• BIST 100

    16700,34%-0,05
  • DOLAR

    43,64% 0,04
  • EURO

    52,03% 0,22
  • GRAM ALTIN

    7087,94% 0,46
  • Ç. ALTIN

    11686,79% 0,00

"Pandemiye yakın sayılarda vaka görüyoruz"

Son zamanlarda sıklıkla görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarına ilişkin konuşan Prof. Dr. Ateş Kara influenza vakalarındaki artışa dikkat çekti.

SAĞLIK 17.02.2025 15:37:00 0

Son zamanlarda burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve yanma, öksürük, baş ağrısı, vücut ağrısı ile ateş gibi belirtilerle kendini gösteren üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklıkla görüldüğü belirtilirken uzmanlar uyarıyor.

Bu yıl 12-15 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da hizmet veren eğitim ve araştırma hastaneleri ile çocuk kliniklerinin İstanbul’da ortaklaşa gerçekleştirdikleri 13’üncü Çocuk Dostları Kongresi’ne katılan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Bağışıklama Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ateş Kara da üst solunum enfeksiyonlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Korona virüs Bilim Kurulu Üyeliği de yapan Prof. Dr. Kara, dünya genelinde rakamların yüksek olduğunu belirterek el hijyeninin sağlanması, alanların havalandırılması ve ilaç kullanımı gibi konulara yönelik konuştu.

"2009’DAKİ PANDEMİYE YAKIN SAYILARDA İNFLUENZA VAKASI GÖRÜYORUZ"

AW375488_01

Vaka sayılarında dünya genelinde bir yükseklik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ateş Kara, "Üst solunum yolu enfeksiyonlarının hem semptom ve şikayetlerini hem neden olan mikroorganizmanın tedavisine yönelik tedavileri arkadaşlarla tartıştık. Bu sene gerçekten özellikle influenzanın en fazla görüldüğü senelerden bir tanesi.

Uluslararası rakamlara baktığımızda şöyle bir bilgimiz var; 2009 yılında hatırlarsanız grip için pandemi olmuştu; domuz gribi pandemisi. Dünya genelinde neredeyse o dönemki sayılara yakın sayılarda şu anda influenza vakalarını görüyoruz. Burun tıkanıklığı, akıntısı, ateş, boğaz ağrısıyla gelen çocuklarımız var, yetişkinlerde de rakamlar aynı şekilde, sayılar yüksek. Bir taraftan da daha ağır geçiren öksürüğün çok yoğun olduğu, nefes alıp verirken zorlanan çocuklarımız da oluyor. Bu çocuklarımızda doğal olarak hem hastane başvurularında hem yatışlarında şu anda yüksek rakamlarımız var.

"VİRÜSLERİN SEVDİĞİ HAVALAR"

iStock-2110275707

Mevsim itibariyle tam virüslerin sevdiği havalar, bu hastalığa neden olan etkenlerin de sevdiği ortamlar. Çok soğuk olduğunda çünkü aktiviteleri azalıyor ama havanın hafif ılık gibi diyelim, hafif bir de nem varsa dış ortamlarda daha uzun canlı kalabiliyorlar. Bu da bu virüsleri almamızı veya vücudumuza girişini çok kolaylaştırıyor.

"YAPABİLECEĞİNİZ EN ÖNEMLİ ŞEY..."

Yapabileceğimiz en önemli şey; eğer semptom ve şikayetimiz varsa başkasına bulaştırmamak için maske takmamız. Korunmak için hasta olmayan birinin maske takmasının çok büyük bir avantajı olmaz ama şikayeti olan birinin etrafa virüs saçmaması için maske takması, 2; mevsimin, havanın özellikleri daha uzun canlı kalıyorlar dedik, öyle olunca da dokunduğunuz, temas ettiğiniz masalarda, kapı kolunda, dolmuş, toplu taşımadaki tutulan alanlarda daha uzun süre kalabiliyorlar. Buradan da elimizi, ağzımıza, burnumuza, gözümüze götürdüğümüzde de çok kolay giriş yapabiliyor" dedi.

iStock-1303123667

El hijyeni ve ortamların havalandırılmasının önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kara, doktor önerisi olmadan kesinlikle ilaç kullanılmaması gerektiğini belirtti. Sözlerine devam eden Kara, "El temizliği, el yıkama özellikle çocuklarımıza bunu kazandırmak bu hastalıkların geçişindeki en büyük başarılardan bir tanesi. İstesek de istemesek de böyle durumlarda kapalı ortamlarda kalıyoruz, en büyük dezavantajı da insan sayısının fazla, havanın da değişmiyor olması. Aldığımız hava miktarı aynı ama içerisindeki virüs miktarı artıyor.

Vücudumuzun temel cevap verme mekanizması bazen bu sayıya yeteri kadar cevap veremiyor ya da kişinin altta başka bir hastalığı varsa, yaşı nedeniyle çok küçük veya büyüklerimizse bu virüs sayısını tolere edemiyor, içerisinin havalandırılması çok önem kazanıyor. Aralıklı olarak mesela sınıflarda; sınıfın havalandırılması, çocuğun açık alana çıkması bu bakımdan hastalıkları azaltmada çok büyük etki olacaktır.

AŞILARA DİKKAT ÇEKTİ

Bir şey daha var; aşılarımız. Sayılarımız yüksek ama ağırlık olarak dersek beklediğimiz tablolarla gidiyor. Çok tedirgin olacak, panik oluşturacak, ağır diyeceğimiz bir tablo değil ama sayısal olarak fazla. İster istemez tabi bu hem doktor hem hastane başvurusunda da yüksekliğe neden oluyor.

iStock-1355969861

Tedavide kullandığımız en etkili ajanlarımız; antibiyotikler ama bunlar virüs olduğu için antibiyotikler bakteriye karşı etkili. Gereksiz yere antibiyotik kullanımının açıkçası faydası değil zararı olabiliyor, o bakımdan dikkatli olmak lazım. Öksürüğünü, bazen ağrısını, burun tıkanıklığını azaltmak için kullandığımız ilaçları hele biraz dozlarını yüksek verirsek istenmeyen etkileri olabilir.

Asla ve asla, ne olursa olsun ezbere ilaç kullanmamamız, mutlaka ve mutlaka doktorumuza, aile hekimimize sorarak, danışarak, önerdiği şekliyle kullanmamız gerekli.

'2. DALGA YAPABİLİR!'

Havalar bu şekilde giderse, ortam özelliklerini değerlendirecek olursak bu hafta itibariyle azalma çok belirgin başlamıştı, önümüzdeki 15 gün içerisinde de belirgin şekilde olacaktır. Bu tamamen bitecek anlamına gelmesin, küçük de olsa bir 2’nci dalga yapabilir" ifadelerini kullandı.

Haberi Yorumla

Zeydan Karalar Adalet Çadırını ziyaret etti...

Türk-İş heyetinden Vali Yavuz’a ziyaret

Poyraz Karayel'in Sefer'i Kanbolat Görkem Arslan hayatını kaybetti...

Hurda Araç Teşviki ile ÖTV’siz araç almak isteyenler dikkat: O tebliğ yürürlükten kaldırıldı

Dr. Gündoğdu; Sevgi Birleştirir

Meclis'te 'Et' gerçeğini anlattı...

Balcalı'ya 250 Yataklı Çocuk Hastanesi Yapılacak

Ebru Şancı botoksu abarttı! Bir kaşı havada kaldı

Yerel Medya Güçbirliği’nden Vali Yavuz’a Ziyaret...

Otomatik vitese talep artışı! İşte en ucuz otomatik vitesli araçlar

Popstar Özlem Güneş’in yıllar sonraki değişimi gündem oldu! Başını açıp sahnelere döndü

Kabine'de sürpriz değişiklik: İçişleri Bakan ve Adalet Bakanı Değişti...

Emekli aylığında 5 aşamalı model! O sistem son buluyor: Sıfır zam alacaklar

Bekir Sütcü, sanayicilerden bir kez daha güven oyu aldı

ÇED’de “Anne Temalı” Şiir Yarışması başladı

DENEYAP Türkiye, Geleceğin Teknoloji Yıldızlarını Arıyor...

Sanatın hafızası Paris’te adanalı bir imza taşıyor...

112'yi acil değil dert hattı sandılar! Gelen talepler şoke etti...

Seyhan’da parklar yenileniyor...

Adana 01 Ailesi Yardımlaşma Gecesinde Buluştu

Özdağ Çukurova GİAD’da

Yargıtay'dan kritik karar: Tüketici şikayet merkezine gitmek zorunda değil

 Sümer, “2026 Hedefi Tutmadı, 2028’e Ötelendi”

Bunu yapan kiracı yandı! Yargıtay son noktayı koydu!

Halil Nacar: Sigara ile mücadelemiz sürecek

Zorunlu olacak! Araç kiralamada yeni dönem başlıyor!

Başkan Kozay’dan dayanışmayı büyüten hizmet

TikTok, suça teşvik eden şarkılar ve klipler! İşte sonucu...

CHP'li Bulut: Milyonlarca vatandaş borç içinde

Adana'da korkunç son! Silahla oynarken arkadaşını öldürdü...

Yükleniyor

Zeydan Karalar Adalet Çadırını ziyaret etti...

Meclis'te 'Et' gerçeğini anlattı...

Kabine'de sürpriz değişiklik: İçişleri Bakan ve Adalet Bakanı Değişti...

Bekir Sütcü, sanayicilerden bir kez daha güven oyu aldı

 Sümer, “2026 Hedefi Tutmadı, 2028’e Ötelendi”

CHP'li Bulut: Milyonlarca vatandaş borç içinde

"Emeklilere kira yardımı, refah payı ve ek ödeme sağlansın"

Özel: “Oya Tekin’i görevinin başına, Adana’ya bekliyoruz”

Milliyetçi Hareket Partisi 57 yaşında!..

