• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,93% 0,01
  • GRAM ALTIN

    7053,58% 2,25
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Sağılır, 'Atmosfer, su ve toprak vatandır, vatanını kirletme'

Doğayı ve Çevreyi Koruma Okumayı Sevdirme Platformu (DOKUFORM) Başkanı Utku Sağılır vatandaşları çöpler konusunda uyararak 'Atmosfer, su ve toprak vatandır, vatanını kirletmeyelim' dedi.

YAŞAM 8.09.2024 20:58:00 0
Sağılır,

Yazılı bir açıklama yapan DOKUFORM Başkanı Utku Sağılır şunları kaydetti. 

"Ülkemizde nehirlerimiz, göllerimiz, denizlerimiz, sokaklarımız, caddelerimiz, parklarımız çöp saldırısı altında. Çekirdek kabuğundan sigara izmaritine, pet şişeden çeşitli ambalajlara, poşetten yiyecek içecek atıklarına kadar çok geniş bir yelpazede çöpler gelişigüzel atılıyor.

Hangi kurum ve kuruluş, ne kadar çok insanla, ne kadar çok süre çalışırsa çalışsın bu atıklar günlük olarak üretilmeye ve çevreye saçılmaya devam ettiği için, vatandaş bilinçlenmeden, temizlemede kesin başarı elde etme şansı yok.

Çöpün çöpe atılması gibi basit bir kuralı uygulamadığımız için ülkemizin dört bir yanı; sigara izmariti, pet şişe, poşet, ambalaj ve diğer atıklarla dolup taşıyor. Atıkların bir kısmı doğa tarafından kısa sürede absorbe edilemediği için, çevre büyük zarar görüyor.

Çevre deyince öyle soyut bir kavramdan bahsetmiyorum. Soluduğumuz atmosferden, yaşamın filizlendiği topraktan ve yine yaşamın kaynağı sudan bahsediyorum.  Suyu, atmosferi ve toprağı umarsızca kirletmekten, tüm bunlar sonsuz bir kaynağın, zedelenmez elementleriymiş gibi davranmaktan kaçınmıyoruz. 

Piknik yaparken, yurdumuzun güzelliklerinin keyfini çıkarırken doğanın merkezine bıraktığımız çöpler bir yana; söndürmediğimiz ateşlerle, yanar halde attığımız izmaritlerle ormanların kül olmasına da neden olabiliyoruz. Sabotajlar ve küresel ısınmadan kaynaklı yangınlar elbette ayrı inceleme konusu.

Bazı insanlarımız nehirleri, gölleri, denizleri, sulama kanallarını, caddeleri, sokakları, parkları maalesef çöp konteyneri yerine kullanıyor. Oysa doğa hepimizin yaşam kaynağı ve onu gelecek nesillere olabildiğince temiz teslim etme görevimiz var.

Nüfus artıyor ve insan sayısı çoğaldıkça kirlilik de yayılıyor. İnsanların tek tek yarattığı çevre kirliliğinin yanı sıra, çevre bilinci olmayan ve arıtma masrafından kaçınan bazı büyük ticari yapılanmaların doğaya verdiği zarar büyük çevre felaketlerine yol açıyor.

Bu durum sadece ülkemizle sınırlı değil. Yeryüzünde birçok noktada benzer sorunlar var. Batı ülkeleri, çöpün çöpe atılması, toplumun bu konuda eğitilmesi konusunda önemli mesafe kat etmiş olsa da 2024 Paris Olimpiyatları’nda gördük ki; sanayi atıkları Seine (Sen) Nehri’ne bile dökülebiliyor ve bu nehirdeki uzun mesafe yüzme yarışına katılan bir Alman kadın sporcu günlerce istifra ettiğini ve ishal olduğunu açıklayabiliyor. Yarışmaya nehrin kirli olduğu gerekçesiyle katılmayan sporcular da oldu.

