• BIST 100

    13984,11%-0,37
  • DOLAR

    42,59% 0,04
  • EURO

    49,91% 0,17
  • GRAM ALTIN

    5777,86% -0,25
  • Ç. ALTIN

    9292,05% 0,00

Tunç Soyer tutuklandı...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yolsuzluk soruşturmasında 60 kişi tutuklandı, 58 kişi adli kontrolle serbest kaldı. Tutuklananlar arasında Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de var.

POLİS-ADLİYE 4.07.2025 22:03:00 0
Tunç Soyer  tutuklandı...

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON A.Ş.'de, taşeron şirketler eliyle yolsuzluk yapıldığı iddiası üzerine başlatılan soruşturma sürüyor.

Bu kapsamda gözaltına alınan ve emniyetteki işlemleri tamamlanan aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nun bulunduğu 119 şüpheli, çevik kuvvet polisleri eşliğinde otobüslerle sağlık kontrolü için hastanelere götürüldü.

Şüpheliler, daha sonra İzmir Adliyesine sevk edildi. Aralarında Soyer ve Aslanoğlu'nun da bulunduğu 99 şüpheli hakkında tutuklama talep edildi.

TUNÇ SOYER TUTUKLANDI

Tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilen Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu tutuklandı. 

Soruşturmada tutuklananların sayısı 60'a yükseldi. 58 kişinin adli kontrolle serbest bırakılmasına karar verildi. 

TUNÇ SOYER'İN EMNİYETTEKİ İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in emniyetteki ifadesine ulaşıldı.

Soyer'e, İzmir Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan raporlar ile kooperatiflerin denetim raporları ve soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporlarında ortaya çıkan değerlendirmeler ile iddialara yönelik sorular yöneltildi.

Müteahhitlerin, paylarını düşük görerek kentsel dönüşüm ihalesine katılmadığını öne süren Soyer, bu durumu çözmek için ihalelere öncelikle İZBETON AŞ'yi sokmayı ve bu şirket adına kurulacak kooperatiflerle inşaatların yapımına karar verdiklerini, bunu da belediye meclisinden oy birliği ile aldıklarını savundu.

'AĞIR DA OLSA İNŞAATLAR DEVAM EDİYOR'

Soruşturmada yer alan kooperatiflerin kullandığı alt yüklenici firma sahiplerini tanımadığını ve onlarla ticari faaliyetinin bulunmadığını öne süren Soyer, bilirkişi raporunda tespit edilen usulsüzlükler için ise "Sorunun soruşturmaya konu nitelikli dolandırıcılık suçuyla ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca Danıştay tarafından İçişleri Bakanlığının vermiş olduğu soruşturma izninin iptali kararında da görevi ihmal fiilinin söz konusu olmadığı belirtilmiştir. Kaldı ki söz konusu soruda ifade edilen devir işlemi herhangi bir kamu ödemesi yapılmaksızın temlik, kat ya da arsa karşılığı imalat hükmünü düzenleyen 6306 sayılı kanunun 8. maddesi istisnası kapsamındadır. Bu işlemde kimse kandırılmamış ve dolandırılmamıştır. Kooperatifler ağır da olsa inşaatına devam etmektedir." savunmasını yaptı.

'BELEDİYE İLE İZBETON ARASINDA USULSÜZLÜK YOK'

Soyer, "İZBETON AŞ adına sözleşmenin kanuna aykırı olarak tek imzalı olduğu "sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile alınan karar sonrası bahse konu yapı ve inşaat işleri İZBETON AŞ'ye sözleşme ile verilmiştir. Sonrasında ise İZBETON AŞ tarafından kooperatiflere işin verilmesi hakkında benim dahil olmadığım bir konudur. İZBETON AŞ tarafından kooperatiflere yapılan devirde ise herhangi bir usulsüzlük olduğunu da düşünmüyorum."

Gaziemir ve Uzundere'deki projelerde ilerlemenin yavaş olmasının enflasyon artışından kaynaklandığını iddia eden Soyer, projelerdeki yavaşlamanın inşaatların bitmeyeceği anlamına gelmediğini, çalışmaların devam ettiğini söyledi.

