• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,18% 0,16
  • EURO

    50,53% -0,77
  • GRAM ALTIN

    7126,77% -1,09
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Veteriner hekimlerden flaş sokak hayvanları kararı...

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, sokak köpeklerinin “uyutulmasını” da içeren yasa teklifinin kabul edilmesi halinde bu yasayı uygulamayacaklarını açıkladı.

YAŞAM 24.05.2024 16:01:00 0
Veteriner hekimlerden flaş sokak hayvanları kararı...

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), sokak hayvanlarının enjeksiyon yapılarak öldürülmesini de içinde barındıran yasa teklifine ilişkin bir açıklama gerçekleştirdi. Sokak hayvanların nüfuslarındaki artışın, yerel yönetimlerin Hayvanları Koruma Kanunu'nun gerekliliklerini yerine getirmemesi olduğunun altını çizen veteriner hekimler, sokak hayvanlarının enjeksiyonla öldürülmesini de içeren yasa teklifi kabul edilirse bunu uygulamayacaklarını duyurdu.

whatsapp-image-2023-08-21-at-12-33-03.jpegHayvanları Koruma Kanunu ile ilgili fikirlerinin alınmadığını belirten hekimler, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın iş birliğinde Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin yasa değişiklik tasarısı hazırlandığını, teklifin önümüzdeki haftalarda TBMM’ye geleceğini basından öğrenmiş bulunuyoruz" ifadelerini kaydetti.

Veteriner hekimler, sağlıklı hayvanların ötenazi yapılarak öldürülmesinin hekimler açısından da etik, insani ve vicdani olmadığını ifade etti ve evrensel hekimlik değerlerini hatırlatarak, "Veteriner hekimler olarak bizler bu yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız. Önerilen bu yöntem sanıldığının aksine maliyet açısından da avantajlı değildir. Basındaki haberlerden edindiğimiz bilgilere göre bu taslakla getirilenlerin daha önceki değişiklikler gibi sahadan ve bilimsellikten uzak, uygulanması mümkün olmayan, toplum vicdanını rahatsız eden değişiklikleri içerdiği ve ülkemize bu alanda bir 20 yıl daha kaybettireceği kaygısı taşımaktayız.” ifadelerini kullandı.

40vthn8ceifltwzp9pgdq.webp

2004 yılında çıkan 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu’ndan önce sahipsiz hayvanların insani olmayan yöntemler kullanılarak yok edildiğini ileten hekimler, “Ancak gelişen toplumsal bilinç ve itirazlar sonrası 5199 sayılı kanun çıkarılmış ve her türlü itlaf yasaklanmıştı." söyleminde bulundu.

" HAYVANLARI KORUMA KANUNU UYGULANMADI''

Yerel yönetimlerin birkaçının dışında diğer belediyelerin Hayvanları Koruma Kanunu'na uygun olarak hareket etmemesi nedeniyle, sokak hayvanları popülasyonunun bir sorun oluşturduğunu vurgulayan hekimler, "5199’a göre yerel yönetimler geçici bakımevi kuracak, sahipsiz hayvanların tedavisi ve rehabilitasyonunu gerçekleştirerek, kısırlaştırıp, aşılayarak yaşadığı bölgeye geri bırakacaktı" ifadesini kullandı.

Ayrıca hayvan haklarının yalnızca seçimden seçime hatırlandığını ifade ederek siyasileri eleştiren veteriner hekimler, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na rağmen denetim yapılmadığını, bütçe ayrılmadığını, kanunun gereğini yapmayanlara ise yaptırım uygulanmadığını aktardı.

25159.jpg

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, sokak hayvanlarının uygun olmayan barınak koşullarında toplatıldığını belirtti ve "Tasarıda olduğu söylenen ötanazi işlemi, hayvanların tıbbi yöntemler yoluyla, hızlı, ağrısız ve acısız bir şekilde yaşamının sonlandırılması anlamına gelmektedir. Ötanazi, ölümle karşı karşıya kalınması halinde, acının ve ağrının kalıcı olduğu veya hafifletilemediği durumlarda tıbbi gerekçeler ile uygulanan bir yöntemdir.” açıklamasında bulundu.