Seine Nehri olimpiyat oyunlarından aylarca önce temizlenmeye başlanmış olsa da; yüzde yüz temizlik sağlanamamış olacak ki; bütün dünya nehrin temiz olup olmadığını tartıştı durdu. Bu açıdan yaklaşık 50 yıldır sürdürdüğümüz “çabaya” rağmen henüz Seyhan Nehri’ni Seine Nehri kadar kirletemediğimiz ortada. Nehir son dönemde hızlı tren köprüsü nedeniyle yatağa su verilememesi nedeniyle akamıyor olsa da, akabildiği yere kadar, yani eski baraj setine kadar berrak bir şekilde geliyor. Sulama kanallarına tarımsal sulama ihtiyacı nedeniyle mecburen verilen su da doğal olarak nehir yatağına verilen suyun yaz mevsiminde hayli azalmasına neden oluyor. Nehirlerin doğal akışının, sulama ihtiyacı nedeniyle bile olsa sekteye uğraması, ekolojik dengeye büyük zarar veriyor. Nehir suyunun sulama kanallarına verildiği noktadan, denizle buluştuğu noktaya kadar olan mesafede doğal yaşam son derece olumsuz etkileniyor. Üretimin devam etmesi tabii ki yaşamsal öneme sahip fakat hem tarım sulamasının yapılacağı hem de ekolojik dengenin korunacağı bir yöntemin uygulanması bir çevreci olarak en önemli arzumuz.

Seyhan Nehri, Eski Baraj Gölü, Yeni Baraj Gölü ve sulama kanalları gibi; bırakın şehirlerin, birçok ülkenin bile sahip olamadığı doğal zenginlikler bulunan Adana’da insanlarımızın bir kısmının, günlük çöpünü, ambalajını, izmaritini, yediğinin içtiğinin poşetini, bu güzelliklerin kalbinden uzak tutması gerek.

Adana’da nehirler, göller, sulama kanalları berrak berrak, mavi mavi akıyor, parlıyor. Bu hazineleri korumak ve çocuklarımıza temiz şekilde aktarmak için herkes elini taşın altına koymalı. Yazının başında da belirtiğim gibi on bin insanı her gün çöp toplamak için görevlendirseniz dahi, toplum bu konuda bilinçlenmediği sürece; temiz kıyılar, nehirler, göller, parklar görmeyi hep özleyeceğiz.

Çöpü çöpe atma kültürü, atıkların ayrıştırılması bilinci ülkemizde küçük yaştan itibaren edinilmeli. Bunun için hükümet ve yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, ülkenin bütün dinamikleri seferberlik derecesinde harekete geçmeli.

DOKUFORM; doğanın ve çevrenin korunması amacıyla toplumsal farkındalık oluşturmak, mesaj vermek ve bilinç geliştirmek için çalışmaya kararlı bir platform. DOKUFORM’un uygun sinerjiyle çok sayıda başka insana ulaşabileceğini ve genel amaca uygun pozitif kazanımlar elde edilebileceğini biliyoruz. 

Son mesaj: Vatanını, yurdunu, ülkesini seven çöpünü çöpe atar. Sanayiciyse, otelciyse atığını arıtır, bertaraf eder, denizciyse mavi vatanına sintinesini bırakmaz, şehirde yaşayan vatandaşsa da çöpünü çöp kutusu bulana kadar cebinde taşır. Her birimiz ülkemizin suyunu, atmosferini ve toprağını cansiperane korumalıyız Çocuklarımıza; suyu, atmosferi ve toprağı temiz bir ülke bırakmak hepimizin önceliklerinden olmalı. "

 

Haberi Yorumla

Adana’da “Bir Bebek Bir Fidan” Protokolü

Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiriyor! Sadece 2 gün kaldı

Yüreğir Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Fırınlara Ramazan Denetimi

Başkan Yusuf Kanlı, tarihî çarşıda sorun dinledi

AB-MERCOSUR Antlaşması Türkiye İçin Büyük Ekonomik ve Ticari Riskler Barındırıyor

Yüz milyonlarca liralık OnlyFans operasyonu!