"KOOPERATİF ADINA TOPLANAN PARALARIN NE YAPILDIĞINI BİLMİYORUM"

Mağdurlardan C.K'nin Türkiye'de ilk olarak adlandırılan "Kentsel Dönüşüm Konut Yapı Kooperatifi Projesi'nin" kentte tanınmış bir gayrimenkul şirketi aracılığıyla reklam vererek tanıttığı ve mağduriyetine neden olan tüm kişilerden şikayetçi olduğu yönündeki beyanına ise Soyer, "Bahse konu açılışı yaptığımız doğrudur. İnşaatın zaten yavaş sürede ilerlediği belli bir konudur. Şahsın beyanları ile benim bir ilgim yoktur. Bu beyanların nitelikli dolandırıcılık suçu ile ilgisi yoktur." dedi.

Diğer mağdur M.E'nin, "İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZBETON AŞ garantisi olması sebebiyle projeye girdiği ve toplamda 439 bin lira zararının bulunduğu" yönündeki ifadesine de Soyer, şu yanıtı verdi:

"Kooperatif adına toplanan paraların ne yapıldığını bilmiyorum. Nerelerde harcandı nerelere gönderildi bilmiyorum. Dile getirilen sorunlar kooperatif yönetimi ile üyeler arasında olan sorunlardır. Konunun benimle bir ilgisi yoktur. Bu beyanın nitelikli dolandırıcılık suçu ile ilgisi yoktur. Dile getirilen sorunlar kooperatif yönetimi ile üyeler arasında olan sorunlardır. Konunun benimle bir ilgisi yoktur."

Soyer, proje için 950 bin lira verdiğini anlatan mağdur V.Ö'nün eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere Soyer ve kooperatif yönetiminde bulunan kişilerden şikayetçi olduğu yönündeki ifadesinin sorulması üzerine, "Kooperatifte bahsedilen şahısları ve şirketleri bilmem. İnşaatların gecikmesinin temel nedeni oluşan ekonomik problemler ve artan maliyetlerdir. Kooperatiflerin günlük faaliyetleri kapsamında yaptıkları iş ve işlemler kooperatiflerin yönetimlerinin sorumluluğundadır." cevabını verdi.

"SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUM"

Kentsel dönüşüm ihalelerine müteahhitlerin katılmaması sebebi ile sonuçsuz kalan ihalelerin yaratacağı büyük kamu zararını öngörmesi sebebiyle kooperatif modelini kurduğunu savunan Soyer, "Birçok bakanlıktan, birçok dev holdingden daha büyük paraları idare ettim. Halen Alsancak ya da Alaçatı Port'ta değil Seferihisar'ın bir köyünün 900 metre kırsalında 75 metrekare zemine oturan 2,5 katlı bir evde ikamet ediyorum. Mal beyanım ortadadır. İkinci bir yazlık konutum da yoktur. Üzerime atılı bulunan suçlamaları da kabul etmiyorum." ifadelerini kullandı.

CHP İL BAŞKANI ASLANOĞLU'NUN İFADESİ

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da polisteki ifadesinde suçlamaları kabul etmedi. İfadesinde 1 yıl kooperatif başkanlığı yaptığını ve ibra edildiğini belirten Aslanoğlu, "Kooperatif başkanlığı yaptığım yerde, alt yüklenici olduğumuz dönemde, bizim de alt yüklenicimize iş vermek ihale değildir. Dolayısıyla ihaleye fesat karıştırma konusu ile ilgili suçlanamam.

"DOLANDIRICILIK KONUSU YOKTUR"

Sahte kooperatif kurmuş, oraya üyeler kaydetmiş, insanlara ev yapmayı amaçlamadan üye yapmış olsam ya da kaçmış olsam bu suçlamadan bahsedilebilir. Zaten tüm Türkiye'nin bildiği gerçek üyelerden ve gerçek yöneticilerden oluşan bir kooperatif vardır. Ayrıca mühürlenene kadar inşaat da yapılmıştır. Ben bu kooperatifte sadece 1 yıl süre ile kooperatif başkanı olarak görev yaptım. Ben ayrıldıktan sonra da yeni yönetim tarafında ibra edildim. Ayrıca ben bıraktıktan sonra da inşaatlar devam etmiştir. Dolandırıcılık konusu yoktur. İnşaatın gecikmesi de hukuk davalarının konusudur.

'GÖZALTINDA KALMAM ADALETLİ DEĞİL’

Her bir vatandaş alacaklı olduğunu düşündüğü konularda hukuk davası açabilir. Hakkımda açılmış hiçbir hukuk davası yoktur. Yargılanmaktan kaçmıyorum. Tüm bu olaylarda ceza soruşturması yapılacak ve gözaltı süreci uygulanacak bir konu yoktur. Gözaltında kalmam da adaletli değildir" dedi.

NE OLMUŞTU?

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca, 1 Temmuz'da İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON AŞ'de taşeron şirketler eliyle yolsuzluk yapıldığı iddiası üzerine soruşturma başlatılmıştı. Bu kapsamda Sayıştay raporu, mülkiye müfettişi raporu, bilirkişi raporlarına istinaden "ihaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlamasıyla 157 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti.

 

Haberi Yorumla

Çukurova Silo Defi Ligi’nde muhteşem final

Büyükşehir’den velilere yönelik eğitim…

179 suçtan 22 yıl hapis cezası olan firari hükümlü yakalandı

Enerjisa Üretim, Çukurova Üniversitesi ile İş Birliği Yapıyor

Özaltın’ın Pırlantıları...

ATÜ Kadro Açtı! 33 öğretim üyesi alınacak...

Güllü'nün kızı gözaltına alınınca Nihat Doğan kendini tutamadı! 'Silivri yolcusu kalmasın'

Yılın Kadını: Sinem Ünsal! Sevgilisiyle geceye geldi, tarzı beğenilmedi

Korkunç yangın! 3 çocuk öldü, 1 çocuk yaralandı

Dağda mahsur kalan 3 arkadaş kurtarıldı...

Gazeteci Mehmet Akif Ersoy tutuklandı! Hakkındaki iddialar utanç verici; 2'den fazla kadınla...

Adana'da acı olay! Oynarken dereye düşen çocuklardan biri boğuldu...

Adana-Pozantı Otoyoluna ödül...

Adliye'deki soygun hakkında yeni gelişme!

Adana'da 2 bin litre sahte etil alkol ele geçirildi

İşte gözaltına alınan 8 şüphelinin isimleri...

Çocuk ürünlerine dair uyarılar aileleri alarma geçirdi...

Kusur sayıldı...

4 çocuk, beğendiği 4 motosikleti galeriden çaldı

Çukurova’da dijital dolandırıcılığa karşı farkındalık eğitimi

Firari FETÖ hükümlüsü, saklandığı evde yakalandı...

Tarımda ‘paralel kadrolaşma’ iddiaları Meclis gündeminde

Şener Üşümezsoy ve Naci Görür bu kez aynı görüşte birleştiler! "Basit bir deprem değil"

'Bülent Ersoy'un batan teknesi' ilanı ortalığı karıştırdı! Serveti yeniden gündemde..

Filmleri aratmayan operasyon! Milyonluk soygunun ardından yakalandılar

İş insanına silahlı saldırı...

İki Özgün Sergi İle Sanatseverlerle Buluştu

Kuvvetli kar yağışı geliyor...

Güllü'nün kızı Tuğyan, yurt dışına kaçarken yakalandı...

Adana'da 3.5 büyüklüğünde deprem!

Yükleniyor

Tarımda ‘paralel kadrolaşma’ iddiaları Meclis gündeminde

Mimarlar Odası’ndan uyarı!

“Türkiye huzur bulsun; gerekirse sonumuz darağacı olsun!”

Sadullah Kısacık: Su Kaynaklarımız Tükeniyor Acil Eylem Zamanı!

İşte yeni MYK'da görev dağılımı

10 bini aşkın Adanalı Zeydan Karalar’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu

Başkan Demirçalı ve Vaşkan vekili Geçer, Kozan yolu esnafıyla buluştu

Dar ve Orta Gelirli İçin Konut Sahibi Olmak Bir Hayal

Cem Tutsoy’dan BİLİM OCAKDA daveti

CHP Adana İl Başkanlığından “Adalet Buluşması” Çağrısı

Korkunç yangın! 3 çocuk öldü, 1 çocuk yaralandı

Dağda mahsur kalan 3 arkadaş kurtarıldı...

Adana'da acı olay! Oynarken dereye düşen çocuklardan biri boğuldu...

Kusur sayıldı...

İş insanına silahlı saldırı...

İki Özgün Sergi İle Sanatseverlerle Buluştu

Adana'da 3.5 büyüklüğünde deprem!

Adana’da başıboş sokak köpekleri toplanıyor...

Kavşak düzenlemesi çalışmalarında ağaç kesimi yok, ağaç nakli var…

Yaşlı adamdan 3 gündür haber alınamıyor...

Seyhan Barajı’nın Altında Bir Roma Şehri Var!

Başkan Demirçalı Özgür mahalle parkı’nı gezdi...

Pozantı ile Akçatekir’de kanalizasyon ve içmesuyu problemi son buluyor

ASKİ’den Dev Proje! Yedigöze İçme Suyu Projesi Tamamlanıyor....

Yüreğir Belediyesinden engelliler günü farkındalık etkinliği

Seyhan Belediyesinden Kaçak Moloz Dökümüne Karşı Yoğun Mücadele

Sarıçam’da 5. Âşıklar güz şöleni coşkusu

Adana güne yağmurla başladı...

Sıralamalar Güncellendi! Adana Kaçıncı Büyük Şehir?

Adana'da elektrik kesintisi bitmek bilmiyor! İşte elektriksiz kalacak ilçe ve mahalleler

Çocuk ürünlerine dair uyarılar aileleri alarma geçirdi...

Çocuklarınıza sakın almayın! İçinde zehir var!

Nacar: Adana 112 Her Zaman Hazır

Anne babalar dikkat! Bakanlık harekete geçti! O ürün raflardan toplatılıyor!

Adana’ya 15 Ambulans Teslim Edildi...

Seyhan Belediyesi Tüketici Sağlığına Kastedenlere Göz Açtırmıyor

Dere yatağında mide bulandıran görüntüler! 'At ve eşekleri kesip yediriyorlar!'

14 yaşında menopoza girdi! "Çok gençsin" dediler: Gerçek çok başka çıktı!

Vali Köşger, "Adana’da bağımlılığın her türüyle yoğun çalışıyoruz"

AIDS (HIV)'DE Sessiz Devrim!

Büyükşehir’den velilere yönelik eğitim…

Özaltın’ın Pırlantıları...

ATÜ Kadro Açtı! 33 öğretim üyesi alınacak...

Çukurova’da dijital dolandırıcılığa karşı farkındalık eğitimi

Gündoğdu Sosyal Sorumluluk Fuarı…

Çukurova Üniversitesi'de güzel işler oluyor!

Çukurova Üniversitesi UI Green Metric’te Dünya Çapında Başarı Gösterdi

Şampiyon Eğitim Kurumlarında Bursluluk Sınavı

ÇÜ Araştırma Üniversitesi Unvanını Korudu

Halil Nacar öğrencilere sağlık sektörünü anlattı

Gazeteci Mehmet Akif Ersoy tutuklandı! Hakkındaki iddialar utanç verici; 2'den fazla kadınla...

POLİS-ADLİYE

Adana'da acı olay! Oynarken dereye düşen çocuklardan biri boğuldu...

YAŞAM

Adana-Pozantı Otoyoluna ödül...

Adliye'deki soygun hakkında yeni gelişme!

Adana'da 2 bin litre sahte etil alkol ele geçirildi

POLİS-ADLİYE

İşte gözaltına alınan 8 şüphelinin isimleri...

POLİS-ADLİYE

Çocuk ürünlerine dair uyarılar aileleri alarma geçirdi...

SAĞLIK

Kusur sayıldı...

YAŞAM

4 çocuk, beğendiği 4 motosikleti galeriden çaldı

POLİS-ADLİYE

Çukurova’da dijital dolandırıcılığa karşı farkındalık eğitimi

EĞİTİM

İlginizi Çekebilir


Salgın yayılıyor! DSÖ açıkladı....

'Pandemiden çok daha ağır geçecek'

Papa 14. Leo, Ankara'da! İşte ilk görüntüler ve karşılayan isim

Hong Kong’u sarsan felaket! Ölüler ve mahsur kalanlar var...

Kuş gribi alarmı: H5N5 virüsü dünyada ilk kez can aldı...

Bu hastalığın tedavisi yok: Marburg virüsü salgını yayılıyor!

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı

Siber suç şebekesine uluslararası operasyon! 40 bin aktif SIM kart ele geçirildi

DSÖ’den küresel tehdit uyarısı...

Geri sayım başladı...