• BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,07% 0,03
  • EURO

    50,76% -0,64
  • GRAM ALTIN

    7213,67% -1,20
  • Ç. ALTIN

    11952,85% 0,00

Veteriner hekimlerden flaş sokak hayvanları kararı...

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, sokak köpeklerinin “uyutulmasını” da içeren yasa teklifinin kabul edilmesi halinde bu yasayı uygulamayacaklarını açıkladı.

YAŞAM 24.05.2024 16:01:00 0
Veteriner hekimlerden flaş sokak hayvanları kararı...

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), sokak hayvanlarının enjeksiyon yapılarak öldürülmesini de içinde barındıran yasa teklifine ilişkin bir açıklama gerçekleştirdi. Sokak hayvanların nüfuslarındaki artışın, yerel yönetimlerin Hayvanları Koruma Kanunu'nun gerekliliklerini yerine getirmemesi olduğunun altını çizen veteriner hekimler, sokak hayvanlarının enjeksiyonla öldürülmesini de içeren yasa teklifi kabul edilirse bunu uygulamayacaklarını duyurdu.

whatsapp-image-2023-08-21-at-12-33-03.jpegHayvanları Koruma Kanunu ile ilgili fikirlerinin alınmadığını belirten hekimler, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın iş birliğinde Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin yasa değişiklik tasarısı hazırlandığını, teklifin önümüzdeki haftalarda TBMM’ye geleceğini basından öğrenmiş bulunuyoruz" ifadelerini kaydetti.

Veteriner hekimler, sağlıklı hayvanların ötenazi yapılarak öldürülmesinin hekimler açısından da etik, insani ve vicdani olmadığını ifade etti ve evrensel hekimlik değerlerini hatırlatarak, "Veteriner hekimler olarak bizler bu yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız. Önerilen bu yöntem sanıldığının aksine maliyet açısından da avantajlı değildir. Basındaki haberlerden edindiğimiz bilgilere göre bu taslakla getirilenlerin daha önceki değişiklikler gibi sahadan ve bilimsellikten uzak, uygulanması mümkün olmayan, toplum vicdanını rahatsız eden değişiklikleri içerdiği ve ülkemize bu alanda bir 20 yıl daha kaybettireceği kaygısı taşımaktayız.” ifadelerini kullandı.

40vthn8ceifltwzp9pgdq.webp

2004 yılında çıkan 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu’ndan önce sahipsiz hayvanların insani olmayan yöntemler kullanılarak yok edildiğini ileten hekimler, “Ancak gelişen toplumsal bilinç ve itirazlar sonrası 5199 sayılı kanun çıkarılmış ve her türlü itlaf yasaklanmıştı." söyleminde bulundu.

" HAYVANLARI KORUMA KANUNU UYGULANMADI''

Yerel yönetimlerin birkaçının dışında diğer belediyelerin Hayvanları Koruma Kanunu'na uygun olarak hareket etmemesi nedeniyle, sokak hayvanları popülasyonunun bir sorun oluşturduğunu vurgulayan hekimler, "5199’a göre yerel yönetimler geçici bakımevi kuracak, sahipsiz hayvanların tedavisi ve rehabilitasyonunu gerçekleştirerek, kısırlaştırıp, aşılayarak yaşadığı bölgeye geri bırakacaktı" ifadesini kullandı.

Ayrıca hayvan haklarının yalnızca seçimden seçime hatırlandığını ifade ederek siyasileri eleştiren veteriner hekimler, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na rağmen denetim yapılmadığını, bütçe ayrılmadığını, kanunun gereğini yapmayanlara ise yaptırım uygulanmadığını aktardı.

25159.jpg

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, sokak hayvanlarının uygun olmayan barınak koşullarında toplatıldığını belirtti ve "Tasarıda olduğu söylenen ötanazi işlemi, hayvanların tıbbi yöntemler yoluyla, hızlı, ağrısız ve acısız bir şekilde yaşamının sonlandırılması anlamına gelmektedir. Ötanazi, ölümle karşı karşıya kalınması halinde, acının ve ağrının kalıcı olduğu veya hafifletilemediği durumlarda tıbbi gerekçeler ile uygulanan bir yöntemdir.” açıklamasında bulundu.

"SAĞLIKLI HAYVANLARA ÖTENAZİ UYGULAMAK KATLİAMDIR''

“Ötanazi sadece veteriner hekimler tarafından uygulanabilir ve sağlıklı bir hayvana uygulandığında katliamdan başka bir anlam taşımaz.” ifadesini kaydeden hekimler, sağlıklı hayvanlara ötenazi işleminin uygulanmasının etik ve insani olmadığına dikkat çekti ve tasarının yasalaşması halinde ötenazi yapmayacaklarını vurguladı.

1467204.jpg"KISIRLAŞTIRMA İŞLEMİNDEN DAHA MALİYETLİ"

Hekimler, “Hayvana ötanazi yapılmadan önce uygulanacak prosedürler ile birlikte kısırlaştırmadan daha maliyetli ve zorludur, sahipsiz hayvan popülasyonun kontrolüne yönelik aktif bir yöntem olarak da değerlendirilemez. Ayrıca iletişim çağında Türkiye Yüzyılında ülkemizin uluslararası kamuoyunda algısını olumsuz olarak etkileyecektir." açıklamasını yaptı.

"TERKEDİLEN HAYVANLARIN SAHİPLERİNE YAPTIRIM UYGULANMALI''

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, sorun hakkındaki çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

"Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve diğer belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmalıdır.

Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve Veteriner İşleri Müdürlükleri'nde nitelikli ve yeterli sayıda personel istihdamı sağlanmalıdır.

6578183e86b24728dc5dfd8f.webpGeçici bakımevi kapasitesini karşılar sayıda veteriner hekim, hayvan sağlığı yardımcı personeli ve işçi personel bulunmalıdır.

Bu konuda standartlar oluşturulmalıdır. Geçici hayvan bakımevinde çalışan yardımcı personeller hijyen, hayvan davranışları, hayvan refahı ve bakımı, hayvanların tutulması ve yakalanması konusunda eğitim almalıdır.

İhtiyaç duyulan bölgelerde veteriner fakülteleri ve serbest veteriner hekimlerden kısırlaştırma çalışmalarında destek alınmalıdır.

Sahipli hayvanlar da dahil olmak üzere kontrolsüz üreme ve denetimsiz ticari satışların önüne geçilmeli, üretim yapılacaksa ilgili bakanlığın denetimi ve mutlaka veteriner hekimlerin denetimi ve onayıyla yapılmalıdır.

Sahipsiz kedi ve köpeklerin sokaktan sahiplenilmesi özendirilmeli, sahiplenilmesi halinde kimliklendirilmesi ile ilgili zorluklar ortadan kaldırılmalı, her yaştaki hayvan kimliklendirilebilmelidir.

127366.jpgÇevreye uyum gösteremeyen, yaşlı, zayıf, engelli vb. köpekler ve kediler sahiplendirilinceye kadar veya hayatları boyunca bakımevlerinde kalmalıdır.

Hayvan sahiplenme şartları yeniden düzenlenmelidir.

Sokağa terkedilen hayvanlara ilişkin hayvan sahiplerine ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır.

Önemli bir sokak hayvanı kaynağı olan kırsal yerleşim alanları ile tarım işletmelerindeki hayvanlar denetim altına alınmalıdır.

Sahiplendirmenin özendirilmesi, devletin bu konuda destek vermesi, bireysel sahiplenmenin yanı sıra, ülkemizde bulunan çok sayıda şirketin ve kamu kurumlarının hayvanları sahiplenmesi sağlanmalıdır.

Çözüm için başta meslek örgütleri olmak üzere sivil toplum örgütleri ve diğer gönüllülerden yardım alınmalı, destekleri istismar eden kişi ve kurumlar denetlenmelidir."

qqbsbzfu0k2f0qhkavwhpa.webp

Haberi Yorumla

Gençliğin hedefi "Lider Ülke Türkiye"

Çalışan annelere 168 gün izin ve 123 bin TL destek!