"SAĞLIKLI HAYVANLARA ÖTENAZİ UYGULAMAK KATLİAMDIR''

“Ötanazi sadece veteriner hekimler tarafından uygulanabilir ve sağlıklı bir hayvana uygulandığında katliamdan başka bir anlam taşımaz.” ifadesini kaydeden hekimler, sağlıklı hayvanlara ötenazi işleminin uygulanmasının etik ve insani olmadığına dikkat çekti ve tasarının yasalaşması halinde ötenazi yapmayacaklarını vurguladı.

1467204.jpg"KISIRLAŞTIRMA İŞLEMİNDEN DAHA MALİYETLİ"

Hekimler, “Hayvana ötanazi yapılmadan önce uygulanacak prosedürler ile birlikte kısırlaştırmadan daha maliyetli ve zorludur, sahipsiz hayvan popülasyonun kontrolüne yönelik aktif bir yöntem olarak da değerlendirilemez. Ayrıca iletişim çağında Türkiye Yüzyılında ülkemizin uluslararası kamuoyunda algısını olumsuz olarak etkileyecektir." açıklamasını yaptı.

"TERKEDİLEN HAYVANLARIN SAHİPLERİNE YAPTIRIM UYGULANMALI''

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, sorun hakkındaki çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

"Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve diğer belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmalıdır.

Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve Veteriner İşleri Müdürlükleri'nde nitelikli ve yeterli sayıda personel istihdamı sağlanmalıdır.

6578183e86b24728dc5dfd8f.webpGeçici bakımevi kapasitesini karşılar sayıda veteriner hekim, hayvan sağlığı yardımcı personeli ve işçi personel bulunmalıdır.

Bu konuda standartlar oluşturulmalıdır. Geçici hayvan bakımevinde çalışan yardımcı personeller hijyen, hayvan davranışları, hayvan refahı ve bakımı, hayvanların tutulması ve yakalanması konusunda eğitim almalıdır.

İhtiyaç duyulan bölgelerde veteriner fakülteleri ve serbest veteriner hekimlerden kısırlaştırma çalışmalarında destek alınmalıdır.

Sahipli hayvanlar da dahil olmak üzere kontrolsüz üreme ve denetimsiz ticari satışların önüne geçilmeli, üretim yapılacaksa ilgili bakanlığın denetimi ve mutlaka veteriner hekimlerin denetimi ve onayıyla yapılmalıdır.

Sahipsiz kedi ve köpeklerin sokaktan sahiplenilmesi özendirilmeli, sahiplenilmesi halinde kimliklendirilmesi ile ilgili zorluklar ortadan kaldırılmalı, her yaştaki hayvan kimliklendirilebilmelidir.

127366.jpgÇevreye uyum gösteremeyen, yaşlı, zayıf, engelli vb. köpekler ve kediler sahiplendirilinceye kadar veya hayatları boyunca bakımevlerinde kalmalıdır.

Hayvan sahiplenme şartları yeniden düzenlenmelidir.

Sokağa terkedilen hayvanlara ilişkin hayvan sahiplerine ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır.

Önemli bir sokak hayvanı kaynağı olan kırsal yerleşim alanları ile tarım işletmelerindeki hayvanlar denetim altına alınmalıdır.

Sahiplendirmenin özendirilmesi, devletin bu konuda destek vermesi, bireysel sahiplenmenin yanı sıra, ülkemizde bulunan çok sayıda şirketin ve kamu kurumlarının hayvanları sahiplenmesi sağlanmalıdır.

Çözüm için başta meslek örgütleri olmak üzere sivil toplum örgütleri ve diğer gönüllülerden yardım alınmalı, destekleri istismar eden kişi ve kurumlar denetlenmelidir."

qqbsbzfu0k2f0qhkavwhpa.webp

Haberi Yorumla

Kızılay’ın geleneksel Taşköprü iftarında binlerce kişi aynı sofrada buluştu

Türk Kızılay, Adana’da aşevini hizmete açtı...

Tarihçi İlber Ortaylı hayatını kaybetti..

Çukurova ödülü Nesin Vakfına törenle verildi

Alkol satışına sıkı denetim geliyor!

TSYD Ödülleri sahiplerini buldu...

Kavurma olan atın sahibi ilk kez konuştu: "Büyük ızdırap duydum"

Çukurova Üniversitesi'nde İftar Coşkusu! Öğrencilerle aynı sofrayı paylaştılar...

62. Kütüphane Haftası ile Adana’ya edebiyat baharı gelecek

Bakan Çiftçi'den 'APP plaka ve multimedyalı araç' açıklaması! 'Bir an önce söktürün'

Meclis’te: Emekliler bu vergiden muaf olacak...

Adana’da uyuşturucu operasyonu: 2 kişi tutuklandı

Susar ailesinden geleneksel iftar...

"Her kriz ülkemizi ve çiftçimizi vuruyor"

CHP’den ÇGC’ye hayırlı olsun ziyareti

AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu'ndan DAİMFED'e Ziyaret

Çukurova Üniversitesinde Öğrenci Filmleri Seyirciyle Buluştu

Evinde ölü bulundu! Benim Stilim yarışmacısı Ayşegül Eraslan'dan kanlı not...

Her 7 kişiden biri risk altında! Uzman isim en önemli erken belirtiyi açıkladı

İnci Taneleri başrollerinden peş peşe paylaşım!

Otobüs ile çarpışan motosikletin genç sürücüsü öldü!

Bayram Uzundere’den Dava Arkadaşlarına Anlamlı İftar

Tarkan konserlerini peş peşe iptal etti! Yerel yönetim harekete geçti

Adana ve Batman'da siren sesleri duyuldu, vatandaşlar panik yaşadı

Belediye aşevinde skandal! Kavurmanın içinden yarış atı çipi çıktı

Adana’da İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. yılı anıldı...

Merkez Bankası faizi sabit bıraktı...

ÇGC öncülük edecek...

Yüreğir Belediyesi’nden kadın istihdamına destek!

Beta Enerji’nin Hedefi Halka Arz...

Yükleniyor

loading

"Her kriz ülkemizi ve çiftçimizi vuruyor"

CHP’den ÇGC’ye hayırlı olsun ziyareti

AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu'ndan DAİMFED'e Ziyaret

Bayram Uzundere’den Dava Arkadaşlarına Anlamlı İftar

 Sümer: "Bu bir koruma kanunu değil, kapalı devre yağma planıdır"

"Mazotta vergiyi kaldırın, gübrede hibe desteği verin"

Şehit aileleriyle anlamlı buluşma!

Kısacık; Devlet Malını Satarak Ancak Günü Kurtarırsınız

Başkan Karataş: Ekonomi Yönetimi Yine Sınıfta Kaldı

Karaisalı’da Anahtar Parti’den Kardeşlik Sofrası

Kızılay’ın geleneksel Taşköprü iftarında binlerce kişi aynı sofrada buluştu

Türk Kızılay, Adana’da aşevini hizmete açtı...

Tarihçi İlber Ortaylı hayatını kaybetti..

Çukurova ödülü Nesin Vakfına törenle verildi

Alkol satışına sıkı denetim geliyor!

Kavurma olan atın sahibi ilk kez konuştu: "Büyük ızdırap duydum"

Çukurova Üniversitesi'nde İftar Coşkusu! Öğrencilerle aynı sofrayı paylaştılar...

62. Kütüphane Haftası ile Adana’ya edebiyat baharı gelecek

Susar ailesinden geleneksel iftar...

Otobüs ile çarpışan motosikletin genç sürücüsü öldü!

Yüreğir Belediyesi’nden kadın istihdamına destek!

Adana'da Sıfır Atık Bilinci Güçlendirilecek

56 milyon euroluk Pozantı-Akçatekir su projesi ASKİ sorumluluğunda!

Pozantı Belediyesi araç filosunu güçlendirdi...

Adana'da Yıkılacak Kaçak Yerler Belli Oldu! İşte O Yerler...

Portakal çiçeği karnavalı için hazırlıklar tam gaz...

Yenidoğan mahallesi’nde birlik sofrası

Vali Yavuz esnafı ziyaret etti…

Çukurova’da 8 Mart Coşkusu

Büyükşehir’den Tellidere’de iftar…

Her 7 kişiden biri risk altında! Uzman isim en önemli erken belirtiyi açıkladı

Belediye aşevinde skandal! Kavurmanın içinden yarış atı çipi çıktı

İşte uyku felcinin ardından olanlar...Karabasan’ın en büyük sırrı açığa çıktı...

14 Mart Tıp Haftası Etkinlikleri Adana’da da başladı...

Uzmanından 'İnfluenza' Uyarısı !

Doktorlara toplu saldırı! Hekimler 3 saat kilitli kaldı...

İhmal etmeyin sakın!.. 50-70 yaş arasında...

Ayrıntıya dikkat: Sivilceler neden aynı yerde çıkar?

Bir Nefes Sağlık Bir Ömür Özgürlük Konferansı…

Düzenleme TBMM'de! 15 yaş altına yasak geliyor...

Çukurova Üniversitesinde Öğrenci Filmleri Seyirciyle Buluştu

Büyükşehir’den kadınlara; film ve söyleşi desteği

Teknoloji Tabanlı Girişimler Desteklenecek

Deprem gerçeğine karşı afet bilinci

Yüreğir’de 8 Mart’a özel söyleşisi...

Rektör Sözen, "Başarımızın Arkasında Güçlü Kadın İmzası Var"

ÇÜ'de Oyun Bağımlılığına Karşı Bilim Kafe Etkinliği Düzenledi

Filiz Kepme: “Her alanda lideriz!”

Adana Doğa Koleji’nde Diksiyon ve Hızlı Okuma Seminerine Yoğun İlgi

ATÜ’den “İBAN Senin Riske Atma” Farkındalık Semineri...

Meclis’te: Emekliler bu vergiden muaf olacak...

EKONOMİ

Adana’da uyuşturucu operasyonu: 2 kişi tutuklandı

POLİS-ADLİYE

Susar ailesinden geleneksel iftar...

YAŞAM

"Her kriz ülkemizi ve çiftçimizi vuruyor"

SİYASET

CHP’den ÇGC’ye hayırlı olsun ziyareti

SİYASET

AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu'ndan DAİMFED'e Ziyaret

SİYASET

Çukurova Üniversitesinde Öğrenci Filmleri Seyirciyle Buluştu

EĞİTİM

Evinde ölü bulundu! Benim Stilim yarışmacısı Ayşegül Eraslan'dan kanlı not...

MAGAZİN

Her 7 kişiden biri risk altında! Uzman isim en önemli erken belirtiyi açıkladı

SAĞLIK

İnci Taneleri başrollerinden peş peşe paylaşım!

MAGAZİN

İlginizi Çekebilir


Uzun savaş endişesi piyasaları vurdu! Kara pazartesi yaşanıyor...

ABD savaş için kesenin ağzını açtı! 6 günde ne kadar harcandığı ortaya çıktı

DSÖ açıkladı: Dünyada her 8 kişiden 1'i obez...

"Casperlar"ın kanlı planı deşifre oldu!

Bir köpek yalaması hayatını kararttı: Dört uzvunu birden kaybetti

ChatGPT'yi kanlı planına alet etti! İki kişiyi ilaçla öldüren kadından korkutan itiraf

Deriden bulaşıyor, yeni kıtalara uyum sağlıyor...

Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?

Nipah kabusuna dikkat! '45 gün kuralı'