• BIST 100

    16700,34%-0,05
  • DOLAR

    43,64% 0,04
  • EURO

    52,03% 0,22
  • GRAM ALTIN

    7087,94% 0,46
  • Ç. ALTIN

    11686,79% 0,00

Kısacık: “Son Zirai Don Afeti Tarımın 6 Şubat 2023 Depremidir”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, Tivi 6’da Aysu Demirel’in sunduğu “Konuşalım” programına konuk oldu.

SİYASET 19.04.2025 11:44:00 0
Kısacık: “Son Zirai Don Afeti Tarımın 6 Şubat 2023 Depremidir”

Demirel’in Türkiye ve Adana gündemine dair sorularını yanıtlayan Kısacık; 65 ili etkileyen zirai don afeti ve Adana’da tarım sektörünün son durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Eğer Bakanlık Tepkisiz Kalırsa, Çiftçi Toprağa ve Tarıma Dönemez.

10-13 Nisan tarihlerinde yaşanan ve ülke genelinde tarımsal üretimi olumsuz etkileyen zirai don afeti hakkında konuşan DEVA Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, afeti, tarımın 6 Şubat 2023 Depremi olarak nitelendirdi. Şubat ayında Adana ve çevre illerde yaşanan zirai don afetinden sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçiyi yalnız bıraktığını belirten Kısacık, bakanlığın son afetteki süreci yönetememesi halinde çiftçinin tarımdan el çekeceği uyarısında bulunarak, “Yönetilemeyen her yerde sorunlar üst üste gelir. Çünkü yönetilemeyen bir yerde sistem hep sorun üretir. Türkiye de şu anda yönetilemediği için sorunlar üst üste geliyor ve herkes bu sorunlar yüzünden isyanda. Demokrasi adına belli bir kesim, okulları ve öğretmenleri için öğrenciler, esnaf ve son yaşanan afetlerden sonra yalnız bırakıldıkları için çiftçilerimiz isyanda! Şubat Ayı’nda Adana ve çevre illerde meydana gelen zirai don afetinde yönetilememenin nasıl bir durum olduğunu acı şekilde tecrübe ettik.  Bölgemizde yaşanan afetin üzerinden iki ay geçti. Ama bölgemizdeki ziraat odaları ve birliklerle yaptığımız görüşmelerden çiftçilerimizin mağduriyetleri için hala somut bir adım atılmadığı bilgisini aldık. Adana ve çevre illerde yaşanan afetten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, en azından çiftçilerimizin geciken tarımsal desteklemelerinin ödenmesi çağrısında bulunduk. Ödemeler bile çağrımızdan bir buçuk ay sonra yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin şu durumun farkına varması lazım. Her şeyden önce yaşanan afet, tarımın 6 Şubat 2023 Depremi’dir.  Doğrudan 36, dolaylı olarak 65 ilimizi etkileyen büyük bir zirai don afetinden bahsediyoruz. Çiftçimiz senelerinin emeğini kaybetti. Bu sebeple Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan il ve ilçe müdürlüklerine kadar tüm yetkililerin sahada; tarlada, bağda, bahçede çiftçimizin yanında olması lazım. Eğer bakanlık ve yetkililer bu defa da, Adana ve çevre illerde yaşanan afette olduğu gibi tepkisiz kalırsa, çiftçimiz toprağa ve tarıma dönemez”, dedi. 

Çiftçiliğimiz Ölüyor!