8 ilde 25 şüpheliye OnlyFans operasyonu! İsimler belli oldu

Taksilerde yeni dönem!

Kara paraya yeni fren! Para ve altın kuryelerine bildirim şartı...

11 ilde Maliye operasyonu! Onlarca vergi müfettişi gözaltında...

Yüreğir’de Şiddetli Yağışa Anında Müdahale...

Adana’da firari hükümlü hırsız yakalandı...

Seyhan Rotary’den otizm farkındalığı

Osman Susar Güven Tazeledi...

Milli takım taciz iddiasıyla sarsıldı! Atlet Reyhan Taşdelen: "Nefes alamadığım bile oluyordu"

Kuvvetli fırtına ve sağanak alarmı...

Yasa dışı bahisle mücadelede yeni adım: Resmi Gazete'de yayımlandı

'Ya olursa' korkusuyla yaşıyoruz...

Adana'da sağanak yağış; yollar göle döndü

Trafik düzenlemelerini içeren kanun teklifi TBMM'de kabul edildi! İşte yeni cezalar

Savcılığın Zeydan Karalar için istediği tutuklama talebi reddedildi...

Seyhan’da sıfır atık hedefine güçlü katkı

Sütcü’den Sanayicilere Teşekkür: “Güveniniz Emanetimizdir”

Pozantı’ya Tam Donanımlı Yeni Devlet Hastanesi İçin Yer Tespiti Yapıldı

Toroslar EDAŞ Adana’nın artan enerji talebini yatırımlarıyla karşılıyor

Ayhan Barut’tan açıklanan hayvan verilerine tepki; “Çelişkili”

Vali Yavuz'un eşi Süreyya Yavuz şehit ailelerini unutmadı...

Mavi Şimşekler eridi bitti! FIFA'dan son darbe geldi: Eksi 40 puanla küme düşüyorlar... Balotelli'li günlerden bu hale nasıl gelindi?

Yeraltı'ndaki yatak sahnesi sosyal medyayı salladı...

Trafik Kazalarına Beş Yılda 28 Bin Vatandaşımızı Kurban Verdik

Yükleniyor

Başkan Yusuf Kanlı, tarihî çarşıda sorun dinledi

AB-MERCOSUR Antlaşması Türkiye İçin Büyük Ekonomik ve Ticari Riskler Barındırıyor

Osman Susar Güven Tazeledi...

Savcılığın Zeydan Karalar için istediği tutuklama talebi reddedildi...

Ayhan Barut’tan açıklanan hayvan verilerine tepki; “Çelişkili”

Trafik Kazalarına Beş Yılda 28 Bin Vatandaşımızı Kurban Verdik

Gürlek ve Çiftçi'nin yemin töreninde ortalık ringe döndü...

“Zeydan Karalar’ın göreve iadesini ve diğer arkadaşlarımızın tahliyesini bekliyoruz”

Zeydan Karalar Adalet Çadırını ziyaret etti...

Meclis'te 'Et' gerçeğini anlattı...

Adana'da sağanak yağış; yollar göle döndü

Vali Yavuz'un eşi Süreyya Yavuz şehit ailelerini unutmadı...

Vali Yavuz muhtarları kabul etti...

Nacar: Birliktelik başarı getirir

Lastiği patlayan otomobil, şarampole yuvarlandı; Anne yaralı, oğlu öldü...

TOKİ Arsa sahipleri inşaat için kredi desteği bekliyor...

Tek kişilik hayatlar artıyor! Yalnız yaşayanların en çok olduğu şehirler açıklandı!

Türk-İş heyetinden Vali Yavuz’a ziyaret

Yerel Medya Güçbirliği’nden Vali Yavuz’a Ziyaret...

Otomobilde Frenler Tarih Oluyor!

