• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,59% 0,14
  • EURO

    51,55% 0,32
  • GRAM ALTIN

    6942,91% 3,14
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Sağılır, 'Atmosfer, su ve toprak vatandır, vatanını kirletme'

Doğayı ve Çevreyi Koruma Okumayı Sevdirme Platformu (DOKUFORM) Başkanı Utku Sağılır vatandaşları çöpler konusunda uyararak 'Atmosfer, su ve toprak vatandır, vatanını kirletmeyelim' dedi.

YAŞAM 8.09.2024 20:58:00 0
Sağılır,

Yazılı bir açıklama yapan DOKUFORM Başkanı Utku Sağılır şunları kaydetti. 

"Ülkemizde nehirlerimiz, göllerimiz, denizlerimiz, sokaklarımız, caddelerimiz, parklarımız çöp saldırısı altında. Çekirdek kabuğundan sigara izmaritine, pet şişeden çeşitli ambalajlara, poşetten yiyecek içecek atıklarına kadar çok geniş bir yelpazede çöpler gelişigüzel atılıyor.

Hangi kurum ve kuruluş, ne kadar çok insanla, ne kadar çok süre çalışırsa çalışsın bu atıklar günlük olarak üretilmeye ve çevreye saçılmaya devam ettiği için, vatandaş bilinçlenmeden, temizlemede kesin başarı elde etme şansı yok.

Çöpün çöpe atılması gibi basit bir kuralı uygulamadığımız için ülkemizin dört bir yanı; sigara izmariti, pet şişe, poşet, ambalaj ve diğer atıklarla dolup taşıyor. Atıkların bir kısmı doğa tarafından kısa sürede absorbe edilemediği için, çevre büyük zarar görüyor.

Çevre deyince öyle soyut bir kavramdan bahsetmiyorum. Soluduğumuz atmosferden, yaşamın filizlendiği topraktan ve yine yaşamın kaynağı sudan bahsediyorum.  Suyu, atmosferi ve toprağı umarsızca kirletmekten, tüm bunlar sonsuz bir kaynağın, zedelenmez elementleriymiş gibi davranmaktan kaçınmıyoruz. 

Piknik yaparken, yurdumuzun güzelliklerinin keyfini çıkarırken doğanın merkezine bıraktığımız çöpler bir yana; söndürmediğimiz ateşlerle, yanar halde attığımız izmaritlerle ormanların kül olmasına da neden olabiliyoruz. Sabotajlar ve küresel ısınmadan kaynaklı yangınlar elbette ayrı inceleme konusu.

Bazı insanlarımız nehirleri, gölleri, denizleri, sulama kanallarını, caddeleri, sokakları, parkları maalesef çöp konteyneri yerine kullanıyor. Oysa doğa hepimizin yaşam kaynağı ve onu gelecek nesillere olabildiğince temiz teslim etme görevimiz var.

Nüfus artıyor ve insan sayısı çoğaldıkça kirlilik de yayılıyor. İnsanların tek tek yarattığı çevre kirliliğinin yanı sıra, çevre bilinci olmayan ve arıtma masrafından kaçınan bazı büyük ticari yapılanmaların doğaya verdiği zarar büyük çevre felaketlerine yol açıyor.

Bu durum sadece ülkemizle sınırlı değil. Yeryüzünde birçok noktada benzer sorunlar var. Batı ülkeleri, çöpün çöpe atılması, toplumun bu konuda eğitilmesi konusunda önemli mesafe kat etmiş olsa da 2024 Paris Olimpiyatları’nda gördük ki; sanayi atıkları Seine (Sen) Nehri’ne bile dökülebiliyor ve bu nehirdeki uzun mesafe yüzme yarışına katılan bir Alman kadın sporcu günlerce istifra ettiğini ve ishal olduğunu açıklayabiliyor. Yarışmaya nehrin kirli olduğu gerekçesiyle katılmayan sporcular da oldu.

Seine Nehri olimpiyat oyunlarından aylarca önce temizlenmeye başlanmış olsa da; yüzde yüz temizlik sağlanamamış olacak ki; bütün dünya nehrin temiz olup olmadığını tartıştı durdu. Bu açıdan yaklaşık 50 yıldır sürdürdüğümüz “çabaya” rağmen henüz Seyhan Nehri’ni Seine Nehri kadar kirletemediğimiz ortada. Nehir son dönemde hızlı tren köprüsü nedeniyle yatağa su verilememesi nedeniyle akamıyor olsa da, akabildiği yere kadar, yani eski baraj setine kadar berrak bir şekilde geliyor. Sulama kanallarına tarımsal sulama ihtiyacı nedeniyle mecburen verilen su da doğal olarak nehir yatağına verilen suyun yaz mevsiminde hayli azalmasına neden oluyor. Nehirlerin doğal akışının, sulama ihtiyacı nedeniyle bile olsa sekteye uğraması, ekolojik dengeye büyük zarar veriyor. Nehir suyunun sulama kanallarına verildiği noktadan, denizle buluştuğu noktaya kadar olan mesafede doğal yaşam son derece olumsuz etkileniyor. Üretimin devam etmesi tabii ki yaşamsal öneme sahip fakat hem tarım sulamasının yapılacağı hem de ekolojik dengenin korunacağı bir yöntemin uygulanması bir çevreci olarak en önemli arzumuz.