Eski Numune hastanesi yıkılıyor...

Husumetlileri evin önünde 2 kişiyi yaraladı: Şüpheliler yakalanmadı, korku içerisinde yaşıyoruz

Çukurova GİAD’dan ÇGC’ye ziyaret

MHP Seyhan KAÇEP’ten 8 Mart’a Özel İftar...

Yenidoğan mahallesi’nde birlik sofrası

Basının emekçi kadınları ÇGC’de bir araya geldi

’Dur’ ihtarına uymayan motosiklet sürücüsüne 497 bin TL ceza

Adana 13. Veteranlar Masa Tenisi Turnuvası İçin Geri Sayım Başladı

Sarsıntı çevre illerde de hissedildi...

Ünlü oyuncuya yakışmadı 8 Mart'ta kadınların üzerine yürürdü...

Cem Yılmaz'ın sevgilisi kim? El ele yakalandılar...

Deprem gerçeğine karşı afet bilinci

Orta Doğu'ya uçuşlar 4 gün daha durduruldu!

Uzun savaş endişesi piyasaları vurdu! Kara pazartesi yaşanıyor...

Bir evin deposunda çıkan yangından 40 güvercin öldü

Reshad Strik, Gamze Özçelik'le tanışma hikayesini ilk kez anlattı...

Petrolde kritik rakamı verdi: Pompa fiyatları için '100 TL' yorumu

“İktidar ve muhalefet bir arada yükseliyor ya da alçalıyor”

Karslıoğlu: Geri Kazanım Sistemleri Artık Vazgeçilmez

Böyle ceza görülmedi! 725 bin lira ceza yiyen sürücü tutuklandı...

Tekin: ”Mücadele Bir Gün Değil, Bir Yaşam Biçimidir

‘Ölümden sonra bir işaret ver' demiş! Hayal Köseoğlu tüyleri diken diken etti

Akkan: Kadınların güçlenmesi daha adil bir toplumun anahtarıdır

Vali Yavuz esnafı ziyaret etti…

Barut'tan iktidara çağrı; "Tarımda risk büyüyor"

“Kadın vatandır, kadın ülkedir, kadın gelecektir!”

Anahtar Parti Feke’de Güç Gösterisi Yaptı..

Hayalpark’ta sporla dolu günler...

Yükleniyor

loading

Gençliğin hedefi "Lider Ülke Türkiye"

MHP Seyhan KAÇEP’ten 8 Mart’a Özel İftar...

“İktidar ve muhalefet bir arada yükseliyor ya da alçalıyor”

Tekin: ”Mücadele Bir Gün Değil, Bir Yaşam Biçimidir

Barut'tan iktidara çağrı; "Tarımda risk büyüyor"

“Kadın vatandır, kadın ülkedir, kadın gelecektir!”

Anahtar Parti Feke’de Güç Gösterisi Yaptı..

Başkan Çığ: “Kadınların Derdi Dağlardan Büyük”

Anahtar Parti Adana İl Teşkilatı’ndan Anlamlı Aile İftarı

Başkan Tanburoğlu:”Kadınların haklı mücadelesinin yanındayız”

Eski Numune hastanesi yıkılıyor...

Husumetlileri evin önünde 2 kişiyi yaraladı: Şüpheliler yakalanmadı, korku içerisinde yaşıyoruz

Çukurova GİAD’dan ÇGC’ye ziyaret

Basının emekçi kadınları ÇGC’de bir araya geldi

Sarsıntı çevre illerde de hissedildi...

ÇGC’nin yeni yönetiminden Yüreğir Belediyesi’ne ziyaret

Altınoran’dan büyülü şiir gecesi

Dilan Afşar, “Eşit bir gelecek mücadelesini sürdüreceğiz”

Adanalı İş insanları iftarda buluştu...

Mimar Kemal İlkokulu’ndan Anlamlı Dayanışma

Yenidoğan mahallesi’nde birlik sofrası

Vali Yavuz esnafı ziyaret etti…

Çukurova’da 8 Mart Coşkusu

Büyükşehir’den Tellidere’de iftar…

 Kozay: “Kadın emeği toplumsal gelişimin en önemli gücüdür”

Seyhan'da gönülleri buluşturan iftar...

Abdurrahman Önül Yüreğir’de gönüllere dokundu

Sarıçam’da geri dönüşüme “Potalı” çözüm

Valilikte güçlenecek hizmet kalitesini arttıracak adımlar değerlendirildi

Akçatekir’e “Millet Bahçesi” Yapılacak!

Bir Nefes Sağlık Bir Ömür Özgürlük Konferansı…

Düzenleme TBMM'de! 15 yaş altına yasak geliyor...

Nacar: Bağımlılıkla mücadele bir sosyal sorumluluktur

Ramazan'da Baş Ağrısıyla Nasıl Mücadele Edilir?

Nacar’dan Müslüm Polat’a teşekkür

Uzm. Dr. Polatöz, “Kamucu sağlık anlayışından uzaklaşılmamalıdır”

Uzmandan Ramazan uyarısı! Oruç tutan böbrek hastaları dikkat!

Nacar’a Karataş’tan ziyaretçi akını

"Vasiyetiniz bir cana şifa, bir aileye umut olsun"

Önleyici Sağlık Güçlü Gelecek

Deprem gerçeğine karşı afet bilinci

Yüreğir’de 8 Mart’a özel söyleşisi...

Rektör Sözen, "Başarımızın Arkasında Güçlü Kadın İmzası Var"

ÇÜ'de Oyun Bağımlılığına Karşı Bilim Kafe Etkinliği Düzenledi

Filiz Kepme: “Her alanda lideriz!”

Adana Doğa Koleji’nde Diksiyon ve Hızlı Okuma Seminerine Yoğun İlgi

ATÜ’den “İBAN Senin Riske Atma” Farkındalık Semineri...

Mezun Olduğu Okulda Öğrencilere İlham Verdi...

Sarıçamın gençleri Akdeniz'de fırtına gibi esti...

Dr. Gökhan Gündoğdu: Çanakkale geçilmez

Sarsıntı çevre illerde de hissedildi...

YAŞAM

Ünlü oyuncuya yakışmadı 8 Mart'ta kadınların üzerine yürürdü...

MAGAZİN

Cem Yılmaz'ın sevgilisi kim? El ele yakalandılar...

MAGAZİN

Deprem gerçeğine karşı afet bilinci

EĞİTİM

Orta Doğu'ya uçuşlar 4 gün daha durduruldu!

GÜNDEM

Uzun savaş endişesi piyasaları vurdu! Kara pazartesi yaşanıyor...

DÜNYA

Bir evin deposunda çıkan yangından 40 güvercin öldü

POLİS-ADLİYE

Reshad Strik, Gamze Özçelik'le tanışma hikayesini ilk kez anlattı...

MAGAZİN

Petrolde kritik rakamı verdi: Pompa fiyatları için '100 TL' yorumu

EKONOMİ

“İktidar ve muhalefet bir arada yükseliyor ya da alçalıyor”

SİYASET

İlginizi Çekebilir


Uzun savaş endişesi piyasaları vurdu! Kara pazartesi yaşanıyor...

ABD savaş için kesenin ağzını açtı! 6 günde ne kadar harcandığı ortaya çıktı

DSÖ açıkladı: Dünyada her 8 kişiden 1'i obez...

"Casperlar"ın kanlı planı deşifre oldu!

Bir köpek yalaması hayatını kararttı: Dört uzvunu birden kaybetti

ChatGPT'yi kanlı planına alet etti! İki kişiyi ilaçla öldüren kadından korkutan itiraf

Deriden bulaşıyor, yeni kıtalara uyum sağlıyor...

Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?

Nipah kabusuna dikkat! '45 gün kuralı'