• BIST 100

    17113,65%2,49
  • DOLAR

    43,65% 0,02
  • EURO

    51,92% 0,20
  • GRAM ALTIN

    6946,22% -2,65
  • Ç. ALTIN

    11731,12% -0,15

Kuyumculara akın sonrası Darphane'de çift vardiya!

Altın fiyatlarında rekor üstüne rekor gelirken vatandaşlar da kuyumculara akın etti. Çok sayıda kuyumcuda altın sıkıntısı yaşandı, altında banka ve serbest piyasa arasında makas da açıldı.

EKONOMİ 15.03.2024 16:03:00 0
Kuyumculara akın sonrası Darphane

ABD'den gelen TÜFE ve ÜFE verilerinin ardından ons altında düşüş yaşanırken iç piyasada dolar destekli altın fiyatları rekor kırmaya devam etti. Yükselen altın fiyatları nedeniyle vatandaşlar kuyumcuların yolunu tutarken talep patlaması nedeniyle bazı kuyumcular altın bulmakta zorlandı. Darphane'de üretim 600 kilograma çıkarılırken Kartal'da yeni bir altın üretim fabrikası da kuruldu.Bu içerik Deniz Işık tarafından yayına alınmıştır.

Darphane Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, "Talepleri karşılayacak şekilde tek vardiya çalışıp günlük 400 kilogram üretirken şu anda 2 vardiya çalışıyoruz. İki vardiya sabahtan gece 11'e kadar kesintisiz, sürekli bir çalışma var ve gece gündüz çalışıyoruz" dedi.

Altın fiyatlarındaki yükselmenin devam etmesi vatandaşın da altına olan talebini arttırdı. Birçok kuyumcu, altın bulmakta zorlandı. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, Cuma ve Cumartesi günleri darphanenin fazla mesai yaptığını ve Pazartesiden itibaren üretimde çift vardiya çalışmaya başladığını duyurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Darphane Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, "Altın fiyatlarının artışı Türkiye'den bağımsız domestik marketlerden ziyade küresel marketlere bakmak lazım. O anlamda dünyada devam eden Rusya-Ukrayna krizi, İsrail'in Filistin'de uyguladığı katliamlarından sonra dünyada ortaya çıkan, Ortadoğu da ortaya çıkan bölgesel krizler etkileyen önemli faktörlerden" değerlendirmesini yaptı.

Hekim şunları kaydetti:

“Bunun dışında makroekonomik göstergeler, örneğin ABD Merkez Bankası (FED) Haziran ayında faizlerle ilgili bir indirime girecek olmasının beklentisi gibi faktörler uluslararası piyasalarda altının ons başına fiyatını ciddi anlamda yükseltiyor”

"CUMHURİYET ALTININA BİR TALEP ARTIŞI SÖZ KONUSU"

"Aslında fiyatlardaki dalgalanmalardan kaynaklı Cumhuriyet altınına bir talep artışı söz konusu. Fakat Darphane'de bir üretim durması söz konusu değil. Tam tersine üretimi arttırdık. Talepleri karşılayacak şekilde tek vardiya çalışıp günlük 400 kilogram üretirken şu anda 2 vardiya çalışıyoruz. Burası Beşiktaş'taki fabrikamız. Gördüğünüz gibi çok hummalı bir çalışmamız var. İki vardiya sabahtan gece 11'e kadar kesintisiz, sürekli bir çalışma var ve gece gündüz çalışıyoruz."

"CUMARTESİ DE TESLİMAT YAPIYORUZ"

“Normal şartlarda hafta sonu teslimatlar yapmıyorduk ama artık cumartesi günleri de teslimatlar yapıyoruz. Dolayısıyla vatandaşlarımızın ve kuyumcularımızın altına rahatlıkla erişebileceği hizmeti Darphane kesintisiz olarak üretmeye devam ediyor. Bir arz problemi yok. Fakat 3-5 günlük gecikmeler yaşanabiliyor. Bu da dediğim gibi çok da normal olmayan bir kısmı da spekülatif olan piyasadaki dalgalanmalardan kaynaklı talep artışı”

"PANDEMİ DÖNEMİNDE BÖYLE BİR ARTIŞ YAŞAMIŞTIK; 3 VARDİYA ÇALIŞMIŞTIK"

“Cumhuriyet altınları, özellikle altınların yeni tarihli basıldığı tarihlerde ziynet altınları için 1 Ocak, sikke altınlar içinde Cumhuriyetimizin kuruluş tarihi 29 Ekim'den bir gün sonra itibariyle yeni tarihli altınlar piyasaya çıkıyor ve talepler artıyor. Çünkü vatandaşlar yeni tarihli altınları almak istiyorlar. Biz 1 Ocak'tan sonra bu talep artışını her sene yaşarız, bu sene bir miktar daha fazla yaşanıyor talep artışı. Yine pandemi döneminde böyle bir talep artışı yaşamıştık. O dönem 3 vardiya çalışmıştık ve problemi çözmüştük.”

"2 VARDİYA İLE TALEPLERİ RAHATLIKLA KARŞILAYABİLİYORUZ"

"Şimdi 2 vardiya ile talepleri rahatlıkla karşılayabiliyoruz. İhtiyaç olduğu takdirde, yeterli olmadığında Darphane gerekirse 3. vardiyaya da çıkıp vatandaşlarımızın altınlarını teslim edebilecek kapasiteye sahip. Pandemi döneminde çok daha fazlaydı. Birde şu anda Darphane, altınları randevu sistemiyle talepleri alıyor."

“Külçe altınları ve Cumhuriyet altınları üretip cep telefonu mesajıyla hazır bilgisi gönderiyor ve kuyumculara, vatandaşlara teslim ediyor. O dönem böyle bir randevu sistemi de yoktu ve vatandaşlar Darphane'nin önünde uzun kuyruklar oluşturuyordu. Zaten o problemden sonra biz randevu sistemine geçtik ve şu anda vatandaşlar Darphane'ye gelip beklemiyorlar”

“ALTIN MİKTARI DÜNYADA ARTMIYOR AMA TALEP SÜREKLİ ARTIYOR"

“ALTIN MİKTARI DÜNYADA ARTMIYOR AMA TALEP SÜREKLİ ARTIYOR

“Bir arz talep dengesizliği var. Bu dünyada var. Çünkü altın değişik bir meta, sınırlı sayıda var ve uzmanların ifadesine göre dünyada altın üretimi aslında zirvesine ulaştı ve düşmeye başladı. Yani altın sınırlı sayıda. Altın miktarı dünyada artmıyor ama talep sürekli artıyor. Altın sadece bir ziynet ya da hediyelik ürün olarak değil, iletkeni yüksek olduğu için teknolojide ve sağlık sektöründe kullanılıyor. Dolayısıyla altına olan ihtiyaç dünyada gittikçe artıyor ama altın arzı dünyada artamıyor. Sınırlı sayıda altın var. Bundan dolayı da fiyatların pozitif yönde sürekli artmasıyla karşı karşıyayız. Sadece Türkiye'de değil dünyada da durum aynı”

“Ülkemizde Cumhuriyet altını üretmekle ilgili tek yetkili kurum Darphane. Darphane dışında merdiven altı yapılan ürünler legal değil. Ve bunlardan kaçınmak gerekiyor. Ciddi anlamda ayar problemleriyle karşılaşıyoruz. Onun için vatandaşlarımız ve kuyumcu esnafları altını mutlaka Darphane'den almalılar”

"2 VARDİYADA 600 KİLOGRAM ÜRETİM YAPIYORUZ"

Günlük altın üretiminden bahseden Hekim, "Günlük altın üretimimiz 400 kilogramdı. Şu anda 2 vardiyada 600 kilogram günlük üretim yapıyoruz. Buda gittikçe artıyor. Ramazan ayında, geçmiş yıllardan da tecrübemiz o şekilde, düşme oluyor. Biz bu talep düşmesini görmeye başladık açıkçası. Birkaç gündür taleplerde bir azalma var. Bu her yıl yaşadığımız bir şey" diye konuştu.

“DARPHANE KARTAL'DA YENİ BİR ALTIN ÜRETİM FABRİKASI KURDU”

Mehmet Hekim, "Bunun yanında yine bir bilgi paylaşmam gerekiyor. Darphane Beşiktaş'taki fabrikası dışında Kartal'da yeni bir altın üretim fabrikası kurdu. Tesis şu anda yüzde 90 oranında hazır. Haziran- Temmuz aylarında tesisi devreye alacağız. Oranın kapasitesi buranın çok çok üzerinde. Yeni tesis devreye alındığında şu anda geçici olarak 3-5 gündür yaşadığımız gecikmeler artık yaşanmayacak" ifadesini kullandı.

Haberi Yorumla

Baki Nugay'ın mahkemedeki ifadeleri Zeydan Karalar'ı bir kez daha akladı

Seyhan’da sıfır atık hedefine güçlü katkı

Sütcü’den Sanayicilere Teşekkür: “Güveniniz Emanetimizdir”

Pozantı’ya Tam Donanımlı Yeni Devlet Hastanesi İçin Yer Tespiti Yapıldı

Toroslar EDAŞ Adana’nın artan enerji talebini yatırımlarıyla karşılıyor

Ayhan Barut’tan açıklanan hayvan verilerine tepki; “Çelişkili”

Vali Yavuz'un eşi Süreyya Yavuz şehit ailelerini unutmadı...

Mavi Şimşekler eridi bitti! FIFA'dan son darbe geldi: Eksi 40 puanla küme düşüyorlar... Balotelli'li günlerden bu hale nasıl gelindi?

Yeraltı'ndaki yatak sahnesi sosyal medyayı salladı...

Trafik Kazalarına Beş Yılda 28 Bin Vatandaşımızı Kurban Verdik

Vali Yavuz muhtarları kabul etti...

Araç sahipleri dikkat: O tutarı ödemeden trafiğe çıkamayacaksınız!

Fırtına Alarmı...

Nacar: Birliktelik başarı getirir

3 gün sonra başlıyor! ‘200 bin ilan kaldırılacak’

Yasalın ‘sahtesi’ ile 2,5 milyar çarptılar...

Ayça Ayşin Turan yeni rolü için tesettüre girdi! Son haline yorum yağdı...

Adana’da Güç Birliği: Hukuk ve Ekonomi Aynı Masada

e-ticaret devi Türkiye'de kalmanın yolunu buldu...

Çukurova Belediyesi “Alzheimer” konusunda farkındalık yaratıyor

Adana’da Sağlık Ordusuna kritik eğitim

32 milyon vatandaşı ilgilendiriyor: Fark yüzde 500 oldu! Kontak çeviremeyecekler

Lastiği patlayan otomobil, şarampole yuvarlandı; Anne yaralı, oğlu öldü...

Seyhan İlçe Millî Eğitim Müdürü Murat Çelik’ten İstanbul Lider Koleji’ne Ziyaret

TOKİ Arsa sahipleri inşaat için kredi desteği bekliyor...

Tek kişilik hayatlar artıyor! Yalnız yaşayanların en çok olduğu şehirler açıklandı!

Gürlek ve Çiftçi'nin yemin töreninde ortalık ringe döndü...

Adana Büyükşehir Belediyesi’nden Amatör Spor Kulüplerine önemli destek

Dublörlerle 10 milyonluk vurgun: Kod adları "Profesör", "Firavun" ve "Azad" çıktı

Nennioğlu, "Sağlık çalışanları hak ettikleri ödemelerden mahrum bırakılıyor"

Yükleniyor

Baki Nugay'ın mahkemedeki ifadeleri Zeydan Karalar'ı bir kez daha akladı

Ayhan Barut’tan açıklanan hayvan verilerine tepki; “Çelişkili”

Trafik Kazalarına Beş Yılda 28 Bin Vatandaşımızı Kurban Verdik

Gürlek ve Çiftçi'nin yemin töreninde ortalık ringe döndü...

“Zeydan Karalar’ın göreve iadesini ve diğer arkadaşlarımızın tahliyesini bekliyoruz”

Zeydan Karalar Adalet Çadırını ziyaret etti...

Meclis'te 'Et' gerçeğini anlattı...

Kabine'de sürpriz değişiklik: İçişleri Bakan ve Adalet Bakanı Değişti...

Bekir Sütcü, sanayicilerden bir kez daha güven oyu aldı

 Sümer, “2026 Hedefi Tutmadı, 2028’e Ötelendi”

Vali Yavuz'un eşi Süreyya Yavuz şehit ailelerini unutmadı...

Vali Yavuz muhtarları kabul etti...

Nacar: Birliktelik başarı getirir

Lastiği patlayan otomobil, şarampole yuvarlandı; Anne yaralı, oğlu öldü...

TOKİ Arsa sahipleri inşaat için kredi desteği bekliyor...

