aracı çarpıştı: 3 polis yaralı

Bedrettin ustaya soruşturma!

Erdoğan Varol sonsuzluğa uğurlandı...

Vahşet! Eşini ve 7 yaşındaki kızını boğazlarını keserek öldürdü...

Vali Köşger, “Kurtuluşumuzu 104. Yıldır büyük bir onur ve gururla kutluyoruz"

Trafik ihlallerine sert önlemler!

Akkan; “Adana’nın Kurtuluşu, Özgürlük ve Direniş Ruhunun Adıdır”

Kısacık: Adana’nın Kurtuluşu Kahramanlık ve Fedakarlık Destanıdır

Çukurova GİAD’dan AK Parti’yi ziyaret

Başkan Geçer, "Adanalılar, Kurtuluş Savaşı’nın önemli bir parçası olmuştur"

Sürücüler dikkat! Adana’da bu yollar kapanacak...

Nacar: Hizmetlerimizi Vatandaşlarımızla Geliştiriyoruz

“Suriye’deki soykırıma sessiz kalmayın!”

“İhracattaki sürdürülebilirlik Adana Sanayisinin gücünün göstergesidir”

Konut satacaklar dikkat! Gayrimenkul satışlarında yeni dönem başlıyor...

Özcan Deniz'in annesinin durumu kötüleşti! Kardeşler birbirine girdi...

Gülben Ergen’den Pınar Erbaş isyanı: Neden ekranda değil?

Tamer Dağlı: "Aynı ruhla hizmet veriyoruz"

Ayhan Barut, "5 Ocak destandır"

“5 Ocak, Atatürk’ün önderliğinde Adana’nın esarete başkaldırışıdır”

“Vatanın bütünlüğü, düşmana karşı gösterilen dik duruş ile korunmuştur”

Meteoroloji'den fırtına uyarısı...

Zor günler geçiriyor! Ozan Akbaba her şeye ara verdi

Danla Bilic milli futbolcu Doğan Alemdar ile aşk mı yaşıyor? Fotoğraftaki detay ele verdi

TIR'a arkadan çarpan otomobilin sürücüsü öldü

Yeni kayıtlar: Güllü ölünce kızı, oğlu ve gelini hemen o şifreleri değiştirmeye çalıştı!

O hastalıkta dikkat çeken artış yaşanıyor...

Araç sahipleri dikkat: 2026 MTV'sinde ilk taksit ödemeleri başladı!

Yükleniyor

Kısacık: Adana’nın Kurtuluşu Kahramanlık ve Fedakarlık Destanıdır

Çukurova GİAD’dan AK Parti’yi ziyaret

“Suriye’deki soykırıma sessiz kalmayın!”

Ayhan Barut, "5 Ocak destandır"

ÇGC’de genel kurul heyecanı...

Akkan:“Hasretin sona erdiği bir yıl diliyorum”

Uludağ, “2026, Sarıcam’ın yükseliş yılı olacak”

“Biz bu karanlığı yine hep birlikte, dayanışma ile aşacağız”

Kozay: Yeni yıl, yeni umutlar, yeni hedefler

Dengeler değişti! 9 anket tek tablo...

39 yolcu diri diri yanmaktan son anda kurtuldu!

Elif Kumal'ın cansız bedeni gölette bulundu...

Erdoğan Varol sonsuzluğa uğurlandı...

Vahşet! Eşini ve 7 yaşındaki kızını boğazlarını keserek öldürdü...

Tamer Dağlı: "Aynı ruhla hizmet veriyoruz"

TIR'a arkadan çarpan otomobilin sürücüsü öldü

Adana'da seyir halindeyken alev alan çekici yandı

Gazeteci Erdoğan Varol vefat etti...

Adana semalarına meteor paniği...

