• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,18% 0,15
  • EURO

    50,60% -0,61
  • GRAM ALTIN

    7168,98% -0,51
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Yeni sistem yılbaşında yürürlükte...

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gerçekleştirdiği mevzuat düzenlemeleri ve saha denetimleriyle akaryakıt piyasasındaki kayıp ve kaçağı önlüyor.

11.11.2024 08:20:00 0
Yeni sistem yılbaşında yürürlükte...

Bakanlık tarafından duyurulan vergi borçluları listesinde çok sayıda akaryakıt firmasının yer alması, bu sektördeki kayıt dışılığın önlenmesi maksadıyla yürütülen mücadelenin önemini ortaya koydu. Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, ilgili kurumlarla işbirliği halinde akaryakıt piyasasındaki kayıt dışılıkla mücadele için pek çok adım attı.

İLK DÜZENLEME 2003 YILINDA YAPILDI

Buna göre, akaryakıt istasyonlarındaki pompalara ödeme kaydedici cihaz bağlanmasına ilişkin ilk düzenleme 2003 yılında yapıldı. Zamanla bu önleme yönelik suiistimallerin ortaya çıkması üzerine yeni tedbirler devreye alındı.

GÜVENLİK DÜZEYİ ARTTIRILDI

Başkanlık ilk olarak akaryakıt istasyonlarındaki ödeme kaydedici cihazların güvenlik düzeyini artırdı. Bu cihazlar, dışarıdan müdahale edilemeyen ve anlık bilgi paylaşımı yapabilen yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazlarla değiştirildi. Böylece cihazlara dışarıdan müdahale edilmesi önlendi. Akaryakıt istasyonlarında yapılan tüm satışlara ait bilgilerin de anlık olarak Başkanlığa iletilmesine başlandı.

Bu süreçte, akaryakıt piyasasına ilişkin önemli yasal düzenlemeler de yapıldı. Buna göre, faturaların malın teslim edildiği ya da hizmetin yapıldığı anda düzenlenmesi sağlandı.

TEMİNAT UYGULAMASI GETİRİLDİ
Akaryakıt piyasasında faaliyette bulunan dağıtıcı ve bayilerden ilk kez lisans alacaklar ile faaliyetlerine devam edenlerden teminat alınmasına başlandı ve teminat verilmediği durumlarda faaliyetin durdurulması yönünde düzenleme yapıldı.

Bu uygulama sektörün mali olarak daha yeterli hale getirilmesine katkı sağladı. Bu adımla, 2018 yılında 120 civarında olan dağıtıcı lisansı sahibi sayısı 35'e düştü.Dışarıdan müdahaleyle satışların kayıt altına alınmasının engellenmesi, verilerin değiştirilmesi, silinmesi veya ilgili kurumlara bilgi gönderilmesinin engellenmesi veya yanlış bilgi gönderilmesi vergi kaçakçılığı suçu kapsamına alındı.

Satışların kayıt dışı bırakılması amacıyla sistemlere yapılan müdahaleler ve kaçakçılık fiili olarak tanımlandı ve bu fiillere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası getirildi.

Bu durumda lisansın iptal edilmesi, geçici durdurma kararı verilmesi, bu kapsamda verilen idari para cezası ödenmedikçe lisansa konu tesis için lisans verilmemesi yönünde düzenlemeye gidildi.

SAHA DENETİMLERİ DÜZENLENDİ
Lisans başvurusu, tadili veya süre uzatımı taleplerinin yerine getirilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş prim ve idari para cezası borcu ile vergi dairelerine vadesi geçmiş borcun bulunmaması şartı getirildi. Böylece prim, idari para cezası ya da vergi borcu olanların başvuru ve taleplerinin ancak borçlarının ödenmesi durumunda yerine getirilmesi sağlandı.

Dağıtıcıların aldığı akaryakıtı bir başka dağıtıcıya satamaması da öngörüldü. Ayrıca, sektöre faturanın malın teslim edildiği anda düzenlenmesi zorunluluğu da getirildi.

Akaryakıt piyasasına ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da önemli tedbirler aldı. Bayi denetim sisteminin kurulması, uygulanması, bakım ve onarımı için başvuruda bulunan tüzel kişilerin Kurum tarafından yetkilendirilmesine ilişkin önlem alındı.

Saha denetimleriyle de sektör yakından izleniyor. Bu yılın 10 ayında akaryakıt ve LPG istasyonlarında 4 bin 475 mükellef ile 53 bin 396 pompada bulunan 293 bin 966 tabanca denetlendi.

ULUSAŞ TAŞIT TANIMA SİSTEMİ'NE GEÇİLECEK
Gelir İdaresi Başkanlığı, son olarak akaryakıt alımı sırasında taşıtların plaka bilgisinin yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik iletilmesini sağlayacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne (UTTS) ilişkin düzenleme yaptı.