Seyhan Nehri, Eski Baraj Gölü, Yeni Baraj Gölü ve sulama kanalları gibi; bırakın şehirlerin, birçok ülkenin bile sahip olamadığı doğal zenginlikler bulunan Adana’da insanlarımızın bir kısmının, günlük çöpünü, ambalajını, izmaritini, yediğinin içtiğinin poşetini, bu güzelliklerin kalbinden uzak tutması gerek.

Adana’da nehirler, göller, sulama kanalları berrak berrak, mavi mavi akıyor, parlıyor. Bu hazineleri korumak ve çocuklarımıza temiz şekilde aktarmak için herkes elini taşın altına koymalı. Yazının başında da belirtiğim gibi on bin insanı her gün çöp toplamak için görevlendirseniz dahi, toplum bu konuda bilinçlenmediği sürece; temiz kıyılar, nehirler, göller, parklar görmeyi hep özleyeceğiz.

Çöpü çöpe atma kültürü, atıkların ayrıştırılması bilinci ülkemizde küçük yaştan itibaren edinilmeli. Bunun için hükümet ve yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, ülkenin bütün dinamikleri seferberlik derecesinde harekete geçmeli.

DOKUFORM; doğanın ve çevrenin korunması amacıyla toplumsal farkındalık oluşturmak, mesaj vermek ve bilinç geliştirmek için çalışmaya kararlı bir platform. DOKUFORM’un uygun sinerjiyle çok sayıda başka insana ulaşabileceğini ve genel amaca uygun pozitif kazanımlar elde edilebileceğini biliyoruz. 

Son mesaj: Vatanını, yurdunu, ülkesini seven çöpünü çöpe atar. Sanayiciyse, otelciyse atığını arıtır, bertaraf eder, denizciyse mavi vatanına sintinesini bırakmaz, şehirde yaşayan vatandaşsa da çöpünü çöp kutusu bulana kadar cebinde taşır. Her birimiz ülkemizin suyunu, atmosferini ve toprağını cansiperane korumalıyız Çocuklarımıza; suyu, atmosferi ve toprağı temiz bir ülke bırakmak hepimizin önceliklerinden olmalı. "

 

Haberi Yorumla

Kamyonun çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

Oyuncu Nevin Efe hayatını kaybetti...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çukurova'da

Karalar: “Canım Adana’m için yaptığımız ve yapacağımız çok iş var”

6 Şubat’ın Yıl Dönümünde Gözyaşı Ve Dua

Yaya yolunda bisiklet, scooter ve motosiklet sürene para cezası geliyor!

ÇÜ'den Deprem Şehitleri Anısına 48 Kilometrelik Anma Koşusu

Dr. Gündoğdu: Allah bir daha yaşatmasın

Milyonlarca borçluyu ilgilendiriyor! Kredi ve kredi kartı borçlarına yeni yapılandırma hakkı!

Başkan Demirçalı: “6 Şubat’ı Unutmadık, Unutturmayacağız”

Sadullah Kısacık: Afetinden Büyük Dersler Çıkarmalıyız

Adana'da kayıp Alzheimer hastası aranıyor

Sütcü; “Kimya Endüstri Bölgesi, Adana sanayisi açısından tarihî bir eşiktir”

313 milyon liralık vurgun!

Kanlı; “Büyük acımız, büyük dersler verdi bize”

Adel/Faber-Castell Adana Fuarı’nda

Meteoroloji Uyardı! Sağanak Yağış...

Başkan Kozay: Acılarımız hâlâ taze

Azmaz: “Adana’da kentsel dönüşüm ertelenemez”

Başkan Bayram Türkiye–Mısır İş ve Yatırım Forumu’na Katıldı

Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem! Detaylar Belli Oldu

17 Yaşında Süper Lig'e Transfer Oldu...

MİT’ten İstanbul’da MOSSAD operasyonu...

Zeydan Karalar tahliye sonrası Adana’da anma etkinliklerine katıldı

Asrın Felaketi'nin 3'üncü yıldönümü! Saat 04.17'de 11 ilde sessiz anma... 65 saniye boyunca hayat durdu

Karalar'dan Silivri çıkışı ilk fotoğraf ilk açıklama

“Kanserde erken tanı, tedavi başarısını belirleyen en önemli faktördür”

Vali Yavuz, "Deprem acımız ilk günkü gibi taze"

Bakanlıktan deprem bölgesindeki üreticiye 180 milyar lira destek!

"Kazıksepeti.com" sosyal medyada gündem oldu

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çukurova'da

Karalar: “Canım Adana’m için yaptığımız ve yapacağımız çok iş var”

Sadullah Kısacık: Afetinden Büyük Dersler Çıkarmalıyız

Kanlı; “Büyük acımız, büyük dersler verdi bize”

Karalar'dan Silivri çıkışı ilk fotoğraf ilk açıklama

Bakan Yumaklı: "Deprem bölgesinin yeniden kalkınması için çalışıyoruz"

Cemal Akın: Çukurovalı bunları hak etmiyor

Başkan Kozay gönüllere dokunuyor...

"Bu acılar son bulsun!"

“CHP’Lİ Bulut’un Kozan ziyareti mitinge döndü”

Kamyonun çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

Adana'da kayıp Alzheimer hastası aranıyor

Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem! Detaylar Belli Oldu

Zeydan Karalar tahliye sonrası Adana’da anma etkinliklerine katıldı

 Yasemin Çelik unutulmadı! Mecliste duygu dolu anma...

Ramazan öncesi ekipler eş zamanlı denetime başladı! ‘Gerekli ceza uygulanacak’

İbanını kullandırıp hapis cezası alan Özlem, gözyaşlarıyla teslim oldu

Şehit babasına yeni evi törenle teslim edildi...

Doğum izninde değişiklik! TBMM'ye sunulacak

3 çocuk annesi eşini bıçaklayarak öldürdü, başında ağlarken bulundu!

Bakanlıktan deprem bölgesindeki üreticiye 180 milyar lira destek!

Kasım Gülek Köprüsü'nün yıkımına 8 Şubat'ta Başlanıyor!

Yüreğir’e modern evlendirme dairesi...

Adanayı Fırtınalı Günler Bekliyor...

Sarıçam’da kent estetiğini bozan hayvancılık yapıları taşınıyor

ASKİ yağmurda 492 iş makinesi ve bin 672 personel ile çalıştı...

Başkan Demirçalı: “Yüreğir’de kimse yalnız değil”

Sağanak yağışlar barajlara yaradı...

Güngör Geçer, “Bütün olanaklarımızla vatandaşımızın yanındayız”

Başkan Ali Demirçalı yoğun sağanakta ekiplerle sahada

“Kanserde erken tanı, tedavi başarısını belirleyen en önemli faktördür”

Gençlere 'kolay para' tuzağı: Siber suç örgütlerinin yeni hedefi öğrenciler!

Kanser tedavisinde Türk bilim insanlarından çığır açan başarı!

Halil Nacar, erken teşhise dikkat çekti

Özünal’dan Sert Uyarı: “Elektronik Sigara Çocuklarımızı Bitiriyor!”

Piyasadan silinme noktasına geldi...

Sigara yasağı genişliyor: Yarı açık alanlar da dâhil edilecek...

Bu yöntemi devreye almalısınız! Su tüketimiyle ilgili doğru bilinen yanlışlar!

Taklit-tağşiş gıdalar listesi açıklandı: Peynir, sucuk ve dönerde akılalmaz hileler

Tüketicilere uyarı: Alışveriş yaparken o detayı atlamayın!

Adel/Faber-Castell Adana Fuarı’nda

Başkan Kozay: Acılarımız hâlâ taze

Seyhan Belediyesi’nden okul kantinlerine sıkı denetim...

Geleceğin liderleri için güçlü işbirliği

Çukurova Kaymakamı Alkan Gündoğdu’da

MEB Duyurdu! Milyonlarca Öğrenciyi İlgilendiriyor...

İkinci Dönem Başladı! İlk Ders Bayrak Sevgisi...

Filiz Kepme, "Geleceğin Liderlerini Yetiştiriyoruz"

Büyükşehir’den eğitmenlere; kapasite geliştirme eğitimi

VII. Uluslararası Adana Rhapsody Piyano Festivali ve Yarışması Başladı

Sadullah Kısacık: Afetinden Büyük Dersler Çıkarmalıyız

SİYASET

Adana'da kayıp Alzheimer hastası aranıyor

YAŞAM

Sütcü; “Kimya Endüstri Bölgesi, Adana sanayisi açısından tarihî bir eşiktir”

EKONOMİ

313 milyon liralık vurgun!

POLİS-ADLİYE

Kanlı; “Büyük acımız, büyük dersler verdi bize”

SİYASET

Adel/Faber-Castell Adana Fuarı’nda

EĞİTİM

Meteoroloji Uyardı! Sağanak Yağış...

TÜRKİYE

Başkan Kozay: Acılarımız hâlâ taze

EĞİTİM

Azmaz: “Adana’da kentsel dönüşüm ertelenemez”

EKONOMİ

Başkan Bayram Türkiye–Mısır İş ve Yatırım Forumu’na Katıldı

EKONOMİ

Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?

Nipah kabusuna dikkat! '45 gün kuralı'

Ay'ın Karanlık Yüzünde Tespit Edildi! Bilim İnsanları Şaşkın

Gönülleri ısıtan konser...

Akıl almaz 12 Ağustos tahmini: 7 saniyede 40 milyon kişi ölecek!

Arkadaşları fark etti! Genç yaşlarda görülme oranı arttı...

Trump hedef haritasını genişletiyor! İngiliz basını yazdı: '5 ülke diken üstünde'

Sanal alemde küresel siber suç ağı! Uzmanlar alarma geçti...

Yeni neslin şifresi mi? Yasaklandıkça okullarda yayıldı: '67' nedir?