• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,25% -0,02
  • EURO

    50,31% 0,28
  • GRAM ALTIN

    6479,93% 1,65
  • Ç. ALTIN

    10416,37% 0,00

Veteriner hekimlerden flaş sokak hayvanları kararı...

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, sokak köpeklerinin “uyutulmasını” da içeren yasa teklifinin kabul edilmesi halinde bu yasayı uygulamayacaklarını açıkladı.

YAŞAM 24.05.2024 16:01:00 0
Veteriner hekimlerden flaş sokak hayvanları kararı...

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), sokak hayvanlarının enjeksiyon yapılarak öldürülmesini de içinde barındıran yasa teklifine ilişkin bir açıklama gerçekleştirdi. Sokak hayvanların nüfuslarındaki artışın, yerel yönetimlerin Hayvanları Koruma Kanunu'nun gerekliliklerini yerine getirmemesi olduğunun altını çizen veteriner hekimler, sokak hayvanlarının enjeksiyonla öldürülmesini de içeren yasa teklifi kabul edilirse bunu uygulamayacaklarını duyurdu.

whatsapp-image-2023-08-21-at-12-33-03.jpegHayvanları Koruma Kanunu ile ilgili fikirlerinin alınmadığını belirten hekimler, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın iş birliğinde Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin yasa değişiklik tasarısı hazırlandığını, teklifin önümüzdeki haftalarda TBMM’ye geleceğini basından öğrenmiş bulunuyoruz" ifadelerini kaydetti.

Veteriner hekimler, sağlıklı hayvanların ötenazi yapılarak öldürülmesinin hekimler açısından da etik, insani ve vicdani olmadığını ifade etti ve evrensel hekimlik değerlerini hatırlatarak, "Veteriner hekimler olarak bizler bu yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız. Önerilen bu yöntem sanıldığının aksine maliyet açısından da avantajlı değildir. Basındaki haberlerden edindiğimiz bilgilere göre bu taslakla getirilenlerin daha önceki değişiklikler gibi sahadan ve bilimsellikten uzak, uygulanması mümkün olmayan, toplum vicdanını rahatsız eden değişiklikleri içerdiği ve ülkemize bu alanda bir 20 yıl daha kaybettireceği kaygısı taşımaktayız.” ifadelerini kullandı.

40vthn8ceifltwzp9pgdq.webp

2004 yılında çıkan 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu’ndan önce sahipsiz hayvanların insani olmayan yöntemler kullanılarak yok edildiğini ileten hekimler, “Ancak gelişen toplumsal bilinç ve itirazlar sonrası 5199 sayılı kanun çıkarılmış ve her türlü itlaf yasaklanmıştı." söyleminde bulundu.

" HAYVANLARI KORUMA KANUNU UYGULANMADI''

Yerel yönetimlerin birkaçının dışında diğer belediyelerin Hayvanları Koruma Kanunu'na uygun olarak hareket etmemesi nedeniyle, sokak hayvanları popülasyonunun bir sorun oluşturduğunu vurgulayan hekimler, "5199’a göre yerel yönetimler geçici bakımevi kuracak, sahipsiz hayvanların tedavisi ve rehabilitasyonunu gerçekleştirerek, kısırlaştırıp, aşılayarak yaşadığı bölgeye geri bırakacaktı" ifadesini kullandı.

Ayrıca hayvan haklarının yalnızca seçimden seçime hatırlandığını ifade ederek siyasileri eleştiren veteriner hekimler, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na rağmen denetim yapılmadığını, bütçe ayrılmadığını, kanunun gereğini yapmayanlara ise yaptırım uygulanmadığını aktardı.

25159.jpg

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, sokak hayvanlarının uygun olmayan barınak koşullarında toplatıldığını belirtti ve "Tasarıda olduğu söylenen ötanazi işlemi, hayvanların tıbbi yöntemler yoluyla, hızlı, ağrısız ve acısız bir şekilde yaşamının sonlandırılması anlamına gelmektedir. Ötanazi, ölümle karşı karşıya kalınması halinde, acının ve ağrının kalıcı olduğu veya hafifletilemediği durumlarda tıbbi gerekçeler ile uygulanan bir yöntemdir.” açıklamasında bulundu.

"SAĞLIKLI HAYVANLARA ÖTENAZİ UYGULAMAK KATLİAMDIR''

“Ötanazi sadece veteriner hekimler tarafından uygulanabilir ve sağlıklı bir hayvana uygulandığında katliamdan başka bir anlam taşımaz.” ifadesini kaydeden hekimler, sağlıklı hayvanlara ötenazi işleminin uygulanmasının etik ve insani olmadığına dikkat çekti ve tasarının yasalaşması halinde ötenazi yapmayacaklarını vurguladı.

1467204.jpg"KISIRLAŞTIRMA İŞLEMİNDEN DAHA MALİYETLİ"

Hekimler, “Hayvana ötanazi yapılmadan önce uygulanacak prosedürler ile birlikte kısırlaştırmadan daha maliyetli ve zorludur, sahipsiz hayvan popülasyonun kontrolüne yönelik aktif bir yöntem olarak da değerlendirilemez. Ayrıca iletişim çağında Türkiye Yüzyılında ülkemizin uluslararası kamuoyunda algısını olumsuz olarak etkileyecektir." açıklamasını yaptı.