Dağlı, ”Adana’mızda daha büyük hedeflere emin adımlarla ilerliyoruz”

Türk-İş heyetinden Vali Yavuz’a ziyaret

Yerel Medya Güçbirliği’nden Vali Yavuz’a Ziyaret...

ÇED’de “Anne Temalı” Şiir Yarışması başladı

Sanatın hafızası Paris’te adanalı bir imza taşıyor...

112'yi acil değil dert hattı sandılar! Gelen talepler şoke etti...

TikTok, suça teşvik eden şarkılar ve klipler! İşte sonucu...

Adana'da korkunç son! Silahla oynarken arkadaşını öldürdü...

Aile katliamı! Annesini, küçük kızını ve eşini öldürüp intihar etti...

Çukura girip devrilen traktörün sürücüsü öldü

2025 yılında cinsiyete göre ölümler belli oldu! İnsanlar en çok o ayda öldü!

Seyhan’da parklar yenileniyor...

Başkan Kozay’dan dayanışmayı büyüten hizmet

64 yıllık Kasım Gülek köprüsü'nde yıkım çalışmaları başladı

Yüreğir’de Elazığ Rüzgârı

Adana salı gününden itibaren aşırı yağışlı olacak

Ceyhan Trafiğini Rahatlatacak Yeni Üstgeçit Yapılacak!

Bakanlıktan deprem bölgesindeki üreticiye 180 milyar lira destek!

Kasım Gülek Köprüsü'nün yıkımına 8 Şubat'ta Başlanıyor!

Yüreğir’e modern evlendirme dairesi...

Adanayı Fırtınalı Günler Bekliyor...

Balcalı'ya 250 Yataklı Çocuk Hastanesi Yapılacak

Halil Nacar: Sigara ile mücadelemiz sürecek

Sağlık Turizmi Şehre Değer Katıyor

Sigara içenler için bir dönem sona erecek!

"O bebek mamasını tüketmeyin, iade edin!"

Çukurova’da emeklilere sağlık taraması

“Kanserde erken tanı, tedavi başarısını belirleyen en önemli faktördür”

Gençlere 'kolay para' tuzağı: Siber suç örgütlerinin yeni hedefi öğrenciler!

Kanser tedavisinde Türk bilim insanlarından çığır açan başarı!

Halil Nacar, erken teşhise dikkat çekti

Dr. Gündoğdu; Sevgi Birleştirir

Üniversitelerde zorunlu staj dönemi başlıyor...

Filiz Kepme: "Her kulvarda geleceğin liderlerini yetiştiriyoruz"

Adel/Faber-Castell Adana Fuarı’nda

Başkan Kozay: Acılarımız hâlâ taze

Seyhan Belediyesi’nden okul kantinlerine sıkı denetim...

Geleceğin liderleri için güçlü işbirliği

Çukurova Kaymakamı Alkan Gündoğdu’da

MEB Duyurdu! Milyonlarca Öğrenciyi İlgilendiriyor...

İkinci Dönem Başladı! İlk Ders Bayrak Sevgisi...

Popstar Özlem Güneş’in yıllar sonraki değişimi gündem oldu! Başını açıp sahnelere döndü

MAGAZİN

Kabine'de sürpriz değişiklik: İçişleri Bakan ve Adalet Bakanı Değişti...

SİYASET

Emekli aylığında 5 aşamalı model! O sistem son buluyor: Sıfır zam alacaklar

EKONOMİ

Bekir Sütcü, sanayicilerden bir kez daha güven oyu aldı

SİYASET

ÇED’de “Anne Temalı” Şiir Yarışması başladı

YAŞAM

DENEYAP Türkiye, Geleceğin Teknoloji Yıldızlarını Arıyor...

SPOR

Sanatın hafızası Paris’te adanalı bir imza taşıyor...

YAŞAM

112'yi acil değil dert hattı sandılar! Gelen talepler şoke etti...

YAŞAM

Seyhan’da parklar yenileniyor...

YEREL

Adana 01 Ailesi Yardımlaşma Gecesinde Buluştu

SPOR

İlginizi Çekebilir


Deriden bulaşıyor, yeni kıtalara uyum sağlıyor...

Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?

Nipah kabusuna dikkat! '45 gün kuralı'

Ay'ın Karanlık Yüzünde Tespit Edildi! Bilim İnsanları Şaşkın

Gönülleri ısıtan konser...

Akıl almaz 12 Ağustos tahmini: 7 saniyede 40 milyon kişi ölecek!

Arkadaşları fark etti! Genç yaşlarda görülme oranı arttı...

Trump hedef haritasını genişletiyor! İngiliz basını yazdı: '5 ülke diken üstünde'

Sanal alemde küresel siber suç ağı! Uzmanlar alarma geçti...