Tek kişilik hayatlar artıyor! Yalnız yaşayanların en çok olduğu şehirler açıklandı!

Türk-İş heyetinden Vali Yavuz’a ziyaret

Yerel Medya Güçbirliği’nden Vali Yavuz’a Ziyaret...

Otomobilde Frenler Tarih Oluyor!

ÇED’de “Anne Temalı” Şiir Yarışması başladı

Seyhan’da sıfır atık hedefine güçlü katkı

Pozantı’ya Tam Donanımlı Yeni Devlet Hastanesi İçin Yer Tespiti Yapıldı

Çukurova Belediyesi “Alzheimer” konusunda farkındalık yaratıyor

Seyhan’da parklar yenileniyor...

Başkan Kozay’dan dayanışmayı büyüten hizmet

64 yıllık Kasım Gülek köprüsü'nde yıkım çalışmaları başladı

Yüreğir’de Elazığ Rüzgârı

Adana salı gününden itibaren aşırı yağışlı olacak

Ceyhan Trafiğini Rahatlatacak Yeni Üstgeçit Yapılacak!

Bakanlıktan deprem bölgesindeki üreticiye 180 milyar lira destek!

Adana’da Sağlık Ordusuna kritik eğitim

Nennioğlu, "Sağlık çalışanları hak ettikleri ödemelerden mahrum bırakılıyor"

Balcalı'ya 250 Yataklı Çocuk Hastanesi Yapılacak

Halil Nacar: Sigara ile mücadelemiz sürecek

Sağlık Turizmi Şehre Değer Katıyor

Sigara içenler için bir dönem sona erecek!

"O bebek mamasını tüketmeyin, iade edin!"

Çukurova’da emeklilere sağlık taraması

“Kanserde erken tanı, tedavi başarısını belirleyen en önemli faktördür”

Gençlere 'kolay para' tuzağı: Siber suç örgütlerinin yeni hedefi öğrenciler!

Seyhan İlçe Millî Eğitim Müdürü Murat Çelik’ten İstanbul Lider Koleji’ne Ziyaret

Dr. Gündoğdu; Sevgi Birleştirir

Üniversitelerde zorunlu staj dönemi başlıyor...

Filiz Kepme: "Her kulvarda geleceğin liderlerini yetiştiriyoruz"

Adel/Faber-Castell Adana Fuarı’nda

Başkan Kozay: Acılarımız hâlâ taze

Seyhan Belediyesi’nden okul kantinlerine sıkı denetim...

Geleceğin liderleri için güçlü işbirliği

Çukurova Kaymakamı Alkan Gündoğdu’da

MEB Duyurdu! Milyonlarca Öğrenciyi İlgilendiriyor...

Vali Yavuz muhtarları kabul etti...

YAŞAM

Araç sahipleri dikkat: O tutarı ödemeden trafiğe çıkamayacaksınız!

EKONOMİ

Fırtına Alarmı...

TÜRKİYE

Nacar: Birliktelik başarı getirir

YAŞAM

3 gün sonra başlıyor! ‘200 bin ilan kaldırılacak’

EKONOMİ

Yasalın ‘sahtesi’ ile 2,5 milyar çarptılar...

POLİS-ADLİYE

Ayça Ayşin Turan yeni rolü için tesettüre girdi! Son haline yorum yağdı...

MAGAZİN

Adana’da Güç Birliği: Hukuk ve Ekonomi Aynı Masada

EKONOMİ

e-ticaret devi Türkiye'de kalmanın yolunu buldu...

EKONOMİ

Çukurova Belediyesi “Alzheimer” konusunda farkındalık yaratıyor

YEREL

İlginizi Çekebilir


Deriden bulaşıyor, yeni kıtalara uyum sağlıyor...

Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?

Nipah kabusuna dikkat! '45 gün kuralı'

Ay'ın Karanlık Yüzünde Tespit Edildi! Bilim İnsanları Şaşkın

Gönülleri ısıtan konser...

Akıl almaz 12 Ağustos tahmini: 7 saniyede 40 milyon kişi ölecek!

Arkadaşları fark etti! Genç yaşlarda görülme oranı arttı...

Trump hedef haritasını genişletiyor! İngiliz basını yazdı: '5 ülke diken üstünde'

Sanal alemde küresel siber suç ağı! Uzmanlar alarma geçti...