"TERKEDİLEN HAYVANLARIN SAHİPLERİNE YAPTIRIM UYGULANMALI''

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, sorun hakkındaki çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

"Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve diğer belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmalıdır.

Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve Veteriner İşleri Müdürlükleri'nde nitelikli ve yeterli sayıda personel istihdamı sağlanmalıdır.

6578183e86b24728dc5dfd8f.webpGeçici bakımevi kapasitesini karşılar sayıda veteriner hekim, hayvan sağlığı yardımcı personeli ve işçi personel bulunmalıdır.

Bu konuda standartlar oluşturulmalıdır. Geçici hayvan bakımevinde çalışan yardımcı personeller hijyen, hayvan davranışları, hayvan refahı ve bakımı, hayvanların tutulması ve yakalanması konusunda eğitim almalıdır.

İhtiyaç duyulan bölgelerde veteriner fakülteleri ve serbest veteriner hekimlerden kısırlaştırma çalışmalarında destek alınmalıdır.

Sahipli hayvanlar da dahil olmak üzere kontrolsüz üreme ve denetimsiz ticari satışların önüne geçilmeli, üretim yapılacaksa ilgili bakanlığın denetimi ve mutlaka veteriner hekimlerin denetimi ve onayıyla yapılmalıdır.

Sahipsiz kedi ve köpeklerin sokaktan sahiplenilmesi özendirilmeli, sahiplenilmesi halinde kimliklendirilmesi ile ilgili zorluklar ortadan kaldırılmalı, her yaştaki hayvan kimliklendirilebilmelidir.

127366.jpgÇevreye uyum gösteremeyen, yaşlı, zayıf, engelli vb. köpekler ve kediler sahiplendirilinceye kadar veya hayatları boyunca bakımevlerinde kalmalıdır.

Hayvan sahiplenme şartları yeniden düzenlenmelidir.

Sokağa terkedilen hayvanlara ilişkin hayvan sahiplerine ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır.

Önemli bir sokak hayvanı kaynağı olan kırsal yerleşim alanları ile tarım işletmelerindeki hayvanlar denetim altına alınmalıdır.

Sahiplendirmenin özendirilmesi, devletin bu konuda destek vermesi, bireysel sahiplenmenin yanı sıra, ülkemizde bulunan çok sayıda şirketin ve kamu kurumlarının hayvanları sahiplenmesi sağlanmalıdır.

Çözüm için başta meslek örgütleri olmak üzere sivil toplum örgütleri ve diğer gönüllülerden yardım alınmalı, destekleri istismar eden kişi ve kurumlar denetlenmelidir."

qqbsbzfu0k2f0qhkavwhpa.webp

Haberi Yorumla

Refüje çarpan otomobil, dere yatağına uçtu: 1 ölü, 3 yaralı

Adana Valisi Mustafa Yavuz Görevine Resmen Başladı

Sunucu Esra Ezmeci’ye hapis cezası...

ÇGC’den Erciyes Turu

Silindi! SGK ile ilgili o kod kalktı...

Pınar Erbaş'ın Show TV'deki işine son verildi...

Alzheimere karşı umudun ışığını yak etkinliği…….

İl il uyardı: Türkiye donacak!

Akran zorbalığıyla mücadelede yeni dönem!

SKDM Masaya Yatırıldı...

“Ponies” çekimlerinde kaburgasını kırdı

Adana Demirspor'un eski yöneticisi göz altına alındı...

Babasından Gizlice Aldığı Araç Canına Mal Oldu

Adana ve Mersin 35 dakikaya kadar inecek...

Adana'da Sürücülerin Dikkatine: O Kavşakta Çalışma Başlıyor!

Filiz Kepme'den İstanbul Lider Koleji bursluluk sınavına yoğun katılıma teşekkür

"Yazıklar olsun"

Adanaspor Fark Yedi 0-8

Katilleri Sınırda Yakalandı...

“Sarıçam’da sağlık, evlerin kapısında”

Balbay: “Yargılamalar, Acil, Adil ve Tutuksuz Yapılmalı”

MHP'li Kanlı; “Bilgi en güçlü silahtır”

“Irak, Adana için stratejik bir pazar”

Burası Sibirya Değil Adana...

TES-İŞ’e ‘Çetin’ Başkan

Pınar Deniz Riyad'da: Yeni imajı ve tarzı gündem oldu!

Toros Caddesi’nde trafik tek yönde akacak!