Açıklamalarında Adana’da tarımsal üretimin karşı karşıya geldiği sorunlara da değinen Kısacık, iktidarın düzenli, yapısal çözümler içeren, öngörülü bir tarım  politikasına sahip olmamasının Adana’da tarım sektörünü sekteye uğrattığını belirtti. Adana’da emek yoğun tarımın yerini kontrolsüz bir şekilde büyüyen bahçe tarımının ve tarım sektörü dışından aktörlerin aldığını ifade eden Kısacık, bu durumun bir sonucu olarak çiftçilik mesleğinde yaş ortalamasının yükseldiğini ve köylerde hayatın durma noktasına geldiğinin altını çizerek, “Adana’da son 15 yılda bahçe tarımına müthiş bir dönüş gerçekleşti. Nereye gitseniz karşınıza bahçe çıkıyor. Adana; pamuk, buğday, mısır ve arpa gibi stratejik ürünlerin yetiştirildiği bir yer olmak çıktı. Bahçe tarımı, stratejik tarımın önüne geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı ise bu değişimi yıllarca izlemekle yetindi. Şimdi Bakanlık yeni bir düzenleme ile eğimli araziler dışındaki tarım alanlarında bahçeciliği sınırlandırmaya gidiyor ama iş işten çoktan geçti. Tarımsal girdi maliyetlerinin yükselmesi ile çiftçilerimizin yerini, çiftçilik mesleği ile uğraşmayan farklı mesleklerden gelenler aldı. Onlar da pamuk, buğday, mısır, arpa, patates ve biber gibi emek yoğun stratejik tarım ürünleri yerine bahçe ve narenciye tarımına yöneldi. Haliyle çiftçimizin kazancı daha da düştü. Bakın çok önemli bir sorun var. İktidarın Türkiye’de, Dünya’da ihtiyaç nedir? Rekolte nedir gibi faktörleri hesaplamadan sadece seyrettiği bu süreç sebebiyle tarım gençler için bir meslek olmaktan çıktı. Geçen günlerde yapılan bir açıklamaya göre çiftçilik mesleğinin yaş ortalaması sürekli artıyor ve gençler tarım sektörüne çekilemiyor. Ürettikleri tarım ürününü maliyetine bile satamazsa, ektiği ürünün piyasa fiyatlarını öngöremezse, borçlarını ödeyemezse gençler neden çiftçilik yapmak istesin? Haliyle köylerde çiftçilik yapacak bir genç nüfus kalmadı. Köylerde çiftçiliği sürekli kılan bir hayat kalmadı. Biz okullarda Türkiye’nin tarımda kendi kendine yeten bir ülke olduğunun eğitimini alırdık. Ama şimdi buğday, mercimek, nohut ve daha pek çok tarım ürününü ithal ediyoruz. Maalesef çiftçiliğimiz ölüyor”, ifadeleriyle köy ve kırsal hayatın bitmesiyle çiftçiliğin tükenme noktasına geldiğini söyledi.

DEVA Partisi Olarak Tarım Sektörünü ve Çiftçimizi Önemsiyoruz.

DEVA Partisi’nin, Türkiye’nin sadece sorunları konuşan değil, sorunlara çözüm üreten bir pratiğe sahip olduğunun altını çizen Kısacık, ülke ve Adana tarımını önemsediklerini ve ilk eylem planı olan Tarım Eylem Planı’nın da Adana’da ilan edildiğini hatırlatarak, “DEVA Partisi olarak su ve gıda krizinin kapımıza dayandığı bir dönemde olduğumuzun ve bu sebeple de yarınlarımıza güvenle bakmak için tarım sektörüne sahip çıkmamız gerektiğinin farkındayız. Bu farkındalıkla, çiftçilerimizin yaşadığı yakıcı sorunların reçetesini Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan, tarımın başkenti Adana’mızda, Tarım Eylem Planımız ile yaklaşık 4 yıl önce duyurdu. Tarım sektörünün stratejik önemini göz önünde bulundurarak; üreterek zenginleşen, çiftçisinin hakkını veren ve bu yolla da sağlıklı ve güvenli bir ulusal gıda sistemi oluşturmak adına tarım sektörümüze ve çiftçimize sahip çıkmaya devam edeceğiz”, diyerek DEVA Partisi’nin tarım sektörü vizyonun ülke tarımının geleceğini güvence altına alacağını dile getirdi.   