Sistemle, akaryakıt alımı yapacak taşıtların plakaları elle yazılmadan sistem kapsamındaki bileşenler ile ödeme kaydedici cihazlara otomatik yansıyacak ve yakıt alan taşıttan başka bir taşıtın plakasına fiş düzenlenmesi önlenecek.

Sistem, vergi mükelleflerinin işte kullandıkları taşıtlar için yapılacak akaryakıt ve LPG alımlarında 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren zorunlu olacak. Ayrıca, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren ilk defa iktisap edilecek sıfır taşıtlar kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içerisinde özel taşıt tanıma sistemi kullanan taşıtlar da 30 Haziran 2025 tarihine kadar UTTS kapsamına dahil olacak.

"VERGİ KAYBININ ÖNLENMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAK"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle etkin şekilde mücadele edilmesi amacıyla birçok düzenleme ve çalışmayı hayata geçirdiklerini anımsatarak, "Yapılan tüm bu çalışmalar neticesinde akaryakıt piyasasındaki suistimaller ve kanuna aykırı fiiller büyük ölçüde önlendi. Son olarak kısa süre içinde Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin devreye alınmasıyla elle plaka girişi ve bu sayede usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesi için önemli bir adım atılmış olacak." dedi.

Uygulama kapsamına girecek tüm kesimlere yönelik hatırlatmada bulunan Şimşek, "Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesini sisteme uyumlu hale getirmesi gerekiyor. Akaryakıt istasyonlarının, bu sistemin kurulması ve işletilmesi sürecinde gereken her türlü desteği vermesi önem taşıyor. Sistem kapsamında yapılmış bağlantıların korunması ve sistemin sürekli çevrim içi bağlantılı olmasının sorumluluğu akaryakıt istasyonu işleten mükellefe ait olacak." ifadelerini kullandı.

Haberi Yorumla

Tarihçi İlber Ortaylı hayatını kaybetti..

Çukurova ödülü Nesin Vakfına törenle verildi

Alkol satışına sıkı denetim geliyor!

TSYD Ödülleri sahiplerini buldu...

Kavurma olan atın sahibi ilk kez konuştu: "Büyük ızdırap duydum"

Çukurova Üniversitesi'nde İftar Coşkusu! Öğrencilerle aynı sofrayı paylaştılar...

62. Kütüphane Haftası ile Adana’ya edebiyat baharı gelecek

Bakan Çiftçi'den 'APP plaka ve multimedyalı araç' açıklaması! 'Bir an önce söktürün'

Meclis’te: Emekliler bu vergiden muaf olacak...

Adana’da uyuşturucu operasyonu: 2 kişi tutuklandı

Susar ailesinden geleneksel iftar...

"Her kriz ülkemizi ve çiftçimizi vuruyor"

CHP’den ÇGC’ye hayırlı olsun ziyareti

AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu'ndan DAİMFED'e Ziyaret

Çukurova Üniversitesinde Öğrenci Filmleri Seyirciyle Buluştu

Evinde ölü bulundu! Benim Stilim yarışmacısı Ayşegül Eraslan'dan kanlı not...

Her 7 kişiden biri risk altında! Uzman isim en önemli erken belirtiyi açıkladı

İnci Taneleri başrollerinden peş peşe paylaşım!

Otobüs ile çarpışan motosikletin genç sürücüsü öldü!

Bayram Uzundere’den Dava Arkadaşlarına Anlamlı İftar

Tarkan konserlerini peş peşe iptal etti! Yerel yönetim harekete geçti

Adana ve Batman'da siren sesleri duyuldu, vatandaşlar panik yaşadı

Belediye aşevinde skandal! Kavurmanın içinden yarış atı çipi çıktı

Adana’da İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. yılı anıldı...

Merkez Bankası faizi sabit bıraktı...

ÇGC öncülük edecek...

Yüreğir Belediyesi’nden kadın istihdamına destek!

Beta Enerji’nin Hedefi Halka Arz...

Candan Erçetin Lüleburgaz'da çiftlik kurdu! Komşu araziyi sevgilisi satın aldı

Üretimin Gücü Sporun Enerjisiyle Buluşuyor

Yükleniyor

loading

"Her kriz ülkemizi ve çiftçimizi vuruyor"

CHP’den ÇGC’ye hayırlı olsun ziyareti

AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu'ndan DAİMFED'e Ziyaret

Bayram Uzundere’den Dava Arkadaşlarına Anlamlı İftar

 Sümer: "Bu bir koruma kanunu değil, kapalı devre yağma planıdır"

"Mazotta vergiyi kaldırın, gübrede hibe desteği verin"

Şehit aileleriyle anlamlı buluşma!

