-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,18% -0,07
-
EURO
50,53% 0,07
-
GRAM ALTIN
7121,15% -0,19
-
Ç. ALTIN
11571,81% 0,00
Yetersiz bütçeyle tarım ve çiftçi ayağa kalkamaz!
Ayhan Barut, 2025 bütçesinde tarıma ayrılan paya ve destek ödemelerinin yetersizliğine dikkat çekerek tarımı ve çiftçiyi gözetmeyen AKP iktidarına sert tepki gösterdi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 2025 yılı bütçesinden tarıma ayrılan paya ve destek ödemelerinin yetersizliğine dikkat çekerek üretimi ve çiftçiyi gözetmeyen AKP iktidarına sert tepki gösterdi. Gelecek yıl bütçesinden tarıma ayrılan toplam payın 706 milyar lira olduğuna işaret eden Barut, "Tarıma bütçeden ayrılan payın yetersizliği ortadayken, mazottan gübreye tüm maliyetler katlanarak artarken bu sene 91 milyar lira olan tarımsal desteklerin 135 milyar liraya yükseltilmesi kabul edilemez. Üretimi ve çiftçiyi gözeten, halkçı bir bütçe talebiyle yanlışın düzeltilmesini istiyoruz" dedi.
"MALİYETLER KATLANIYOR, DESTEKLEMELER YERİNDE SAYIYOR"
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nı eleştiren Ayhan Barut, "2023 yılında bütçeden tarıma ayrılan kaynak 142,3 milyar lira iken 2024 yılında yüzde 170 artırılarak 384 milyar liraya çıkarılmıştı. 2025 bütçesinde tarıma toplamda 706 milyar lira görünüyor. Bu bütçenin arttırılması şarttır ve tarımsal destek programları için yalnızca 135 milyar lira kaynak ayrılması ise asla kabul edilemez. Çiftçinin en temel maliyetlerinden birisi olan mazot fiyatları bile 3 senede 7 liradan 45 liraya çıktı. Tarıma geçen sene 63 milyar, bu sene 91 milyar, gelecek yıl ise 135 milyar destek veriliyor. Maliyetler en az 5-6 kat artarken tarımsal desteklerin adeta yerinde sayması tarıma ve çiftçiye kötülüktür, halkımıza açlık dayatmaktır, gıda egemenliğinin riske atılmasıdır" diye konuştu.
"YANLIŞI DÜZELTİN"
Ülke tarımının kalkınması, gıda egemenliğinin sağlanması, çiftçi refahı ve sürdürülebilir tarım için bütçeden ayrılan payın arttırılmasını ve desteklemelerin yeterli seviyeye çıkarılmasını talep eden Ayhan Barut, "Ülkemizde, üstelik AKP iktidarı döneminde 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu'na göre gayri safi milli hasıladan tarıma ve çiftçiye en az yüzde 1 oranında destek verilmesi yasal şart. Ama iktidar bunu bir türlü yapmıyor, suç işlemeyi sürdürüyor. Sadece çiftçiler, tüketiciler ve ülke ekonomisi için değil hem gıda güvenliği hem de sağlıklı yaşam için tarımın desteklenmesi zorunluluk. Gıda güvenliğinden, ekonomik kalkınmaya, sürdürülebilir üretimden çiftçi refahına kadar her şey için tarımın ve üreticinin desteklenmesini istiyor, bütçeyle ilgili yanlışın derhal düzeltilmesini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.
Çukurova’da camiler bayrama hazırlanıyor
Adanaspor, TFF 3. Lig’e düştü!
Adana 01'in haklı sevinci: 3-1
Sonsuza kadar taşıyacağımız bu onur bizim
Tek çare sendikalaşmak!
Çukurova’da iş arayanlar işverenlerle buluştu
İftar programında birlik beraberlik mesajı
Yetkili servisler kontrolden çıktı: Arızayı söylemenin bile bedeli var!
Halil Nacar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iftarına katıldı
Hekimlerden 14 Mart’ta Beyaz Yürüyüş...
Adana’da bayramda yağmur ve serin hava etkili olacak
Barut'tan eşitlik ve adalet çağrısı; "İnfazda eşitlik haktır"
ATB ve AOSB’den Adana’nın Üretim Gücü İçin Güç Birliği
Lastiği patlayan ambulans devrildi; 3 sağlık personeli yaralandı
“Lider öğrencilerimiz sürdürülebilir geleceğe yön veriyor”
Şerif Kaya’dan tarihe tanıklık eden roman: “Mor Tepelerdeki Çocukluğum”
Sancaklı’dan Mahalle Başkanlarına İftar Yemeği: Birlik ve Beraberlik Mesajı
Adana Demirspor 1 attı 4 yedi...
Yurtçu kabri başında anıldı
Kavurma yapılan şampiyon atın sahibine yüklü ceza!
Yükleniyor