Yüreğir’de Şiddetli Yağışa Anında Müdahale...

Seyhan’da sıfır atık hedefine güçlü katkı

Pozantı’ya Tam Donanımlı Yeni Devlet Hastanesi İçin Yer Tespiti Yapıldı

Çukurova Belediyesi “Alzheimer” konusunda farkındalık yaratıyor

Seyhan’da parklar yenileniyor...

Başkan Kozay’dan dayanışmayı büyüten hizmet

64 yıllık Kasım Gülek köprüsü'nde yıkım çalışmaları başladı

Yüreğir’de Elazığ Rüzgârı

Adana salı gününden itibaren aşırı yağışlı olacak

Ceyhan Trafiğini Rahatlatacak Yeni Üstgeçit Yapılacak!

Adana’da “Bir Bebek Bir Fidan” Protokolü

Yüreğir Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Fırınlara Ramazan Denetimi

Seyhan Rotary’den otizm farkındalığı

Adana’da Sağlık Ordusuna kritik eğitim

Nennioğlu, "Sağlık çalışanları hak ettikleri ödemelerden mahrum bırakılıyor"

Balcalı'ya 250 Yataklı Çocuk Hastanesi Yapılacak

Halil Nacar: Sigara ile mücadelemiz sürecek

Sağlık Turizmi Şehre Değer Katıyor

Sigara içenler için bir dönem sona erecek!

"O bebek mamasını tüketmeyin, iade edin!"

Seyhan İlçe Millî Eğitim Müdürü Murat Çelik’ten İstanbul Lider Koleji’ne Ziyaret

Dr. Gündoğdu; Sevgi Birleştirir

Üniversitelerde zorunlu staj dönemi başlıyor...

Filiz Kepme: "Her kulvarda geleceğin liderlerini yetiştiriyoruz"

Adel/Faber-Castell Adana Fuarı’nda

Başkan Kozay: Acılarımız hâlâ taze

Seyhan Belediyesi’nden okul kantinlerine sıkı denetim...

Geleceğin liderleri için güçlü işbirliği

Çukurova Kaymakamı Alkan Gündoğdu’da

MEB Duyurdu! Milyonlarca Öğrenciyi İlgilendiriyor...

Yüreğir’de Şiddetli Yağışa Anında Müdahale...

YEREL

Adana’da firari hükümlü hırsız yakalandı...

POLİS-ADLİYE

Seyhan Rotary’den otizm farkındalığı

SAĞLIK

Osman Susar Güven Tazeledi...

SİYASET

Milli takım taciz iddiasıyla sarsıldı! Atlet Reyhan Taşdelen: "Nefes alamadığım bile oluyordu"

MAGAZİN

Kuvvetli fırtına ve sağanak alarmı...

TÜRKİYE

Yasa dışı bahisle mücadelede yeni adım: Resmi Gazete'de yayımlandı

POLİS-ADLİYE

'Ya olursa' korkusuyla yaşıyoruz...

TÜRKİYE

Adana'da sağanak yağış; yollar göle döndü

YAŞAM

Trafik düzenlemelerini içeren kanun teklifi TBMM'de kabul edildi! İşte yeni cezalar

POLİS-ADLİYE

İlginizi Çekebilir


Deriden bulaşıyor, yeni kıtalara uyum sağlıyor...

Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?

Nipah kabusuna dikkat! '45 gün kuralı'

Ay'ın Karanlık Yüzünde Tespit Edildi! Bilim İnsanları Şaşkın

Gönülleri ısıtan konser...

Akıl almaz 12 Ağustos tahmini: 7 saniyede 40 milyon kişi ölecek!

Arkadaşları fark etti! Genç yaşlarda görülme oranı arttı...

Trump hedef haritasını genişletiyor! İngiliz basını yazdı: '5 ülke diken üstünde'

Sanal alemde küresel siber suç ağı! Uzmanlar alarma geçti...