Selen Görgüzel sessizliğini bozdu: "Basına bilerek yanlış servis ettiler"

Kurtul Çakın, “Koltuk için değil, vizyon için adayım”

Ev alacaklar dikkat 'Önümüzdeki aylar' deyip açıkladılar

Yükleniyor

Balbay: “Yargılamalar, Acil, Adil ve Tutuksuz Yapılmalı”

MHP'li Kanlı; “Bilgi en güçlü silahtır”

TES-İŞ’e ‘Çetin’ Başkan

Sadullah Kısacık: Bir İktidar Açlık Sınırının Altında Maaş Öneremez

Nennioğlu,“Kamuda Ücret Dengesizliği Son Bulmalı”

“Çiftçiye köstek değil destek olun”

Çığ: “Zübeyde Hanımın Mücadelesi Bizlere İlham Veriyor”

Asgari ücret ve emekli maaşları gelen zamlarla eridi

Kısacık’ın Yapay Zeka Önerisini İktidar Hayata Geçirdi...

“Sorunlar seyrederek değil, çalışarak çözülür”

Refüje çarpan otomobil, dere yatağına uçtu: 1 ölü, 3 yaralı

Babasından Gizlice Aldığı Araç Canına Mal Oldu

Adana ve Mersin 35 dakikaya kadar inecek...

Burası Sibirya Değil Adana...

Kurtul Çakın, “Koltuk için değil, vizyon için adayım”

Adana'da zirai don alarmı: Gece sıcaklık sıfırın altına düşecek!

Seyhan Rotary’den Hatay’a destek

Babalarının öldürdüğü kardeşler yan yana toprağa verildi

Otomobil ile üç tekerlekli motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Acılı baba karne gününde maganda kurşunuyla ölen oğlunun kabrinde ağladı

Adana Valisi Mustafa Yavuz Görevine Resmen Başladı

Adana'da Sürücülerin Dikkatine: O Kavşakta Çalışma Başlıyor!

“Sarıçam’da sağlık, evlerin kapısında”

Toros Caddesi’nde trafik tek yönde akacak!

Vali Köşger, Adana'dan "Helallik" istedi...

Okullar tatile giriyor, eğlence Çukurova’da başlıyor!

Pozantı’da vatandaş halk ekmekten memnun!

Kadın Muhtarın tutumu yakışmadı…

Pozantı’da Sosyal Belediyecilik Atağı

Vali Köşger: Menderes Adası, Adanalıların tamamının kullanımına açılacak

Uzman isimden salgın uyarısı: "Üçü aynı anda yayılıyor"

Nacar ve Beriş’ten önemli işbirliği

Kış aylarında enfeksiyon alarmı: 20 saniyelik bu hareket hayat kurtarıyor

Halil Nacar’dan Evde Sağlık Ekibine takdir

Nefes kesen hastalık! Bocavirüs alarmı: 2 yaş altı çocuklar risk altında

Alzheımer’a karşı umudun ışığını yak !

Tiryakilere kötü haber!

Okullarda salgın var! Düşmeyen ateşe dikkat!

Avrupa'da alarm veren grip vakası artık Türkiye'de!

O Gıdayı 30 Gün Tüketmezseniz Olacaklar!

Alzheimere karşı umudun ışığını yak etkinliği…….

Akran zorbalığıyla mücadelede yeni dönem!

Filiz Kepme'den İstanbul Lider Koleji bursluluk sınavına yoğun katılıma teşekkür

Bakan Tekin açıkladı! Ara tatil kalkacak mı?

Altıneller’e bursluluk ilgisi...

Ulusal ve Uluslararası Uzmanlar ÇÜ'de Buluştu!

Özel Eğitimde Derin Kriz!

Çocuğunun eski öğretmenini darp edip, tabancayla ateş etti...

Sarıgeçili: "Atamalar planlı, kadrolu ve adil olmalı"

Rektör Beriş Uluslararası Öğrencilerle Buluştu...

“Ponies” çekimlerinde kaburgasını kırdı

MAGAZİN

Adana Demirspor'un eski yöneticisi göz altına alındı...

POLİS-ADLİYE

Babasından Gizlice Aldığı Araç Canına Mal Oldu

YAŞAM

Adana ve Mersin 35 dakikaya kadar inecek...

YAŞAM

Adana'da Sürücülerin Dikkatine: O Kavşakta Çalışma Başlıyor!

YEREL

Filiz Kepme'den İstanbul Lider Koleji bursluluk sınavına yoğun katılıma teşekkür

EĞİTİM

"Yazıklar olsun"

MAGAZİN

Adanaspor Fark Yedi 0-8

SPOR

Katilleri Sınırda Yakalandı...

POLİS-ADLİYE

“Sarıçam’da sağlık, evlerin kapısında”

YEREL

Trump hedef haritasını genişletiyor! İngiliz basını yazdı: '5 ülke diken üstünde'

Sanal alemde küresel siber suç ağı! Uzmanlar alarma geçti...

Yeni neslin şifresi mi? Yasaklandıkça okullarda yayıldı: '67' nedir?

Salgın yayılıyor! DSÖ açıkladı....

'Pandemiden çok daha ağır geçecek'

Papa 14. Leo, Ankara'da! İşte ilk görüntüler ve karşılayan isim

Hong Kong’u sarsan felaket! Ölüler ve mahsur kalanlar var...

Kuş gribi alarmı: H5N5 virüsü dünyada ilk kez can aldı...

Bu hastalığın tedavisi yok: Marburg virüsü salgını yayılıyor!

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı