• BIST 100

    10941,79%3,14
  • DOLAR

    41,93% -0,15
  • EURO

    48,75% -0,23
  • GRAM ALTIN

    5539,53% -0,59
  • Ç. ALTIN

    9439,52% -0,12

Veteriner hekimlerden flaş sokak hayvanları kararı...

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, sokak köpeklerinin “uyutulmasını” da içeren yasa teklifinin kabul edilmesi halinde bu yasayı uygulamayacaklarını açıkladı.

YAŞAM 24.05.2024 16:01:00 0
Veteriner hekimlerden flaş sokak hayvanları kararı...

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), sokak hayvanlarının enjeksiyon yapılarak öldürülmesini de içinde barındıran yasa teklifine ilişkin bir açıklama gerçekleştirdi. Sokak hayvanların nüfuslarındaki artışın, yerel yönetimlerin Hayvanları Koruma Kanunu'nun gerekliliklerini yerine getirmemesi olduğunun altını çizen veteriner hekimler, sokak hayvanlarının enjeksiyonla öldürülmesini de içeren yasa teklifi kabul edilirse bunu uygulamayacaklarını duyurdu.

whatsapp-image-2023-08-21-at-12-33-03.jpegHayvanları Koruma Kanunu ile ilgili fikirlerinin alınmadığını belirten hekimler, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın iş birliğinde Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin yasa değişiklik tasarısı hazırlandığını, teklifin önümüzdeki haftalarda TBMM’ye geleceğini basından öğrenmiş bulunuyoruz" ifadelerini kaydetti.

Veteriner hekimler, sağlıklı hayvanların ötenazi yapılarak öldürülmesinin hekimler açısından da etik, insani ve vicdani olmadığını ifade etti ve evrensel hekimlik değerlerini hatırlatarak, "Veteriner hekimler olarak bizler bu yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız. Önerilen bu yöntem sanıldığının aksine maliyet açısından da avantajlı değildir. Basındaki haberlerden edindiğimiz bilgilere göre bu taslakla getirilenlerin daha önceki değişiklikler gibi sahadan ve bilimsellikten uzak, uygulanması mümkün olmayan, toplum vicdanını rahatsız eden değişiklikleri içerdiği ve ülkemize bu alanda bir 20 yıl daha kaybettireceği kaygısı taşımaktayız.” ifadelerini kullandı.

40vthn8ceifltwzp9pgdq.webp

2004 yılında çıkan 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu’ndan önce sahipsiz hayvanların insani olmayan yöntemler kullanılarak yok edildiğini ileten hekimler, “Ancak gelişen toplumsal bilinç ve itirazlar sonrası 5199 sayılı kanun çıkarılmış ve her türlü itlaf yasaklanmıştı." söyleminde bulundu.

" HAYVANLARI KORUMA KANUNU UYGULANMADI''

Yerel yönetimlerin birkaçının dışında diğer belediyelerin Hayvanları Koruma Kanunu'na uygun olarak hareket etmemesi nedeniyle, sokak hayvanları popülasyonunun bir sorun oluşturduğunu vurgulayan hekimler, "5199’a göre yerel yönetimler geçici bakımevi kuracak, sahipsiz hayvanların tedavisi ve rehabilitasyonunu gerçekleştirerek, kısırlaştırıp, aşılayarak yaşadığı bölgeye geri bırakacaktı" ifadesini kullandı.

Ayrıca hayvan haklarının yalnızca seçimden seçime hatırlandığını ifade ederek siyasileri eleştiren veteriner hekimler, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na rağmen denetim yapılmadığını, bütçe ayrılmadığını, kanunun gereğini yapmayanlara ise yaptırım uygulanmadığını aktardı.

25159.jpg

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, sokak hayvanlarının uygun olmayan barınak koşullarında toplatıldığını belirtti ve "Tasarıda olduğu söylenen ötanazi işlemi, hayvanların tıbbi yöntemler yoluyla, hızlı, ağrısız ve acısız bir şekilde yaşamının sonlandırılması anlamına gelmektedir. Ötanazi, ölümle karşı karşıya kalınması halinde, acının ve ağrının kalıcı olduğu veya hafifletilemediği durumlarda tıbbi gerekçeler ile uygulanan bir yöntemdir.” açıklamasında bulundu.

"SAĞLIKLI HAYVANLARA ÖTENAZİ UYGULAMAK KATLİAMDIR''

“Ötanazi sadece veteriner hekimler tarafından uygulanabilir ve sağlıklı bir hayvana uygulandığında katliamdan başka bir anlam taşımaz.” ifadesini kaydeden hekimler, sağlıklı hayvanlara ötenazi işleminin uygulanmasının etik ve insani olmadığına dikkat çekti ve tasarının yasalaşması halinde ötenazi yapmayacaklarını vurguladı.

1467204.jpg"KISIRLAŞTIRMA İŞLEMİNDEN DAHA MALİYETLİ"

Hekimler, “Hayvana ötanazi yapılmadan önce uygulanacak prosedürler ile birlikte kısırlaştırmadan daha maliyetli ve zorludur, sahipsiz hayvan popülasyonun kontrolüne yönelik aktif bir yöntem olarak da değerlendirilemez. Ayrıca iletişim çağında Türkiye Yüzyılında ülkemizin uluslararası kamuoyunda algısını olumsuz olarak etkileyecektir." açıklamasını yaptı.

"TERKEDİLEN HAYVANLARIN SAHİPLERİNE YAPTIRIM UYGULANMALI''

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, sorun hakkındaki çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

"Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve diğer belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmalıdır.

Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve Veteriner İşleri Müdürlükleri'nde nitelikli ve yeterli sayıda personel istihdamı sağlanmalıdır.

6578183e86b24728dc5dfd8f.webpGeçici bakımevi kapasitesini karşılar sayıda veteriner hekim, hayvan sağlığı yardımcı personeli ve işçi personel bulunmalıdır.

Bu konuda standartlar oluşturulmalıdır. Geçici hayvan bakımevinde çalışan yardımcı personeller hijyen, hayvan davranışları, hayvan refahı ve bakımı, hayvanların tutulması ve yakalanması konusunda eğitim almalıdır.

İhtiyaç duyulan bölgelerde veteriner fakülteleri ve serbest veteriner hekimlerden kısırlaştırma çalışmalarında destek alınmalıdır.

Sahipli hayvanlar da dahil olmak üzere kontrolsüz üreme ve denetimsiz ticari satışların önüne geçilmeli, üretim yapılacaksa ilgili bakanlığın denetimi ve mutlaka veteriner hekimlerin denetimi ve onayıyla yapılmalıdır.

Sahipsiz kedi ve köpeklerin sokaktan sahiplenilmesi özendirilmeli, sahiplenilmesi halinde kimliklendirilmesi ile ilgili zorluklar ortadan kaldırılmalı, her yaştaki hayvan kimliklendirilebilmelidir.

127366.jpgÇevreye uyum gösteremeyen, yaşlı, zayıf, engelli vb. köpekler ve kediler sahiplendirilinceye kadar veya hayatları boyunca bakımevlerinde kalmalıdır.

Hayvan sahiplenme şartları yeniden düzenlenmelidir.

Sokağa terkedilen hayvanlara ilişkin hayvan sahiplerine ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır.

Önemli bir sokak hayvanı kaynağı olan kırsal yerleşim alanları ile tarım işletmelerindeki hayvanlar denetim altına alınmalıdır.

Sahiplendirmenin özendirilmesi, devletin bu konuda destek vermesi, bireysel sahiplenmenin yanı sıra, ülkemizde bulunan çok sayıda şirketin ve kamu kurumlarının hayvanları sahiplenmesi sağlanmalıdır.

Çözüm için başta meslek örgütleri olmak üzere sivil toplum örgütleri ve diğer gönüllülerden yardım alınmalı, destekleri istismar eden kişi ve kurumlar denetlenmelidir."

qqbsbzfu0k2f0qhkavwhpa.webp

Haberi Yorumla

Adana’da Toplu Taşıma Ücretlerine Zam Geldi...

Öğrenci servisinin çarptığı motosikletli feci şekilde hayatını kaybetti

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı

Tırla çarpışan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti...

Kamp, Karavan ve Hobi Tutkunları Adana’da Buluşuyor

Barut’tan faiz darbesine sert tepki; “Vahim yanlıştan dönün”

Başkan Bayram, "Ankara’da önemli temaslar gerçekleştirdik"

Ünlü şarkıcı Bengü tekne turunda hortuma yakalandı! Botlar yardıma koştu...

Bu tatlıyı sadece zenginler yiyebilir!

Şahan Gökbakar 'tasını tarağını toplayıp ülkeyi terk etti' dendi... Açıklama gecikmedi

Her Gebeye, Bir Ebe!

Örgütün sözde Türkiye emiri ve adamları yakalandı...

Resmi Gazete'de yayımlandı...

Ömer Gökçe: Birlikte iyiliğe güç katıyoruz!

Yoğunluk başladı şikayetler çığ gibi büyüdü, fiyatı yüzde 30 arttı...

Oyunculuğu bırakıp ortadan kaybolmuştu! Selena'nın Kıvılcım'ı Hazal Şenel'in yeni işi şaşırttı

Adanaspor bitme noktasında...

Depoları doldurun, tabela değişiyor...

Kuş avı cinayetle bitti: Amcasını tüfekle öldüren kardeşler tutuklandı

Adana’da sulama kanalındaki valiz panik yarattı

ATÜ su ayak izi belgesi aldı...

Yanına aldığı 100 gram altınla kayıplara karışan gençten haber alınamıyor

Adana Demirspor'da Şok Gelişme: Koray Palaz İstifa Etti

Adana Devlet Tiyatrosu sezonu açtı...

Ofiste yaptığı pes dedirtti! Yargıtay cezayı onadı...

Yüzde 30 zam yapılınca şikayetler peş peşe gelmişti! Bakanlık cezayı kesti, kaldırıldılar

Uzmanlardan Uyarı: Meme Kanseri Sadece Kadın Hastalığı Değil

Ankara’da Adana zirvesi!

Sarıçam’da okul kantinlerine sıkı denetim!

Sadullah Kısacık: "Vatandaşın Yükü Artıyor"

Yükleniyor

Barut’tan faiz darbesine sert tepki; “Vahim yanlıştan dönün”

Ankara’da Adana zirvesi!

Sadullah Kısacık: "Vatandaşın Yükü Artıyor"

"Ucube uygulama son bulsun"

Sümer, “İşsizlik ve Ekonomik çöküş yaşanıyor”

CHP Adana’da 2. Tanburoğlu dönemi resmen başladı

Uludağ, "Muhtarların demokrasinin temel taşı"

Barut'tan 'Faiz' tepkisi; "Faize var, tarıma ve çiftçiye yok"

Zirai Dondan Etkilenen Adanalı Üreticiye 717 Milyon TL Destek

Karataş, “7 Milyon Çocuk Yoksul, 2 Milyon Çocuk Aç”

Öğrenci servisinin çarptığı motosikletli feci şekilde hayatını kaybetti

Tırla çarpışan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti...

Ömer Gökçe: Birlikte iyiliğe güç katıyoruz!

Yoğunluk başladı şikayetler çığ gibi büyüdü, fiyatı yüzde 30 arttı...

Kuş avı cinayetle bitti: Amcasını tüfekle öldüren kardeşler tutuklandı

Adana Devlet Tiyatrosu sezonu açtı...

Yüzde 30 zam yapılınca şikayetler peş peşe gelmişti! Bakanlık cezayı kesti, kaldırıldılar

Sarıçam’da okul kantinlerine sıkı denetim!

Nacar’dan ‘Yeşil Vatana’ destek

Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın Dostu Kent....

Yumurtalık Belediyesi, tüm mahallelerdeki bayrakları yeniledi...