Kısacık; Devlet Malını Satarak Ancak Günü Kurtarırsınız

Başkan Karataş: Ekonomi Yönetimi Yine Sınıfta Kaldı

Karaisalı’da Anahtar Parti’den Kardeşlik Sofrası

Tarihçi İlber Ortaylı hayatını kaybetti..

Çukurova ödülü Nesin Vakfına törenle verildi

Alkol satışına sıkı denetim geliyor!

Kavurma olan atın sahibi ilk kez konuştu: "Büyük ızdırap duydum"

Çukurova Üniversitesi'nde İftar Coşkusu! Öğrencilerle aynı sofrayı paylaştılar...

62. Kütüphane Haftası ile Adana’ya edebiyat baharı gelecek

Susar ailesinden geleneksel iftar...

Otobüs ile çarpışan motosikletin genç sürücüsü öldü!

Adana’da İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. yılı anıldı...

Türkiye'nin 45. gururu! Adana şalgamı Avrupa’da tescillendi...

Yüreğir Belediyesi’nden kadın istihdamına destek!

Adana'da Sıfır Atık Bilinci Güçlendirilecek

56 milyon euroluk Pozantı-Akçatekir su projesi ASKİ sorumluluğunda!

Pozantı Belediyesi araç filosunu güçlendirdi...

Adana'da Yıkılacak Kaçak Yerler Belli Oldu! İşte O Yerler...

Portakal çiçeği karnavalı için hazırlıklar tam gaz...

Yenidoğan mahallesi’nde birlik sofrası

Vali Yavuz esnafı ziyaret etti…

Çukurova’da 8 Mart Coşkusu

Büyükşehir’den Tellidere’de iftar…

Her 7 kişiden biri risk altında! Uzman isim en önemli erken belirtiyi açıkladı

Belediye aşevinde skandal! Kavurmanın içinden yarış atı çipi çıktı

İşte uyku felcinin ardından olanlar...Karabasan’ın en büyük sırrı açığa çıktı...

14 Mart Tıp Haftası Etkinlikleri Adana’da da başladı...

Uzmanından 'İnfluenza' Uyarısı !

Doktorlara toplu saldırı! Hekimler 3 saat kilitli kaldı...

İhmal etmeyin sakın!.. 50-70 yaş arasında...

Ayrıntıya dikkat: Sivilceler neden aynı yerde çıkar?

Bir Nefes Sağlık Bir Ömür Özgürlük Konferansı…

Düzenleme TBMM'de! 15 yaş altına yasak geliyor...

Çukurova Üniversitesinde Öğrenci Filmleri Seyirciyle Buluştu

Büyükşehir’den kadınlara; film ve söyleşi desteği

Teknoloji Tabanlı Girişimler Desteklenecek

Deprem gerçeğine karşı afet bilinci

Yüreğir’de 8 Mart’a özel söyleşisi...

Rektör Sözen, "Başarımızın Arkasında Güçlü Kadın İmzası Var"

ÇÜ'de Oyun Bağımlılığına Karşı Bilim Kafe Etkinliği Düzenledi

Filiz Kepme: “Her alanda lideriz!”

Adana Doğa Koleji’nde Diksiyon ve Hızlı Okuma Seminerine Yoğun İlgi

ATÜ’den “İBAN Senin Riske Atma” Farkındalık Semineri...

Susar ailesinden geleneksel iftar...

YAŞAM

"Her kriz ülkemizi ve çiftçimizi vuruyor"

SİYASET

CHP’den ÇGC’ye hayırlı olsun ziyareti

SİYASET

AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu'ndan DAİMFED'e Ziyaret

SİYASET

Çukurova Üniversitesinde Öğrenci Filmleri Seyirciyle Buluştu

EĞİTİM

Evinde ölü bulundu! Benim Stilim yarışmacısı Ayşegül Eraslan'dan kanlı not...

MAGAZİN

Her 7 kişiden biri risk altında! Uzman isim en önemli erken belirtiyi açıkladı

SAĞLIK

İnci Taneleri başrollerinden peş peşe paylaşım!

MAGAZİN

Otobüs ile çarpışan motosikletin genç sürücüsü öldü!

YAŞAM

Bayram Uzundere’den Dava Arkadaşlarına Anlamlı İftar

SİYASET

İlginizi Çekebilir


Uzun savaş endişesi piyasaları vurdu! Kara pazartesi yaşanıyor...

ABD savaş için kesenin ağzını açtı! 6 günde ne kadar harcandığı ortaya çıktı

DSÖ açıkladı: Dünyada her 8 kişiden 1'i obez...

"Casperlar"ın kanlı planı deşifre oldu!

Bir köpek yalaması hayatını kararttı: Dört uzvunu birden kaybetti

ChatGPT'yi kanlı planına alet etti! İki kişiyi ilaçla öldüren kadından korkutan itiraf

Deriden bulaşıyor, yeni kıtalara uyum sağlıyor...

Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?

Nipah kabusuna dikkat! '45 gün kuralı'