     

 

 

 

 

Haberi Yorumla

Adana Büyükşehir Belediyesi’nden Amatör Spor Kulüplerine önemli destek

Dublörlerle 10 milyonluk vurgun: Kod adları "Profesör", "Firavun" ve "Azad" çıktı

Nennioğlu, "Sağlık çalışanları hak ettikleri ödemelerden mahrum bırakılıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Depremzedelere faizsiz ev fırsatı...

“Zeydan Karalar’ın göreve iadesini ve diğer arkadaşlarımızın tahliyesini bekliyoruz”

Zeydan Karalar Adalet Çadırını ziyaret etti...

Türk-İş heyetinden Vali Yavuz’a ziyaret

İşte ünlü oyuncunun formunu korumak için bir günde yedikleri

Poyraz Karayel'in Sefer'i Kanbolat Görkem Arslan hayatını kaybetti...

Hurda Araç Teşviki ile ÖTV’siz araç almak isteyenler dikkat: O tebliğ yürürlükten kaldırıldı

Dr. Gündoğdu; Sevgi Birleştirir

Meclis'te 'Et' gerçeğini anlattı...

Balcalı'ya 250 Yataklı Çocuk Hastanesi Yapılacak

Ebru Şancı botoksu abarttı! Bir kaşı havada kaldı

Yerel Medya Güçbirliği’nden Vali Yavuz’a Ziyaret...

Otomatik vitese talep artışı! İşte en ucuz otomatik vitesli araçlar

Popstar Özlem Güneş’in yıllar sonraki değişimi gündem oldu! Başını açıp sahnelere döndü

Kabine'de sürpriz değişiklik: İçişleri Bakan ve Adalet Bakanı Değişti...

Emekli aylığında 5 aşamalı model! O sistem son buluyor: Sıfır zam alacaklar

Bekir Sütcü, sanayicilerden bir kez daha güven oyu aldı

Otomobilde Frenler Tarih Oluyor!

ÇED’de “Anne Temalı” Şiir Yarışması başladı

DENEYAP Türkiye, Geleceğin Teknoloji Yıldızlarını Arıyor...

Sanatın hafızası Paris’te adanalı bir imza taşıyor...

112'yi acil değil dert hattı sandılar! Gelen talepler şoke etti...

Seyhan’da parklar yenileniyor...

Adana 01 Ailesi Yardımlaşma Gecesinde Buluştu

Özdağ Çukurova GİAD’da

Yargıtay'dan kritik karar: Tüketici şikayet merkezine gitmek zorunda değil

 Sümer, “2026 Hedefi Tutmadı, 2028’e Ötelendi”

Yükleniyor

“Zeydan Karalar’ın göreve iadesini ve diğer arkadaşlarımızın tahliyesini bekliyoruz”

Zeydan Karalar Adalet Çadırını ziyaret etti...

Meclis'te 'Et' gerçeğini anlattı...

Kabine'de sürpriz değişiklik: İçişleri Bakan ve Adalet Bakanı Değişti...

Bekir Sütcü, sanayicilerden bir kez daha güven oyu aldı

 Sümer, “2026 Hedefi Tutmadı, 2028’e Ötelendi”

CHP'li Bulut: Milyonlarca vatandaş borç içinde

"Emeklilere kira yardımı, refah payı ve ek ödeme sağlansın"

Özel: “Oya Tekin’i görevinin başına, Adana’ya bekliyoruz”

Milliyetçi Hareket Partisi 57 yaşında!..

Türk-İş heyetinden Vali Yavuz’a ziyaret

Yerel Medya Güçbirliği’nden Vali Yavuz’a Ziyaret...

Otomobilde Frenler Tarih Oluyor!

ÇED’de “Anne Temalı” Şiir Yarışması başladı

Sanatın hafızası Paris’te adanalı bir imza taşıyor...

112'yi acil değil dert hattı sandılar! Gelen talepler şoke etti...

TikTok, suça teşvik eden şarkılar ve klipler! İşte sonucu...

Adana'da korkunç son! Silahla oynarken arkadaşını öldürdü...

Aile katliamı! Annesini, küçük kızını ve eşini öldürüp intihar etti...

Çukura girip devrilen traktörün sürücüsü öldü

Seyhan’da parklar yenileniyor...

Başkan Kozay’dan dayanışmayı büyüten hizmet

64 yıllık Kasım Gülek köprüsü'nde yıkım çalışmaları başladı

Yüreğir’de Elazığ Rüzgârı

Adana salı gününden itibaren aşırı yağışlı olacak

Ceyhan Trafiğini Rahatlatacak Yeni Üstgeçit Yapılacak!

Bakanlıktan deprem bölgesindeki üreticiye 180 milyar lira destek!

Kasım Gülek Köprüsü'nün yıkımına 8 Şubat'ta Başlanıyor!

Yüreğir’e modern evlendirme dairesi...

Adanayı Fırtınalı Günler Bekliyor...

Nennioğlu, "Sağlık çalışanları hak ettikleri ödemelerden mahrum bırakılıyor"

Balcalı'ya 250 Yataklı Çocuk Hastanesi Yapılacak

Halil Nacar: Sigara ile mücadelemiz sürecek

Sağlık Turizmi Şehre Değer Katıyor

Sigara içenler için bir dönem sona erecek!

"O bebek mamasını tüketmeyin, iade edin!"

Çukurova’da emeklilere sağlık taraması

“Kanserde erken tanı, tedavi başarısını belirleyen en önemli faktördür”

Gençlere 'kolay para' tuzağı: Siber suç örgütlerinin yeni hedefi öğrenciler!

Kanser tedavisinde Türk bilim insanlarından çığır açan başarı!

Dr. Gündoğdu; Sevgi Birleştirir

Üniversitelerde zorunlu staj dönemi başlıyor...

Filiz Kepme: "Her kulvarda geleceğin liderlerini yetiştiriyoruz"

Adel/Faber-Castell Adana Fuarı’nda

Başkan Kozay: Acılarımız hâlâ taze

Seyhan Belediyesi’nden okul kantinlerine sıkı denetim...

Geleceğin liderleri için güçlü işbirliği

Çukurova Kaymakamı Alkan Gündoğdu’da

MEB Duyurdu! Milyonlarca Öğrenciyi İlgilendiriyor...

İkinci Dönem Başladı! İlk Ders Bayrak Sevgisi...

Dr. Gündoğdu; Sevgi Birleştirir

EĞİTİM

Meclis'te 'Et' gerçeğini anlattı...

SİYASET

Balcalı'ya 250 Yataklı Çocuk Hastanesi Yapılacak

SAĞLIK

Ebru Şancı botoksu abarttı! Bir kaşı havada kaldı

MAGAZİN

Yerel Medya Güçbirliği’nden Vali Yavuz’a Ziyaret...

YAŞAM

Otomatik vitese talep artışı! İşte en ucuz otomatik vitesli araçlar

EKONOMİ

Popstar Özlem Güneş’in yıllar sonraki değişimi gündem oldu! Başını açıp sahnelere döndü

MAGAZİN

Kabine'de sürpriz değişiklik: İçişleri Bakan ve Adalet Bakanı Değişti...

SİYASET

Emekli aylığında 5 aşamalı model! O sistem son buluyor: Sıfır zam alacaklar

EKONOMİ

Bekir Sütcü, sanayicilerden bir kez daha güven oyu aldı

SİYASET

İlginizi Çekebilir


Deriden bulaşıyor, yeni kıtalara uyum sağlıyor...

Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?

Nipah kabusuna dikkat! '45 gün kuralı'

Ay'ın Karanlık Yüzünde Tespit Edildi! Bilim İnsanları Şaşkın

Gönülleri ısıtan konser...

Akıl almaz 12 Ağustos tahmini: 7 saniyede 40 milyon kişi ölecek!

Arkadaşları fark etti! Genç yaşlarda görülme oranı arttı...

Trump hedef haritasını genişletiyor! İngiliz basını yazdı: '5 ülke diken üstünde'

Sanal alemde küresel siber suç ağı! Uzmanlar alarma geçti...