Ferdi Tayfur vefatının 1. Yılında Sarıcam’da anıldı

Akkan; “Adana’nın Kurtuluşu, Özgürlük ve Direniş Ruhunun Adıdır”

Başkan Geçer, "Adanalılar, Kurtuluş Savaşı’nın önemli bir parçası olmuştur"

“Sizlerin desteğiyle güçlü birlik ve beraberlik inşa edeceğiz”

Adana’da ilk kez toplu taşıma esnafına promosyon desteği

Seyhan’da Uygunsuz Üretime Geçit Yok

Yüreğir Belediyesi’nden vatandaşa sıcak çorba ikramı

Yüreğir Zabıtası yılbaşı öncesi denetimleri artırdı...

Ege Bağatur Farklı Seviyeli Kavşak Projesi’nin temeli atıldı

Zeydan Karalar duyurdu! Yüreğir ulaşımda rahatlayacak...

Yüreğir’in ilk kent lokantası Dervişler’de açıldı

Nacar: Hizmetlerimizi Vatandaşlarımızla Geliştiriyoruz

Uzmanlardan kış egzaması uyarısı: Bu alışkanlığı bırakın...

Borcu olanlar hastanelerde tedavi göremeyecek...

Nacar: 2026’da hizmete durmadan devam edeceğiz

Hastaneye gidecekler dikkat! Muayene katılım ücretlerine zam!

Uyku bozukluğu yaşayanlar dikkat! Uzmanlar, şu adımların izlenmesini öneriyor...

Nacar: Muhtarlarımız Gözümüz Kulağımız

Balcalı’da küçük hastalara yeni yıl morali...

Satışta bulunan ürünler piyasadan toplatılacak...

Adana, kan bağışında ilk 3'de...

Adana'nın 3 ilçesinde eğitime kar engeli...

Türkiye'nin yarısında okullar tatil işte o illerimiz...

Aladağ'da eğitime kar engeli...

Rotary’ler girişimcilik dersine konuk oldular

Eğitime kar engeli! İşte bugün okulların tatil edildiği il ve ilçeler

Milli Eğitim Müdürü Aras: Gündoğdu’ya geleceğim

Milli Eğitim Bakanı Tekin Adana’da Öğrencilerle Buluştu

ÇÜ'de Rektör-Öğrenci Buluşmaları Devam Ediyor...

MEB, fenomeni öğretmenler için harekete geçti!

Binlerce Öğrenciye Af Geliyor...

Çukurova GİAD’dan AK Parti’yi ziyaret

SİYASET

Başkan Geçer, "Adanalılar, Kurtuluş Savaşı’nın önemli bir parçası olmuştur"

YEREL

Sürücüler dikkat! Adana’da bu yollar kapanacak...

POLİS-ADLİYE

Nacar: Hizmetlerimizi Vatandaşlarımızla Geliştiriyoruz

SAĞLIK

“Suriye’deki soykırıma sessiz kalmayın!”

SİYASET

“İhracattaki sürdürülebilirlik Adana Sanayisinin gücünün göstergesidir”

EKONOMİ

Konut satacaklar dikkat! Gayrimenkul satışlarında yeni dönem başlıyor...

EKONOMİ

Özcan Deniz'in annesinin durumu kötüleşti! Kardeşler birbirine girdi...

MAGAZİN

Gülben Ergen’den Pınar Erbaş isyanı: Neden ekranda değil?

MAGAZİN

Tamer Dağlı: "Aynı ruhla hizmet veriyoruz"

YAŞAM

Yeni neslin şifresi mi? Yasaklandıkça okullarda yayıldı: '67' nedir?

Salgın yayılıyor! DSÖ açıkladı....

'Pandemiden çok daha ağır geçecek'

Papa 14. Leo, Ankara'da! İşte ilk görüntüler ve karşılayan isim

Hong Kong’u sarsan felaket! Ölüler ve mahsur kalanlar var...

Kuş gribi alarmı: H5N5 virüsü dünyada ilk kez can aldı...

Bu hastalığın tedavisi yok: Marburg virüsü salgını yayılıyor!

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı

Siber suç şebekesine uluslararası operasyon! 40 bin aktif SIM kart ele geçirildi

DSÖ’den küresel tehdit uyarısı...