Başkan Ali Demirçalı muhtarlarla bir araya geldi

Vali Köşger; “Yaşadığınız sıkıntıları bizlere iletmenizi bekliyoruz”

Başkan Avan Fındıklı Mahallesinde Halı Saha Açılışı Yaptı

Vali Köşger, “Bu çalışmalar ilimizin gelişip kalkınmasına olumlu yönde katkıda bulunacak”

Yumurtalık’ta çalışmalar hız kesmiyor...

Yüreğir belediyesi araç filosunu güçlendiriyor

“Sarıçam’da Yeşilçam akşamları” başladı

Yüreğir’in fıstığı festivale tat kattı...

3 ilçe Adana'dan ayrılabilir...

Her Gebeye, Bir Ebe!

Uzmanlardan Uyarı: Meme Kanseri Sadece Kadın Hastalığı Değil

Sadece kilo değil, kalp de kazanıyor: Zayıflama ilaçlarının beklenmeyen faydası

3-5 Yaşındaki Çocuklara Diş Fırçalama Teknikleri Anlatıldı

ÇÜ'de 'Meme Kanseri'ne dikkat çektiler...

Pozantı kırsalında sağlık hizmetleri köklü çözümle büyüyor

Kazakistan Forumu’na KKTC’den katılım

Organ bağışında yeni dönem başladı...

Bu klozetin içinde kamera var ve yapay zekaya sahip...

Adana Eczacı Odası (ADEO)’ndan Seri Ziyaretler

ATÜ su ayak izi belgesi aldı...

ÇÜ Öğrencisi Uluslararası Astronotik Kongresi’nde!

“Yeşil Dönüşüm Bugünün Zorunluluğudur”

Seyhan Belediyesi Kütüphanesi, Öğrencilerin Eğitim Merkezi Oldu

Vali Köşger’den “Öğretmenim Evimizde” Projesine Anlamlı Destek

Başkan Avan, sınıf Başkanı öğrencinin sözünü yerine getirdi…

Mili Eğitim Müdüründen Gündoğdu’ya övgü...

ÇÜ Yeni Sezonu "Dikkat Çökme Tehlikesi Var" Oyunu ile Açıyor...

ÇÜ AOSB MYO’da Yönetim ve Öğrenciler Bir Araya Geldi

 Gündoğdu TEDx 10 Yaşında!

Her Gebeye, Bir Ebe!

SAĞLIK

Örgütün sözde Türkiye emiri ve adamları yakalandı...

POLİS-ADLİYE

Resmi Gazete'de yayımlandı...

EKONOMİ

Ömer Gökçe: Birlikte iyiliğe güç katıyoruz!

YAŞAM

Yoğunluk başladı şikayetler çığ gibi büyüdü, fiyatı yüzde 30 arttı...

YAŞAM

Oyunculuğu bırakıp ortadan kaybolmuştu! Selena'nın Kıvılcım'ı Hazal Şenel'in yeni işi şaşırttı

MAGAZİN

Adanaspor bitme noktasında...

SPOR

Depoları doldurun, tabela değişiyor...

EKONOMİ

Kuş avı cinayetle bitti: Amcasını tüfekle öldüren kardeşler tutuklandı

YAŞAM

Adana’da sulama kanalındaki valiz panik yarattı

POLİS-ADLİYE

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı

Siber suç şebekesine uluslararası operasyon! 40 bin aktif SIM kart ele geçirildi

DSÖ’den küresel tehdit uyarısı...

Geri sayım başladı...

Dünyanın gözü Gazze'de: Ateşkes anlaşması imzalandı...

Önlem alınmazsa yüzlerce kişi ölebilir! Acil çağrı yapıldı...

Gazzeli çocukların ‘Sumud’ umudu! "Bize giysi ve yiyecek getirecekler"

Covid'in yeni varyantı ortaya çıktı! Çok hızlı bulaşıyor!

Japon bilim adamları açıkladı: İşte kan gurubunuza göre ideal meslekler!

Bu belirtilere dikkat!